Topbanner

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Tema: DK Historie: Indtil 1900

DK Historie: Indtil 1900
Christine Kyndi: Udstilling: Danmarks kolonihistorie
Socialistisk Arbejderavis nr. 362, nov 17 – side 7
Note: I år er 100-året for Danmarks salg af De Vestindiske Øer til USA. I den anledning har Arbejdermuseet en særudstilling om slaveri og Danmarks koloni-historie på De Vestindiske Øer.
 
Caf’ (ActOne.dk): Interview med Shelley Moorhead fra de tidligere Dansk Vestindiske Øer: Reparation – Genopretning for slaveriet
Socialistisk Arbejderavis nr. 301, sep 10 – side 16
Note: Shelley Moorhead er i Danmark på en meget speciel mission. I årevis har han kæmpet en brav kamp for at få danskerne til at få et dybere forhold til vores fortid som kolonimagt og slaveudnyttere. Glemt af de fleste danskere, lever han og beboerne på US Virgin Islands, i dag et liv i bitter konsekvens af vores fælles fortid.
Det handler om Reparation, genopretning for slaveriet.
 
Freddie Nielsen: Septemberforliget 1899: Den store kamp
Socialistisk Arbejderavis nr. 299, jul 10 – side 15
Note: 40.000 fagorganiserede arbejdere i konflikt. Det lyder måske ikke særlig voldsomt, men hvis vi så siger: Året er 1899, stedet er Danmark og det samlede antal medlemmer organiseret under DsF (De samvirkende Forbund (LO)) kun var godt 70.000, så har vi ikke bare den første landsdækkende arbejdskamp i Danmark, men også den hidtil største i Europa.
 
Jakob Nerup: Frederik Dreier: Danmarks første socialist
Socialistisk Arbejderavis nr. 216, jul 03 – side 8
Note: Mens nutidens politikere debaterer om der skal ændres komaer i Grundloven, kan man læse et anderledes mere radikalt og visionært svar hos Frederik Dreier.
 
Bertel Nygaard: Septemberforliget 1899
Socialistisk Information nr. 134, sep 99 – side 25
Note: Grundstenen til den Hovedaftale, som endnu i dag fungerer som en slags grundlov for arbejdsmarkedet, blev lagt i 1899 med Septemberforliget.
 
Poul Erik Kristensen: Frederik Dreier: Danmarks første socialist
Socialistisk Arbejderavis nr. 167, sep 97 – side 6
Note: Allerede fra kapitalismens gennembrud i Danmark begyndte socialistiske ideer at spire frem. Den unge medicinstuderende Frederik Dreier (1827-53) var den første, som både i teori og praksis gennemskuede, at kapitalismen var et undertrykkende klassesamfund, som kun fortjente en kort levetid.
 
Ole Mølholm Jensen: Louis Pio 1841-1894: “Med loven eller – uden den!”
Socialistisk Arbejderavis nr. 139, aug 96 – side 6
Note: Louis Pio opbyggede 1. Internationale og den socialistiske bevægelse i Danmark, og hans ideer lå langt fra Socialdemokratiets reformisme.
 
Ole Mølholm Jensen: Fra dengang (Christian IV)
Socialistisk Arbejderavis nr. 38, mar 88 – side 8
Note: FOR 400 ÅR SIDEN blev et lille barn kronet til konge al Danmark og Norge. Barnet hed Christian og er for eftertiden blevet kendt som Christian d. 4.
 

Der blev fundet 8 artikler

 

 

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside