Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 322 – 17. august 2012 – side 4

Vejlegården

De rige til angreb på faglige rettigheder

Christine Kyndi

"Mange gode venner besøger Restaurant Vejlegården i den kommende tid. Alle ønskes en god aften! Mvh. Lars Seier Christensen."

Lars Seier Christensen er multimilliardær med bankadresse i Sweitz og er også direktør for Saxo Bank. Han besluttede at støtte Vejlegården med 50.000 kr. ved at invitere 250 til at spise der på hans regning. Det var bare endnu én i rækken af støttehandlinger fra de rige og borgerlige til Amin Skov.

"Det bliver en aften, der sætter fokus på frihed. Friheden til selv at vælge fagforening og friheden til selv at vælge fra" fortalte Venstres Inger Støjberg TV2 Nyhederne, før hun satte sig til bords og spiste Vejlegårdens stegte flæsk.

Rambuk

Konflikten om Vejlegården er kommet til at handle om meget mere end bare Vejlegården. De borgerlige politikere bruger sagen som en rambuk imod faglige rettigheder.

De vil beskytte Amin Skovs frihed – endda hans menneskerettigheder – mod 3F's brutale undertrykkelse. Det er afgørende for dén plan, for Venstre og DF; at ulovliggøre faglige blokader mod virksomheder der har overenskomster. Det vil bane vejen for, at flere arbejdspladser kan skifte til overenskomster med de gule ”fagforeninger”.

En overenskomst med de gule er billigere for arbejdsgiveren fordi løn- og arbejdsvilkår for den ansatte er ringere. De gule fagforeninger afskriver sig også strejkevåbenet og vil aktivt være med til at smadre strejker ved at bruge deres medlemmer som strejkebrydere.

Krigserklæring

Hvad der sker på Vejlegården står ikke alene. Det er en del af en større plan som blev sat i gang i efteråret 2011. Da indkaldte brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Caféer (DRC) arbejdsgivere til stormøde for at vejlede dem om hvordan de slipper ud af 3F's overenskomster.

Informationchefen i DRC på det tidspunkt var Carsten Kruuse – folketingskandidat for Liberal Alliance.

Restaurationsbranchen er i forvejen dårligt organiseret, og det er også her hvor KRIFA har sit næststørste overenskomstområde. Nu er arbejdsgiverne i gang med at svække organiseringen på området endnu mere.

Den 22. marts i år begyndte 42 caféer og restauranter et koordineret forsøg på at komme ud af 3F's overenskomst og ind i KRIFAs. De lockoutede deres ansatte på 3F-overenskomst – og gør det stadig. For de 3F-ansatte betyder det, at de ikke må gå på arbejde og ikke får løn.

Modsvar

Protesterne har ikke spredt sig til de ansatte på restauranterne og caféerne. Faktisk har man ikke hørt noget fra dem i konflikten.

De ansatte ved udmærket godt hvad der er sket med deres kollegaer der var på 3F-overenskomst: de er blevet lock-outet. Åbenbart gælder ”friheden” til selv at vælge fagforening ikke de ansatte.

Derfor har 3F kun ramt spisestederne udefra med blokader og sympatikonflikter, hvor levering af øl og vand, afhentning af skrald og annoncering i visse aviser bliver stoppet.

3F's blokade og sympatikonflikterne har allerede gjort arbejdsgivere organiseret i KAF (Kristelig Arbejdsgiverforening) urolige: de har bedt KAF om at fjerne listen over medlemmer fra deres hjemmeside, af frygt for selv at blive udsat for blokader.

Sympatikonflikterne gør det besværligere for restaurant-ejerne at drive deres virksomhed. Men hvis vi skal vinde på Vejlegården og de andre steder må stemningen i Vejle og de andre byer vendes så de boykotter de blokaderamte restauranter.

Demonstrationen i Vejlegården den 4. august var første skridt til at vende stemningen.

Se også:
SAA 322: Vejlegården viser vi kan slå igen
SAA 322: Demonstration foran Vejlegården: “Alt vi har er vores solidaritet”
SAA 322: Gule underbydere
SAA 322: Fremtidsfighters: ”Vejlegården er ikke noget enkeltstående tilfælde”
SAA 322: Vi skal blive ved med at fortælle hvad de rigtige fagforeninger står for
SAA 322: Vejlegården: Hvis frihed?
SAA 322: Det mener vi: Stor demonstration ved folketingets åbning – ?

Flere artikler fra nr. 322

Flere numre fra 2012

Se flere artikler af forfatter:
Christine Kyndi

Siden er vist 2112 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside