[ Socialistisk Arbejderavis nr. 299 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 28 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 299

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Spark Løkke af taburetten

299

1

jul 10

Om

Jesper Juul Mikkelsen: Den økonomiske krise: Et nyt kapitel i klassekampen

299

2

jul 10

 

Den globale krise bliver udnyttet til det yderste af magthaverne rundt om i Europa, udnyttet til at angribe arbejderklassen.

 

Anne A. Lange: Kommuneaftaler

299

2

jul 10

 

Kommunerne har indgået en aftale med regeringen. De overordnede rammer har ikke været til forhandling, men er vedtaget på forhånd af regeringen og Dansk Folkeparti. Det har ikke været svært for dem at lade deres „genopretningsplan“ sætte sine grundige spor på aftalen.

 

Peter Schjerning: En kamp om velfærd på Rigshospitalet

299

3

jul 10

 

Efter offentliggørelsen af regeringens „genopretningsplan“ gik store dele af arbejderbevægelsen i første del af juni til demonstration. På Rigshospitalet tog portørerne efter et fagligt møde en beslutning om at gå i strejke for at deltage.

 

Danske Bank angriber fagligt aktive

299

3

jul 10

 

Nicolaj Jepsen skriver til Socialistisk Arbejderavis om organiseringen af fagforeninger i en af Danske Banks call-centre.

 

Alex Callinicos: Afskedigelser løser krigsproblemer?

299

4

jul 10

 

I april 1951 fyrede præsident Harry Truman general Douglas MacArthur fra den amerikanske hær, lederen af FN-styrkerne i Korea.

 

Jens Andersen: Strejker breder sig i Kina

299

4

jul 10

 

Strejker, demonstrationer og konfrontationer med politieter blevet et mere normalt syn i Kina over de senere år. Alene fra 2008 til 2009 mere end fordobledes antallet af disse, hvilket især skyldtes protester imod fabrikslukninger.

 

Peter Iversen: Til forsvar for de lige velfærdsgoder

299

5

jul 10

 

Velfærdsstaten er under stadige angreb fra de borgerliges side. Nogle af angrebene er mere snedige end andre. Tag bare den tidligere konservative partileder Bendt Bendtsen, der nu har foreslået, at folkepensionen ikke skal gives til de rigeste. Konservativ Ungdom (KU) har fulgt op med at foreslå, at børnechecken og SU’en også skal være forbeholdt de mest trængende.

 

Mikkel Bay: Agurke-strejke i agurketiden

299

5

jul 10

 

I de sidste uger har man i østjyske medier og i 3F’s nyhedsbrev kunnet læse om danske væksthusgartnerier, der hyrer vikarer fra Østeuropa til en løn der er nogenlunde det halve af hvad overenskomsten foreskriver.

 

Lars Henrik Carlskov: På kanten: Uden borde og stole – en Århus-historie

299

6

jul 10

 

I Århus har man afskaffet borde og stole. Dog kun kortvarigt, og kun ved eksamen – og naturligvis kun ved eksamen for udlændinge.

 

Jakob L. Krogh: Enhedslisten: Styrker og svagheder

299

6

jul 10

 

Enhedslisten vokser både i medlemstal og i meningsmålingerne. Vi har nu over 5.000 medlemmer. Og hvis der var valg i dag, ville vi få syv mandater i folketinget.

 

Christine Kyndi: Topchefer tjener millioner

299

6

jul 10

 

„Når FOA’s medlemmer ser de høje lønstigninger, bliver de rasende. Problemet er ikke, at cheferne får høje lønstigninger ét år. Problemet er, at det er hvert år. Når pengene går til lønstigninger til topcheferne, så betyder det lavere lønstigninger til den almindelige medarbejder og flere afskedigelser“ – Steen Parker Sørensen fra FOA til Ugebrevet A4.

 

Jakob L. Krogh: Nye planer om nedskæringer i SU’en

299

7

jul 10

 

Ifølge Information arbejder embedsmænd i SU-styrelsen på planer om nedskæringer i SU’en.

 

Ingen ytringsfrihed til at kritisere nedskæringer

299

7

jul 10

 

BUPL har startet en kampagne, der sætter fokus på de uheldige konsekvenser af nedskæringerne i daginstitutionerne.

 

Det mener vi: Teaterhær eller klassekamp?

299

7

jul 10

 

Over hele Europa er den herskende klasse gået til angreb på arbejderklassen. I Grækenland, har arbejderne svaret igen med 6 generalstrejker i løbet af det sidste halve år. I resten af Sydeuropa har der også været store strejker.

