[ Socialistisk Arbejderavis nr. 302 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 34 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 302

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Vi vil ikke betale for krisen

302

50

okt 10

 

- fælles kamp for velfærd og jobs

 

Hvad de dog siger

302

2

okt 10

 

Lisa M. Ødegaard: Stop tvangsudvisningerne: – solidaritet med det kurdiske folk!

302

2

okt 10

 

Klokken er 10 om morgenen, og jeg befinder mig på Christiansborg Slotsplads, hvor 15 kurdere har sultestrejket i 15 dage mod tvangsudvisninger til henholdsvis Grækenland og Syrien.

 

Jens Andersen: Unge ta’r ansvar

302

3

okt 10

 

Unge ta’r ansvar er et nyt initiativ bestående af en lang række ungdomsorganisationer, blandt andet LO Ungdom, DGS og PLS. Initiativets hovedformål er indtil videre at opreklamere demonstrationerne den 5. oktober og lave fordemonstrationer til dem i de forskellige byer.

 

Christine Kyndi: Ungdomspartier vil skære ned: Plan U

302

3

okt 10

 

På et 12 timer langt møde arrangeret af Dansk Industri diskuterede 32 repræsentanter for Konservativ Ungdom, Venstres Ungdom, Radikal Ungdom og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom kriseløsninger. „Vi sender et vigtigt signal til moderpartierne om, at der skal indgås kompromisser, hvis fremtidens vækst og velfærd skal sikres,“ siger de.

 

Det mener vi: Fagbevægelsen må tage ansvaret på sig

302

3

okt 10

 

Storstrejke i Spanien. 100.000 i demonstration i Bruxelles. Det foregik 29. september, hvor den europæiske fagbevægelse havde kaldt til aktionsdag over hele Europa mod nedskæringerne.

 

Ideer til at forandre verden: Marxisme 2010

302

4

okt 10

 

5.-7. november i København

 

Jørn Andersen: Klimakommissionens rapport: Klima- eller energi-politik?

302

5

okt 10

 

Da klima- og energiminister Lykke Friis få dage før Klimakommissionens rapport skulle formulere sine forventninger til den, nævnte hun ikke „klima“ eller „CO2-reduktion“ med ét ord. Hendes fokus var energi-forsynings-sikkerhed (Information 23.9).

 

Mikkel Birk Jespersen: Marxismen om kunst og litteratur: En dialektik mellem ideologi og utopi

302

6

okt 10

 

Hvad har marxisme med kunst og litteratur at gøre? Kan marxismen overhovedet sige noget interessant om sådanne kunstneriske udtryk?

 

Hans Erik Madsen: Borgerskabets nyliberale revanche: – et opgør med ’68

302

7

okt 10

 

70’ernes velfærdsreformer – materielt og demokratisk – skal revancheres og fjernes. Det er hvad borgerskabets nyliberale dagsorden handler om i dag – og har handlet om siden først i 80’erne.

 

Jakob L. Krogh: Opsving og opbygning af velfærdsstaten

302

7

okt 10

 

Efter anden verdenskrigs afslutning var der 25 år med højkonjunktur kun afbrudt af mindre kriser frem til 1973. Dette skabte en betydelig mangel på arbejdskraft, og dermed et pres for at inddrage flere kvinder på arbejdsmarkedet og udnytte arbejdskraften bedre.

 

Jørn Andersen: De kommunale nedskæringer: Nej til højere kommunal skat – nej til nedskæringer

302

8

okt 10

 

Mens kommuner landet over skærer ned, fyrer ansatte og tvinger de tilbageværende til at løbe hurtigere, er venstrefløjen nogle steder blevet fristet til at kræve højere kommunale skatter.

 

Christine Kyndi: De kommunale nedskæringer: Kommunal ulighed

302

8

okt 10

 

De sidste 5 år er kommunaldirektørers løn steget med 51 pct. I 2005 var gennemsnitslønnen for kommunaldirektører 81.934 kr. om måneden, i 2010 er tallet 123.365 kr. Nogle kommunale direktørers løn er steget med 100.000 kr. om året. Og lønstigningerne de sidste 10 år er 3 gange så store som dem FOA’s medlemmer har fået.

 

Hans Jørgen Vad: De kommunale nedskæringer: Nedskæringskampen i Århus

302

9

okt 10

 

I 2006 havde vi den mest omfattende kamp mod kommunale nedskæringer, der nogensinde er set i Århus. Her kulminerede en tre ugers vild strejke den 3. oktober i en kæmpe-demonstration med over 25.000 deltagere.

 

Jakob L. Krogh: De kommunale nedskæringer: Store protester i København

302

9

okt 10

 

Budgettet i Københavns kommune blev ikke så dårligt som budget-udspillet. Men det kommer stadig til at ramme børnefamilierne. Det indeholder bl.a. takststigninger i daginstitutionerne på 62 mio. kr., svarende til ca. 120 kr. for et barn i vuggestue. Alligevel skal der stadig spares 120 millioner på børnene.

 

Jens Andersen: De kommunale nedskæringer: Skolelukninger i Odense Kommune

302

9

okt 10

 

Stina Villumsen (SF) som er rådmand for børn og unge-området i Odense Kommune har henover sommeren i samarbejde med sin administration udarbejdet en plan for at gennemføre store omlægninger af skolestrukturen i Odense. Udarbejdelsen af planen er sket i hemmelighed for at undgå offentlig debat, og er først blevet offentliggjort kort tid før budgettet for det kommende år skal vedtages.

 

Åsa Hjalmers: Rapport fra det svenske valg

302

10

okt 10

 

Mandag d. 20. september 2010 var en sorgens og vredens dag, da det blev klart, at det meget højredrejede parti Sverigedemokraterne (SD) blev valgt ind i parlamentet med 5,7 % af stemmerne – en fordobling ift. stemmerne i 2006. Socialdemokraterne oplevede de værste valgresultater i nær ved 100 år, og de konservative forøgede deres stemmeantal i hvad der nu er et parlament uden et flertal til nogen af blokkene.

 

Sara Peghinelli Schumacker: Sydafrika: Over 1 million offentligt ansatte i strejke

302

11

okt 10

 

Det er ikke kun i Europa, i lande som Grækenland og Spanien, at vi har set store folkelige protester imod de massive nedskæringer, der er fulgt i kølvandet på finanskrisen. Også i Sydafrika har der for nylig været store strejker for lønforbedringer primært blandt offentligt ansatte, men også blandt privatansatte.

 

Charlie Kimber: Frankrig: Millioner af arbejdere strejker og demonstrerer

302

11

okt 10

 

Franske arbejdere har vist at de er fast besluttet på at forhindre angrebene på deres pension fra Nicolas Sarkozys højreorienterede regering. Millioner af arbejdere deltog i en dag fyldt med strejker og protester tirsdag den 23/9.

 

Jesper Høi Kanne: Tyveri af jord i Afrika og ny spekulation

302

12

okt 10

 

En bølge af jordopkøb i hele Afrika af mellemøstlige, asiatiske og vestlige firmaer og en fornyelse af fødevarekrisen truer fattige afrikaneres eksistensgrundlag.

 

Peter Schjerning: Er FN løsningen i Afghanistan?

302

13

okt 10

 

Det mener en række af de mest prominente danske krigsmodstandere. Denne artikel forsøger, at problematisere denne løsning.

 

Lene Junker: Afghanistan: Rystende rekorder, åbenlys forvirring og voksende krigsmodstand

302

13

okt 10

 

Den 7. oktober har Afghanistan krigen varet i 9 år. Protesterne mod krigen vil være til at overse. Den fremstod som en god krig, der skulle fange Osama Bin Laden, bekæmpe terrorismen og befri Afghanistans kvinder for Talibans undertrykkelse.

 

Poul Erik Kristensen: Et lumpent politisk spil

302

15

okt 10

 

„Tiden er kommet til at slå i bordet og sige nej til flere besparelser og forringelser af vores velfærds-samfund!

 

Christine Kyndi: Introduktion til socialisme: Enhedsfront

302

15

okt 10

 

Enhedsfronten er en taktik som revolutionære kan bruge, når de samarbejder med reformister om at stoppe forringelser, racisme osv.

 

Jørn Andersen: Dansk racisme og det svenske valg

302

16

okt 10

 

Berlingske Tidende glæder sig over, at de racistiske Sverigedemokrater er kommet i rigsdagen. I en leder skriver de: „Der har alt for længe været lagt et politisk låg på et af Sveriges mest påtrængende problemer – integrationen af indvandrerne.“

 

Christine Kyndi: DI’s nye administrerende direktør

302

16

okt 10

 

Karsten Dybvad, der er departementschef i Statsministeriet (og tidligere departementschef i finansministeriet), har fået nyt job. Som den nye administrerende direktør for Dansk Industri.

 

Demonstration: Velfærd NU – ikke krig

302

 

okt 10

 

Todelt protest og manifestation for velfærd nu og mod krigen i Afghanistan, tirsdag den 19. oktober.
Demonstration kl. 16.00 fra Israels (Palæstinas) plads mod Christiansborg slotsplads.

 

Charlie Kimber: 12. oktober: Højdepunkter fra strejken og protesterne i Frankrig

302

 

okt 10

 

Tre og en halv million mennesker deltog i over 200 demonstrationer over hele Frankrig ifølge fagforbundet CGT. Det er et nyt højdepunkt for den igangværende kampagne. Det viser, hvor afgørende den kamp er, som i øjeblikket finder sted i Frankrig – en kamp som har konsekvenser for hele kontinentet.
Alt. url: Oversat fra Socialist Worker 2223, 16 oktober 2010

 

Hans Jørgen Vad: Løkkes nedrivnings-planer: Racistisk realpolitik – eller 'bare' retorik?

302

 

okt 10

 

I dette indlæg ses der på den aktuelle 'ghetto'-debat i et bredere perspektiv. Bag dens mere bizarre former, kan der ses et mere alvorligt politisk sigte. Nemlig at underløbe beboerdemokratiet gennem markedskræfter og investor-interessers indtog. Det sker under dække af at ville ramme 'ghettoerne', og "Helhedsplanen" for Gellerup kan blive en afgørende prøvesten.

 

Charlie Kimber: Charlie Kimber rapporterer fra Paris: Frankrig i oprør viser vores magt

302

 

okt 10

 

Kampen i Frankrig mod angreb på pensionerne har vist en fantastisk modstand.
Alt. url: Oversat fra Socialist Worker 2224, 23 oktober 2010

 

Charlie Kimber: Frankrig: Et afgørende øjeblik, mens fagforeninger mødes for at overveje næste træk

302

 

okt 10

 

Franske arbejdere og studerende fortsatte deres inspirerende strejker torsdag, mens bevægelsen har nået et kritisk punkt. Regeringen er under pres fra strejker, gadeprotester og optøjer. Det mest centrale spørgsmål er benzinforsyningerne.
Alt. url: Oversat fra Socialist Worker 2224, 21 oktober 2010

 

Jørn Andersen: WikiLeaks: Irak-krigen: Tortur, dræbte civile, private lejesoldater

302

 

okt 10

 

WikiLeaks offentliggørelse af 391.832 amerikanske militære dokumenter fra Irak-krigen bekræfter, hvad krigsmodstandere har sagt siden før krigen startede.

 

Jørn Andersen: Mens verden skriger på vindmøller: Vestas fyrer 3.000

302

 

okt 10

 

Vindmøllekoncernen Vestas meddelte i dag (ti 26.10), at de vil fyre 3.000 medarbejdere, heraf langt de fleste i Danmark. Fyringerne kommer, mens verden skriger på vindmøller, og mens en ny fyringsbølge er på vej i både den offentlige og den private sektor.

 

Jakob Nerup: Udkantsdanmark

302

 

okt 10

 

Det begyndte med et sygehus i Holstebro. Regeringen ville lukke sygehuset, og det tog borgerne i Vestjylland ualmindeligt ilde op. Her to år efter har utilfredsheden spredt sig til hele det svært definerbare område, man kalder udkantsdanmark.

 

Der blev fundet 34 artikler

< Nr. 301 –– Nr. 303 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 14. juni 2024 kl. 00:17