Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 293 – 8. december 2009 – side 14

Fra “The Battle of Seattle“ til klimatopmøde

Jakob L. Krogh

“Those who were arguing they were going to shut the WTO down were in fact successful today.“

Sætningen blev oprindeligt udtalt af Seattles politichef Norm Stamper i slutningen af november for 10 år siden. Succesen i Seattle var med til at skabe en ny bevægelse. En bevægelse der definerer sig selv som bevægelsen for en anden globalisering eller som den antikapitalistiske bevægelse. Af dens modstandere blev den omtal som antiglobaliseringsbevægelsen.

At det lykkes at stoppe WTO mødet i Seattle viste, at der var en magt der kunne udfordrere verdens eneste supermagt, og at denne magt var i hjertet af denne supermagt selv.

Succesen i Seattle kom, dels fordi miljøaktivister og den radikale venstrefløj havde mobiliseret til blokader ved indgangene til konferencecenteret, dels fordi dele af den amerikanske fagbevægelse havde organiseret en massiv demonstration. Politiet begyndte at tåregasse og tæske de blokerende aktivister, mens fagforeningsdemonstrationen langsomt nærmede sig konferencecenteret.

Det var ikke planlagt at demonstrationen skulle mødes med de blokerende, og fagforeningslederne gjorde hvad de kunne for at få demonstrationen til at dreje væk nogle gader før blokaderne. Det lykkes med den første blok, men den anden blok bestod af havnearbejdere der var i strejke.

Da denne blok skulle til at dreje fra var der en af kranoperatørerne der råbte. “I’m gona help those turtle kids“ – miljø-aktivisterne ved konferencecenteret klædt ud som skildpadder. I et kort øjeblik stod demonstrationen stille, så begyndte den at bevæge sig imod blokaderne. Da den nåede frem til blokaderne, startede råb om enhed og solidaritet. Dette skabte en alliance, der siden er blevet kendt som Teamster-Turtles alliancen. Teamsters er lastbilschauffører, der også var i strejke. Der er en vigtig pointe i disse begivenheder, fordi netop når bevægelsen er både bred, strejkende arbejdere, og radikal, aktivister, får vi succes.
 

Venstrefløjens valg er afgørende

Den nye bevægelse udviklede sig hurtigt, og der var snart demonstrationer over hele verden, når verdenslederne mødtes. Men nu var politiet og magthaverne forberedt og mødte demonstrationerne med vold.

I 2001 var der demonstrationer ved EU-topmødet i Göteborg og G8-topmødet i Genoa. I både Göteborg og Genoa blev demonstranter skudt af politiet. I Genoa døde en demonstrant, i Göteborg blev en demonstrant skudt i ryggen og svævede i livsfare i ugerne efter, men overlevede.

Venstrefløjen i Norden og i Italien reagerede meget forskelligt. I Italien havde det store venstrefløjsparti Rifondazione Comunista et klart svar på politiets vold.

Da lederen i Rifondazione blev interviewet på TV var hans budskab klart: Duk jer ikke – duk op! Han opfordrede alle til at komme til Genoa næste dag og protestere imod politiets vold. Demonstrationen næste dag talte 300.000.

Efter Göteborg accepterede store dele af den nordiske venstrefløj mediernes løgne, om at det var demonstranternes vold der var problemet, og undlod at protestere imod politiets vold. Derfor kom den italienske venstrefløj markant styrket ud af Genoa, mens den nordiske og især danske venstrefløj ikke oplevede samme styrkelse efter Gøteborg.

Hvis politiet igen angriber eller skyder demonstranter skal vi ikke begå samme fejl. Politiets vold er uacceptabel og politiet beskytter de ledere, der ved ikke at gøre noget, lader verden brænde. Derfor er det politiet og lederne inde på topmødet vi skal kritisere, selv om en enkelt dum demonstrant laver et unødvendigt bål.

Se også:
SAA 293: København: Forræderiet
SAA 293: København: Den nye globale bevægelse
SAA 293: Klimakamp efter topmødet
SAA 293: Klimatopmøde uden resultater: Vi må selv kæmpe for CO2-reduktioner
SAA 293: Tør vi lægge vores fremtid i hænderne på FN?
SAA 293: Klimatopmøde for folket – en guide for klima-aktivister
SAA 293: Reclaim Power – Pushing for Climate Justice
SAA 293: Hvorfor kan klimakrisen ikke løses på markedets præmisser?
SAA 293: Det mener vi: De falske løsningers tid er forbi
SAA 293: Verdens ledere redder ikke klimaet: Vores magt kan redde kloden

Flere artikler fra nr. 293

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Seattle 1999
Klimatopmøder

Se flere artikler af forfatter:
Jakob L. Krogh

Siden er vist 2935 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside