Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 306 – 10. februar 2011 – side 9

Hykleri og demokrati

Anders Bæk Simonsen

Vestens politiske elite har udstillet sig selv som en flok opportunistiske hyklere: På den ene side har de hyldet falske forsøg på demokratisering gennem krige i Irak og Afghanistan, alt imens de på den anden side har støttet diktaturerne i hele regionen.

I Danmark har dronning Margrete tildelt Mubarak elefantordenen, mens regeringen inklusive Socialdemokratiet og Radikale reelt set selv efter oprøret støtter, at Mubarak fortsætter som leder ved ikke at kræve hans tilbagetræden. Alligevel deltog Mogens Lykketoft og Margrethe Vestager i demonstrationen lørdag 5. februar ’For frihed i Egypten’.

Strategisk allierede

Styrerne i Egypten og Tunesien har længe været strategisk meget vigtige allierede for USA og EU. De har gennemført Vestens nyliberale politikker med privatiseringer og nyliberalisme på menuen. I Egypten sidder 5 pct. af befolkningen på 2/3 af landets rigdom.

Egypten har været en hjørnesten for Vestens Mellemøst-politik, hvilket har betydet fuld opbakning til Israel og de to Irak krige.

Alt imens menneskerettighedsorganisationer i årtier har revset landenes regimer, har Vesten ført ’kritiske samtaler’ kombineret med øget handel og økonomiske støtte til despoterne på bekostning af landenes befolkninger.

USA har i løbet af de sidste 30 år givet Egypten den andenhøjeste økonomiske støtte næst efter Israel – et beløb der overstiger 30 milliarder $.

Også EU har støttet regimerne i Nordafrika og Mellemøsten. Den samlede handel med våben til regionen fordoblede sig fra 2009 til et samlet beløb på 83 milliarder kroner i 2010.

Den vigtigste handelspartner for Egypten er EU, der står for egyptisk import og eksport på omkring 40 pct. af deres totale handel. Tunesiens nu afsatte regime med Ben Ali i spidsen har modtaget mere end 12,7 milliarder kroner i støtte fra 1999-2009 og over 20 milliarder i lån.

Revolution og oprør

Revolutionen i Tunesien samt de seneste ugers oprør i Egypten har medført, at Vestens ledere nu varsomt ændre deres sprogbrug og forsøger at nærme sig oprørets krav uden helt at afskrive det bestående styre.

USA’s officielle holdning til Mubarak er lige nu uklar, men fra folk omkring styret i Egypten er der forlydender om, at USA ønsker at beholde Mubarak i en ceremoniel rolle som præsident, imens vicepræsidenten Suleiman reelt overtager magten.

I EU ønsker man nu demokratiske reformer, men ønsker ikke at blande sig i Egyptens interne anliggende, hvilket betyder en fortsat støtte til Mubarak som præsident for at ’sikre stabiliteten’.

Socialdemokratiet

I Danmark har den siddende regering støttet regimerne økonomisk – men også Socialdemokratiet har indirekte støttet Ben Ali og Mubaraks partier, der indtil for få uger siden stadig var medlemmer af den socialdemokratiske internationale.

Den vestlige politiske elite er altså hyklere. Allerværst er DF, der konstant bebrejder arabere og muslimere for ikke at have en demokratisk sans – alt imens Søren Espersen fuldstændigt ublu fortsat bakker om diktatoren Mubarak.

Se også:
SAA 306: Mubarak er gået – tvunget væk af folkeligt oprør. Men Mubaraks regime er stadig ved magten
SAA 306: Erklæring fra Revolutionære Socialister i Egypten
SAA 306: Egyptens strejkebølge breder sig
SAA 306: Det mener vi: Når masserne skriver historie
SAA 306: Revolution i Tunesien
SAA 306: Egypten: Pas på hæren
SAA 306: Egypten: Er Det Muslimske Broderskab en trussel mod revolutionen?
SAA 306: Interview med Hossam el-Hamalawy: Egypten: Oprør har ligget i luften
SAA 306: Egypten: Støttedemonstrationer i Danmark
SAA 306: Tunesien, Egypten ..: Protesterne spreder sig
SAA 306: Efter den første Golfkrig: Amerikansk ”demokrati”
SAA 306: Egyptisk revolutionær: ‘Vi er forandret for altid’
SAA 306: Introduktion til socialisme: Permanent revolution i Egypten
SAA 306: Høje fødevarepriser giver appetit på forandring

Flere artikler fra nr. 306

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Egypten

Se flere artikler af forfatter:
Anders Bæk Simonsen

Siden er vist 3490 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside