[ Socialistisk Revy nr. 6 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 24 artikler

Fra Socialistisk Revy nr. 6

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Socialisme eller barbari

6

1

aug 98

 

Efter valg og EU-afstemning: Nu skal der skæres ned

6

3

aug 98

 

I de mange valgtaler, der prægede dette forår, skortede det ikke på løfter om at forbedre forholdene for børnefamilier, for de ældre osv. Men knap var den sidste valgtale forstummet og det sidste kryds sat i den sidste afstemning, før piben fik en anden lyd.

 

USA: Arbejderne viser styrke

6

4

aug 98

 

“USA minder måske endnu ikke om Frankrig, som hvert eller hvert andet år lammes af en strejke, men pludselig er de amerikanske fagforeninger gået på gaden på en måde, der ikke er set i årtier.” – New York Times

 

Alex Callinicos: Mørke udsigter for Solens Rige

6

4

aug 98

 

“Situationen er ret så alvorlig,” indrømmede en højtstående embedsmand i det japanske finansministerium.

 

Martin B. Johansen: Uddannelse: 14.088 afvist

6

5

aug 98

 

Undervisningsminister Margrethe Vestager glæder sig over, at der i år "kun" er blevet afvist 14.088 ansøgere til de videregående uddannelser. Hun glæder sig over, at ansøgerne er blevet mere "mobile" og "realistiske" i deres ansøgninger.

 

Kosova: Offer for stormagters strid

6

6

aug 98

 

450 mennesker – mest albanske civile – er indtil nu blevet dræbt i krigen mellem de serbiske styrker og den albanske oprørshær i Kosova-provinsen. De gængse forklaringer henviser til balkansk stridbarhed, urgammelt had eller serbernes herrefolksmentalitet.

 

Chris Harman: Ved nærmere eftertanke: Krise og revolution

6

7

aug 98

 

“Hvad er sammenhængen mellem krise og revolution?” Dette spørgsmål bliver stillet igen og igen på socialistiske møder. Det er blevet et aktuelt spørgsmål, efter at krisen i Østasien medvirkede til, at Indonesiens Suharto pludselig gik af.

 

Jørn Andersen: Enhedsfront mod nazismen: Slå nazisterne tilbage – for altid

6

8

aug 98

 

Jørn Andersen skriver om kampen mod nazismen og det system, der skaber den.

 

Tony Cliff: Østeuropa – socialisme eller statskapitalisme?

6

10

aug 98

 

En af grundlæggerne af IS-tendensen, Tony Cliff udviklede teorien om statskapitalisme efter den anden verdenskrig for at forklare, hvorfor Sovjet og de østeuropæiske satelitstater ikke var socialistiske.
Her argumenterer han for, at historien har eftervist hans teori.

 

Frank Antonsen: Minearbejdere i Rusland: Ned med systemet

6

12

aug 98

 

Mens den sociale elendighed og utilfredshed vokser, er samfundets top splittet af intern rivalisering. Frank Antonsen fortæller om minearbejderstrejker og regeringskriser i Rusland.

 

Sharon Smith: USA på vrangen: Den colombianske forbindelse

6

14

aug 98

 

Historien gentager sig i Latinamerika. I juni måned afslørede New York Times og Washington Post de uhyrligheder, som er begået i endnu en USA-støttet krig for at understøtte et korrupt regime.

 

Martin B. Johansen: John Rees: "The Algebra of Revolution": Dialektik – teorien om radikal forandring

6

15

aug 98

 

Dialektik er et udskældt og mystificeret begreb. Men Martin Johansen forklarer i denne artikel, hvordan dialektik står helt centralt i en marxistisk forståelse af, hvordan samfundet kan forandres.

 

Lene Junker: Interview: Socialist i Zimbabwe: Endnu en diktator står for fald

6

18

aug 98

 

I snart et år har arbejdere, studenter, arbejdsløse og småbønder været i aktion i Zimbabwe. Lene Junker har interviewet Tafadzwa, som selv har deltaget i kampene.

 

Hans Erik Madsen: Derfor kom sporten på sprøjten

6

20

aug 98

 

Doping, disciplin og sponsorernes magt har fjernet den sidste rest af kreativitet og leg i sporten. Hans Erik Madsen beskriver, hvordan sporten er en del af den kapitalistiske markedsøkonomi.

 

Tom Christiansen: Terry Eagleton: "Marx – and freedom": Månedens bog: Marx og friheden

6

23

aug 98

 

Et af de mest brugte argumenter mod marxismen er, at den er imod individets frihed. Tom Christiansen ser på en ny bog, der forsvarer socialismen som ægte frigørelse af menneskeheden.

 

Sean Vernell: 1848 – arbejderklassens ilddåb

6

24

aug 98

 

Året 1848 markerede den første ægte internationale række af revolutioner. Sean Vernell genkalder dette vendepunkt i europæisk historie, og argumenterer for, at det markerede fremkomsten af arbejderklassens styrke.

 

Martin B. Johansen: Hvad er marxisme?: Derfor er arbejderklassen så vigtig

6

26

aug 98

 

"Man skal deltage i de franske arbejderes møder for at værdsætte den livlighed og stolthed, som disse arbejdshærgede mænd udstråler ... Det er blandt disse 'barbarer' i vores civiliserede samfund, at historien forbereder det praktiske aspekt af menneskehedens frigørelse."

 

Socialist Worker (UK): Film: Shane Meadows: "TwentyFourSeven": Samfundets massive mure

6

26

aug 98

 

Filmen TwentyFourSeven handler om den nød og elendighed, som beboerne i et socialt boligbyggeri i England må leve med.

 

Poul Erik Kristensen: Christer Sturmark: "Det hele menneske – IT, Internettet og den nye renæssance": Internettet – myte eller virkelighed

6

27

aug 98

 

Internettet og den hastigt voksende informationsteknologi er enten en gave til menneskeheden, som kan løse alle problemer og genskabe det hele og kreative menneske, eller også er det den direkte vej til katastrofen.

 

“International Socialism” nr. 79: Marx’ comeback

6

28

aug 98

 

I årevis har mediekommentatorer og akademikere fortalt os, at Marx’ skrifter intet havde at lære os om den moderne verden. Nu begynder mange af de samme mennesker at indrømme, at Marx måske alligevel havde ret.
Marx’ comeback er temaet for det nye nummer af International Socialism, der udgives af det engelske Socialist Workers Party.

 

Frank Antonsen: Rosa Luxemburg: "Massestrejke, parti og fagbevægelse": Oprørets dynamik

6

21

aug 98

 

For alle, der ønsker et radikalt anderledes samfund, trænger især ét spørgsmål sig på: Når nu arbejderne er så fjendske over for revolution og kun kræver lidt mere i løn og lidt kortere arbejdstid, hvordan kan vi så komme i den situation, hvor arbejderklassen faktisk laver revolution?

 

TV: Værd at se

6

29

aug 98

 

Oliver Stone: Himmel og jord + Slavearbejder for F.L. Smidth

 

Tue Sørensen: Derfor blev jeg socialist

6

30

aug 98

 

De almindeligste årsager til, at folk bliver socialister, er forbundet med de materielt undertrykkende enkeltsituationer, som folk generelt konfronteres med.

 

Marxism '98

6

31

aug 98

 

MARXISM '98, arrangeret af Socialist Workers Party, blev en stor politisk oplevelse for de ialt 6.500 deltagere. Blandt deltagerne var aktive socialister fra en lang række lande, herunder 12 fra Internationale Socialister.

 

Der blev fundet 24 artikler

< Nr. 5 –– Nr. 7 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 21. juni 2024 kl. 13:10