[ Socialistisk Arbejderavis nr. 296 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 33 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 296

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Velfærd ikke krig

296

1

mar 10

 

Danmark ud af Afghanistan

 

Nagieb Khaja: NATO’s nederlag – Talebans tilbagevenden

296

2

mar 10

 

„At de vil beskytte os, må være en vittighed. For os at se, er denne krig afgjort. Taleban er vinderne, og de forsøger at finde ud af, hvordan de kan komme ud med æren i behold.“ Sådan beskrev en af landsbyråds-medlemmerne fra Nad Ali i Helmand sine tanker for mig, da jeg var i Helmand i oktober måned.

 

Alen Stefanovski + Lene Junker: Afghanistan-konference: Giv freden en chance

296

2

mar 10

 

Lørdag den 20. marts holdt ’Nej til krig’ en Afghanistan-konference med deltagelse af ca. 60 mennesker. Konferencen var delt i to. En paneldebat om Obamas exitstrategi for Afghanistan og en diskussion under overskriften: ’Hvad har 8 års krig gjort ved Afghanistan og afghanerne? Og hvad foregår der i Helmand?’

 

Jakob L. Krogh: Interview: Afghanistans problemer kan ikke løses militært

296

3

mar 10

 

Socialistisk Arbejderavis har talt med Eva Arnvig, der er journalist og jævnligt har været i Afghanistan siden 1991. Hun starter med at slå fast, at der ingen mulighed er for at NATO kan vinde i Afghanistan gennem en militær indsats. Og siger: „Det har jeg sagt fra dag ét. Efter 9 år er der ingenting, der har fået mig til at ændre det. Afghanistans problemer kan kun løses gennem forhandlinger.“

 

Det mener vi: Kampen mod krig og kampen mod nedskæringer er den samme

296

3

mar 10

 

„Danmark og de øvrige vestlige lande er sammen med de afghanske styrker ved at vinde kampen mod Taleban i Afghanistan“, udtalte forsvarsminister, Gitte Lillelund Bech, d. 16. marts i år. Denne påstand er langt fra sandheden.

 

Nina Holm Jensen: Nej til Løkkes sorte skole

296

4

mar 10

 

Den nyliberalistiske kur for folkeskolen har betydet ensretning, centralisering og bureaukratisering. Og hvis det står til Lars Løkke Rasmussen, er der mere af samme skuffe i vente: stopprøver i 2. klasse og offentliggørelse af resultaterne fra de nationale test er nogle af ønskerne på statsministerens liste.

 

Jesper Juul Mikkelsen: Kritisk Pædagogisk Netværk: – Et bud på et modsvar til nyliberalismen

296

4

mar 10

 

Kritisk Pædagogisk Netværk (KPN) er en organisering af pædagogisk personale, studerende på pædagogseminarier og studerende og forskere fra det pædagogiske felt på universiteterne.

 

Martin B. Johansen: Sejr for tyske anti-fascister

296

5

mar 10

 

I midten af februar lykkedes det for tyske anti-fascister at stoppe en nazistisk march i byen Dresden.

 

Lars Henrik Carlskov: Racisme forklædt som forsvar for ytringsfrihed

296

5

mar 10

 

Så er danske politikere og medier igen ved at falde over hinanden for at omfavne ytringsfriheden.

 

Privat ledelsesstil hæmmer ytringsfriheden i det offentlige

296

5

mar 10

 

Hver tredje offentligt ansatte frygter repressalier, hvis hun offentligt kritiserer de ansvarlige politikere, og hver anden frygter de negative konsekvenser ved at gå til offentligheden med kritik af den administrative ledelse.

 

Jakob Nerup: Kriseløsninger

296

6

mar 10

 

I fjernsynet taler de om, at nu vender økonomien. Der er optimisme i de danske virksomheder, og økonomerne spår vækst. Det er desværre ikke den virkelighed, de arbejdsløse mærker. Tværtimod så vokser antallet af arbejdsløse. Og bag de optimistiske udtalelser til offentligheden, bliver krisen stadig dybere.

 

Jonathan Højgaard: Det islandske Nej var et nej til at betale for bankernes spekulationer

296

6

mar 10

 

Den 6. marts afviste islændingene en tilbagebetalingsaftale på et lån, de ikke havde taget. Med overvældende 93% siger de klart nej til at betale en de 28 milliarder + renter tilbage, som den britiske og hollandske regering kræver. Beløbet udgør halvdelen af Islands samlede BNP.

 

Christine Kyndi: Modstand mod nedskæringer

296

7

mar 10

 

Efter en periode med årlige nedskæringer i den offentlige sektor, svinger regeringen igen sparekniven. Denne gang skal der spares 31 milliarder kroner før 2015, hvilket blandt andet skal ske ved at indføre nulvækst i den offentlige sektor. De nedskæringer betyder (endnu engang) velfærdsforringelser og mange flere fyringer af de i forvejen alt for hårdt pressede offentligt ansatte.

 

Anders Schou: På kanten: Politiets volds-monopol står for fald!

296

7

mar 10

 

Ingen kan kræve monopol på et stykke arbejde, som de i årevis har været elendige til at passe. Og hvis arbejdet er vigtigt, bør selv de uduelige styre deres fagchauvinisme, bide skammen i sig og acceptere, at mere kompetente eller ressourcestærke kræfter løser opgaven.

 

Helle S Nielsen: 100 års kvindekamp – hvor står vi nu?

296

8

mar 10

 

Kvindernes Internationale Kampdag havde d. 8. marts 100 års jubilæum. Den blev grundlagt på den anden internationale kvindekonference i København i 1910 på initiativ af Clara Zetkin (1857–1933), der var tysk socialist og aktiv i den tyske kvindebevægelse.

 

Jakob L. Krogh: Arbejdsløse organiserer sig

296

8

mar 10

 

Den 8. marts mødtes ca. 120 arbejdsløse fra byggefagene for at diskutere, hvordan politikerne kunne presses til at gøre noget ved arbejdsløsheden.

 

Jakob L. Krogh: Danish Crown fyrer for at sikre milliardoverskud

296

8

mar 10

 

Danish Crown fyrede d. 22. marts 850 medarbejdere, og en del af produktionen flyttes til Tyskland. På Danish Crowns tyske slagteri i Oldenburg underbetales arbejderne. I januar kom det frem, at 32 rumænere kun havde fået 20 kroner i timen for natarbejde, selvom de var lovet omkring 50 kroner.

 

Fyret fra Tyrolit

296

8

mar 10

 

Toke Kjer er en af de 10 medarbejdere fra Tyrolits lager, der blev fyret i slutningen af marts.

 

Jørn Andersen: Klimaløsninger

296

9

mar 10

 

Nogle gange er der et skær af „urealisme“ over diskussionerne om, hvordan klimakampen skal fortsætte efter topmødet i København.

 

Robert Lange: Klimagæld og global retfærdighed

296

9

mar 10

 

Det skuffende COP15 topmøde er efterhånden overstået for længst, spørgsmålene er endnu ubesvarede, og den så højt besungede handling er totalt udeblevet. Klimagæld er et af de væsentligste elementer i en retfærdig fordeling af den globale opvarmnings byrder og en del af løsningen på den globale opvarmning.

 

Sara Andersen: Pæne piger kan også strejke

296

10

mar 10

 

Sara Andersen fulgte og interviewede sygeplejerskerne på Rigshospitalet under hele sygeplejerskernes konflikt i 2008. Hun beskriver her, hvordan strejken satte spørgsmålstegn ved den måde, sygeplejerskerne opfattede hele deres situation, også den kulturelle underordning af kvinder og den maskuline dominans.

 

Peter Iversen: Hvorfor blev overenskomsterne så dårlige?

296

11

mar 10

 

Det elendigste overenskomstresultat i mands minde! Sådan er der mange, der kommenterer udfaldet af dette års overenskomstforhandlinger på det private område.

 

Poul Erik Kristensen: Strejker og fagligt nyt

296

11

mar 10

 

Sejren i Thunøgade – 975.000 til malerne – Ledelsen stjæler frokostpausen – Elever mod lærerfyringer – Få vilde strejker

 

Freddie Nielsen: Arbejdsløshedsbevægelsen i 1930erne (del 2)

296

12

mar 10

 

I Nakskov var en stor del af byens arbejdere arbejdsløse i begyndelsen af 1931, og mange havde opbrugt deres understøttelse, hvilket betød, at byens hjælpekasse var ved at være tom.

 

Pelle Vedel Drews + Dennis Strøm Petersen: Førte Lenin til Stalin?

296

13

mar 10

 

Hvis man i dag siger, at man er revolutionær socialist, forventes det ofte, at man vil forsvare Stalin og Sovjetunionen. Det er en udbredt opfattelse, at Stalins totalitære diktatur var et udtryk for socialisme, som den uundgåeligt vil udvikle sig til før eller siden.

 

Jesper Juul Mikkelsen: Fremmedgørelse

296

13

mar 10

 

Har du nogensinde tænkt over, hvorfor du ikke har noget at gøre med naboen, når man nu har boet i samme opgang i 5 år? Kender du følelsen af at sidde fredag aften, med et glas rødvin, og tænke tilbage på sidste weekend, mens tiden imellem bare flyder sammen til en grå hverdag?

 

Anne A. Lange: CONSUME: Varm luft og kategoriforvirring

296

15

mar 10

 

CONSUME er et magasin om køn, forbrug og identitet, som med egne ord vil: „diskutere køn, identitet og kultur ud fra en undrende og kritisk vinkling, der stiller spørgsmålstegn ved det selvfølgelige. På den måde håber vi, at kunne åbne op for nye, alternative og mere rummelige identifikationsmuligheder.“

 

Jakob L. Krogh: Feminismens røde tråd

296

15

mar 10

 

Feminismens budskaber skal ifølge det feministiske band Den Røde Tråd formidles med humor og ironi.

 

Jens Andersen: Boganmeldelse: Eliternes triumf

296

15

mar 10

 

Hvis man har en tendens til at skælde sit fjernsyn ud på grund af dumme journalister og politikere, kan det være en god ide at læse ’Eliternes triumf’ af Lars Olsen.

 

Giles Ji Ungpakorn: Thailand: Hundredtusinder går på gaden for demokrati

296

16

mar 10

 

Hundredtusinder af thailandske, demokratitilhængere, de såkaldte „Rødskjorter“, gik på gaden i Bangkok og andre byer i løbet af weekenden. Det var et signal for at vise bevægelsens styrke og for at modbevise den royalistiske regering og mediernes løgne om, at rødskjorterne ikke repræsenterede flertallet.

 

Jørn Andersen: København efter topmødet

296

16

mar 10

 

Hvordan fortsætter vi klimakampen efter topmødet? Det har været det fælles tema for en række møder i København.

 

Jørn Andersen: Klima: Klimakampen efter topmødet

296

 

mar 10

 

Budskabet fra verdens ledere på klimatopmødet var enkelt og klart: Ja, vi er godt klar over, at den globale opvarmning er alvorlig. Ja, vi er klar over, at der kræves kraftige reduktioner. Vi har bare ikke tænkt os at gøre noget ved det.
For socialister betyder det to ting: 1) At vi skal forklare, hvorfor de ikke ville. 2) At vi skal opbygge en bevægelse sammen med alle de mange andre, som er skuffede over topmødet.

 

Christine Kyndi: Byggefagenes Samvirke kræver klimajobs

296

 

mar 10

 

Socialistisk Arbejderavis har talt med Anders Olesen om Byggefagenes Samvirkes plan. Planen vil være med til at løse arbejdsløsheden og klimakrisen.

 

Der blev fundet 33 artikler

< Nr. 295 –– Nr. 297 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 30. januar 2023 kl. 22:31