Socialistisk Arbejderavis
Nr. 325 – 14. december 2012 – side 1
Det mener vi
Trusler om lockout af lærerne – Svaret er fælles kamp
Overenskomstforhandlingerne er begyndt, og endnu engang bruger magthaverne krisen som undskyldning til at prøve at gennemføre historisk hårde angreb.
De offentligt ansatte mødes ikke kun af krav om endnu to år med faldende realløn – men i høj grad også af politiske angreb mod tillidsrepræsentanter og medarbejderindflydelse der skal rykke magtbalancen på arbejdspladserne endnu mere til chefernes fordel.
Sagen om Bjarne Corydons SAS-sms, regeringens godkendelse af Kommunernes Landsforenings (KL) planer om en stor-lockout af lærerne og folkeskolereformen (der kræver at KL’s overenskomstforslag vedtages) viser, hvilket pres de offentligt ansatte er under.
Til januar træder dagpengereformen snart i kraft og mange står til at miste deres forsørgelse. Vores sikkerhedsnet er eroderet samtidig med vi angribes.
Samtidig med de historisk hårde angreb kan fagtoppen ikke engang kan få sig selv til at tale tydeligt imod forringelserne – som de endda nogen gange roser for at være “røde” eller “socialt ansvarlige”.
Fagtoppen er tavs
Ingen fagforeninger har indtil nu reageret på truslen om stor-lockout af lærerne med solidaritetserklæringer om sympatikonflikter.
At fagtoppen ikke organiserer modstand for at forsvare deres medlemmers interesser er desværre ikke nogen nyhed. Men det gør det ikke mindre skadeligt.
Krisen betyder, at ingenting er ”business-as-usual”. Hvis ikke fagforeningerne forsvarer medlemmerne mod angrebene fra regering, arbejdsgivere og borgerlige ideologer – hvorfor så være i fagforening, vil mange spørge.
Kun organiseret modstand kan stoppe angrebene. Og hvis fagtoppen ikke af sig selv vil organisere modstand, så må medlemmerne tvinge dem til det.
I England er lærerne også under angreb. Her laver lokale fagforeninger og faglige klubber udtalelser, der kræver, at fagforeningen organiserer ”landsdækkende strejke-aktion” for at stoppe angrebene. Det samme kan man gøre her.
Hvor er venstrefløjen?
I hver eneste fagforening er der folk, der er frustrerede over den faglige passivitet. I mange kontorer, skurvogne, institutioner spørger folk hinanden, om vi bare skal finde os i fyringer og forringelser.
Men der er ikke noget netværk, der binder de folk sammen, som vil slås. Og venstrefløjen giver ingen svar på hvad der skal ske.
Vores store problem er, at venstrefløjen er parlamentarisk overfokuseret og det gør os svage. Enhedslisten stemte ja til finansloven og har opgivet kravet om 4 års dagpenge. De vil stadig satse på at forhandle mens der i stigende grad er brug for organisering af modstand mod angrebene.
De to ting hænger sammen: At opbygge modstand mod krisepolitikken og at opbygge en venstrefløj, der vil slås.
Vi er nødt til at samle folk på tværs af fag, på tværs af om man er på en skole eller arbejdsplads og på tværs af landet – om at bygge den stærkest mulige modstand mod angrebene.
Regering, arbejdsgivere og borgerlige ideologer puster sig op og virker meget selvsikre. Men der er små protestbevægelser, som kan blive større: Dagpengeprotester, protester mod skolereformen osv.
Det er op til venstrefløjen i fagbevægelsen og på hver eneste skole og arbejdsplads at finde sammen om at organisere modstand. Det starter med at støtte de små initiativer, der er i gang. Men vi må have et perspektiv om, at vi kan vinde – og om at vi vil have en venstrefløj, som vil være venstrefløj og ikke bare en del af den parlamentariske grød.
Se også:
SAA 325: OK13: “Det er vigtigt at frustration vendes til handling”
SAA 325: “KL forhandler for at forandre”
SAA 325: Heldagsskole: Fingrene væk fra børns fritid
SAA 325: Elevstrejke mod Folkeskolereform den 1. februar: ”Jeg bruger altså også tid på familie, venner og veninder”
SAA 325: Venstrefløjen efter finansloven
SAA 325: Dagpengeprotesterne spreder sig
SAA 325: Ri-bus-konflikten
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe