[ Socialistisk Revy nr. 11 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 35 artikler

Fra Socialistisk Revy nr. 11

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Nej til Nyrups arbejdsgiverpolitik

11

1

jan 99

 

Alternativ til markedets galskab: Kampprogram for et solidarisk samfund

11

3

jan 99

 

1998 sluttede med en af de værste kriser, en dansk regering har stået i nogensinde. Balladen om efterlønnen rystede hele det socialdemokratiske apparat i en grad, som ikke er set tidligere.

 

Hospitalskaos

11

4

jan 99

 

Berlingske Tidende kunne 15. december berette om en absurd effekt af finansloven.

 

Tillid til Lykketoft?

11

4

jan 99

 

Ugebrevet Mandag Morgen kunne den 11. januar fortælle, at Mogens Lykketoft er blevet inviteret til USA for at forelæse om borgernes tillid til den offentlige sektor.

 

Simonsens menneskejagt

11

4

jan 99

 

Hvor langt Thorkild Simonsen er villig til at gå for at få udvist asylansøgere, blev i slutningen af december understreget nok engang.

 

Den hvide mands byrde

11

4

jan 99

 

De allieredes ledere under anden verdenskrig var langt fra antiracister.

 

Er der ikke råd?

11

4

jan 99

 

Der er ikke råd til velfærd, siger Nyrup og Lykketoft. Derfor blev efterlønnen forringet, og derfor skal vi nu alle arbejde længere og mere.

 

Prisfuskerne

11

4

jan 99

 

En rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at danske forbrugere betaler de næsthøjeste priser blandt de rige lande.

 

Privat effektivitet

11

5

jan 99

 

En af myterne, der ligger til grund for udliciteringer og privatiseringer, er, at det private skulle være langt mere effektivt end det offentlige.

 

Simonsens forbilleder?

11

5

jan 99

 

Tidligere er det kommet frem, at F. L. Schmidt brugte fanger fra tyske koncentrationslejre på deres fabrikker under anden verdenskrig.

 

Orlovsundersøgelse: Arbejdsgiverne indrømmer fusk

11

5

jan 99

 

Under stor mediebevågenhed offentliggjorde Dansk Industri, DI, en rapport, der angiveligt skulle vise, at arbejderne foretrak penge frem for at holde fri med deres børn. Det på trods af at, hovedtemaet ved forårets storkonflikt netop havde været mere fritid, bl.a. til at være sammen med børnene.

 

EU-forbehold: Nyt løftebrud på vej

11

5

jan 99

 

Efter sit meget omtalte løftebrud omkring efterlønnen lægger Nyrup allerede op til endnu et løftebrud.

 

Hjemmeværnet: Dræb med et smil

11

5

jan 99

 

På en høring om det danske forsvar, arrangeret af foreningen Værn om Danmark.

 

Serbien: Studenteroprør

11

5

jan 99

 

I vinteren 96-97 var den serbiske hovedstad Beograd rammen for et omfattende studenteroprør, der dog endte med et nederlag. Nu rører de studerende på sig igen. Denne gang er hovedcenteret det filologiske fakultet.

 

Lene Junker + Martin B. Johansen: Trist jul for Socialdemokratiet: Tilpasning til liberalisme gav bagslag

11

6

jan 99

 

Kort før jul skete det, som de fleste mente var utænkeligt: Socialdemokratiet røg ned under 20 pct. i meningsmålingerne – næsten en halvering i forhold til valget ni måneder tidligere.

 

Martin B. Johansen: New Zealand: Begyndelsen til enden for Socialdemokratiet?

11

7

jan 99

 

De fleste i Socialdemokratiets top forventer, at det aktuelle dyk i meningsmålingerne vil være forbigående. Strategien er at gennemføre en stram økonomisk politik – og så slække på tøjlerne i det sidste år op til næste folketingsvalg.
Men det er yderst risikabelt. Erfaringerne fra New Zealands arbejderpartiregering i 1980'erne viser, at en sådan strategi kan bringe partiet på randen af selvmord.

 

Jørn Andersen: Kommer der nye indgreb?

11

8

jan 99

 

Mange undrer sig sikkert over, hvorfor regeringen efter balladen om efterlønnen ikke bare trak indgrebet tilbage eller lempede på den værste del af det. Årsagen er enkel: Den forbereder endnu værre indgreb.

 

Dorte Lange: Folkeskolen: På vej mod konflikt

11

8

jan 99

 

Der er lagt op til konflikt på skoleområdet ved overenskomstforhandlinger til foråret. Skolerne kommer til at stille større krav til kommunernes økonomi de kommende år. Børnetallet stiger igen efter en årrække med små årgange, med ikke mindre end 17.000 i forhold til 1989. Kommunernes økonomiske bloktilskud fra staten stiger derimod ikke tilsvarende.

 

Paul Langhoff: Studenter i aktion: "Nu er det nok!"

11

9

jan 99

 

"NU ER DET NOK!" Det er navnet på en kampagne, som studenterorganisationer på tværs af fag og ideologier har planlagt som en aktionsuge i løbet af februar 1999.

 

Nina Holm Jensen: Skandale på Scandlines

11

10

jan 99

 

En ny aftale om samarbejde mellem Scandlines/Cat-Link og Mols-Linien betyder, at Århus-Kalundborg overfarten bliver nedlagt, og færgetrafikken i stedet koncentreres på Sjællands Odde.

 

Frank Antonsen: Forfølger flygtninge

11

10

jan 99

 

Antallet af asylansøgere er faldet drastisk. Men det er stadig ikke nok for Thorkild Simonsen eller Karen Jespersen, de socialdemokratiske indenrigs- og socialministre.

 

Jørn Andersen: Derfor elsker markedet Euro'en

11

11

jan 99

 

11 af de 15 EU-landes (alle undtagen Grækenland, Storbritannien, Sverige og Danmark) valutaer er fra 1. januar erstattet af én fælles valuta. Der er kun én fælles valutakurs over for fx. dollar, pund og yen. Der er kun én rentesats. De 11 nationale valutaer er i realiteten ophørt med at eksistere.

 

Tom Christiansen: Bombninger af Irak: En iscenesat konflikt

11

12

jan 99

 

Clinton og Blair påstår, at "Operation ørkenræv" dvs. deres bombardement af irakerne før jul, var et led i at bevare verdensfreden mod den brutale og uberegnelige diktator Saddam Hussein. Men ofrene for bombningerne var først og fremmest den irakiske civilbefolkning. Ifølge journalister på stedet blev hospitaler, skoler og boligområder sønderbombet.

 

Rasmus Keis: Gør verden mere sikker: Nedlæg NATO

11

13

jan 99

 

"For at sikre freden er vi nødt til at have en stærk international alliance, som til hver en tid kan rykke ud, hvis verdenssamfundet bliver truet." Dette er et argument, som fortalerne for NATO til enhver tid vil bruge, bl.a. til at øge det danske militærbudget fra det allerede store årlige beløb på 16 mia. kroner.

 

Frank Antonsen: 1998: Liberalismens nedtur

11

14

jan 99

 

Hvis det begivenhedsrige år 1998 skal opsummeres i få ord, må det være: venstredrejning, oprør og liberalismens fallit.

 

Jørn Andersen: Leon Trotsky: "A Program for France" (1934): Trotskijs aktionsprogram: Fra isolation til revolution

11

16

jan 99

 

"Situationen i Frankrig stiller hele den bevidste arbejderbevægelse over for en opgave med et kort perspektiv: Enten vil proletariatet i løbet af 6 måneder, et år eller måske de kommende to år, tilintetgøre fascismen og tage et voldsomt skridt fremad, helt frem til kampen om magten, eller det vil selv blive tilintetgjort, og hele Europa vil blive skueplads for fascistisk tyranni og krig."

