[ Socialistisk Revy nr. 10 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 39 artikler

Fra Socialistisk Revy nr. 10

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Nyrup er ligeglad med arbejderne

10

1

dec 98

Om

Topmålt arrogance. Finansloven: Tager fra de fattige – giver til de rige

10

3

dec 98

Om

Regeringens såkaldte reform af efterlønnen er en direkte hån mod de vælgere, som ved folketingsvalget foretrak Nyrup frem for en borgerlig regering.

 

Overblik: Dansk Forum

10

4

dec 98

 

I en tid, hvor der kommer stadigt flere afsløringer af ulovlig registrering af især venstrefløjsaktivister, har en lille gruppe studerende på Københavns Universitet besluttet, at de også vil lege med.

 

Overblik: Socialt bedrageri 1

10

4

dec 98

 

“De burde skamme sig.” Så bastant udtalte socialminister Karen Jespersen sig til TV-avisen efter en storstilet razzia i september. Under intens mediedækning afsløredes omkring 50 tilfælde af socialt bedrageri ud af 1400 undersøgte personer.

 

Overblik: EU-bedrageri

10

4

dec 98

 

Hvad udliciteringer kan føre til, kan man se af EU’s Revisionsrets årlige rapport.

 

Overblik: Jord og brød 1 (Zimbabwe)

10

4

dec 98

 

Det er ikke altid nemt at være diktator. Det må Zimbabwes præsident Robert Mugabe sande disse dage.

 

Overblik: Jord og brød 2 (Østeuropa)

10

4

dec 98

 

Hvor Mugabe i Afrika får problemer med vestlige investorer på grund af sine længe udskudte og meget begrænsede jordreformer, ser det helt anderledes ud i Østeuropa. Her er EU og lokale rigmænd utilfredse med det langsomme tempo i jordreformerne.

 

Overblik: Politiet slår til (Århus)

10

4

dec 98

 

En jysk politimand slog alarm, da hen mente at være kommet på sporet af en 160.000 mand stor narko-liga med hovedkvarter i Århus.

 

Overblik: Kina

10

4

dec 98

 

Den økonomiske krise har også ramt Kina og statslige virksomheder har fyret tusinder af medarbejdere. Det har ført til store demonstrationer.

 

Overblik: A.P.Møllers sociale ansvarlighed

10

5

dec 98

 

Hvor meget, de store firmaers højtbesungne “sociale ansvarlighed” egentlig er værd, fremgår af en sag, som et A. P. Møller datterselskab er blevet kastet ud i i England.

 

Overblik: Social ansvarlighed 2

10

5

dec 98

 

Regeringen har en lidt besynderlig opfattelse af social ansvarlighed og velfærd. Ganske vist blev Amtsrådsforeningens forslag om, at de indlagte på sygehusene selv skulle betale for maden, afvist.

 

Overblik: Israelsk maj '68

10

5

dec 98

 

En anden side af Israel end de sædvanlige rabiate bosættere kommer til vestlige mediers opmærksomhed en gang imellem. Som nu med de studenteraktioner, der har fundet sted siden sommerferien.

 

Overblik: Bombning af Irak

10

5

dec 98

 

I det seneste optræk til en amerikansk bombning af Irak, der blev afværget i sidste øjeblik, fordi Saddam Hussein gik ind på alle FN’s krav, var der lagt op til en massakre.

 

Overblik: Tøgers fornemmelse for demokrati (Rusland)

10

5

dec 98

 

Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden, der længe har ført an i kampen mod venstrefløjens påståede forherligelse af diverse diktatorer, søger i en rubrik i avisens søndagsudgave 29. nov. efter en demokratisk aftager til Boris Jeltsin.

 

Martin B. Johansen: Aktuelt: Lønfest i direktionslokalet

10

6

dec 98

Om

Arbejdsgiverne jamrer over, at arbejdernes lønninger stiger. De kan ikke lide, at arbejdere benytter den faldende arbejdsløshed til at presse prisen på arbejdskraft i vejret. Og straks kræver de, at regeringen griber ind med bl.a. yderligere skattelettelser for erhvervslivet.

 

Nina Holm Jensen: Aktuelt: Det nye skatteparadis (for holdingselskaber)

10

6

dec 98

Om

"Danmark bliver skatteparadis for holdingselskaber" – sådan beskriver dagbladet Børsen skatteminister Ole Stavads nye lovforslag.

 

Pædagoger og forældre i København:: Ikke flere nedskæringer!

10

7

dec 98

Om

Pædagoger og forældre i København strejkede flere gange i slutningen af november. Socialdemokratiet og de borgerlige har indgået et budgetforlig, som betyder besparelser på 5 millioner kroner på daginstitutionsområdet.

 

Inge-Lise Bjørn: Socialrådgivere mod dansk apartheid

10

8

dec 98

Om

Thorkild Simonsen fik kort før sommerferien vedtaget en lov om integration af flygtninge. Loven indebærer bl.a. at Dansk Flygtningehjælp ikke længere skal stå for de første 18 måneders integrationsindsats, men at flygtningene henvises til kommunerne straks efter, at de får asyl.

 

Oprør i Nyrups bagland

10

8

dec 98

Om

Regeringens finanslovsaftale og især indgrebet mod efterlønnen er for groft. Vreden er stor – ikke mindst i Socialdemokratiets eget bagland. Her er bare et lille udpluk.

 

Rasmus Keis: Fingrene væk fra kvote 2

10

9

dec 98

Om

Undervisningsminister Margrethe Vestager vil halvere antallet af kvote 2 optagne på de videregående uddannelser. Dette vil være et direkte angreb på unge fra arbejderklassen og deres mulighed for at uddanne sig.

 

Studenteroprør på vej?

10

9

dec 98

Om

En lang række studenterorganisationer, først og fremmest de pædagogstuderendes, sygeplejeelevernes og de lærestuderendes landsorganisationer samt DSF, er ved at samle kræfterne til kamp mod forringelser på uddannelsesområdet.

 

Poul Erik Kristensen: Den danske mafia

10

10

dec 98

Om

Planøkonomi har i mange år været betragtet som et fy-ord af tilhængerne af de frie markedskræfter. De har argumenteret for, at den frie konkurrence giver de bedste muligheder for erhvervslivet.

 

Jørn Andersen: Pinochet: Lad ham rådne i helvede

10

10

dec 98

 

Tusinder af chilenere verden over græd af glæde, da ex-diktator Pinochets appel blev afvist af den britiske appelret den 25. november. Endelig havde de vundet den første lille sejr over den øverste ansvarlige for mord, tortur og terror mod tusinder af mennesker.

 

Orkanen Mitch – en naturkatastrofe?

10

11

dec 98

 

Så skete det igen. En naturkatastrofe, som i de rige lande kun ville have betydet materiel skade, eller i værste fald nogle få dræbte og kvæstede, har betydet død og ruin for 10.000'er i nogle af verdens fattigste lande.

 

Konni Nørlem: FN-klimakonference i Buenos Aires: Profit vejer tungere end miljøet

10

12

dec 98

 

Fraværet af nye, endsige positive resultater på den nys afholdte FN-klimakonference i Buenos Aires er desværre et eksempel på, hvordan kapitalinteresser er stærkere end hensynet til det globale miljø.

 

Tom Christiansen: Indonesien: Revolution eller militærkup

10

13

dec 98

 

Selv det mest spinkle håb om, at regimet i Indonesien vil tillade demokrati i landet, blev brutalt slået ned, da militæret i midten af november skød med skarpt mod demonstrerende studenter og arbejdere og dræbte 18.

 

John Parrington: Gensplejsning – fremskridt eller mareridt

10

14

dec 98

 

Genetisk modificerede fødevarer er på vej ind på hylderne i supermarkederne. John Parrington ser i denne artikel på, om det er en udvikling, socialister kan støtte.

 

Judy Cox: Rosa Luxemburg: "Reform eller revolution": Revolutionens levende hjerteslag

10

16

dec 98

 

Rosa Luxemburg var den første, der så, hvordan reformismen bredte sig i arbejderbevægelsen omkring århundredskiftet. Judy Cox gennemgår hendes vigtige bidrag til den revolutionære marxisme.

 

Krisen – er faren drevet over?

10

19

dec 98

 

Muligheden for en økonomisk nedsmeltning af verdensøkonomien får ikke længere de store overskrifter. Tværtimod har aktiekurserne på de fleste børser rettet sig op efter faldet i august og september. Det har fået en række kommentatorer i den borgerlige presse til at ånde lettet op og sige, at faren er drevet over.

 

Lene Junker: 60-året for Krystalnatten + interview med Norman Finkelstein om 'tyskernes kollektive ansvar'

10

20

dec 98

 

Holocaust bruges både af zionister til at forsvare staten Israels undertrykkelse af palæstinenserne og til at sige, at alle tyskere er antisemitter. Lene Junker fortæller her, hvad holocaust virkeligt var, og hvordan det kunne være undgået.

 

Sharon Smith: USA på vrangen: En politisk henrettelse

10

22

dec 98

Om

Den sidste politiske henrettelse i USA fandt sted i 1953, da Ethel og Julius Rosenberg blev henrettet pga. (stadigvæk usikre) anklager for at smugle 'atomhemmeligheder' til Sovjetunionen under den kolde krig.
Den næste politiske henrettelse kan finde sted i en af de kommende måneder. Den tidligere Black Panther, Mumia Abu Jamal, er nu kun én appelinstans fra dødskammeret, efter at han i 16 år har kæmpet for sit liv fra en celle på dødsgangen i et af Pennsylvanias fængsler.

 

Gitte Dion Pedersen: Film: Eric Darnell + Lawrence Gutterman: “ANTZ”: Revolution på seks ben

10

23

dec 98

 

I en storfilm fra Hollywood forventer man nok ikke at finde en historie om en vellykket arbejderrevolution. Men det er lige præcis, hvad man får, hvis man går i biografen og ser den computeranimerede film ANTZ.

 

Ågot Berger: Film: Peter Weir: “The Truman Show”: Et helt almindeligt liv

10

23

dec 98

 

Truman Burbank (Jim Carey) lever i en totalt iscenesat verden, hvor han er hovedpersonen i et 24 timers daglig tv-dokumentar/soapshow. Truman er uvidende om, at han er hovedpersonen i det mest populære program i tv-mediets historie.

 

Malene Flagga: Morten Colding-Jørgensen: “Kaos og ikke-elefanter”: Sommerfuglens vingeslag

10

24

dec 98

 

Bogen Kaos og ikke-elefanter af Morten Colding-Jørgensen, er et forsøg på at svare på spørgsmålene “hvad er kaos?” og “hvad kan det bruges til?”, så også lægmand kan forstå svarene.

 

Tom Christiansen: Jesper Jespersen: “Økonomi og virkelighed – Fem økonomiske ‘sandheder’ til debat”: Angreb på liberalismen

10

24

dec 98

 

Det er to år siden, at Jesper Jespersen i sin bog “Økonomi og virkelighed” angreb de liberalistiske økonomer – også kaldet neoklassikerne – for at være skyld i, at Europa de sidste 20 år har haft en stigende arbejdsløshed. Dengang vakte bogen ikke så stor opmærksomhed.

 

DR1 og DR2 i december: Menneskerettigheder i fokus

10

25

dec 98

 

10. december 1998 er 50-årsdagen for FN’s erklæring om menneskerettigheder. I den anledning vil vi sikkert se en masse af verdens magthavere hylde menneskerettighederne og fortælle, hvorfor de er de bedste til at forsvare dem.

 

Chris Harman: Marxismens klassikere: Historisk materialisme

10

26

dec 98

 

Karl Marx: "Teser om Feuerbach" + Karl Marx og Friedrich Engels: "Den tyske ideologi"
Historisk materialisme er det navn, man normalt giver til Marx' beskrivelse af, hvordan et samfund udvikler sig og forandres.

 

Ole Mølholm Jensen: IS-kongres '98: Nye muligheder – nye udfordringer

10

27

dec 98

 

IS holdt i slutningen af november måned kongres for at diskutere muligheder og opgaver for revolutionære socialister i Danmark.

 

Arne Lorenzen: Interview: Derfor blev vi socialister

10

28

dec 98

 

I oktober 1998 blev der dannet en ny IS-afdeling i Svendborg. Socialistisk Revy har talt med Thomas, Troels og Rune fra afdelingen, hvor alle medlemmerne går på Rantzausminde Efterskole.

 

Der blev fundet 39 artikler

< Nr. 9 –– Nr. 11 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 24. juli 2024 kl. 10:58