Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 258 – 16. august 2006 – side 12

Forfatteren til “Sofies Verden“ Jostein Gaarder:

“Vi anerkender ikke længere staten Israel“

Jostein Gaarder

“Der er ingen vej udenom. Vi anerkender ikke længere staten Israel. Vi kunne ikke anerkende det sydafrikanske apartheidregime og vi anerkender ikke det afghanske Taliban-regime. Så var der mange der heller ikke anerkendte Saddam Husseins Irak eller serbernes etniske udrensninger. Nu må vi vænne os til den tanke, at staten Israel i sin nuværende form er historie“.

„Der er ingen vej udenom. Vi anerkender ikke længere staten Israel. Vi kunne ikke anerkende det sydafrikanske apartheidregime og vi anerkender ikke det afghanske Taliban-regime.“
Sådan skriver Jostein Gaarder, forfatteren til „Sofies verden“ i en kronik i den norske avis Aftenposten

“Der er ingen vej udenom. Vi anerkender ikke længere staten Israel. Vi kunne ikke anerkende det sydafrikanske apartheidregime og vi anerkender ikke det afghanske Taliban-regime.“ Sådan skriver Jostein Gaarder, forfatteren til “Sofies verden“ i en kronik i den norske avis Aftenposten

Sådan skriver den norske forfatter Jostein Gaarder, der blandt andet er kendt for sin bog “Sofies Verden“, i kronikken “Guds udvalgte folk“ i den norske avis Aftenposten. Kronikken har medført meget voldsom debat i både Norge og Danmark. Denne debat har hovedsageligt kritiseret Gaarder for ikke have begreb om moderne politik og derudover for at støde jødedommen. Mange kritikere har kaldt hans kronik for respektløs. Socialistisk Arbejderavis bringer her et uddrag af kronikken.

Grænser for tolerance

Der er grænser for vores tålmodighed og der er grænser for vores tolerance. Vi tror ikke på guddommelige løfter som begrundelse for besættelser og apartheid. Vi har lagt middelalderen bag os. Vi ler beklemte ad dem der fortsat tror, at floraens, faunaens og galaksernes gud har udvalgt sig et bestemt folk som sine favoritter og har givet dem morsomme stentavler, brændende buske og license to kill.

Vi kalder barnemordere for barnemordere og accepterer aldrig, at de har et historisk eller guddommeligt mandat, der kan undskylde deres skandaløse gerninger. Vi siger bare: Skam over alle apartheid, skam over etniske udrensninger, skam over samtlige terroranslag mod civilbefolkninger, hvad enten de bliver begået af Hamas, Hizbollah eller staten Israel.

Israel hører ikke

I to tusinde år har vi terpet humanismens pensum, men Israel hører ikke. Det var ikke farisæeren som hjalp manden i vejkanten, fordi han blev overfaldet af røvere. Det var en samaritaner, i dag ville vi sige en palæstinenser. For først og fremmest er vi mennesker, uanset om vi er kristne, muslimer eller jøder. Eller som den jødiske rabbi sagde:“Og dem der hilser på deres egne skulle det være noget stort?“ Vi accepterer ikke bortførelser af soldater. Men vi anerkender heller ikke deportation af en hel befolkningsgruppe eller bortførelser af lovligt valgte parlamentsmedlemmer eller regeringsmedlemmer.

Vi anerkender staten Israel fra 1948, men ikke den fra 1967. Det er staten Israel der ikke anerkender, respekterer og bøjer sig for den folkeretslige stat Israel fra 1948. Israel vil have mere, mere vand og flere landsbyer. For at opnå dette vil enkelte med Guds hjælp have en endelig løsning på Palæstina-spørgsmålet. Palæstinenserne har så mange lande, vi har kun et, har enkelte af de israelske politikere hævdet.

USA eller verden

Eller som staten Israels bedste beskytter udtrykker det: “May God continue to bless America.“ Der var et lille barn der bed mærke i det. Hun vendte sig imod sin mor og sagde:“ Hvorfor afslutter præsidenten altid sin tale med at sige God bless America? Hvorfor siger han ikke bare God bless the world?“


Kronikken kan læses i sin helhed på: http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article1411153.ece

Se også:
SAA 258: Det mener vi: Kan FN skabe fred?
SAA 258: Libanon: Støt Hizbollahs forsvar af Libanon
SAA 258: Libanon: Støtte til ikke-socialistiske kræfter?
SAA 258: Israel: Grundlagt på etnisk udrensning
SAA 258: George Galloway: “Det er rigtigt af Hizbollah at bekæmpe zionistisk terror“
SAA 258: Israel: 10 argumenter imod zionisme
SAA 258: Demonstration i København: Våbenhvile nu

Flere artikler fra nr. 258

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
Jostein Gaarder

Siden er vist 3650 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside