Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 258 – 16. august 2006 – side 11

Demonstration i København

Våbenhvile nu

L Bergmann

Mellem 3000 og 4000 mennesker var mandag d. 7 august samlet på Rådhuspladsen i København for at tilkendegive deres utilfredshed med de israelske bombninger af Libanon. Demonstrationen var den største i København siden bombningerne af Libanon startede. Ved demonstrationen var et bredt udsnit af oppositionspartierne repræsenterede og flere faglige organisationer og fredsbevægelser bakkede også op om arrangementet. Desuden deltog en del Hizbollah-tilhængere. Lykke Dressel har talte med tre af deltagerne på demonstrationen.

Jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke taler om Israel som en terrorstat“ siger Nadia der her ses til venstre.

Jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke taler om Israel som en terrorstat“ siger Nadia der her ses til venstre.

 

Saher – tandtekniker

Hvorfor er du her i dag?

Jeg er kommet her i dag for at demonstrere imod Israel og det, de laver i Libanon og i hele Mellemøsten.

Hvad håber du, der kommer ud af at være her i dag?

Jamen, jeg håber, at vi kan få presset Israel til at stoppe deres aggressioner imod Libanon og Palæstina.

Hvad skal der til for at opnå fred dernede?

Jamen, det vigtigste er, at Israel stopper deres besættelser i Mellemøsten. Det er uden tvivl det største problem, ikke bare for fred i Mellemøsten, men måske i hele verden. Mange mennesker sympatiserer med palæstinenserne.

Muslimer over hele verden sympatiserer med Libanon og Palæstina, fordi de ser, hvordan israelerne behandler de to befolkningsgrupper. De dræber og bomber vores børn. Israel bliver nødt til at stoppe deres besættelser og trække sig tilbage bag deres grænse.

Hvad er din holdning til USA som fredsmægler?
Det tror jeg ikke på som en løsning. USA’s udenrigsminister giver kun støtte til Israel og hermed også støtte til, at Israel fortsætter med sine handlinger.

Det eneste, der hjælper, er, at besættelsen ophører. Da Danmark var besat af Tyskland under 2. Verdenskrig, kæmpede danskerne imod det.

I Libanon og Palæstina kæmper man også imod Israel som en besættelsesmagt, det er jo i virkeligheden det samme.

Nadia – tandlægestuderende

Hvad synes du om demonstrationen i dag?

Jamen, jeg står bare her og prøver at se et lys i den her demonstration. Det er surt, at alle talerne, der har været her i dag, kun ser situationen udefra. Der ingen af dem, der har talt i dag, der selv har været dernede eller bare har været en del af krigen. De ser desværre ikke Israel som en besættelsesmagt, men derimod ser de Hizbollah som en militær terrororganisation. Jeg kan ikke forstå, hvorfor man ikke ser på Hizbollah som frihedskæmpere. Da Danmark var besat af Tyskland, kæmpede man jo også for sin frihed. Hvorfor ser man anderledes på Hizbollah? Jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke taler om Israel som en terrorstat. Man retfærdiggør ligesom Israels handlinger ved at sige, at de “forsvarer“ sig imod de gidseltagninger, som Hizbollah har foretaget. Hvorfor må Hizbollah ikke tage militære israelske gidsler? Hizbollah skader i det mindste ikke civilbefolkningen, sådan som Israel gør og er i gang med lige nu. Hvorfor er Hizbollah terrorister, når de tager militærfolk, mens Israel, som bomber og undertrykker civilbefolkningen, ikke er terrorister? Hvorfor er det i orden, at Israel har tusindvis af gidsler?

Det gør man ikke noget ud af, det er bare ligesom okay, men når Hizbollah tager to militærgidsler, er det katastrofalt. Det forstår jeg simpelthen ikke! Arabernes liv er åbenbart ikke lige så meget værd som israelernes liv er værd. Jeg har intet imod jøderne, og jeg har heller ikke noget imod andre religioner, det er folks eget valg, men jeg har noget imod, at man ikke ser mennesker som ligeværdige.

