[ Socialistisk Revy nr. 3 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 27 artikler

Fra Socialistisk Revy nr. 3

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Vil han holde løfterne?

3

1

apr 98

 

Leder: Løfter om fremtiden

3

3

apr 98

Om

Folketingsvalget 11. marts var et godt valg. Udsigten til en sort Uffe Ellemann-Jensen-regering støttet af Dansk Folkeparti viste sig heldigvis kun at være en ond drøm. At højrefløjens nederlag tilmed har kastet Venstre og Konservative ud i intern krise med Uffe Ellemann-Jensens afgang – og formentlig følger Per Stig Møller efter – er kun en behagelig sidegevinst.

 

Tom Christiansen: Folketingsvalget: Stik mod forventningerne

3

4

apr 98

Om

Folketingsvalget 11. marts var en gyser. Ikke blot for politikerne og for de mange mennesker, som frygtede, at Venstre ville komme til magten støttet af Pia Kjærsgaard, men især for valgforskerne. Først og fremmest blev valgforskerne taget på sengen, da den socialdemokratiske fløj vandt valget.

 

Lene Junker: Kort nyt: På vej mod storstrejke

3

5

apr 98

Om

I skrivende stund tyder alt på en storkonflikt i Danmark fra den 20. marts. Transport, byggeri, telekommunikation og industrien lammes. 500.000 arbejdere sendes i strejke og 25.000 virksomheder går i stå.

 

Frank Antonsen: Kosovo: Ny krig på Balkan?

3

6

apr 98

Om

Stridigheder på Balkan blussede atter op i februar, hvor serbiske tropper angreb landsbyer i Kosovo-provinsen med op mod 80 dræbte albanere til følge. Angiveligt skete angrebene som gengældelse mod "terroristangreb", der havde kostet 4 serbiske politifolk livet.

 

Kort nyt: Schengen eller åbne grænser

3

6

apr 98

Om

Uden særlig meget debat har Danmark tiltrådt Schengen-samarbejdet, der udadtil "sælges" som en åbning af grænserne, lidt i stil med den nordiske pas-union. I virkeligheden drejer Schengen-samarbejdet sig om øget overvågning og kontrol af befolkningen.

 

Nina Holm Jensen: Kort nyt: Gymnasieelever på barrikaderne

3

7

apr 98

Om

I hele landet har gymnasieelever i stor stil protesteret mod et forslag fra Ole Vig Jensen, der ville nedsætte fraværsgrænsen og fjerne den automatiske oprykning. Ole Vig Jensen havde nok ikke forestillet sig, at hans forslag skulle udløse de største aktioner på gymnasierne i mange år.

 

Poul Erik Kristensen: PET: Demokratiets beskytter – eller fjende?

3

8

apr 98

Om

TV-udsendelser har afsløret, at Politiets Efterretningstjeneste har overvåget fuldt lovlig politisk og faglig aktivitet. Poul Erik Kristensen beskriver, hvordan efterretningstjenester kun tjener magthavernes interesser.

 

Chris Harman: Ved nærmere eftertanke: Nekrolog over postmodernismen

3

10

apr 98

Om

"Kejseren har ikke noget tøj på." Sådan erklærer forfatterne til en ny bog, Impostures Intellectuelles, ifølge The Guardian. Bogen, der angriber postmodernismen, har skabt tumult i Frankrigs akademiske kredse.

 

Alex Callinicos: Det blodige århundrede

3

11

apr 98

Om

Det 20. århundrede har været imperialismens århundrede. Alex Callinicos forklarer, hvordan politisk rivalisering mellem stater uundgåeligt fører til militær aggression.

 

Dorte Lange: Interview med postbud på Vesterbro: "Det er os, der tjener pengene hjem"

3

14

apr 98

Om

Dorte Lange har talt med Jan Bisp, som er postbud på Vesterbro Postkontor, om, hvordan strejkerne er med til at udvikle bevidstheden om, hvordan man på gulvplan kan opbygge en faglig solidaritet, som kan tvinge reelle indrømmelser ud af arbejdsgiverne

 

Martin B. Johansen: Michael Maren: "The Road to Hell": Ulandsbistand eller erhvervsstøtte?

3

16

apr 98

 

Forskellen på de rige og de fattige lande bliver stadigt større. Martin Johansen forklarer, hvordan ulandsbistanden altid har tjent Vestens egne interesser i stedet for ulandenes.

 

Tom Christiansen: Keynes og Marx

3

18

apr 98

Om

Selv borgerlige økonomer erkender, at deres teorier har problemer. Nogle af dem søger nye svar hos Keynes. Tom Christiansen forklarer, hvorfor også Keynes´ teori kommer til kort.

 

Margit Johansen: Grønland: Danmark som kolonimagt

3

20

apr 98

Om

Det officielle billede af Danmarks kolonitid er præget af mange vrangforestillinger. Margit Johansen fortæller her, hvad 300 års dansk overherredømme har betydet for den grønlandske befolkning

 

Sharon Smith: USA på vrangen: Bistandsslaveri

3

23

apr 98

Om

Jobtilbud slår ihjel. Som eksempel blev den halvtredsårige Marsha Montipersad sidste år slået ihjel af New Yorks jobtilbudsordning.

 

Juhani Lohikoski + Tom Christiansen: Finland 1918: Den glemte revolution

3

24

apr 98

 

Revolutioner er ikke forbeholdt de "varme lande". Juhani Lohikoski skriver om den finske revolution i 1918, og forklarer hvorfor den blev slået ned igen.

 

Jørn Andersen: Castros vej til magten

3

26

apr 98

Om

Da Fidel Castros guerillahær erobrede magten i Cuba i 1958, ville ingen have spået, at Cuba 40 år senere ville blive kaldt "kommunismens sidste bastion."

 

Jakob Nerup: Månedens bog: Rudi Dutschke – revolutionær marxist fra 1968

3

29

apr 98

Om

Gretchen Dutschke: "Et skønt, barbarisk liv – Rudi Dutschke – en biografi"

 

Martin B. Johansen: Marxisme i hverdagen: Derfor tager arbejdsmarkedsforskerne fejl

3

30

apr 98

 

Professionen som arbejdsmarkedsforsker må være en af de mest frustrerende i den akademiske verden. For disse forskere er i den utaknemmelige situation, at de jævnligt må se i øjnene, at de har taget fejl i deres analyse af forholdene på arbejdsmarkedet.

 

Frank Antonsen: Steven Spielberg: "Amistad": Oprørerne fra Amistad

3

31

apr 98

 

Spielbergs seneste film Amistad beskriver et slaveoprør i 1839, der skulle vise sig at være et vendepunkt for kampen mod slaveriet i USA.

 

Martin B. Johansen: Brian Gilbert: "Wilde": Den Wilde socialist

3

31

apr 98

 

Filmen Wilde om den engelske forfatter Oscar Wilde (1854-1900) er bestemt en must-see film, alene fordi den er bevægende uden at være sentimental, og fordi den er solidt instrueret og præget af rigtigt gode skuespillere.

 

Tom Christiansen: Jan Sonnergaard: "Radiator": Foregangsland på vrangen

3

32

apr 98

 

Vi kender dem alle sammen. De drikker bajere på gadehjørnet eller skaber uro i S-togene. De er lette at kende på deres sorte eller grønne nylonjakker og ellers lurvede tøj og usoignerede udseende.

 

Inge-Lise Bjørn: Gustav Jonsson: "Den sociale arvs onde cirkel – kan den brydes?": Arv og miljø

3

32

apr 98

 

Bogen er vigtig for alle med interesse for socialt arbejde med børn. Men bogens vinkel er desværre blevet glemt med 1980ernes liberalistiske tankegang, hvor enhver er sin egen lykkes smed, og det hedder sig, at det er ens egen skyld, hvis man klarer sig dårligt.

 

Cindy Lynn Brown: Læserbrev fra Frankrig: Kampe gør indtryk

3

33

apr 98

 

Det er på mange måder et stort spring at komme fra et lidt sløvt dansk universitet og pludselig befinde sig i en noget mere ophedet politisk situation i Frankrig. Man kan ikke undgå at spærre øjnene op, når man ser en parole som "Arbejdsløse i millioner – profit i milliarder."

 

Socialistisk Revy: En succeshistorie

3

34

apr 98

 

Efter de første to numre af Socialistisk Revy, kan det konstateres, at bladet er på vej til at blive en succes.

 

Annonce: Marxism '98

3

34

apr 98

 

Marxism finder i år sted fra 3. til og med 10. juli.

 

Marxisme 98 (program): Stop fremmedhad og nationalisme – for en ny venstrefløj

3

35

apr 98

Om

Der blev fundet 27 artikler

< Nr. 2 –– Nr. 4 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 24. november 2024 kl. 01:14