 

Nedskæringer og modstand i Europa

299

8

jul 10

 

Frankrig, Italien, Irland, Poortugal, Spanien

 

Jørn Andersen: BP-oliekatastrofen: Regering og olieindustri hånd i hånd

299

10

jul 10

 

Obama 2. april: „I dag er olieboreplatforme generelt ikke årsagen til oliespild. De er teknologisk meget avancerede.“ Udtalelsen kom kun 18 dage før eksplosionen på Deepwater Horizon.

 

Jakob L. Krogh: Kan negativ økonomisk vækst løse klimakrisen?

299

10

jul 10

 

Under klimatopmøde-demonstrationen 12. december havde den største blok parolen „System Change – Not Climate Change“. Mange af disse klimaaktivister havde en grundlæggende kapitalisme-kritik.

 

Lars Henrik Carlskov: Pia & Co. er nede – men er de færdige?

299

11

jul 10

 

Når ord som „smæk“, „tæsk“ og „lussing“ bruges i sammenhæng med Dansk Folkeparti, handler det normalt om partiets ønske om at genindføre forældres ret til at slå deres børn. Men her er disse ord faktisk hentet fra mediernes beskrivelse af en række meningsmålinger, hvor Pia Kjærsgaard & Co. får prygl på grund af halveringen af dagpengene og beskæringen af børnechecken.

 

Hans Erik Madsen: VM i fodbold: En nationalistisk folkefest

299

11

jul 10

 

VM i fodbold er overstået. Det danske fodboldlandshold havde ikke noget at byde på og røg hurtigt ud. Derfor blev det nationale hysteri kortvarigt, og godt det samme – fodboldmæssigt og politisk. Men nok engang blev VM en udstilling af sportens rolle som en økonomisk og ideologisk faktor.

 

Alexander Lassithiotakis: Boganmeldelse: Bonfire of Illusions

299

12

jul 10

 

Bogen ’Bonfire of Illusions – The Twin Crises of the Liberal World’ af Alex Callinicos er et seriøst, marxistisk bidrag til at forstå den globale økonomiske og politiske situation.

 

Sara Peghinelli Schumacker: Debatmøde: Syv – Nutidens slaver

299

12

jul 10

 

Udlændingelovens syvårsregel, der betyder at udlændinge gift med danskere bliver udvist i tilfælde af skilsmisse inden syv års ægteskab, sætter rigtigt mange, især kvinder i en forfærdelig situation. I praksis betyder det, at mange kvinder bliver fanget i voldelige ægteskaber eller tvunget ud i prostitution af frygt for udvisning, fordi de ikke kan vende tilbage til hjemlandet.

 

Ida H. Jakobsen: Kirgisistan i oprør

299

13

jul 10

 

I april i år væltede en folkelig opstand regeringen i det Central-asiatiske land Kirgisistan. Den folkelige opstand var det seneste i en række tilbageslag mod den amerikanske indflydelse i området, og amerikanske interesser er i høj grad sat på spil i den lille kirgisiske stat, der bl.a. rummer den mest centrale amerikanske luftbase for Afghanistan-krigen. I et desperat forsøg på at holde den gamle regering ved magten, er der blevet fyret op under etniske konflikter i kølvandet på opstanden.

 

Jens Andersen: Nydansk grundlovsdag

299

13

jul 10

 

Grundlovsdag blev fejret i Vollsmose den 5. juni, hvor flere børn, unge og ældre mødte op for at fejre Vollsmoses første Nudansk Grundlovsdag. Socialistisk Arbejderavis har derfor talt med en af deltagerne, Sally Issaoui.

 

Sommertræf

299

14

jul 10

Om

Internationale Socialister/ISU holder sommertræf 21.–22. august i Odense, Ungdomshuset, Nørregade 60

 

Freddie Nielsen: Septemberforliget 1899: Den store kamp

299

15

jul 10

 

40.000 fagorganiserede arbejdere i konflikt. Det lyder måske ikke særlig voldsomt, men hvis vi så siger: Året er 1899, stedet er Danmark og det samlede antal medlemmer organiseret under DsF (De samvirkende Forbund (LO)) kun var godt 70.000, så har vi ikke bare den første landsdækkende arbejdskamp i Danmark, men også den hidtil største i Europa.

 

Jørn Andersen: Obama

299

16

jul 10

 

Forventningerne til Obama var store, da han blev valgt i novemaber 2008. Med paroler som „Yes, we can“ var han selv med til at iscenesætte sig som talsperson for kravet om forandring efter 8 år med Bush.

 

Lene Junker: Enorme fund af råstoffer skærper Afghanistan-krigen

299

16

jul 10

 

Nye fund af enorme råstofforekomster i Afghanistan sætter Afghanistan-krigen i et nyt lys.

 

Der blev fundet 28 artikler

< Nr. 298 –– Nr. 300 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 28. januar 2023 kl. 04:17