[ Socialistisk Arbejderavis nr. 303 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 29 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 303

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Løkke er færdig – Hvad er alternativet?

303

1

nov 10

 

Anna Rytter: Ghettoplaner: Riv ghettoen ned …

303

2

nov 10

 

Elizabeth Japsen skrev for nylig i et blogindlæg på Modkraft: ”Jeg er helt enig – riv de der ghettoer ned – Hellerup, og hvad de hedder alle sammen”. Ordspillet mellem Gellerup og Hellerup er efter min overbevisning meget rammende i forhold til den definition, de fleste i dag anvender af begrebet ghetto.

 

Hans Jørgen Vad: Ghettoplaner: Racistisk realpolitik – eller ‘bare’ valgkamp?

303

2

nov 10

 

I denne artikel sættes Løkkes ‘ghetto’-plan i relation til “Helhedsplanen” for Gellerup. Bag debattens mere bizarre former, kan der måske ses et mere alvorligt politisk sigte: Nemlig at underløbe beboerdemokratiet gennem markedskræfter og investor-interessers indtog.

 

Jørn Andersen: Mens verden skriger på vindmøller: Vestas fyrer 3.000

303

3

nov 10

 

Vindmøllekoncernen Vestas meddelte 26.10, at de vil fyre 3.000 arbejdere, heraf langt de fleste i Danmark. Fyringerne kommer, mens verden skriger på vindmøller, og mens en ny fyringsbølge er på vej i både den offentlige og den private sektor.

 

Det mener vi: Giv Løkke det sidste skub

303

3

nov 10

 

VKO er i massive problemer. WikiLeaks afsløringer om Irak og skandalerne om overbetaling til privathospitalerne er i skrivende stund de mest synlige tegn på en regering, der har mistet opbakningen.

 

Hans Erik Madsen + Martin B. Johansen: Dansk Folkeparti 15 år: Et racistisk og asocialt parti

303

4

nov 10

 

I løbet af Dansk Folkepartis 15-årige historie er det lykkedes for Pia Kjærsgaard at fremstille DF som den lille mands – ja, hele folkets – stemme over for Elitedanmark. Men sandheden er stik modsat. DF har konsekvent støttet VK-regeringens omfordeling af penge fra bunden til toppen siden 2001. Samtidig har DF med sin racistiske og fremmedfjendske politik forgiftet tilværelsen for indvandrere og flygtninge.

 

Jakob Nerup: Udkantsdanmark

303

5

nov 10

 

Det begyndte med et sygehus i Holstebro. Regeringen ville lukke sygehuset, og det tog borgerne i Vestjylland ualmindeligt ilde op. Her to år efter har utilfredsheden spredt sig til hele det svært definerbare område, man kalder udkantsdanmark.

 

Ida H. Jakobsen: Rig og rask eller fattig og syg

303

6

nov 10

 

Der vil altid være forskelle i sundhed – dvs. at enkelte personer, og i nogle tilfælde også grupper, er mere udsat for sygdom end andre. Det kan f.eks. skyldes genetiske mønstre i forskellige befolkningsgrupper, alders- og kønsforskelle eller tilfældige variationer i sygdomsmønstre. Men selv om det i sagens natur kun er kvinder der dør i barselsseng, er det ingen naturlov, at risikoen for at dø i barselsseng er 1 til 4100 for kvinder i den industrialiserede del af verden, mens den for kvinder i de afrikanske lande syd for Sahara er 1 til 13.

 

Sonja Andersen Lange: Læserbrev: Kønskvoter er kønsdiskriminerende

303

6

nov 10

 

I DR’s dramaserie ’Borgen’ søn. d. 24. oktober var temaet for afsnittet kønskvoter i de danske bestyrelser. Men dramaet gik imidlertid ikke på det politiske spørgsmål, men derimod på intriger på Christiansborg og hårde forhandlinger med erhvervslivets top.

 

Lene Junker: Afghanistan: Krigsmagerne må tabe, hvis freden skal have en chance

303

7

nov 10

 

En ny stor interviewundersøgelse dokumenterede det som mange uafhængige Afghanistan-kendere længe har sagt: Afghanerne er trætte af voksende arbejdsløshed, fattigdom, bomber, natlige raids, fængslinger, tortur og ydmygelser. Afghanerne vil have de fremmede tropper ud.

 

Peter Schjerning: Afghanistan: Interview med Nagieb Khaja

303

7

nov 10

 

Socialistisk Arbejderavis har talt med den dansk-afghanske freelancejournalist Nagieb Khaja. Han har for nyligt været i Afghanistan som led i et projekt om civic journalism for Danmarks Radio, der indebærer en gruppe lokale landsbyboere i Helmand-provinsen, som udstyret med mobile videokameraer, kan fortælle om deres hverdag.

 

S-SF-alternativet: Nu er det nok: VKO 9 år

303

9

nov 10

 

Efter 9 lange år med VKO’s krige, racisme og asociale politik håber mange på at en ny regering med S og SF i spidsen vil forbedre tingene og gøre op med de værste resultater af VKO’s politik.

 

Jakob Nerup: S-SF-alternativet: S+SF økonomiske løfter – unfair for arbejderklassen

303

8

nov 10

 

Ude på de danske arbejdspladser og iblandt de mange arbejdsløse er der utryghed og frustration. Bliver vi fyret, fortsætter krisen og bliver der nye jobs? Den borgerlige regering har med al tydelighed vist at den hverken garanterer mod fyringer eller hjælper de arbejdsløse.

 

Peter Iversen: S-SF-alternativet: De unge bliver syndebukke

303

8

nov 10

 

Regeringen kalder det for genopretning, når de endnu engang skærer ned på ungdomsuddannelserne. Der skal ifølge regeringens såkaldte genopretningsplan de næste 4 år skæres 2 pct. hvert år af de såkaldte taxameterbevillinger til uddannelsesinstitutionerne. Det er en del af regeringens såkaldte genopretningsplan.

 

Jørn Andersen: S-SF-alternativet: Skat: Intet opgør med VKO’s omfordeling til de rige

303

9

nov 10

 

S-SF’s skattepolitik er nok mest kendt for den såkaldte millionær-skat. Den skal skam hilses velkommen, men i det samlede billede er det en rent kosmetisk forbedring.

 

Poul Erik Kristensen: S-SF-alternativet: Ghettoplaner: VKO=S+SF.... eller?

303

9

nov 10

 

”Læser man S og SF ghettoplan og regeringens ghettoplan uden at kende afsenderen, skulle man tro, at de var forbyttet”. Således sagde politisk kommentator ved TV2 og tidligere formand for Det Konservative Folkeparti, Hans Engell på et møde i Silkeborg d. 29. oktober.

 

Lisa M. Ødegaard: Tvangsaktivering af syge er forkasteligt

303

10

nov 10

 

En ny rapport fra Rigsrevisionen slagter det offentliges bidrag til privat aktivering af syge. De kan ikke dokumentere en eneste positiv effekt af aktiveringen.

 

Christine Kyndi: Nazister i Viborg

303

10

nov 10

 

Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse, DNSB, har fået en ny lokalafdeling. Den ligger i Viborg, og til opstartsmødet, hvor der blev holdt oplæg om ”racebevidsthed”, deltog 15.

 

Lisa M. Ødegaard: Interview: Opråb i harmoni fra Gaza

303

10

nov 10

 

København har haft fornemt besøg den sidste måned. Hip hop gruppen D.A.R.G team (Da Arabian Revolutionary Guys) har spillet til undergrundsfestivalen Displaced Expressions, og tog sig også tid til at give et par tunes til antikrigsbevægelsens årlige markering af invasionen af Afghanistan. Jeg mødte deres agent, Fadi M. Bakheet, på Christiania.

 

Jakob L. Krogh: WikiLeaks: Fogh og Løkke accepterede tortur

303

12

nov 10

 

WikiLeaks afsløringer af næsten 400.000 militære dokumenter viser Irak krigens blodige alvor. Herunder den omfattende anvendelse af tortur og anden mishandling fra besættelsesmagtens og dens irakiske allieredes side, omfattende blodige aktioner fra private "sikkerheds-firmaer"s side, og15.000 hidtil udokumenterede civile dræbte.

 

Dennis Strøm Petersen: Boykot Israel

303

12

nov 10

 

I de seneste år har man på verdensplan set en række kampagner for Boykot, tilbagetrækning af investeringer (Disvestment) og Sanktioner, samlet forkortet BDS, mod Israel. Det har medført en lang række af kollektive aktioner til støtte for den palæstinensiske frihedskamp og mod Israels undertrykkelse af og overgreb mod den palæstinensiske befolkning.

 

Jakob L. Krogh: Hvorfor blive organiseret socialist?

303

13

nov 10

 

Racisme, krig, klimakrise og økonomisk krise, det er de fire ord der bedst beskriver verden i dag. De har det til fælles, at de er skabt eller forstærket af det kapitalistiske samfund. Derfor er det afgørende spørgsmål for alle der vil en bedre verden, spørgsmålet om hvordan vi afskaffer kapitalismen.

 

Sonja Andersen Lange: Anmeldelse af Bülow: ’Den Venezuelanske Revolution: En beretning fra orkanens øje

303

15

nov 10

 

I bogen ’Den Venezuelanske Revolution – øjenvidneberetning og analyse’ giver forfatteren Andreas Bülow et kritisk, historisk og levende billede af den indtil videre ti år lange revolutionære proces i Venezuela.

 

Jonathan Højgaard: Frankrig: Den første sejr – strejken i 1995

303

15

nov 10

 

Den tre en halv uge lange strejkebevægelse i Frankrig i slutningen af 1995 blev et vigtigt vendepunkt for klassekampen – i Frankrig men også i resten af Europa. Den viste at arbejderklassen ikke, som det ellers var proklameret af post-modernistiske kommentatorer, var afgået ved døden, men tværtimod levede og kunne kæmpe. Bevægelsen var den største og mest radikale i Frankrig siden 1968.

 

Jørn Andersen: Strejkerne i Frankrig ved en korsvej

303

16

nov 10

 

Udfaldet af kampen mod Sarkozys pensionsreform kan få afgørende betydning for den videre velfærdskamp i Europa. Men vil de faglige ledere fortsætte mobiliseringerne?

 

Denis Godard: Denis Godard rapporterer fra Paris: Oppe mod statsmagten

303

 

nov 10

 

"Vi strejker mandag, vi strejker tirsdag, vi strejker onsdag, og torsdag, fredag og lørdag også – og det vil først være forbi, når vi har vundet."

 

Frankrig: Fagforeningsledere signalerer tilbagetog

303

 

nov 10

 

Den franske regering og de fleste af verdens medier har erklæret, at præsident Sarkozy har slået modstanden mod hans angreb på pensioner tilbage.
Men det ville være for tidligt at erklære kampen slut. Og Sarkozy har kun overlevet, fordi fagforeningslederne har undladt at skubbe bevægelsen fremad.

 

Jørn Andersen: Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen: Igen stor stigning i fyringsvarsler

303

 

nov 10

 

For anden måned i træk er antallet af varslede fyringer steget kraftigt – fra 956 i august over 1981 i september til 3.591 i oktober. Ifølge 3F og Danske Bank skyldes det Vestas-fyringerne. Den konklusion understøttes dog ikke af en nærmere analyse af tallene.

 

Stop forringelserne af SU'en: Udvid kampen

303

 

nov 10

 

Regeringen vil fjerne uddannelsesstøtte (SU) for hjemmeboende samt forkorte SU-perioden for alle. Det kommer oveni de seneste års voldsomme nedskæringer på uddannelsesområdet.

 

Der blev fundet 29 artikler

< Nr. 302 –– Nr. 304 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 4. december 2023 kl. 03:54