Masser af mennesker undertrykkes og lider på grund af Israel, så hvorfor besætter man ikke Israel og griber ind der, ligesom man gjorde i Irak? Man gik officielt ind i Irak, fordi Iraks befolkning blev undertrykt, og landet ikke var demokratisk, men hvad med Israel? Israel undertrykker også palæstinenserne og har også et demokratisk problem, når de besætter og bomber andre lande. Hvad laver de i de lande?

Tror du, man kan opnå fred i Mellemøsten og i Libanon?

Hvis jeg skal være realistisk, tror jeg ikke, det er muligt. Hvis jeg skal være lidt mindre realistisk, så kan man sige, at det måske ville hjælpe, hvis Israel holdt sig til de grænser, der blev oprettet i 1967. Problemet er også, at så længe man ikke anerkender og fremfører Israel som en terrorstat, men kun argumenterer for, at Hizbollah er terrorister, jamen så bliver der ingen fred.
Der er forfærdeligt, når der dør civile, uanset om det er libanesere eller israelere, men folk bliver altså også nødt til at sætte sig ind i, hvad der foregår, tage stilling og også se historisk på det. Israel er en besættelsesmagt. Hvad andet kan palæstinenserne og libaneserne gøre end at bruge de midler, de har, til kæmpe imod? Verdenssamfundet gør jo ikke noget for at få Israel til at holde op.

FN gør ikke noget, og USA holder jo bare hånden over Israel. På den måde kan befolkningerne i de her lande jo ikke vente på, at der sker noget udefra. Derfor bliver de bare nødt til at kæmpe tilbage. Ingen gør noget. Jo, der er demonstrationer og sådan noget, men det hjælper p.t. ikke palæstinenserne og libaneserne, der jo går rundt i en utryg hverdag og kan høre bomber, der falder. De kan ikke vente på, at vi i Danmark gør noget, for det kan vi jo ikke. I Danmark sker der ikke noget, så længe vi har den her regering, og det må vi bare se i øjnene.

Jeg kan jo næsten regne ud, hvad din holdning til USA som fredsmægler er, men nu spørger jeg så alligevel.

Jeg kan faktisk ikke gøre andet end at grine af det, for vi ved jo godt, hvad det her går ud på. USA kommer ikke for at skabe fred. De er allieret med Israel, og det ved de arabiske lande jo godt. Så undskyld mit sprog, men hvem prøver de at tage røven på?

Clara Bjerlev

Hvorfor er du her i dag?

Jeg er her af mange grunde. Jeg er meget imod den krig, der foregår i Mellemøsten, og jeg er meget imod USA og deres handlinger, og jeg synes netop, at denne her krig er et symbol på det. Det er derfor, jeg har valgt at være her i dag.

Hvad håber du, man opnår ved at afholde denne demonstration?

Jeg håber, at den danske befolkning og de danske politikere kan se, at vi er mange, der er imod det, der sker i hele Mellemøsten, og at folk i Mellemøsten også kan se, at det ikke er alle i Danmark, der støtter den krig, som Israel fører.

Hvad tror du, der skal til for at opnå fred i Libanon?

Jeg tror, at der skal det til, at Israel skal til at forhandle med Hizbollah, og så tror jeg, at Danmark, USA og England skal støtte op om en fredsforhandling.

Læs mere om konflikten i Mellemøsten på www.socialister.dk

Se også:
SAA 258: Det mener vi: Kan FN skabe fred?
SAA 258: Det mener vi: Kan FN skabe fred?
SAA 258: Libanon: Støt Hizbollahs forsvar af Libanon
SAA 258: Libanon: Støt Hizbollahs forsvar af Libanon
SAA 258: Libanon: Støtte til ikke-socialistiske kræfter?
SAA 258: Libanon: Støtte til ikke-socialistiske kræfter?
SAA 258: Israel: Grundlagt på etnisk udrensning
SAA 258: Israel: Grundlagt på etnisk udrensning
SAA 258: George Galloway: “Det er rigtigt af Hizbollah at bekæmpe zionistisk terror“
SAA 258: Israel: 10 argumenter imod zionisme
SAA 258: Forfatteren til „Sofies Verden“ Jostein Gaarder:: “Vi anerkender ikke længere staten Israel“

Flere artikler fra nr. 258

Flere numre fra 2006

Se flere artikler af forfatter:
L Bergmann

Siden er vist 3603 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside