Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 289 – 26. juni 2009 – side 8

Folkemagt ryster Iran

En ny folkelig magt fejer hen over Iran. I en af de største massedemonstrationer, siden den USA-støttede shah blev væltet i 1979, gik omkring en million mennesker på gaden i hovedstaden Teheran for at protesteret mod et valg, som mange mener der er svindlet med.

Massedemonstrationen voksede ud af en hidtil uset protest, der fandt sted fredag d. 12. juni – den dag hvor præsidentvalget fandt sted. Mange mente, at en populær reformpolitiker, Mir-Hussei Mousavi, ville vinde valget.

De var rystede, da den siddende præsident, Mahmoud Ahmadinejad, blev erklæret som vinder – kun få timer efter, at valgstederne lukkede.

Da de frygtede, at der var blevet svindlet med valget, arrangerede Mousavis tilhængere en række offentlige protester. Masser af mennesker viste deres modstand ved at råbe “Marg bar diktator!“ fra hustagene.

Det betyder “død over diktatoren“ og var det slogan, der blev brugt under 1979-revolutionen.

Om lørdagen holdt Ahmadinejad en “sejrsdemonstration“ i Teheran. Men rundt om i byen, og i andre dele af landet, udbrød der spontane demonstrationer, hvor folk råbte: “Vores stemmer blev stjålet.“

I den sydlige ny Isfahan blev uropolitiet drevet ud af mange boligområder.

Politi og styrets militser angreb de protesterende. Demonstranterne svarede igen med at sætte busser i brand og bygge barrikader.

Samme nat holdt studenter, under stigende frygt for et massivt indgreb fra regimet, hemmelige stævner og opfordrede til flere demonstrationer. Den regeringsstøttede milits angreb Teheran Universitet og dræbte fem studenter.

Men protesterne stilnede ikke af. Om mandagen blev der indkaldt til en massedemonstration på trods af regeringens forbud. Denne gang tilsluttede mange almindelige mennesker sig studenterne og aktivisterne, som udgør kernen i reform-bevægelsen.

Regeringens bøller åbnede ild mod mængden og dræbte syv af de protesterende. Deres død bringer minder om den masse-undertrykkelse, som shahen slap løs i de sidste dage, mens hans regime var ved at bryde sammen.

Om tirsdagen aflyste Mousavi yderligere demonstrationer, efter at regeringen havde bøjet sig for kravet om en omtælling. Da Socialist Worker gik i trykken, var der rapporter om begyndende massearrestationer. Tidligere vicepræsident Mohammad Ali Abtah menes at være blandt de anholdte.

Uanset hvad der sker de nærmeste dage, har det iranske folk vist deres magt – og deres tørst efter forandring.

Se også:
SAA 289: Iran og Vestens hykleri
SAA 289: Iran – et regime i krise
SAA 289: Arbejderklassen er nøglen til succes i Iran
SAA 289: Iran: Løgn, forræderi og bestikkelse er en central del af systemet
SAA 289: Stop the War om krisen i Iran
SAA 289: Iran: Undergrundsavisen „Khiaban“ („Gaden“): “Vi stoler på gaderne“
SAA 289: Irans magthavere er splittede

Flere artikler fra nr. 289

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Iran

Siden er vist 2613 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside