Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 252 – 23. februar 2006 – side 2

Det mener vi

Respekt og dialog blandt de undertrykte

Anders Fogh og Pia Kjærsgaard har gjort Danmark til et globalt symbol på vestlig islamofobi og racisme.

Regeringens konstante fornægtelse af enhver dialog vendt mod Jyllandspostens hetz af muslimer har tændt vreden fra Afrika til Indonesien, USA og Europa og ikke mindst i Mellemøsten.

Store demonstrationer af vrede troende brænder danske og amerikanske flag af, fordi Danmark og USA offensivt krænker deres religions profet og bruger islam som det fjendebillede, der skal retfærdiggøre den imperialistiske besættelse af Irak og Afghanistan, og ikke mindst den racistiske politik overfor indvandrerne.

Danske mediers fremstilling af protesterne som ekstreme religiøse, der uvidende drives frem af reaktionære imamer, er desværre en fortsættelse af det islamofobiske vrangbillede som danske politikere og medier har skabt af muslimerne. Væk er de moderate, de antiimperialistiske, de demokratiske, de sekulære, de dialogsøgende, væk er muslimer, som de er flest.

Heldigvis har rigtig mange over hele verden fået nok af Danmark, Fogh og Dansk Folkeparti. Det gælder også i Danmark, hvor der i København og andre store byer hver eneste uge er demonstrationer arrangeret af enkeltpersoner, af antiracistiske grupper, af muslimske netværk og venstrefløjen.

Der er igangsat forskellige underskriftindsamlinger på nettet. Der er sat annoncer i aviser og hele tiden spirer nye initiativer frem. Fælles for dem alle er ønsket om respekt, dialog og fred. Det i sig selv burde være nok til at samle de titusinder af danskere, hvide som brune og muslimer som ateister, i et fælles udtryk. Og det må være opgaven lige nu.

I de fælles udtryk er der særlig to spørgsmål som trænger sig på. Det ene er om, vi blot vil have ro og dialog eller om vi skal pege årsagen til problemet ud. Socialistisk Arbejderavis er ikke i tvivl. Det er Fogh og hans elskede Pia som i hele hans regeringstid har langt islam og indvandrere for had, og dem kan man ikke føre dialog med, de skal have kamp og vippes af pinden.

Foghs og Pias Danmark bør ingen forsone sig med. Det er et skrapt synspunkt for mange, der deltager i de fælles udtryk for respekt og dialog, så derfor skal det ikke være et krav til grundlaget, men et diskuterende indspark i protesterne.

Det andet påtrængende spørgsmål er, om vi skal være sammen med alle muslimer, også de mere ortodokse, eller om vi skal sidestille dem med Pia Kjærsgaard. Socialister har en århundrede lang tradition for altid at være de undertryktes forsvarer og de svages talerør.

Muslimer er den fattigste og kulturelt mest undertrykte gruppe i Danmark. De har hverken arbejde, gravsteder eller moskeer. Så uanset at vi er ateister og uenige med deres tro, så skal vi som socialister forsvare deres ret til at have den.

Derfor er det også en fejltagelse at sidestille ortodokse muslimer med magthaverne som venstrefløjens fjendebillede, fordi vi aldrig kan sidestille de undertrykte indvandrere med deres undertrykkere i Danmarks top.

Socialistisk Arbejderavis mener, at en åben stil, baseret på ægte dialog og respekt mellem de undertrykte, er forudsætningen for at vi sammen kan udfordre de virkelige fjender Bush, Fogh og Mærsk. Og kun som ægte forsvarer af alle undertrykte kan venstrefløjen i Danmark gøre sig håb om at blive opfattet som alternativet.

Se også:
SAA 252: Muhammed-tegningerne: Venstrefløjen og muslimer kan snart blive en magtfaktor mod islamofobien
SAA 252: Muhammed-tegningerne: Det handler om racisme
SAA 252: JPs tegninger: Ytringsfrihed – et spørgsmål om klasse
SAA 252: Interview: Palæstina og islamofobi: Europas islamofobi afspejles i JPs tegninger
SAA 252: Salma Yaqoob på “Marxism 2005”: Muslimer og socialister – stå sammen
SAA 252: Teori for bevægelsen: Ideologien bag den manglende dialog og respekt

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 252

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Muhammed-krisen 2005-6

Siden er vist 2960 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside