[ Socialistisk Arbejderavis nr. 307 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 39 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 307

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Gør som Egypten: Vælt Løkke

307

1

mar 11

 

Nedskæringer og fyringer i det offentlige – Minusoverenskomster – Milliarder til bankerne og gaver til de rige – Krig i Afghanistan – Hetz mod muslimer og snyd i ministerierne

 

Det mener vi: Nye muligheder for socialister

307

2

mar 11

 

I Benghazi, Libyens næststørste by, har et revolutionsråd taget magten. Rådet består af ledere af opstanden, personer befolkningen stoler på, repræsentanter for de oprørske hærenheder og stammer, ærlige dommere og andre, der har spillet en ledende rolle i opstandens første fase.

 

Arian Odabaei: Modstand mod soldaterparade

307

2

mar 11

 

Fredag d. 25. februar marcherede danske soldater hjemvendt fra Afghanistan som del af en hyldestparade. Fredsaktivister og fredsbevægelser var på gaden for at protestere imod denne reklame for krigen i Afghanistan.

 

Store virksomheder klarer sig godt

307

2

mar 11

 

Politiken har lavet en opgørelse over resultaterne for 2010 for de 10 største danske virksomheder. Ifølge opgørelsen er de 10 virksomheders overskud tilsammen steget fra 13 milliarder i 2009 til 57 milliarder i 2010. Samtidig er omsætningen steget med 15 % og er nu oppe på 789 milliarder kroner.

 

Christine Kyndi: Reallønsfald for 800.000 offentligt ansatte: Stem nej til offentlige minus-overenskomster

307

3

mar 11

 

”Man kan ikke sige andet, end at fagbevægelsen udviser solidt samfundshensyn med denne aftale.” – Dennis Kristensen, FOA, om den nye overenskomstaftale for 540.000 kommunalt ansatte.

 

Reallønsnedgang skaber mere uligeløn

307

3

mar 11

 

Den nye overenskomst kommer ikke til at reducere løngabet på 18 pct. mellem mænd og kvinders løn. Over to tredjedele af de offentligt ansatte er kvinder.

 

Charlie Lywood: Svend Espensen 1955-2011: En kronikør og aktivist er gået bort

307

4

mar 11

 

Svend Espensen kunne man ikke undgå at rende ind i, hvis man var blot en lille smule aktiv på venstrefløjen. Alligevel lærte jeg ham først at kende rigtigt i foråret 2003, da det store mobiliseringsarbejde mod Irakkrigen blomstrede op overalt i København.

 

CSC angriber fagforening

307

4

mar 11

 

IT-giganten CSC har lockoutet 120 ansatte og kræver 30 pct. lønnedgang for medlemmerne af fagforeningen Prosa.

 

Transfober til sexkøbsforbuds konference

307

4

mar 11

 

8. martsinitiativet afholder i begyndelsen af maj konferencen Grosse Freiheit? i København. To af hovedtalerne er kendte transfober.

 

Demonstration for sexarbejderes rettigheder

307

4

mar 11

 

3. marts var der international sexarbejder-rettighedsdag.

 

Kunstnere i kulturkamp

307

4

mar 11

 

Initiativet Opsang til Kulturministeriet samlede 200 studerende fra Arkitektskolen og Kunstakademiet til en demonstration 24. februar. De brugte deres kreativitet til at protestere imod udspil til en ny styrelseslov.

 

Lars Henrik Carlskov: Ikke mod, men sammen med østarbejderne

307

5

mar 11

 

Østarbejderne er en udfordring og en mulighed for venstrefløjen.

 

Lars Henrik Carlskov: Udenlandske arbejdere udsættes for slavelignende forhold

307

5

mar 11

 

Stort set hver eneste dag byder på nye eksempler på grotesk, ofte slavelignende, udnyttelse af de titusindvis af udenlandske arbejdere, der særligt siden EU’s østudvidelse er søgt til Danmark.

 

Jakob L. Krogh: 18 dage der rystede verden

307

6

mar 11

 

Efter 18 dages protester blev Mubarak den 11. februar tvunget fra magten af en massebevægelse og en strejkebølge. Men det var ikke folket, der tog magten. Det var Det Øverste Militære Råd – et militærkup på ryggen af folket.

 

Christine Kyndi: Vestens våbensalg til diktatorer i Mellemøsten og Nordafrika

307

7

mar 11

 

Gennem lang tid har vestlige lande solgt våben og udstyr til diktatorer i Mellemøsten og Nordafrika til at bekæmpe optøjer. Og revolutionsbølgen i området forhindrer ikke vestlige våbenfirmaer og toppolitikere i at deltage i IDEX2011 – Mellemøstens største våbenmesse.

 

Grækenland: Den ottende generalstrejke på under 12 måneder

307

7

mar 11

 

Grækenland blev onsdag den 23. februar ramt af den ottende generalstrejke mod barske nedskæringer på mindre end 12 måneder. Den blev lige så vellykket som de andre strejker, der har rystet den socialdemokratiske PASOK-regering – trods den forværrede økonomiske situation og den lange tid, kampen har stået på.

 

Chavez støtter Gaddafis regering

307

8

mar 11

 

Mens alle progressive kræfter i Libyen samles mod Gaddafi i kampen for frihed i Libyen, skal de vente længe på udenlandsk opbakning.

 

Simon Assaf + Ken Olende: Libyske revolutionære udtaler: ”Vestens krigsmaskine vil ikke hjælpe os med at vinde”

307

8

mar 11

 

Intervention vil styrke oberst Gaddafi.

 

Peter Iversen: Gaddafis historie

307

9

mar 11

 

Muammar Gaddafi har regeret Libyen i mere end 40 år. Han tog magten helt tilbage i 1969 ved et militærkup imod den daværende libyske konge.

 

Jakob L. Krogh: Skal Danmark hjælpe med at skabe demokrati i Egypten?

307

9

mar 11

 

Det mener udenrigsminister Lene Espersen: ”Selve fundamentet for et demokrati og et pluralistisk samfund er forskellige politiske partier, og dem har Egypten ikke. Det problem er jeg parat til at hjælpe egypterne med at løse. I dag har egypterne reelt kun to partier at vælge imellem – regeringspartiet og Det Muslimske Broderskab,” sagde hun til Berlingske Tidende, lige efter Mubarak var blevet afsat.

 

Gaddafis søn læste i København

307

9

mar 11

 

Hannibal Gaddafi, den yngste søn til Libyens diktator, havde, på trods af flere voldsepisoder i Paris og manglende deltagelse i studierne, ingen problemer med at få lov til at bo og læse i København. På trods af de ellers strenge krav for opholdstilladelse for almindelige mennesker.

 

Anders Bæk Simonsen: USA: Hårde angreb på faglige rettigheder

307

10

mar 11

 

Wisconsin er skueplads for en kamp imellem Senator Walker og statens offentligt ansatte. Walker vil gøre det ulovligt for statens ansatte at have noget at gøre med fagforeninger.

 

Jørn Andersen: Fagforeningsmand fra Wisconsin, USA: ”De vil ødelægge fagforeningerne”

307

10

mar 11

 

I flere uger har hundredtusindvis, især i USA’s midt-vestlige stater, protesteret mod nyvalgte republikanske guvernørers angreb på offentligt ansatte fagforeningers forhandlingsret. Centrum for protesterne har været Wisconsin.

 

Lene Junker: Irak og Afghanistan: Vredens dag

307

11

mar 11

 

Revolutionerne i Tunesien og Egypten, oprøret i Libyen og mange andre stater i Nordafrika og Mellemøsten, har vist, at folkelige oprør og revolution kan vælte stærke diktaturer, og åbne muligheden for en demokratisk og social retfærdig udvikling. Samtidig afliver de myten om, at diktatorer er det eneste alternativ til religiøs ekstremisme.

 

En kort oversigt over imperialismen i Mellemøsten

307

11

mar 11

 

Vestlige magter har blandet sig i Mellemøsten i over 200 år. Her er nogle af de vigtigste begivenheder i imperialismens intervention i regionen.

 

Jesper Høi Kanne: Staten er racistisk – ikke danskerne

307

12

mar 11

 

Efter Informations afsløring i januar om, at ca. 24 statsløse palæstinensere, der er født i Danmark, ulovligt er blevet nægtet dansk statsborgerskab, er presset på integrationsminister Birthe Rønn Hornbech vokset. Nu snakkes der om en mulig rigsretssag mod hende. Regelmæssigt handler det om overtrædelse af FN’s konvention om statsløse fra 1961.

 

Jakob L. Krogh: Revolutionerne giver mulighed for et opgør med islamofobien

307

12

mar 11

 

Flertallet af dem, der i disse dage deltager i revolutionerne i Nordafrika og Mellemøsten er muslimer. De kæmper side om side med andre religiøse grupper og med ikke-religiøse.

 

Marie Jæger: En lektie om arbejdermagt og statsmagt: Pariserkommunen

307

13

mar 11

 

Paris, 18. marts 1871. Efter et halvt års preussisk besættelse er nok blevet nok for den parisiske arbejderklasse. Nok sult, nok arbejdsløshed, nok krig, nok undertrykkelse.

 

Anette Højmark: Udstilling på Kvindemuseet i Århus: Voldtægt, skyld og skam

307

13

mar 11

 

Kvindemuseet i Århus har i øjeblikket en udstilling om voldtægt. Titlen på udstillingen er: ”Det er ikke din skyld”, og den flytter fokus fra diskussionen om, hvorfor voldtægter sker, til hvorfor de krænkede kvinder føler skyld og ansvar for det overgreb, hvor de selv er offer.

 

Tyskland: Antifascistiske demonstrationer

307

15

mar 11

 

Lørdag den 19. feb. stoppede en moddemonstration på 20.000 en af Europas største nazi-marcher i Dresden.

 

Mette Hermansen: Hvad er fascisme?

307

15

mar 11

 

Fascisme og nazisme bruges som skældsord på venstrefløjen. Mange er begyndt at bruge det om partier som er reaktionære, men ikke fascistiske partier som Dansk Folkeparti eller Hizb ut-Tahrir.

 

Christine Kyndi: Demonstration 2. april: Afskaf VKO

307

16

mar 11

 

En gruppe under navnet ”Afskaf VKO” har arrangeret demonstrationer i København, og måske Århus, for at protestere mod regeringens politik. Socialistisk Arbejderavis har snakket med en af arrangørerne, Ulrik Mersø.

 

Jesper Juul Mikkelsen: Anti-kapitalistiske advarsler til en ny regering

307

16

mar 11

 

Argumenterne for at demonstrere imod VKO-regeringen er mange.

 

Jakob L. Krogh: NATO, invasioner, frihed og fred

307

 

mar 11

 

Lene Espersen siger, at Danmark vil stille med 4 F16 fly til et flyveforbud over Libyen. Sarkozy, Cameron og Den Arabiske Liga argumenterer for flyveforbud over Libyen. Dele af venstrefløjen og dele af oprørerne i Libyen ønsker også et flyveforbud.

 

Københavns Universitet: Blokader for mere undervisning

307

 

mar 11

 

4 timers undervisning om ugen er alt hvad mange studerende på humaniora på KU får. Den manglende undervisning er et produkt af mange års uafbrudte nedskæringer.

 

12 grunde til at gå imod luftangreb: Nej til intervention i Libyen! Sejr til de arabiske revolutioner!

307

 

mar 11

 

Ingen skal tro, at Storbritanniens, Frankrigs, Danmarks og USA's militære intervention i Libyen vil bringe demokrati og frihed.

 

Simon Assaf: Hvordan Vesten afpressede den libyske revolution

307

 

mar 11

 

Vestens militære angreb på Muammar Gaddafi er blevet hilst velkommen af millioner af mennesker, som er forfærdede over hans grusomheder mod det libyske folk. Denne krig bliver solgt som en ”humanitær intervention” med strenge garantier for, at der ikke vil komme nogen landinvasion.

 

Demonstration fredag i København – Oprøret i Mellemøsten fortsætter: – denne gang er det regimet i Syrien som skal væltes!

307

 

mar 11

 

Oprøret har spredt sig over snart hele Mellemøsten. Denne gang er det Syriens Baath parti som står for skud. Baath-partiet har siddet tungt på magten i Syrien i snart 50 år.

 

Jørn Andersen: Udfordring for Enhedslistens venstrefløj

307

 

mar 11

 

Enhedslistens knæfald for krigspropagandaen har været et chok for mange. Det stiller ikke kun spørgsmål ved EL som anti-imperialistisk parti. Det rejser også mere grundlæggende spørgsmål om, hvilken anti-kapitalistisk venstrefløj, vi har brug for – ikke mindst med udsigten til en kommende S-SF-R-regering.

 

Der blev fundet 39 artikler

< Nr. 306 –– Nr. 308 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 30. januar 2023 kl. 21:57