[ Socialistisk Arbejderavis nr. 301 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 29 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 301

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Send regningen retur – Organisér modstanden

301

1

sep 10

 

„En del af vores strategi op imod folketingets åbning vil nok være at gå ud og opfordre til at besætte gymnasierne,“ siger Frederik Gjørup Nielsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

 

Lars Henrik Carlskov: 29. september: Europæisk aktionsdag mod nedskæringerne

301

2

sep 10

 

Over hele Europa er vi i øjeblikket vidne til den største offensiv i mange år mod arbejderklassens levestandard. De herskende klasser forsøger at tørre regningen for kapitalismens krise af på almindelige lønmodtagere, arbejdsløse, studerende og pensionister. Og dette gælder både for de borgerlige og de socialdemokratiske partier. Heldigvis møder de herskende klassers offensiv modstand.

 

Anne A. Lange: Erfaringer fra Holland: Regningen Retur

301

2

sep 10

 

Interview med Maina van der Zwan fra Internationale Socialister i Holland og med i initiativet Regningen Retur.

 

Jakob L. Krogh: Finanslov – Nu skal udlændingeloven strammes igen

301

3

sep 10

 

Dansk Folkepartis krav for at lægge stemmer til næste års finanslov er en forhøjelse af 24-årsreglen og en undersøgelse af omkostningerne forbundet med indvandrere fra ikke-vestlige lande. Begge er forslag, der vil øge racismen.

 

Odense: Stormøder og demonstrationer mod skolelukninger

301

3

sep 10

 

Odense kommune skal spare 180 millioner. SF’s rådmand, Stina Willumsen, har fremlagt en plan for „Fremtidens Skole“. Planen indeholder årlige besparelser fra 37 mio. kr., stigende til 72 mio. kr. Syv skoler skal lukkes.

 

Christine Kyndi: Rydning af Brorsons Kirken: – et år efter

301

3

sep 10

 

Et år efter politiets rydning af Brorsons Kirke den 13. august 2009 har 20 ud af 60 af de irakere der boede i kirken fået tilladelse til at blive i Danmark. 3 af irakerne er blevet familiesammenført, 6 har fået asyl og 11 har fået humanitær opholdstilladelse – en tilladelse de har fået af Birthe Rønn Hornbech selv.

 

Lisa M. Ødegaard: Efter klimatopmødet: Tankekriminalitet

301

4

sep 10

 

Natten til 15. december under klimatopmødet, foretager politiet en frihedsberøvelse af ca. 200 mennesker på Christiania. Lisa Marie Ødegaard var en af de anholdte, og har fulgt retssagen mod politiets masseanholder.

 

Jørn Andersen: Efter klimatopmødet: „De tiltalte frifindes“

301

4

sep 10

 

Sådan sluttede en farce af en retssag mod to klimaaktivister, der blev præventivt anholdt under topmødet i december.

 

Jørn Andersen: Baggrund: Politi i stedet for klimaløsninger

301

4

sep 10

 

Problemet for magthaverne op til topmødet var, at de godt vidste, at der var et bredt folkeligt krav om et eller andet resultat, som ville hjælpe klimaet. På den anden side var de lige så klar over, at de ikke ville levere varen.

 

Sonja Andersen Lange: På vej mod private universiteter

301

5

sep 10

 

Et rekordstort antal har i år søgt ind på en videregående uddannelse. Det er ikke atypisk for krisetider, at folk søger ind på uddannelsesstederne – men hvad er det for en uddannelse de nye studerende kan forvente at få?

 

Det mener vi: Sort finanslov – og muligheder for kamp

301

5

sep 10

 

Selv borgerlige økonomer er begyndt at tale om risikoen for et såkaldt „double dip“ eller „dobbelt dyk“ i økonomien. Men der vil ikke være tale om et dobbelt dyk, fordi det ville forudsætte at der havde været et reelt opsving og ikke kun en opbremsning i den økonomiske nedtur.

 

Esme Choonara: Trotskijs socialisme

301

6

sep 10

 

For 70 år siden blev den russiske revolutionære Leon Trotskij myrdet. Esme Choonara tager et kig på hans liv, ideer og arv.

 

Robert Lange: Europas syndebukke

301

7

sep 10

 

I juli måned blev 23 romaer, personer med sigøjnerherkomst, administrativt udvist af Danmark. Grunden hertil var at de havde opført deres lejr uautoriseret og at de brugte et nedlagt posthus, ligeledes til beboelse, på Amager fælled.

 

Anna Rytter: Kapitaliseret frygt

301

7

sep 10

 

Frygt er et effektivt redskab. Den kan kapitaliseres. Hvilket den i høj grad er blevet og stadig bliver efter 11. september. Karen Jespersen og Ralf Pittelkows seneste bog Islams Magt – Europas Ny Virkelighed er endnu en bog, der forsøger at bevise påstanden om, at Danmark og Europa er ved at blive oversvømmet af muslimske indvandrere, der ikke vil os noget godt. Deres kommende foredragsturné er formodentlig lige så meget et udtryk for en smart forretningsmodel som for samfundsengagement.

 

Peter Iversen: Ræset mod bunden

301

8

sep 10

 

Erhvervslivets bosser og regeringen taler gang på gang advarende om, at den danske konkurrenceevne er i fare. Kort fortalt er danske arbejdere for dyre og de arbejder ikke nok.

 

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning: Tag nedskæringerne af bordet – besæt gymnasiet

301

8

sep 10

 

Socialistisk Arbejderavis har talt med Frederik Gjørup Nielsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

 

Gymnasierne: Erfaringer fra tre besættelser

301

9

sep 10

 

Socialistisk Arbejderavis har talt med Line Emilie Blasen, Sonja Lange og Christine Bergen, der alle har været med til at besætte deres gymnasier.

 

Jakob L. Krogh: Ingen fremskridt i Afghanistan

301

10

sep 10

 

Realiteten er at hverken genopbygning eller opbygningen af en afghansk hær lykkes, og at oprørerne dræber stadigt flere vestlige soldater.

 

En svækket regering tør ikke optrappe krigen i Afghanistan

301

10

sep 10

 

Regeringen har sagt nej til at sende F16 fly til Afghanistan, selvom NATO direkte har opfordret til det.

 

Dennis Strøm Petersen: Ægypten: Nøglen til Mellemøsten?

301

11

sep 10

 

Ægypten kan meget vel blive et centrum for forandring i Mellemøsten på tre afgørende områder: national frigørelse fra imperialistisk kontrol, politiske forandringer i form af mere demokrati og sociale forandringer i form af et opgør med fattigdom, nyliberalisme og måske endda kapitalismen.

 

Hans Jørgen Vad: Ud med Hartling

301

11

sep 10

 

I 1974/75 lykkedes det en stærk arbejderbevægelse at vælte Hartlings Venstre-regering, der kun kom til at holde lidt mere end et år. Det skete ikke direkte pga. én generalstrejke, men mere indirekte over et længere forløb.

 

Hvad de dog siger

301

12

sep 10

 

Erhvervsuddannelserne: Discountskoler og ingen praktikplads

301

12

sep 10

 

Selvom der allerede er store problemer på erhvervsuddannelserne, skærer regeringen endnu mere ned.

 

Introduktion til socialisme: Imperialisme

301

12

sep 10

 

„Imperialisme er kapitalismens højeste stadium“. Sådan definerede Lenin imperialismen tidligt i sidste århundrede. Verdenskortet er ændret siden, men mange af de teorier, som marxistiske tænkere udviklede dengang, kan stadig anvendes i vore dages samfund.

 

Jens Andersen: Film: Blod i mobilen

301

13

sep 10

 

Filmen „Blod i Mobilen“ fortæller historien om hvordan instruktøren Frank Piasecki Poulsen forsøger at finde ud af, om de mineraler, der bruges i hans mobiltelefon, er såkaldte blodmineraler, altså mineraler som bliver udvundet for at finansiere krig.

 

Jørn Andersen: Boganmeldelse: The Spirit Level: Ulighed er usundt

301

13

sep 10

 

Bogen „The Spirit Level“ bør læses af alle, der arbejder med sociale spørgsmål, sundhed, uddannelse, pædagogik – og alle andre områder, der er ramt af nyliberal ideologi. Den bør læses af alle, der er tvunget til at høre på nyliberale demagoger som Claus Hjort Frederiksen.

 

Ida H. Jakobsen: Ytringsfrihed – et fundamentalt princip?

301

15

sep 10

 

Den 31. august rejste de danske anklagemyndigheder tiltale efter terrorloven mod den kurdiske TV-station ROJ TV, med det formål at inddrage stationens sendetilladelse. Nu står millioner af kurdiske seere verden rundt overfor at miste adgangen til en af de vigtigste kurdisk-sprogede TV-kanaler.

 

Sonja Andersen Lange: Antikrigsmanifestation på flagdagen

301

15

sep 10

 

Ca. 150 mennesker var mødt op i anledning af Nej til Krigs markering af flagdagen. Mens det officielle Danmark hyldede de udsendte soldater, og retfærdiggjorde den danske krigsdeltagelse, flagede Nej Til Krig på halv for alle krigens ofre; danske, så vel som irakiske og afghanske.

 

Caf’ (ActOne.dk): Interview med Shelley Moorhead fra de tidligere Dansk Vestindiske Øer: Reparation – Genopretning for slaveriet

301

16

sep 10

 

Shelley Moorhead er i Danmark på en meget speciel mission. I årevis har han kæmpet en brav kamp for at få danskerne til at få et dybere forhold til vores fortid som kolonimagt og slaveudnyttere. Glemt af de fleste danskere, lever han og beboerne på US Virgin Islands, i dag et liv i bitter konsekvens af vores fælles fortid.
Det handler om Reparation, genopretning for slaveriet.

 

Der blev fundet 29 artikler

< Nr. 300 –– Nr. 302 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 21. juni 2024 kl. 16:53