 

Charlie Kimber + Frank Antonsen: Kampen for arbejdermagt

11

18

jan 99

 

Den første arbejderstat opstod i Paris i 1871. Arbejderne dannede deres egen regering og afskaffede den professionelle hær og politiet. Samtlige embedsmænd blev valgt demokratisk og fik en gennemsnits arbejderløn. Arbejderne valgte repræsentanter til alle beslutningstagende organer.

 

Sharon Smith: USA på vrangen: Amerikas Uforenede Stater

11

21

jan 99

 

Balladen om rigsretssagen mod Bill Clinton giver et skævt billede af, hvad den politiske dagsorden i USA egentlig handler om. Sharon Smith tegner et andet billede af en isoleret højrefløj og et skift til venstre blandt almindelige amerikanere.

 

Martin B. Johansen: Jared Diamond: "Guns, Germs and Steel": 13.000 års historie

11

23

jan 99

 

I historietimerne lærer vi om, hvordan europæerne i 15-1600-tallet drog ud i verden og koloniserede hele kontinenter og tvang alverdens folkeslag til underkastelse. Men man stiller sjældent spørgsmålet, hvorfor det lige netop var europæerne, der erobrede resten af verden.

 

Tom Christiansen: Pierre Bourdieu: "Acts of Resistance – Against the New Myths of Our Time": Modstandens teori

11

24

jan 99

 

Med Acts of Resistance forsøger den franske sociolog Pierre Bourdieu at "levere nogle brugbare våben til alle dem, der stræber efter at modstå neoliberalismens svøbe." Og Bourdieu er ikke en hvem som helst. Han er ved at blive, hvis han ikke allerede er det, en af de mest populære tænkere i akademiske miljøer. Dagbladet Information mener, at han er for de venstreintellektuelle i Frankrig i dag, hvad Jean Paul Sartre var i 1960'erne.

 

Fanny Armstrong: "McLibel: Two Worlds Collide": Video: Filmen du ikke må se for Big Mac

11

25

jan 99

 

Programmet McLibel: Two Worlds Collide er et program, som ingen tv-chefer åbenbart tør vise. Det er et rystende program, der afslører et af verdens største multinationale selskabers sande ansigt.

 

TV-foromtale: Den kolde krig (DR2)

11

25

jan 99

 

DR2 viser en anbefalelsesværdig mammutserie fra BBC om den kolde krig. Serien er på hele 26 afsnit á 50 minutter og giver et værdifuldt og grundigt indblik i denne vigtige periode.

 

Jack Robertson: Månedens bog: Tony Cliff: "Trotskyism after Trotsky": Den revolutionære tradition siden Trotskij

11

26

jan 99

 

I denne bog følger Tony Cliff udviklingen af det idesæt, der banede vejen for dannelsen af den Internationale Socialistiske Tendens i starten af 1950erne. Samtidig giver han en forklaring på udviklingen i kapitalismen efter krigen, og hvordan centrale begreber i den marxistiske tradition er blevet forvansket efter Stalins magtovertagelse i Sovjet.

 

Paul Langhoff + K Nielsen: Efterlønsaktion i Århus

11

27

jan 99

 

På baggrund af, at 1000 tillidsfolk i Århus skrev under på en underskriftsindsamling i Århus Stifttidende, hvor de bekendtgjorde deres utilfredshed med regeringens bagholdsangreb på efterløn og pension, lavede Internationale Socialister i Århus en aktiv modoffensiv.

 

Martin B. Johansen: Sexmisbrugshysteri

11

28

jan 99

 

Sagen om den 38-årige kampsportstræner, der er anklaget for seksuelt misbrug af børn, har været for stor en fristelse for formiddagsaviserne.

 

Der blev fundet 35 artikler

< Nr. 10 –– Nr. 12 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 20. juni 2024 kl. 01:52