[ Socialistisk Arbejderavis nr. 7 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 18 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 7

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

-organiser kampen fra neden: Vi har styrken

7

1

apr 85

 

De stakkels danske lønmodtagere blev kastet ud i en storkonflikt. Som passive brikker i et spil mellem arbejdsmarkedets parter – LO og DA – og med Schlüter som redningsmanden, der nok skulle sørge for at gribe ind, før det var for sent.

 

Ole Mølholm Jensen: Studenternes NEJ til Haarders sparekniv: Den sorte død kan kureres

7

2

apr 85

 

Truende sorte nedskæringsskyer svæver i disse dage rundt over universiteterne og andre uddannelsesinstitutioner. Truslen er, at undervisningsminister Bertel Haarder i forbindelse med regeringens budgetforslag for 1986 har krævet nedskæringer på 66 millioner kroner på universiteterne.

 

Anne Kaltoft: Århus: Haarder anmeldt for mordtrussel

7

2

apr 85

 

Studenter fra naturvidenskab på Århus Universitet har i de sidste uger aktioneret mod Haarders vanvittige sparekrav.

 

Helle F Christensen: Socialpædagoger: Samme kamp mod Haarders plan

7

2

apr 85

 

Sidst i februar modtog de socialpædagogiske seminarier en orientering om nedlæggelsen af fire spor (klasser á 25 elever).

 

Kim Ilskjær: AUC: Ålborg besætter

7

2

apr 85

 

Siden nedskæringsplanerne blev kendt, har en aktivist-gruppe på AUC arbejdet med at markere utilfredsheden blandt studenterne.

 

Niels Maegaard: Blokade mod Tuborg

7

2

apr 85

 

Blokaden ved Tuborgs sydhavnsdepot har været opretholdt i 2 måneder og har kostet bryggeriet 250-300.000 kroner pr. måned i tilskud til depotindehaveren og ekstraordinær udbringning af varer i taxi og Minitrans.

 

IS mener: Kampen efter indgrebet

7

3

apr 85

 

Det er længe siden, at LO har brugt strejkevåbenet i en overenskomstforhandling. Denne gang følte de sig presset til det. Mange års indkomstpolitik har udhulet reallønnen så meget, at arbejdspladserne har stillet store lønkrav. Samtidig har nedsat arbejdstid været et oplagt krav i ly af den massive arbejdsløshed.

 

Journalisterne kæmper alene

7

3

apr 85

 

Siden starten af marts har journalister på forskellige dagblade rundt om i landet lavet arbejdsnedlæggelser i utilfredshed med de træge overenskomstforhandlinger.

 

Pia Færing: Minearbejderstrejken: 364 dage mod Thatcher

7

4

apr 85

 

Efter et års forbitret kamp mod Englands konservative regering måtte minearbejderne give op og gå tilbage i arbejde. Uden den aftale om minelukninger, de havde kæmpet for at få med det nationale kulråd NCB.

 

Pia Færing: Minearbejderstrejken: Kvinderne organiserede selv

7

4

apr 85

 

Allerede i strejkens sjette uge begyndte kvinderne i enkelte Yorkshire-miner at organisere sig i aktionsgrupper – »Womens Action Groups«. Ideen spredte sig meget hurtigt, og ved strejkens slutning havde samtlige strejkende miner en kvindegruppe.

 

Pia Færing: Minearbejderstrejken: King Arthur blev siddende på sin trone

7

4

apr 85

 

Selv som intetanende turist i London slipper man ikke for synet af Arthur Scargill. Sammen med Humphrey Bogart, Liza Minelli og Natacha Kinski står stjernen Arthur Scargill i modtagelsesrummet på Madame Tussauds vokskabinet. Måske et noget aparte selskab – men fæller dem alle er måske, at de har spillet en del hovedroller.

 

Pia Færing: Minearbejderstrejken: Som penge fra himlen

7

5

apr 85

 

Det engelske minearbejderforbund NUM fik midt under strejken alle sine midler beslaglagt, og det betød selvfølgelig økonomiske problemer for forbundet. De blev fortrinsvis klaret via lån fra andre fagforeninger og penge fra NUMs midler i udlandet.

 

Pia Færing: Minearbejderstrejken: Politiet fik for let spil

7

5

apr 85

 

Politiet kom til at spille en vigtig rolle i minearbejderstrejken. De fleste billeder fra strejken er oversået med sorte eller grønne uniformer. Over 10.000 minearbejdere har været arresteret af politiet, og endnu flere har fået bank.

 

Jørn Andersen: Påskekrise 1920: Syndikalismens seje dødskamp

7

6

apr 85

 

Den 29. marts 1920 afskedigede kong Christian d. 10. den radikale Zahle-regering. Socialdemokratiet beskyldte kongen for at have begået »statskup«, og DsF (det daværende LO) varslede generalstrejke.

 

Ole Mølholm Jensen: Marxismens betydning: Magten kan ikke deles

7

7

apr 85

 

Den måde, som Pariserkommunen i 1871 blev organiseret på, med arbejderråd, der kollektivt forsøgte at styre hele samfundslivet, er blevet fulgt mange gange siden i historien.

 

Charlie Lywood: Oprustning kan standses: Fra krig til arbejdermagt

7

8

apr 85

 

Krige opstår ikke p.g.a. syge tanker i hovedet på enkelte individer. Alene af den grund at sygelighed hos nogle få jo ikke skaber et mægtigt militærapparat. Enkeltpersoner kan i dag affyre et hav af raketter, men raketternes tilblivelse skyldes det grundlag, vort samfund er bygget op på.

 

Charlie Lywood: Brosten mod krig og cykeltræf for fred

7

8

apr 85

 

Påskemarcher har nu været afholdt i flere år de fleste steder i landet. Fredsfolk har danset, sunget, malet og spillet, men Danmark er stadig medlem af atomkrigs-alliancen NATO. Raketterne bliver opstillet og der bygges videre på kommandocentralen ved Ravnstrup.

 

Charlie Lywood: Oprustning skabt af kapitalismen

7

8

apr 85

 

1. verdenskrig stoppede, da arbejderne først i Rusland og derefter i Tyskland vendte geværerne den anden vej og lavede revolution. 2. verdenskrig sluttede med nederlag til Hitler og Mussolini, og sejrherrerne var USA, England, Rusland.

 

Der blev fundet 18 artikler

< Nr. 6 –– Nr. 8 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 21. juni 2024 kl. 15:31