[ Socialistisk Arbejderavis nr. 289 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 34 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 289

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Stop udvisningerne: Syndebukke for en syg regering

289

1

jun 09

 

Den 18. juni demonstrerede 7-8.000 mennesker i København under parolen „Nej til tvangsudvisninger – ja til medmenneskelighed“.

 

Efter EU-valget

289

2

jun 09

 

Den store taber ved EU-valget i juni var de europæiske socialdemokrater. Især Labour i England (15,3 pct.) og det franske Socialistparti (16,5 pct.) led store tab, og de tyske socialdemokrater var med 20,8 pct. ikke i stand til at rette op på katastrofe-resultatet fra 2004.

 

Drop Folkebevægelsen

289

2

jun 09

 

Faren for venstrefløjen under krisen er at fortsætte med „business as usual“. Krisen stiller langt større krav til klare antikapitalistiske, socialistiske svar. Og til opbygning af modstand og et politisk alternativ.

 

Det mener vi: Hvorfor blive organiseret socialist?

289

3

jun 09

 

1. maj i år blev der offentliggjort hele to meget interessante meningsmålinger.
Den ene fortalte, at 68 pct. af danskerne mener, at der er betydelige klasseskel i Danmark, og langt de fleste mener, det er vigtigt at tale om dem. Og at mere end 61 pct. mener, at „der er behov for politikere, der tør tale om klassekamp“.
Den anden fortalte, at 32 pct. er enige i udsagnet „Jeg er socialist“.

 

30.oktober til 1. november: Marxisme 2009

289

3

jun 09

 

Kapitalismen har spillet fallit – Kom og diskuter alternativer – 3 dages politisk festival med teori, debat og kritisk kultur

 

Jakob L. Krogh: En kamp vi kan vinde

289

4

jun 09

 

Allerede den første dag, de udvisningstruede irakere søgte tilflugt i en kirke, dukkede 120 aktivister op for at vise deres støtte til irakerne. Støtten er vokset lige siden.

 

Lene Junker: 5 millioner irakiske flygtninge

289

4

jun 09

 

De irakiske flygtninge, som har søgt asyl i Danmark, er flygtet fra Saddam Husseins regime. Men hvor skrækkeligt Saddam Husseins regime end var, så blegner det i forhold til det Irak, som USA og dets allierede har skabt.

 

Sabah Jawad: Øjenvidne til ødelæggelsen af Irak

289

5

jun 09

 

Sabah Jawad, iraker bosiddende i England, beretter fra et nyligt besøg i Irak om landets sørgelige situation.

 

Jakob L. Krogh: Irakerne i Brorsons Kirke kan styrke venstrefløjen

289

5

jun 09

 

Udover at hjælpe 282 mennesker i en meget farlig situation kan det styrke venstrefløjen, hvis det lykkes at presse Folketinget til at lade irakerne i Brorsons Kirke at blive.

 

Det skrev vi i 1992: Sejr til anti-racister

289

5

jun 09

 

For 18 år siden søgte 60 palæstinensiske flygtninge asyl i først Enghave Kirke, siden Blågårds Kirke i København, fordi de frygtede udvisning til Libanon, hvor mange af dem risikerede fængsling. Aktionen varede i fem måneder, indtil et flertal i Folketinget vedtog en særlov, der gav de aktionerende og deres familier opholdstilladelse.

 

Jakob Nerup: Enhedslistens årsmøde: Folketinget frem for bevægelsen

289

6

jun 09

 

Enhedslisten er et parti i bevægelse. I tider med megen klassekamp og udenomsparlamentarisk mobilisering som sidste år, så rykker Enhedslisten med. Og i tider som nu uden den store bevægelse, så fokuserer Enhedslisten på folketingrepræsentationen.

 

Simon Assaf: Iran og Vestens hykleri

289

6

jun 09

 

Der hænger en dyb skygge over alle begivenheder i Mellemøsten. I Iran kalder man det „den sultne ulv“. Imperialismen har været en så ødelæggende og magtfuld kraft, at mange, med rette, mistænker den for at have en finger med i alt hvad der foregår.

 

Simon Assaf: Iran – et regime i krise

289

7

jun 09

 

Iran er midt i et folkeligt oprør, hvis lige ikke er set siden 1979-revolutionen. Det begyndte som en protest mod påstået valgsvindel, men er nu blevet en bevægelse, der åbenbarer de dybe modsætninger i det iranske samfund.

 

Simon Assaf: Arbejderklassen er nøglen til succes i Iran

289

7

jun 09

 

Forskelligheden i bevægelsen i Iran afspejler de forskellige kræfter, der er blevet trukket ud på gaden.

 

Folkemagt ryster Iran

289

8

jun 09

 

En ny folkelig magt fejer hen over Iran. I en af de største massedemonstrationer, siden den USA-støttede shah blev væltet i 1979, gik omkring en million mennesker på gaden i hovedstaden Teheran for at protesteret mod et valg, som mange mener der er svindlet med.

 

Iran: Løgn, forræderi og bestikkelse er en central del af systemet

289

8

jun 09

 

Iran er et land hærget af korruption. Almindelige mennesker er nødt til at betale bestikkelse til politifolk og statsansatte. Små forretningsfolk og handlende må betale heftige „bonuser“ til embedsmænd for at få kontrakter.

 

Stop the War om krisen i Iran

289

8

jun 09

 

Krisen, der udvikler sig i Iran, må ikke blive brugt som anledning til fornyet intervention fra USA’s eller Storbritanniens side i regionen eller til yderligere spændinger omkring Irans atomprogram.

 

Simin Mesgari: Iran: Undergrundsavisen „Khiaban“ („Gaden“): „Vi stoler på gaderne“

289

9

jun 09

 

Mousavi ved kun alt for godt, hvor dybt såret er. Han ved også, at hans grønne bandage kun er et førstehjælps-plaster på dette sår og ikke en kur.

 

Simon Assaf: Irans magthavere er splittede

289

9

jun 09

 

Valget i Iran og de masseprotester mod valgsvindel, der er fulgt efter det, har vist dybe splittelser i toppen af Irans herskende klasse.

 

Jørn Andersen: Ender det som i 30‘erne?

289

10

jun 09

 

„Krisen er den værste siden 30’erne,“ hører vi igen og igen. Men én ting er 30ernes økonomiske krise. Spørgsmålet er om 30‘ernes politiske krise vil gentage sig? Jørn Andersen ser på forskelle og ligheder mellem 30‘erne og i dag

 

Krisen: Modstand i dag

289

10

jun 09

 

Selv om vi i Danmark ikke har set ret megen modstand mod massefyringer og lønnedgang, så er der andre steder, hvor folk går til modstand.

 

1930’erne: USA‘s arbejdere i kamp

289

11

jun 09

 

Krisen truer levestandarden for millioner af arbejdere verden over. Arbejdsgiverne vil forsøge at få arbejderne til at betale for deres krise – og vi får behov for modstand på masseplan, hvis vi skal kunne stoppe dem.

 

Jørn Andersen: 30‘ernes krise og i dag

289

11

jun 09

 

Krisen i dag er endnu ikke nær så dyb som krisen i 30‘erne. Om den vil blive det, kan kun fremtiden vise. Men lad os kigge på forskellene i omfang – og på ligheder og forskelle hos de bagvedliggende faktorer.

 

Geoff Brown + Asim Jaan: Pakistans nye katastrofe

289

12

jun 09

 

Pakistans seneste angreb på Swat-regionen har udløst en dyb politisk krise i landet. Geoff Brown vurderer situationen sammen med Asim Jaan, en pakistansk socialist.

 

Lene Junker: Mørke skyer over Afghanistan

289

13

jun 09

 

Mørke skyer trækker op over Afghanistan. 2008 var det hidtil blodigste år siden USA besatte Afghanistan i oktober 2001. Kampene er gået hårdt ud over civile afghanere. Og 2009 har vist en stigning i forhold til 2008.

 

Dan Mayer: Sri Lanka: Benhård undertrykkelse giver ikke fred

289

13

jun 09

 

Sri Lankas hær (Sri Lankan Army, SLA) har erobret alle de områder, som hidtil har været under de Tamilske Tigres (Liberation Tigers of Tamil Eelam, LTTE) kontrol.

 

Matthew Cookson: Den Himmelske Freds Plads 1989: Kinas opstand

289

14

jun 09

 

For tyve år siden slog Kinas diktatoriske regime ned på en landsomfattende demokratibevægelse. Matthew Cookson ser her på arven efter opstanden på Den Himmelske Freds Plads.

 

Charlie Hore: Kina på den økonomiske verdensscene

289

15

jun 09

 

Kina stod ikke bare overfor en politisk krise i 1989 – det var også en økonomisk krise. Den kinesiske økonomi voksede massivt gennem 1980‘erne, men den kom i stigende grad ud af de kinesiske lederes kontrol.

 

Grundlovstale: Ulighed i straffesystemet

289

16

jun 09

 

Foreningen Forældre mod Politibrutalitet holdt grundlovsmøde under titlen „Forsvar for demonstrationsretten“. Vi bringer et uddrag af den tale, advokat Michael Bjørn Hansen holdt mellem regnbygerne.

 

Ekstrabevilling til politiet for aller-sidste gang ...

289

16

jun 09

 

Regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er blevet enige om (endnu engang) at tilføre ekstra penge til det danske politi. Denne gang drejer det sig om 651 millioner kroner.

 

Jesper Juul Mikkelsen: Politiets fysiske magt vokser

289

17

jun 09

 

Ja, så fik det danske politi også vandkanoner. Det er kun det sidste nye våben i opbygningen af et stærkere politi. Men der er stor opbakning til politiet, og årsagen er enkel: Vi ønsker jo alle at kunne leve trygt og godt – ik‘?

 

John Pilger: John Pilger om Barack Obama: Tigerens smilende ansigt

289

18

jun 09

 

Kl. halv otte om morgenen den 3. juni døde et syv måneder gammelt spædbarn på intensivafdelingen på det europæiske hospital i Gazastriben. Hans navn var Zein Ad-Din Mohammed Zu’rob, og han led af en lungeinfektion, der kunne behandles.

 

Klimatopmøde for folket

289

20

jun 09

 

Spidserne fra de multinationale koncerner har fået lov til at sætte dagsordenen på hele to store klimatopmøder i foråret – bakket op af Anders Fogh, Lars Løkke og Connie Hedegaard.
Men heldigvis arbejdes der hårdt på at sætte en anden dagsorden. Der er mange initiativer i gang frem mod topmødet i december.
12. december-initiativet arbejder på at samle til en bred, fælles demonstration 12. december – lørdagen midt under topmødet.

 

Kirkeasyls nyhedsbrev: En stor gruppe irakere er hentet i kirken: Kom til stor demonstration i dag kl. 18.00

289

 

jun 09

 

Demonstrationer kl. 18 i København, Århus, Odense, Aalborg og Svendborg
Som du sikkert allerede ved, har politiet i nat kl 01.00-04.00 hentet en stor gruppe irakere i Brorson Kirke. Vi ved endnu ikke særligt meget om situationen, men i løbet af torsdag vil vi følge op på hvad der sker.

 

Der blev fundet 34 artikler

< Nr. 288 –– Nr. 290 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 28. januar 2023 kl. 04:26