Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 293 – 8. december 2009 – side 3

Det mener vi

De falske løsningers tid er forbi

Lømmelpakke, bure, vandkanoner og anholdelse af aktivister for at sove i en bygning, de havde lejet til at sove i. Politiet og VKO gør hvad de kan for at skræmme folk fra at deltage i protesterne i forbindelse med klimatopmødet. Skræmmekampagnen har også et andet formål. Den skal flytte fokus fra, at verdens ledere kun kan blive enige om at lade kloden brænde i deres forsøg på at redde de tilbageværende profitter.

Vi skal ikke lade os skræmme. Hvis ikke vi gør noget bliver klimakrisen til klimakaos, mens den økonomiske krise betyder, at netop de arbejdere der kunne arbejde på at løse klimakrisen går fra hus og hjem på grund af arbejdsløshed. Derfor skal der opbygges en bevægelse, der kan hvad verdens ledere ikke vil – prioritere klima over profit. En stærk bevægelse, der sætter klima over profit, er for lederne i Bella Centeret et mareridt. Deres eneste svar hedder klimakvoter og fortsat tro på markedets usynlige hånd. Et marked der har fået den canadiske virksomhed Syncrudes til at udvinde olie af tjæresand, en meget CO2-udledende proces, bare for at udvinde olien.

En stærk klimabevægelse kræver et opgør med troen på deres falske løsninger. Det er troen på markedet, men det er også troen på de individuelle løsninger.

Vi får at vide, at vi skal tage cyklen eller toget, men et næsten enigt folketing bygger flere morterveje frem for cykelstier og jernbaner. Vi får at vide, at vi skal købe lokalt, mens staten låner 2,6 mia. kr. til Mærsk, så han kan bygge nye containerskibe. Vi vil gerne køre kollektivt og vi vil gerne købe lokalt, men det kræver, at der produceres lokalt, og det kræver, at der er ordentlig kollektiv trafik.

Derfor må klimabevægelsens første krav være, at den måde politikerne prioriterer på, og den måde der produceres på ændres. Hvis ikke det sker, kan hver enkelt ikke ved at ændre sit individuelle forbrug reducere CO2-udledningen nævneværdigt. Kravene til hvad hver enkel selv kan gøre flytter fokus fra de nødvendige ændringer af samfundet. Det kan godt være vi skal rationere flyrejserne for at kunne opnå den nødvendige CO2-reduktion, men det er kvalmt at høre Connie Hedegaard opfordre os til at droppe ferierejsen, mens hun støtter at amerikanske jagerfly fortsætter bombningen af Afghanistan.  

Lad os starte med at stoppe bombetogterne over Afghanistan, de bringer kun død og ødelæggelse. Derefter kan vi ændre de politiske prioriteringer, så det bliver muligt at købe lokalt og køre kollektivt. Hvis det skal lykkes, kræver det et stærkt sammenhold i klimabevægelsen.

Det får vi kun, hvis vi holder op med moraliserende at pege fingre af hinandens forbrug og i stedet tager et opgør med lederne i Bella Centeret og det politi, der forsøger at skræmme folk væk fra at deltage i vores demonstrationer og beskytter de ledere, der hellere vil redde profitterne end kloden.

Se også:
SAA 293: København: Forræderiet
SAA 293: København: Den nye globale bevægelse
SAA 293: Klimakamp efter topmødet
SAA 293: Fra “The Battle of Seattle“ til klimatopmøde
SAA 293: Klimatopmøde uden resultater: Vi må selv kæmpe for CO2-reduktioner
SAA 293: Tør vi lægge vores fremtid i hænderne på FN?
SAA 293: Klimatopmøde for folket – en guide for klima-aktivister
SAA 293: Reclaim Power – Pushing for Climate Justice
SAA 293: Hvorfor kan klimakrisen ikke løses på markedets præmisser?
SAA 293: Verdens ledere redder ikke klimaet: Vores magt kan redde kloden
SAA 293: Frifindelser førte til lømmelpakke

Flere artikler i serien Leder

Flere artikler fra nr. 293

Flere numre fra 2009

Se flere artikler om emnet:
Klimabevægelse

Siden er vist 2619 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside