Banner: Socialistisk Arbejderavis

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Bookmark and Share

Socialistisk Arbejderavis

Nr. 306 – 10. februar 2011 – side 10

Tunesien, Egypten ..

Protesterne spreder sig

For første gang i årtier er det lykkedes et folkeligt oprør at vælte en diktator i den arabiske del af verdenen. Eksemplet fra Tunesien og senere fra Ægypten har spredt sig ud over Mellemøsten og Nordafrika. Det har givet mange en tro på at det er muligt at kæmpe imod undertrykkelsen.

Men magthaverne i området har også lært af eksemplerne fra Ægypten og Tunesien. De er paniske for at folk i deres lande også skal begynde at kræve forandring, og for at situationen kommer ud af deres kontrol. Derfor slår de hårdt ned på protester, og derfor prøver de at tage toppen af utilfredsheden ved at love reformer.

Sudan

Protester mod undertrykkelse, fattigdom og stigende fødevarepriser. Politiet har flere gange opløst demonstrationer med op til 500 deltagere, og opsøger og arresterer aktivister i deres hjem eller på arbejdet – omkring 100 blev arresteret på protesternes første dag. Omkring 200 studerende demonstrerede og råbte ”Tunisia, Egypt, Sudan together as one” mens de smed sten tilbage på betjentene der angreb demonstrationen.

Libyen

Protester mod boligmanglen. Flere hundrede boliger som regeringen er ved at opføre, er blevet besat. Regeringen har lavet en 140 milliarder kroner stor fond som skal bygge flere boliger.

Syrien

Forsøg på at arrangere en “vredens dag” 4. og 5. februar. En manifestation foran den ægyptiske ambassade blev slået ned af sikkerhedspolitiet. Den syriske regering har forøget de offentligt ansattes ration af olie til opvarmning med 72 %. I et interview med Wall Street Journal siger præsidenten Bashar al-Assad, at lederne i Mellemøsten må erkende, at der er et behov for reformer, før protester som dem i Ægypten og Tunesien bryder ud – så vil det være for sent.

Palæstina

Demonstranter på Vestbredden trodser sikkerhedspolitiet for at samle sig til støtte for oprøret i Tunesien.

Yemen

Utilfredshed med stigende fødevarepriser, arbejdsløshed, den udemokratiske regerings undertrykkelse og den stigende ulighed og fattigdom.

Omkring 16.000 har været på gaden i hovedstaden Sanaa (den største demonstration i den by nogensinde) for at kræve præsidenten Ali Abdullah Salehs afgang.

Saleh har i januar stillet forslag om at indføre en lov så han kan være præsident igen efter valget om to års tid, det forslag har han nu trukket tilbage – og han har sagt at han ikke vil give magten til sin søn. Desuden har han halveret indkomstskatten, beordret regeringen til at få priserne under kontrol og varslet lønstigninger til offentligt ansatte og militærfolk. Efter de løfter samledes 20.000 til en demonstration i Sanaa for at kræve mere.

Algeriet

Præsident Abdelaziz Bouteflika har sagt at han vil ophæve 19 års undtagelsestilstand i ”den nære fremtid”, og at han vil give alle partier lov til at tale i TV og radio. Desuden har han lovet at genindføre retten til at protestere og forsamle sig i hele landet – bortset fra i hovedstaden.
Der har været protester i hovedstaden med flere hundrede deltagere for demokrati, mod arbejdsløshed og stigende fødevarepriser – og der er planlagt flere. Politiet har slået hårdt ned på protesterne – såret 800 og dræbt 5 på 5 dage.

Jordan

I Jordan har der været nogle små protester på nogle hundrede, men også en protest med omkring 6000 deltagere i syv byer. Protesterne har været mod arbejdsløshed, fødevareprisstigninger, mod regeringslederen (både den gamle og den nyudnævnte) og i solidaritet med ægypternes kamp.
Kongen har lovet visse reformer, og den gamle regeringsleder Rifai lovede at give ca. 3200 millioner kroner (550 mio. $) til lønforhøjelse til offentligt ansatte og til tilskud til benzin, fødevarer og gas til opvarmning og madlavning. Kong Abdullah har fyret sin regering og beordrede den nye regeringsleder al-Bakhit til omgående at starte flere reformer.

Bahrain

Hundredvis af protesterende samledes foran den egyptiske ambassade. Tre tidligere forsøg på at demonstrere foran ambassaden er blevet slået ned.

Se også:
SAA 306: Mubarak er gået – tvunget væk af folkeligt oprør. Men Mubaraks regime er stadig ved magten
SAA 306: Erklæring fra Revolutionære Socialister i Egypten
SAA 306: Egyptens strejkebølge breder sig
SAA 306: Det mener vi: Når masserne skriver historie
SAA 306: Revolution i Tunesien
SAA 306: Egypten: Pas på hæren
SAA 306: Egypten: Er Det Muslimske Broderskab en trussel mod revolutionen?
SAA 306: Interview med Hossam el-Hamalawy: Egypten: Oprør har ligget i luften
SAA 306: Egypten: Støttedemonstrationer i Danmark
SAA 306: Hykleri og demokrati
SAA 306: Efter den første Golfkrig: Amerikansk ”demokrati”
SAA 306: Egyptisk revolutionær: ‘Vi er forandret for altid’
SAA 306: Introduktion til socialisme: Permanent revolution i Egypten
SAA 306: Høje fødevarepriser giver appetit på forandring

Flere artikler fra nr. 306

Flere numre fra 2011

Se flere artikler om emnet:
Syrien
Palæstina
Jordan
Yemen
Bahrain
Libyen
Algeriet
Sudan

Siden er vist 3044 gange.

Redirect = 0

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside