Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 258 – 16. august 2006 – side 2

Det mener vi

Kan FN skabe fred?

Efter en måneds massiv sønderbomning af hele det sydlige Libanon har Israel accepteret en FN-resolution om våbenhvile og indsættelse af 15.000 FN-soldater i Sydlibanon. Der er utvivlsomt mange – ikke mindst libanesere og palæstinensere – der ånder lettet op.

Men det er tvivlsomt, om resolutionen kan opretholde våbenhvilen. Israel tilkendegiver, at man fortsat vil opretholde blokaden af Libanons kyst og luftrum, og man har sendt titusindvis af soldater ind i Sydlibanon, som næppe bliver trukket hjem fra den ene dag til den anden. Israel står således klar til at genoptage krigen, hvis FN-tropperne ikke får held til at afvæbne Hizbollah, som Israel har betinget sig.

Historisk er der intet belæg for, at Israel vil lade sig neutralisere af FN-tropper. Der har været omkring 2.000 FN-observatører i det sydlige Libanon siden 1978, men Israel har mange gange – i 1982, 1993, 1996 og nu i 2006 – invaderet Libanon, uden at FN har blandet sig. Oven i købet tillod Israel sig i den seneste krig at bombe en FN-kontrolpost og dræbe fire FN-observatører.

Problemet med FN er, at FN hverken er eller bliver andet end et skalkeskjul for stormagternes imperialistiske interesser. Der er vedtaget adskillige resolutioner i FN, der fx kræver en stopper for Israels besættelse af Vestbredden, som FN i praksis intet har gjort for at tvinge igennem. I starten af den seneste krig var FN da også fuldstændigt handlingslammet, fordi George Bush – støttet af bl.a. Per Stig Møller – stod 100 procent bag Israels plan om helt at eliminere Hizbollah.

FN blev først bragt på banen, da Israel begyndte at komme i vanskeligheder. Efter en måneds bombardementer var Hizbollah langt fra slået, de israelske tabstal voksede, og der var begyndt at rejse sig en massiv international protest mod Israels omfattende drab på civile, bl.a. bombningen af Qana. Bush’ og Olmerts storskrydende snak i midten af juli om at “fortsætte aktionen, til arbejdet var fuldført“ – som om der var tale om en lille, rask forårsrengøring – forstummede fuldstændigt.

Nu forsøger USA og Israel så at lade en hær på 15.000 FN-soldater gøre det beskidte arbejde og afvæbne Hizbollah, om nødvendigt med magt, siger FN-resolutionen. Resultatet kan nemt blive, enten at FN-tropperne bliver tvunget ud igen, eller at det kommer til åbne konfrontationer mellem FN-tropperne og Hizbollah. Uanset hvad, så vil Israel stå parat til at genoptage sine bombninger og drab på civile.

Derfor er FN-resolutionen ikke nogen start på en egentlig fred mellem Israel og palæstinenserne. Den er blot et forsøg på at fastholde Israels position som imperialismens vagthund i Mellemøsten.

Vejen til en varig fred ligger hverken i FN-resolutioner eller fredsbevarende styrker, men i at de mange palæstinensiske flygtninge får mulighed for at vende tilbage til det Palæstina, de blev fordrevet fra i 1948. Det ville naturligvis betyde, at imperialismen måtte opgive Israel som en svært bevæbnet forpost i den arabiske verden – og det ville gøre det umuligt for Israel fortsat at eksistere som en særskilt jødisk stat.

Alternativet er oprettelsen af en ny, ikke-religiøs stat, hvor jøder og arabere, kristne og muslimer kan leve sammen side om side. Det kan forekomme fuldstændigt utopisk i den nuværende situation – men spørgsmålet er, om årtiers krig og rædsler i Mellemøsten ikke netop kræver radikale løsninger.

Se også:
SAA 258: Libanon-tillæg: Israel – en terrorstat
SAA 258: Libanon: Støt Hizbollahs forsvar af Libanon
SAA 258: Libanon: Støtte til ikke-socialistiske kræfter?
SAA 258: Israel: Grundlagt på etnisk udrensning
SAA 258: George Galloway: “Det er rigtigt af Hizbollah at bekæmpe zionistisk terror“
SAA 258: Israel: 10 argumenter imod zionisme
SAA 258: Demonstration i København: Våbenhvile nu
SAA 258: Forfatteren til „Sofies Verden“ Jostein Gaarder:: “Vi anerkender ikke længere staten Israel“

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 258

Flere numre fra 2006

Se flere artikler om emnet:
FN

Siden er vist 3519 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside