[ Socialistisk Arbejderavis nr. 19 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 22 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 19

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Libyen: Stop deres vanvid

19

1

maj 86

 

Da Reagans bombefly i sidste måned lod flere tons sprængladninger regne ned over Libyen, satte det for alvor spørgsmålstegn ved, ‘hvor langt vil Ronald Reagan gå?’

 

Harald Lillevang: Tillidsmandskonference: I armene på DKP

19

2

maj 86

 

400 tillidsfolk fra fagbevægelsens venstrefløj var samlet i Århus en weekend i april til en faglig landskonference, arrangeret af den storkøbenhavnske tillidsmandsring.

 

Ole Mølholm Jensen: Hvorfor tav Ekstra Bladet?

19

2

maj 86

 

Politiken og Ekstra Bladet har igen været væk fra kioskerne. Trykkeriarbejderne har strejket, som de har gjort før igennem de sidste to år, for at bevare arbejdspladser. Politikens ledelse ønsker nemlig, at alle de ufaglærte medlemmer af Typograf-Forbundet skal ud af vagten. Samtidig ønsker ledelsen, at de nye presser skal betjenes af medlemmer fra Litograf-Forbundet.

 

Inge-Lise Bjørn: Renovadan – dolket af Hardy

19

2

maj 86

 

Efter 77 dages velorganiseret strejke med daglige morgenmøder og aktiv indsats fra de strejkende på blokaden i Gentofte, sluttede Renovadan-arbejdernes kamp.

 

IS mener: Arbejderklassen er ikke død

19

3

maj 86

 

Schlüters påskepakke kom igennem uden de store sværdslag. Utilfredsheden var stor, og mange, især offentligt ansatte, var i strejke en halv, en hel eller to dage, men desværre blev det ikke til en koordineret kamp, der kunne have rystet Schlüter.

 

Jette Dam-Hansen + Anne Kaltoft: Asbest: Der er lig nok

19

3

maj 86

 

Asbestproblematikken er lige aktuel. LO er kommet med en ny rapport om problemet, men ikke med nye svar.

 

Hans Erik Madsen: Århus-skraldemænd: Ren kamp mod beskidte tricks

19

3

maj 86

 

En uges strejke blandt de 120 skraldemænd i Århus var nok til at tvinge firmaet i knæ.

 

Pia Larsen: På kanten: Hvad der er sundt for SF er godt for Socialdemokratiet

19

4

maj 86

 

Rundt omkring på socialdemokratiske forårsgeneralforsamlinger klappes der i de små hænder. Påskepakken og galluptallene er med dem, de er klar til at overtage regeringsmagten, når der bliver kaldt.

 

Charlie Lywood: Kapitalismen i krise: Et system uden balance

19

4

maj 86

 

Fra det yderste højre i dansk politik, over midten til Venstresocialisterne, hører vi beklagelser over Danmarks dårlige betalingsbalance over for udlandet. Alle større økonomiske angreb på arbejderklassens levestandard begrundes i denne magiske størrelse. Men man kan ikke adskille betalingsbalance-problemer fra den øvrige økonomiske sammenhæng.

 

Jason Meyler: Libyen: Hvor langt vil Rambo gå?

19

5

maj 86

 

Reagans angreb på libyske byer har rejst frygten for, at et endnu værre er på vej. Reagan synes at være en meget større trussel mod verdensfreden, end Gadaffi nogensinde vil kunne magte.

 

Dobbeltinterview: Elisabeth Bruun Olesen, VS, og Ole M. Jensen, IS: Hvordan et socialistisk alternativ

19

6

maj 86

 

Der er nu lidt over et år siden, at en halv million arbejdere samlet var i strejke i 10 dage. I 10 dage var Danmark ikke regeret af Schlüter. Socialistisk Arbejder Avis har spurgt Elisabeth Bruun Olesen, der sidder i folketinget for VS og er med i Venstreoppositionen (VOP), og Ole Mølholm Jensen, der er medlem af Internationale Socialister om, hvorfor vi ikke fik væltet Schlüter sidste gang?

 

Hans Jørgen Vad: Tariq Ali/Phil Evans: “Trotsky for begyndere”: Trotsky’s arv

19

8

maj 86

 

I den samlede arbejderbevægelses historie, er der næppe nogen person, som i højere grad end Leon Trotsky har personificeret både det heroiske og det tragiske.

 

Film: “Vi vandt Amerika”: Revolution

19

8

maj 86

 

Filmkritikerne hadede filmen “Vi vandt Amerika”. Når filmen hedder “Revolution” på engelsk, kan det heller ikke overraske.

 

Caspar Diklev: Poul Valente: “Den skønne dag”: En skøn romandebut

19

8

maj 86

 

Bogen foregår i Danmark efter et fascistisk kup i nær fremtid. Hovedpersonen Wagner er 35 år og arbejdsløs. Han har vist aldrig rigtig haft arbejde i sit liv, og deler skæbne med tusindvis af andre.

 

Ellen Christensen: Rosa Luxemburg: “Reform eller revolution”

19

9

maj 86

 

Diskussionen om mål og midler i kampen for socialismen er lige så gammel som arbejderbevægelsen selv: kan vi få kontrol og magt over samfundet skridt for skridt gennem reformer, eller kan kun en magtovertagelse i en revolution sikre os socialisme?

 

Martin B. Johansen: Frankrig 1936: Et håb blev knust

19

10

maj 86

 

I begyndelsen af 30’erne var der reaktion på fremmarch i Europa. Fascisterne havde taget magten i Tyskland og Italien. Den økonomiske krise betød massearbejdsløshed og elendige levevilkår for arbejderne. Men i Frankrig i 1936 kom der et fantastisk opsving i arbejdernes kampe, som gav et kort glimt af mulighederne for at vende situationen.

 

IS/U: Brev til Revolutionære Socialister: Vi må gå sammen

19

11

maj 86

 

Internationale Socialister har foreslået Revolutionære Socialister at gå ind i forhandlinger om en sammenslutning af de to organisationer. Allerede den 10. maj er der planlagt et møde mellem ledende medlemmer af de to organisationer.

 

Kr. 12.000 til avisen

19

11

maj 86

 

Socialistisk Arbejder Avis er, som du måske har bemærket, blevet udvidet fra otte sider til tolv sider. Derfor har IS lavet en indsamlings- og abonnementskampagne. 12.000 kr. skal samles ind

 

Landsmøde om arbejderflertal

19

11

maj 86

 

Hovedemnet på Internationale Socialisters seminar den 24./25. maj er venstrefløjen og forventninger til et arbejderflertal.

 

Annonce: Marxism ‘86

19

11

maj 86

 

Fredag den 4. juli – fredag den 11. juli i London

 

Øivind Østberg + Knut Øygard: Storkonflikt i Norge slut: LO og DA gød olie på vandene

19

12

maj 86

 

Den største arbejdskonflikt i Norge siden 30'erne, hvor arbejdsgiverne havde lockoutet over 100.000 arbejdere, er afsluttet.

 

Lotte Mylendorff: Mitterand baner vejen for fascister

19

12

maj 86

 

For første gang siden Anden verdenskrig er et fascistisk parti parlamentarisk repræsenteret i nævneværdigt omfang efter det nyligt afholdte valg i Frankrig.

 

Der blev fundet 22 artikler

< Nr. 18 –– Nr. 20 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 21. juni 2024 kl. 15:50