Socialistisk Arbejderavis
Nr. 266 – 14. marts 2007 – side 6
Ungdomshuset
Kampen dag for dag
Torsdag 1. marts
Kort efter rydningen var startet, mødte mange op ved Ungdomshuset. Der blev sunget kampsange og råbt slagord. Nogle forsøgte at løbe gennem politikæden. Men volden startede først, da politiet begyndte at slå med knipler, rive folk ud af mængden og anholde dem for blot at være mødt op.
Kl. 17 samledes over 1.000 mennesker på Blågårds Plads. På Jagtvej blev demonstrationen standset, og politiet inddæmmede en stor gruppe demonstranter mellem politibiler og hundepatruljer i sidegaderne.
Nogle begyndte at “sive“. Andre svarede igen med flasker og sten. Men de fleste holdt sig i ro og prøvede at samle en fredelig demonstration på ny. Men det blev forhindret af politibiler, der hasarderet kørte gennem mængden, hver gang den prøvede at samle sig.
Kl. 22 gik en fredelig demonstration på ca. 1.500 fra Rådhuspladsen til Folkets Park – for første gang uden at blive angrebet af politiet.
Senere blev et hus besat i Blågårdsgade, og der var kampe i gaderne. De startede som en forsvarskamp mod politiet, men blev gradvist til smågruppers barrikadebygning og bilafbrændinger. De fortsatte indtil ved 5-tiden.
Fredag 2. marts
Fredag aften gik en demonstration fra Nytorv og til Skt. Hans Torv med DJ vogn og dans i gaderne.
Demonstrationen modbeviste billedet af voldeligt hærgende unge. Hvis folk ville, kunne de have smadret, brændt og hærget hele vejen fra Strøget til Skt. Hans Torv. Men alt forløb fredeligt og med højt humør.
Efter 2-3 timer begyndte politiet at omringe demonstrationen med blinkende vogne og blændende projektører fra alle sidegader ved torvet. Først fortsatte festen fredeligt, men folk blev nervøse. Efter 15-20 minutters tæt omringelse blev der kastet en sten og en molotovcocktail mod en politibil.
De fleste anede ikke, hvad der var sket. Alligevel var politiets svar straks at kaste kraftig tåregas, hvorefter folk forsøgte at komme væk.
Herefter startede de mest desperate kampe i hele forløbet, hvor smågrupper angreb politibiler, lavede barrikader og brændte skrald og biler af gennem hele byen og hele natten.
Lørdag 3. marts
Lørdag foretog politiet ransagninger og anholdt over hundrede mennesker fra bl.a. Internationalt Forum, kollektivet Bumzen, Solidaritetshuset, Det Fri Gymnasium og Rød Ungdom – uden dommerkendelse. Men politiet slap for enhver kritik – de regnede bestemt med, at de anholdte havde deltaget i voldelige optøjer. Det blev godtaget velvilligt i pressen.
Lørdag eftermiddag demonstrerede 5.000 på Rådhuspladsen og gik derfra til Nørrebroparken. Politiet havde i pressen opfordret folk til at blive væk fra demonstrationen, så 5.000 deltagere var overraskende mange. Det viste os alle, at vi ikke var en lille isoleret gruppe.
Om aftenen spredte politiet en fredelig demonstration, før den overhovedet var startet. Der var flere visitationzoner på Nørrebrogade hvor folk blev kropsvisiteret.
Søndag 4. marts
Søndag var en forholdsvis rolig dag. Der var en fredelig cykeldemonstration fra Vesterbro Torv til Nørrebro. Demonstrationen bliver dog nægtet afgang til bydelen, hvorefter den i stedet fortsætter til Rådhuspladsen hvor den støder til en fredelig “blomsterdemonstration“.
Mandag 5. marts
Ungdomshuset på Jagtvej rives ned.
Torsdag 8. marts
Cirka 3000 mennesker deltager i en demonstration fra Blågårdsplads til Rådhuspladsen. En del gader i København ændrer i løbet af dagen navn til Jagtvej, da aktivister sætter vellignende klistermærker over vejskilte.
Fredag 9. marts
SMS-kæde går rundt med besked om, at Magasin åbner dørene i sympati for Ungdomshuset og inviterer til, at man kan komme og hænge ud og nyde en latte. Politiet afviser ca. 70 unge fra at komme ind i stormagasinet. Om aftenen holder 800-1000 unge fest med bål og musik på “Ground 69“. Politibemandingen er massiv. Der anholdes ca. 40.
Lørdag 10. marts
Ved middagstid ransages Rød Ungdoms kontor igen af politiet som søger efter “våben“. Igen foretages ransagningen uden dommerkendelse.
Senere på dagen er der gøgl, gæk og sjov i gaden, da op mod 5000 mennesker trodser politiets anvisninger og går på gaden for at vise deres sympati med Ungdomshuset. Demonstrationen går fra Rådhuspladsen til Sankt Hans Torv. Stemningen er fredelig. Politiet indfører igen visitationszoner på Nørrebro og Christianshavn. Politiet må nu uden mistanke kropsvisitere folk på gaden.
Et par hundrede mennesker mødes ved Forum metrostation til Reclaim The Streets fest. Politiet omringer festen, som udvikler sig til en solidaritetsdemo for fangerne og derfor går mod Vestre fængsel. Politiet udviser nul tolerance. Mindst 4 anholdes undervej. Yderligere 8 anholdes i løbet af natten.
Se også:
SAA 266: Det mener vi: En bevægelse større end Jagtvej 69
SAA 266: Kampen om Ungeren
SAA 266: Socialister og voldelig kamp
SAA 266: Interview med anholdt: “Vi forlænger bare anholdelsen, så du kommer til at sidde her i 3 dage ... hahaha”
SAA 266: Interview med Lau Malling: “Jeg blev hånet og svinet til”
SAA 266: Interview med Benny Gundersen: “Det var utroligt krænkende”
SAA 266: Tegneserie: Überdanmark
SAA 266: Læserbrev: Jeg ønsker at brænde, bare ikke biler!
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe