Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 322 – 17. august 2012 – side 2

Gule underbydere

Jens F Andersen

Starten på Krifa blev grundlagt i 1899. Dengang var det en forening hvor både lønmodtagere og arbejdsgivere, var med. Først i 1931 opdelte man det i en forening for arbejdere og en for arbejdsgivere, dog med et meget tæt samarbejde.

Er de gule fagforeninger?

Nej de gule foreninger er ikke fagforeninger men forsikringsselskaber. Bl.a. Krifa har ikke en formand men en direktør. Ingen medlemmer men kunder. De gule er udelukkende sat i verden for at hjælpe arbejdsgiverne på bekostning af lønmodtagerne.

De gule contra de rigtige

I over 100 år har fagforeningerne kæmpet for ordentlige arbejds- og lønforhold for lønmodtagerne. Det har gennem tiderne været en hård kamp, som udmunder sig i de forhold, som vi har i dag. Disse forhold skal man absolut fastholde.

Liberale taler i dag om det ”frie” valg. Men det ”frie” valg for hvem? Ser man på de overenskomster de gule indgår, er det forringelser der sætter lønmodtagerne mange, mange år tilbage.

Alene overenskomsten mellem Krifa og Vejlegården er forringet på 41 ud af 46 punkter, i forhold til den 3F overenskomst Vejlegården tidligere havde indgået. Vil man kaldes en fagforening, forringer man vel ikke forholdene for dem man skulle repræsentere?

Er man medlem af Krifa fraskriver man sig retten til at strejke – og forpligter sig endda til at være strejkebryder i tilfælde af en strejke. De gule fratager dermed deres ”kunder” muligheden for at forsvare deres interesser. Her bliver det tydeligt, at de gule beskytter arbejdsgivernes interesser.

De gule foreninger er udelukkende oprettet for at tjene penge. I bl.a. Krifa går noget af overskuddet til Indre Mission, og man kan ikke sidde i bestyrelsen, uden at tilslutte sig det kristne grundlag.

Hvad med de arbejdsløse?

Når folk bliver arbejdsløse, skal de søge det arbejde der forefindes og tage det arbejde, som de bliver anvist. Hvis ikke får de karantæne eller kan miste kontanthjælpen. Disse mennesker kan risikere at måtte søge eller blive anvist arbejde hos en arbejdsgiver med en gul overenskomst.

Mange mennesker kan altså havne i den situation, at de må påtage sig et arbejde med elendige arbejdsforhold og til en løn langt under normalområdet. Dette er starten på det løntrykkeri som de liberale længe har råbt efter. Dette er oveni købet sat i værk af såkaldte gule foreninger, som i stedet burde kæmpe for lønmodtagerne.

Hvor er det frie valg for disse arbejdsløse, til at sige nej til at arbejde under kummerlige forhold, uden at miste deres forsørgelsesgrundlag ?

Politisk indblanding

Politikere fra både Venstre og LA har siddet på Vejlegården som forædte personer med fedtet rendende ned ad hagen, for at vise deres såkaldte støtte til arbejdsgivernes ret til at underbetale lønmodtagerne, fjerne overarbejdsbetalingen og glemme alt om den tilkæmpede arbejdsuge på 37 timer.

Man forringede forholdene for fagforeningerne i de 10 år Venstre og Konservative havde regeringsmagten. Nu vil man åbenbart prøve at give fagbevægelsen og derved lønmodtagerne det sidste stød ud over afgrunden.

Denne gang ikke ved hjælp af regeringsmagten, men derimod ved hjælp af en kristelig bevægelse.

Hvad kan vi fra venstrefløjen gøre

Lørdag den 4. august var der en demonstration, til støtte for 3F i Vejle. Denne demonstration samlede over 2000 mennesker. Men det må ikke slutte der. Vi skal på venstrefløjen arbejde for at oplyse konsekvenserne af de gule overenskomster.

Vi skal fra venstrefløjen på gaderne, hver gang de gule forringer forholdene. Vi skal vise vores støtte overfor de mennesker der kommer i klemme overfor virksomhedsejernes grådighed. Vi skal kæmpe mod de liberale gule foreninger.

Der ligger et stort arbejde forude, men samlet er vi stærke.

Se også:
SAA 322: Vejlegården viser vi kan slå igen
SAA 322: Demonstration foran Vejlegården: “Alt vi har er vores solidaritet”
SAA 322: Fremtidsfighters: ”Vejlegården er ikke noget enkeltstående tilfælde”
SAA 322: Vi skal blive ved med at fortælle hvad de rigtige fagforeninger står for
SAA 322: Vejlegården: De rige til angreb på faglige rettigheder
SAA 322: Vejlegården: Hvis frihed?
SAA 322: Det mener vi: Stor demonstration ved folketingets åbning – ?

Flere artikler fra nr. 322

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Jens F Andersen

Siden er vist 1471 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside