Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 252 – 23. februar 2006 – side 2

JPs tegninger

Ytringsfrihed – et spørgsmål om klasse

Poul Erik Kristensen

Jyllandsposten påstår, at tegningerne skulle provokere muslimerne for at teste muslimernes accept at ytringsfrihed. Dog har de selv benyttet selvcensur og i andre tilfælde direkte modarbejdet ytringsfriheden. Læs her hvordan.

1. april 2003 sendte tegneren Christoffer Zieler flere satiriske tegninger af Jesu opstandelse til Jyllands-Posten. Men avisen takkede nej, da tegningerne kunne skabe negative reaktioner.

Eller som den daværende redaktør for søndagsudgaven, Jens Kaiser, svarede i en mail: “Jeg tror ikke, at Jyllands-Postens læsere vil more sig over tegningen. Faktisk tror jeg, at det ville udløse et ramaskrig. Derfor vil jeg ikke bruge dem.”

Blot toethalvt år senere bragte Jyllands-Posten de 12 forrykte tegninger fra Muhammed. Denne gang under påberåbelse af ytringsfriheden.

Der er åbenbart forskel på tilsvining af muslimer og kristne.

Og det er ikke den eneste gang, Jyllands-Posten har ville knægte ytringsfriheden i et forsøg på at værne om kristendommens værdier.

Da kunstneren Jens Jørgen Thorsen i 1984 fik lov til at male Jesus med erigeret pik på en væg i Birkerød forlangte avisens daværende chefredaktør, Asger Nørgaard Larsen, det omgående fjernet. Trafikminister Arne Melchior fik maleriet fjernet. Og i Jyllands-Postens leder skrev Asger Nørgaard Larsen, at trafikministeren “har vist både fornuft og mod til at forlange smøreriet fjernet, selv om han kan forvente nye råb om grundlov og censur.”

Samme Asger Nørgaard Larsen er i dag formand for Jyllands-Postens fondsbestyrelse – og støtter offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne.

Jyllands-Postens offentliggørelse af de 12 tegninger har derfor ikke en døjt med forsvaret af ytringsfriheden at gøre. Tegningerne er slet og ret endnu et forsøg fra højrefløjen på at forhåne islam, og de mennesker, som ikke helhjertet bakker op om den vestlige verdens værdier.

Dansk historie er fyldt med eksempler på at aviser, tv og radio har knægtet ytringsfriheden for strejkende arbejdere, aktionerende studenter og andre, som slås mod magt-Danmark.

Og egentligt er det sådan, at retten til ytringsfrihed hænger uløseligt sammen med den økonomiske magt. Over-Danmark har meget nemmere ved at komme frem med deres synspunkter end de fattige.

Og det er ikke bare et moralsk problem, men et demokratisk problem.

Det er derfor vrøvl, når Jyllands-Posten, Anders Fogh og andre vil gøre Muhammed-tegningerne til en kamp for ytringsfriheden. Ytringsfriheden bliver i dette tilfælde kun brugt i en politisk kamp mod islam. Med ytringsfrihed følger ytringsansvar. Forhånelse og nedgørelse er ikke en del af ytringsfriheden.

Se også:
SAA 252: Muhammed-tegningerne: Det handler om racisme
SAA 252: Det mener vi: Respekt og dialog blandt de undertrykte
SAA 252: Teori for bevægelsen: Ideologien bag den manglende dialog og respekt
SAA 252: Salma Yaqoob på “Marxism 2005”: Muslimer og socialister – stå sammen
SAA 252: Muhammed-tegningerne: Venstrefløjen og muslimer kan snart blive en magtfaktor mod islamofobien
SAA 252: Interview: Palæstina og islamofobi: Europas islamofobi afspejles i JPs tegninger

Flere artikler fra nr. 252

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
Muhammed-krisen 2005-6

Se flere artikler af forfatter:
Poul Erik Kristensen

Siden er vist 3810 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside