[ Socialistisk Revy nr. 2 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 28 artikler

Fra Socialistisk Revy nr. 2

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Golfkrigens blodige alvor

2

1

mar 98

 

Barnemorderne

2

3

mar 98

 

Den danske regering har efter nogen tids tøven besluttet sig for at deltage i USA’s krigsforberedelser mod Irak. Begrundelsen er, at de vil bekæmpe Saddam Husseins ‘masseødelæggelsesvåben’.

 

Frank Antonsen: Frankrig: Underfrankrig presser overklassen

2

4

mar 98

 

Frankrigs 3,1 millioner arbejdsløse vil ikke længere finde sig i skiftende regeringers nedskæringspolitik. Derfor har de aktioneret siden lidt før nytår i mere og mere radikale aktioner. I februar spredte oprøret sig til Tyskland, hvor der er omkring 5 millioner arbejdsløse – det største tal siden 1933, det år, Hitler kom til magten.

 

Omfattende endags-strejke: Noter: Posten

2

4

mar 98

 

Lang tids utilfredshed og lokale konflikter på posthusene resulterede i starten af februar i en omfattende fælles endags-strejke, hvor 3.000 postbude på næsten 40 posthuse nedlagde arbejdet.

 

RUC, protest mod besparelser: Noter: Studerende

2

4

mar 98

 

85 studerende på den humanistiske basisuddannelse på RUC har stoppet projektarbejdet i protest mod, at bevillingerne til projektvejledningen er blevet alt for små.

 

Strejke mod tyveri-beskyldning: Noter: DSB-stewardesser

2

5

mar 98

 

60 togstewardesser strejkede 12. februar i protest mod, at deres arbejdsgiver Tog Service beskylder dem for tyveri. I et brev til samtlige ansatte belærte firmaets direktør, at hvert enkelt rundstykke er firmaets ejendom og "noget der udgør en indtjeningsmulighed."

 

Sammenbrud i Industrien: Noter: Overenskomster

2

5

mar 98

 

Forhandlingerne om nye overenskomster for industriarbejderne under CO-Industri er brudt sammen. De første konfliktvarsler for de omkring 225.000 industriarbejdere er afsendt til at træde i kraft 2. marts.

 

Ida H. Jakobsen: Hvem har ret til at få børn?

2

5

mar 98

 

Tirsdag den 27. maj 1997 blev "Lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling diagnostik og forskning" vedtaget i Folketinget som den første samlede lov om kunstig befrugtning. Hovedessensen i loven er, at kun kvinder under 46 år, der lever i et parforhold med en mand kan tilbydes kunstig befrugtning.

 

Hvor farlig er Saddam?

2

5

mar 98

 

I politikernes iver efter en ny Golfkrig fremstilles Iraks diktator Saddam Hussein som en trussel mod verdensfreden. Men hvor farlig er Saddam egentlig?

 

Bagmandspoliti og selskabstømning: De riges Clan

2

6

mar 98

 

Da chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Michael Clan, trak sig fra selskabstømmersagerne, var det blot et forsøg på at afværge nye afsløringer af, hvor omfattende Overdanmark har været involveret i det, som uden overdrivelse kaldes "Danmarkshistoriens største røveri".

 

Chris Harman: Ved nærmere eftertanke: Privatisering er ingen mirakelkur

2

7

mar 98

 

Privatisering har været et af de store kapitalistiske modeord gennem det seneste årti. Fra Moskva til Milano, fra London til Lima, fra Bombay til Budapest – alle steder har det været midlet, som skulle puste nyt liv i stagnerende økonomier.

 

Charlie Lywood: Slaveri: Kapitalismens blodige kapitel

2

8

mar 98

 

Slaveriet er en rædselsfuld og umenneskelig periode i historien. Charlie Lywod fortæller, hvordan udbyttet fra slavernes arbejde gav kapitalismen vind i sejlene, og hvordan slavernes egen modstandskamp var afgørende for, at de vandt friheden.

 

Sharon Smith: USA på vrangen: Over 200 års undertrykkelse

2

11

mar 98

 

I december viste en undersøgelse fra Harvard School of Public Health, at gennemsnitslevealderen i indianerreservatet Pine Ridge i South Dakota er den laveste i hele USA.

 

Lene Junker: Kampen om arbejdstiden: Tid til mere – job til flere!

2

12

mar 98

 

Kampen for nedsættelse af arbejdstiden har rødder helt tilbage fra kapitalismens start. Lene Junker skriver her om dens historie og centrale betydning for arbejderklassen

 

Frank Antonsen: Hvem skabte monsteret Saddam Hussein?

2

14

mar 98

 

Løgne og fortielser om såvel regimet i Irak som om den vestlige våbenteknologi skal vinde de vestlige befolkninger for en ny morderisk krig i Golfen. Frank Antonsen går i denne artikel bag om myterne

 

Lindsey German: Babes, Barbie og kønnenes kamp

2

16

mar 98

 

"Man-kan-hvad-man-vil-kvinderne" fylder godt i såvel reklamer som film og TV. Lindsey German argumenterer for, at deres livsstil kun er et alternativ for et mindretal af kvinder

 

Martin B. Johansen: Steven Rose: "Lifelines": Månedens bog: Ligger det i generne?

2

19

mar 98

 

En ny bog af hjerneforskeren Steven Rose tilbageviser den ellers meget moderne opfattelse af, at det er generne, der bestemmer vores liv.

 

Dorte Lange: SamfundsPensum: Gymnasieelever imod højredrejningen

2

20

mar 98

 

En gruppe unge fra københavnske gymnasier har som reaktion mod det stigende fremmedhad startet bladet "SamfundsPensum". Dorte Lange har talt med dem om baggrunden

 

Tom Christiansen: Fra Rom til Amsterdam

2

22

mar 98

 

I Socialdemokratiets forsøg på at sælge EU-projektet til vælgerne er et centralt tema, hvorvidt EU kan sikre velfærdssamfundet. Tom Christiansen forklarer, hvorfor EU aldrig ville kunne tjene arbejdernes interesser og, at alternativet til EU ikke behøver at være nationalisme

 

Jakob Nerup: Bertolt Brecht – socialist fremfor alt

2

24

mar 98

 

Overalt i verden fejres Bertolt Brechts 100 års fødselsdag. Han hyldes berettiget som et af dette århundredes store dramatikere. Jakob Nerup skriver om den politiske Brecht

 

Ole Mølholm Jensen: Søllerødgade: Med kikkerten for det blinde øje

2

26

mar 98

 

Bombemordet i Søllerødgade i 1992 er stadig uopklaret. Ole Mølholm Jensen kritiserer i denne artikel politiet for at vende det blinde øje til, at gerningsmændene mest oplagt skal findes i det nazistiske miljø

 

Tom Christiansen: James Cameron: "Titanic": Et titanisk mesterværk

2

27

mar 98

 

Titanic er et mesterværk. Ikke kun fordi filmens enorme budget har gjort det muligt at skabe nogle helt fantastiske kulisser. Men især fordi den gennemhuller alle myterne om, at mændene fra første klasse ofrede deres eget liv for at lade kvinder og børn komme først til redningsbådene.

 

Ågot Berger: Morten Grønlykke: "Lysets hjerte": Storbyernes Grønland

2

27

mar 98

 

Når det nærmeste, man plejer at komme på livet i Grønland i det danske mediebillede, er 'kongehusets møde med det grønlandske folk,' så er det en anderledes stor oplevelse at se den første grønlandske spillefilm, Lysets hjerte.

 

Frank Antonsen: Mads P. Sørensen, Peter Bjørntoft, Ulf V. Olsen (red.): "Kodeord: Marx – nye læsninger": Mislæsning af Marx

2

28

mar 98

 

Det er interessant, at Forlaget Modtryk før årsskiftet udgav Kodeord: Marx – nye læsninger. Man må formode at forlagets initiativ skyldes en voksende interesse for Marx. Det er også glædeligt, at bogens forfattere klart slår fast, at Stalin og Mao intet har med marxisme at gøre. Men så er det positive også sagt.

 

Jørn Andersen: Anne Knudsen: "Fanden på væggen": EU som racismens modvægt?

2

29

mar 98

 

Budskabet i Fanden på væggen er, at en masse farer truer – først og fremmest nationalisme, fascisme og krig – og at det eneste værn mod dette er et styrket EU.

 

Martin B. Johansen: Marxisme i hverdagen: Er der for mange mennesker?

2

30

mar 98

 

En af de mest udbredte bekymringer om fremtiden er spørgsmålet om "overbefolkning." Det er en så almindelig antagelse, at jorden allerede er eller er på vej til at blive befolket af flere mennesker, end jorden kan bære i form af fødevarer og miljø.

 

Marxisme '98 (annonce): Stop fremmedhad og nationalisme

2

31

mar 98

Om

Valg-tillæg. Folketingsvalget 1998: Nej til VOKZ-kabinettet

2

33

mar 98

Om

Den nuværende socialdemokratisk ledede regering har hidtil koncentreret sig om at forsøde livet for de, der i forvejen er rige og ikke har gjort ret meget for at løse almindelige menneskers problemer. Men det kan blive meget værre, hvis vi efter valget får en borgerlig regering.

 

Der blev fundet 28 artikler

< Nr. 1 –– Nr. 3 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 2. december 2024 kl. 12:39