Topbanner

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Tema: Overenskomst 2008

Se også: Se også: Faglig kamp 2001-2010

Overenskomst 2008
Se også: Faglig kamp 2001-2010
Sara Andersen: Pæne piger kan også strejke
Socialistisk Arbejderavis nr. 296, mar 10 – side 10
Note: Sara Andersen fulgte og interviewede sygeplejerskerne på Rigshospitalet under hele sygeplejerskernes konflikt i 2008. Hun beskriver her, hvordan strejken satte spørgsmålstegn ved den måde, sygeplejerskerne opfattede hele deres situation, også den kulturelle underordning af kvinder og den maskuline dominans.
 
Jan Hoby: Velfærdsdagsordenen, der forsvandt
Socialistisk Arbejderavis nr. 284, dec 08 – side 4
Note: Der er sikkert mange, der har svært ved at forstå, hvordan næsten to års stigende aktivitets- og kampvilje blandt arbejdere i specielt den offentlige sektor kunne forsvinde som dug fra solen over sommeren 2008.
 
Hans Jørgen Vad: Kommentar: OK-08: Kampviljen på gulvet blev afledt af sololøb i toppen
Socialistisk Arbejderavis nr. 280, jul 08 – side 2
Note: Var det samlede resultat af OK-08 en sejr eller et nederlag? Dette spørgsmål kan ikke besvares entydigt pt., da det afhænger af, hvordan det vil påvirke kampviljen fremover.
 
Jan Hoby + Jakob Nerup: OK08: Et afgørende skifte
Socialistisk Arbejderavis nr. 280, jul 08 – side 4
Note: Dag efter dag fyldte begejstrede SOSU’er og sygeplejersker gaderne med deres skilte og T-shirts. De råbte slogans og modtog opbakningen fra næsten alle de mødte. Selv medierne var for en stund nødt til at behandle de strejkende positivt. Spørgsmålet er om det blot var en enlig svale og resultatet af en dygtig kommunikationsstrategi eller noget helt andet og mere afgørende.
 
Kan strejkerne vindes?
Socialistisk Arbejderavis nr. 279, jun 08 – side 1
Note: Strejkerne finder på mange måder sted under den mest gunstige klassekampsituation siden 1985. Et stort flertal i befolkningen støtter de strejkende. De bakker op om de offentligt ansattes lønkrav, og ønsker et stop for udhulningen af velfærden.
 
Jesper Juul Mikkelsen: Kritisk pædagogisk netværk
Socialistisk Arbejderavis nr. 279, jun 08 – side 3
Note: Tirsdag aften d. 3 juni samledes en broget forsamling af pædagogstuderende, fagligt valgte fra BUPL og LFS, pædagogisk personale fra københavnske institutioner og pædagogik-studerende fra RUC og Københavns universitet på et fritidshjem på Østerbro.
 
Jan Hoby: Den militante kant: Hellere én lille sejr end ingen!
Socialistisk Arbejderavis nr. 279, jun 08 – side 3
Note: I skrivende stund er resultatet af BUPL og Sundhedskartellets strejke ikke er kendt. Men diskussionen om de forspildte historiske muligheder ved denne overenskomst er i fuld gang på venstrefløjen, i fagbevægelsen og blandt titusindvis af offentlige ansatte. Det er både historien om et forudsigeligt mord (fagtoppens accept af KL’s ramme på 12,8%), og så historien om al det uforudsigelige i enhver klassekamps-situation (alle arbejdsmarkedsforskere og politiske kommentatorers analyser har taget fejl).
 
Jakob L. Krogh: Mediernes ligegyldige kritik
Socialistisk Arbejderavis nr. 279, jun 08 – side 4
Note: Fra strejkerne startede har medierne fokuseret på, hvornår regeringen ville lave et indgreb. Alle medierne tog for givet, at et indgreb ville betyde et nederlag for de strejkende.
 
FOA vinder – hvem taber?
Socialistisk Arbejderavis nr. 279, jun 08 – side 4
Note: Det ser ud til at der på venstrefløjen er en slags venstresekterisk tilgang til FOA’s forlig på det kommunale område og til den mere generelle forståelse af hele overenskomstkampen.
 
Jesper Juul Mikkelsen: Strejkebevægelsen: – et begyndende opgør med Fogh og nyliberalismen
Socialistisk Arbejderavis nr. 278, apr 08 – side 8
Note: ”FOA, FOA, FOA” råber hundredvis af demonstranter taktfast, mens de larmer med de røde hænder. De strejkende er stolte af deres fagforening, og det tyder på én ting: Det er ikke fagforbund i kamp, som skræmmer arbejderne væk; det er forbund, som tror de skal lege forsikringsselskaber, der er blevet ligegyldige for deres medlemmer.
 
Jan Hoby: Den militante kant: Strejker for alles velfærd
Socialistisk Arbejderavis nr. 278, apr 08 – side 9
Note: „Strejker i den offentlige sektor er forældede og passer ikke ind i et moderne samfund.“ Det siger formanden for Kommunernes Landsforening (KL) Erik Fabrin (V), i Politiken den 23. april. Men det er gammel vin på nye flasker.
 
Interview: – Staten har masser af penge
Socialistisk Arbejderavis nr. 278, apr 08 – side 9
Note: Socialistisk Arbejderavis har spurgt Peter Nielsen, der er sekretær for Enhedslisten på Christiansborg, hvad den økonomiske situation betyder i forhold til overenskomst og strejker.
 
Fagbureaukratiet – Hvis side er de på?
Socialistisk Arbejderavis nr. 278, apr 08 – side 10
Note: Overenskomstforhandlingerne i 2008 og udviklingen omkring disse har aktualiseret spørgsmålet om de faglige lederes rolle og funktion i forhold til deres medlemmer. Sosu-strejkerne i maj 2007 satte en ny dagsorden som ingen spindoktor, intet reklamebureau, politisk parti eller fagforbund kunne.
 
Jan Hoby: Den militante kant: Historien om et (muligt) forudsigeligt mord
Socialistisk Arbejderavis nr. 277, mar 08 – side 3
Note: Hvis overenskomstforhandlingerne for tre år siden var endt med 12,8% til de offentligt ansatte, havde der været grund til jubel.
 
Overenskomst: 67% støtter storkonflikt
Socialistisk Arbejderavis nr. 276, feb 08 – side 1
Note: Hvis der skal rettes op på de seneste års omfordeling til de rige, skal resultatet for de statsansattes overenskomst forkastes. I stedet skal alle offentligt ansatte ud i fælles konflikt.
 
Jan Helbak: OK-08 – en politisk kamp
Socialistisk Arbejderavis nr. 276, feb 08 – side 2
Note: OK-08 er allerede nu, hvor der føres forhandlinger, blevet en vigtig brik i forårets politiske spil om velfærdsstatens fremtid.
 
Poul Erik Kristensen: „Det vigtigste er at få forberedt konflikten godt“
Socialistisk Arbejderavis nr. 276, feb 08 – side 3
Note: - Vi skrev historie. Ingen kan huske, at der har været så mange medlemmer til et medlemsmøde blandt HK’erne på rådhuset i Silkeborg.
 

Der blev fundet 17 artikler

 

 

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside