Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 293 – 24. december 2009 (Kun online)

København: Den nye globale bevægelse

Jonathan Neale

I København oplevede vi fødslen af en ny global bevægelse.

Den første grund var demonstration lørdag. Den officielle vurdering fra politiet var, at der var 100.000 demonstranter.

Marchen var lang, højlydt, kold, dynamisk og energisk, omkring halvdelen danskere og halvdelen udlændinge. Jeg gik frem og tilbage i demonstrationen, og overalt råbte folk. Denne gang var det slogans omkring klima, ingen andre spørgsmål, og de lød og føltes organisk som de steg op fra bevægelsen.

Alle slags mennesker var der. Jeg marcherede med belgiske fagforeninger, der knælede og slog deres grønne sikkerhedshjelme mod vejen, hvorefter de rejste sig og løb, mens de råbte, igen og igen. Med svenske kommunister og deres røde flag. Med den britiske kampagne og vores drivhus, mens vi råbte: “Lad olien blive i jorden. Lad kullet blive i hullet.” (“Leave the Oil in the Soil, Leave the Coal in the Hole.”) Det danske WWF råbte sammen med os, og så lærte de os “Wa, Wa, Wa, PANDA!”

Folk var glade. Ingen havde forventet 100.000. For aktivisterne, der var samlet fra hele verden, var det den største klima-demonstration de nogensinde havde set, langt den største.

Fra da af vidste vi, at en ny global bevægelse var mulig.

Climate Justice Now

Den anden grund til den nye bevægelse var, at Climate Justice Now og Climate Justice Action fandt sammen.

Folk kom til København fra hele verden som en del af ‘NGO’-velgørenheds-organisationer og kampagner. 25.000 af dem havde adgang til Bella Centeret, hvor regeringerne mødtes. Dette var en del af en langsigtet politik for inddrage NGO’erne.

Denne gang var de mere radikale NGO’er løst organiseret i et Climate Justice Now (Klimaretfærdighed Nu) netværk, herunder Friends of the Earth International (i Danmark: NOAH), La Via Campesina (bønderne), Jubilee South (kristne gælds-aktivister), Focus on the Global South, Attac Frankrig, og enkeltpersoner fra mange flere NGO’er.

Men radikaliteten bredte sig langt ud over deres rækker inde i Bella Centeret. På anden-dagen demonstrerede afrikanske delegerede i hallerne og råbte: “Vi vil ikke dø i stilhed.” Der har været regelmæssige små udbrud, og sikkerhedsfolkene begyndte at afhøre og udelukke folk.

Climate Justice Action

Udenfor arbejdede Climate Justice Action i forståelse med Climate Justice Now. CJ Action var ‘direkte aktions-mennesker’ – den største gruppe var Climate Camp fra Storbritannien.

Deres store demonstration var planlagt til den sidste onsdag. CJ Action ville forsøge at marchere op til og gennem politiets linjer ved Bella Centeret. CJ Now ville lede en udvandring inde fra Bella Centeret.

Myndighederne indenfor, sandsynligvis kontrolleret af amerikanerne, blev mere og mere vrede og bekymrede over modstanden. Lørdagens demonstration havde været meget stor. Demonstrationerne indenfor var uden fortilfælde.

Desuden vidste den amerikanske regering, at de ville skrue bissen på, når Obama kom. Så de begyndte at lukke ned.

Fra lørdag og frem arresterede det danske politi store grupper og holdt dem uden sigtelser i 12 timer, omkring 2.000 i alt. De anholdt, anklagede og nægtede at løslade de vigtigste ledere af CJ Action.

Mens den fælles demonstration truede, meddelte FN, at NGO’erne skulle opgive 80 pct. af deres adgangs-pas for de sidste fire dage. Næsten alle amerikanske fagforenings-repræsentanter var for eksempel udelukket.

Natten før CJ demonstrationen indenfor og aktionen udenfor mødtes Friends of the Earth International og besluttede ikke at deltage i demoen. Næste morgen kom de til Centeret og opdagede, at alle deres delegerede var blevet udelukket fra Centeret. Det samme skete for TckTckTck – en koalition af bl.a. Greenpeace, Oxfam og WWF.

Solidaritet

Om onsdagen demonstrerede to hundrede mennesker indenfor. Hvis FN ikke havde udelukket de fleste delegerede, ville der have været to tusinde.

Udenfor marcherede totusinde mod politiets linjer. Antallet var lille, fordi det foregik kl. ni om morgenen på en hverdag, og folk var forståeligt nok bange for politiet.

Der var ti rækker af politifolk, peberspray i ansigtet, prygl, og ingen chance for at komme igennem.
Det var uorganiseret, kaotisk og skræmmende. Men det var en enorm succes. Verden oplevede politiets brutalitet, forargede delegerede, og en seriøs og modig modstand.

Hvad nu?

Herefter talte de fleste CJ Now- og CJ Action-aktivister om at opbygge en forenet global bevægelse i hvert enkelt land. Om lørdagen, mens omfanget af forræderiet langsomt trængte ind, mødtes vi og planlagde, hvordan vi skulle gøre det.

Enhed mellem disse to kræfter vil trække et langt større antal mennesker med. Det var der også generel enighed om. Folk havde set, at lørdagens demonstration var halvtreds gange større end den direkte aktion. De ved, at vi får brug for en enorm, seriøs og aktivistisk bevægelse for blot at begynde at flytte verdens ledere.

Jeg er sikker på, at der vil være møder i de fleste byer i Storbritannien i løbet af januar for at begynde opbygningen af denne nye alliance. Nogle steder vil der være mange organisationer, der samles formelt. I andre tilfælde vil mindre netværk holde uformelle møder.

Hvis du vil være en del af denne proces, så grib telefonen og begynd at finde folk.

Der er to kræfter, som vi er nødt til at mobilisere udover de indlysende. Den ene er de 100.000, der kom til demonstrationen i London den 5. december. Ledelsen af demonstrationen var skammeligt halehængende til Brown og Milliband. Det må aldrig ske igen.

Men der var et enormt antal mennesker på deres første demonstration. The Royal Society for the Protection of Birds havde for eksempel bragt 4.000 mennesker på busser til London. Glem ikke at ringe til dine lokale amatørornitologer.

Den anden kraft er fagforeningerne, fordi det er sådan man mobiliserer arbejdere, flertallet i samfundet.

Fagforeningerne var stort set fraværende fra demonstrationen i London og Climate Justice Now. Men de var demonstrations-guides på den store demonstration i København med 100.000 mennesker.

Vores bedste chance nu for at opbygge en massebevægelse, der kan gøre noget ved klimaforandringerne, er kampen for Én Million Klimajobs. Husk, hver enkelt lokalafdeling af CWU og PCS har allerede fået tilsendt en kopi af pjecen. Glem ikke at ringe til din lokalafdelings sekretær.

Nogle mennesker vil have mistet håbet efter København. Nogle NGO-ledere vil blive banket på plads. Men mange vil være rasende og tænke i handling.

For første gang er det muligt at opbygge en global bevægelse, og en bevægelse i din by.

Dette er kun begyndelsen. Det bliver en lang kamp. Verdens magthavere har gjort det klart, at det ikke længere handler om isbjørne, at det ikke længere er noget luftigt, at det ikke længere er ‘pænt’. Alle involverede vil blive nødt til at samarbejde med nye mennesker, på forskellige måder, også langt uden for dem de plejer at have det godt med.

Dette er nu en kamp mellem aktivisterne og verdens magthavere. Vi må gøre det til en kamp mellem folket og magthaverne.

Det drejer sig om de fattige og det Globale Syd. Men tag ikke fejl. Det handler også om Grækenland, Australien, New Orleans, Mississippi, London, Liverpool, Amsterdam, København og mange flere.

I Nord og Syd vil vi sørge for, at verdens magthavere hører råbet fra København: “Vi vil ikke dø i stilhed.”

23. dec. 2009

Se også:
SAA 293: København: Forræderiet
SAA 293: Klimakamp efter topmødet
SAA 293: Fra “The Battle of Seattle“ til klimatopmøde
SAA 293: Klimatopmøde uden resultater: Vi må selv kæmpe for CO2-reduktioner
SAA 293: Tør vi lægge vores fremtid i hænderne på FN?
SAA 293: Hvorfor kan klimakrisen ikke løses på markedets præmisser?
SAA 293: Klimatopmøde for folket – en guide for klima-aktivister
SAA 293: Reclaim Power – Pushing for Climate Justice
SAA 293: Det mener vi: De falske løsningers tid er forbi
SAA 293: Verdens ledere redder ikke klimaet: Vores magt kan redde kloden

Flere artikler fra nr. 293

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Klimabevægelse
COP-15

Se flere artikler af forfatter:
Jonathan Neale

Siden er vist 4381 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside