Topbanner

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Tema: Norge

Norge
Internationale Socialister/ISU: Udtalelse efter massakren i Norge: Massakren i Norge er en advarsel som bør tages alvorligt
Socialistisk Arbejderavis nr. 311, aug 11 – side 16
Note: Massakren mod de norske socialdemokraters ungdomsorganisation er ikke bare en ufattelig tragedie begået af en gal mand. Den ville ikke være sket, hvis ikke ”pæne” politikere i jakkesæt i årevis havde gjort racismen stueren. Den ville ikke være sket uden krigs-retorikkens ”de der ikke er med os er mod os”.
 
Mette Hermansen: Norge: Muslimer siger STOP!
Socialistisk Arbejderavis nr. 295, feb 10 – side 11
Note: Den norske avis Dagbladet trykte i begyndelsen af februar en karikaturtegning hentet fra det norske politis sikkerhedstjenestes hjemmeside, hvor profeten Muhammed ses afbilledet som en gris. Dette har fået norske praktiserende og ikke-praktiserende muslimer til at demonstrere, både mod hånen af profeten, men også mod den generelle muslimhetz.
 
Vegard Velle: Svækket venstrefløj vandt valget i Norge
Socialistisk Arbejderavis nr. 292, okt 09 – side 2
Note: Fortsat rød-grønt styre. Det racistiske Fremskridtspartiet gik frem. Det revolutionære parti Rødt kom ikke ind i Stortinget.
 
Vegard Velle: Stor norsk mobilisering til klimatopmødet i København
Socialistisk Arbejderavis nr. 292, okt 09 – side 16
Note: 70-80 mennesker deltog 1. oktober i et meget vellykket „kickoff“-møde for at mobilisere til den store demonstration i København 12. december, i Norge kaldet Klimamarsjen. Mødet var indkaldt af Norges Sosiale Forum, som samler cirka 50 organisationer.
 
Asbjørn Wahl: Om alliancepolitik og erfaringer i kampen mod nyliberalismen: Den norske metode
Socialistisk Arbejderavis nr. 266, mar 07 – side 4
Note: I vores serie om alternativer til Fogh kigger vi denne gang nærmere Norge. Ved valget i september 2005, fik Norge en socialdemokratisk regering med bred opbakning fra venstrefløjen og de folkelige bevægelser. Asbjørn Wahl, der er daglig leder af det norske velfærdsinitiativ “For velferdsstaten” skriver her om de norske erfaringer.
 
Norge: Socialt belastede med til kongebryllup
Socialistisk Arbejderavis nr. 196, sep 01 – side 2
Note: Da Norges kronprins Haakon blev gift med sin udkårne, den enlige mor Mette-Marit Tjessem Høiby, havde parret har inviteret ti klienter fra den socialt hårdt belastede del af Oslo til at overvære vielsen.
 
Tim Robinson: Storstreiken, antikapitalisme og arbeiderklassen
Internasjonal Sosialisme 2 (norsk) nr. 6, sep 00 
 
Mette Christensen: Storkonflikt i Norge: Vrede mod chefernes grådighed
Socialistisk Arbejderavis nr. 183, jun 00 – side 4
Note: I hele maj måned var der stor politisk aktivitet blandt arbejderne i Norge. De norske arbejdere var vrede og ville have mere i løn. Hele 64,3% stemte nej til overenskomsterne, hvilket blev et ydmygende nederlag til cheferne og LO-ledelsen.
 
Ida H. Jakobsen: Sejr over racismen i Norge
Socialistisk Arbejderavis nr. 176, okt 99 – side 4
Note: Den 13. september var der kommunalvalg i Norge. Det racistiske Fremskridtspartiet (Frp) førte en offensiv valgkamp, hvor de bl.a. gav indvandrere skylden for den massive boligmangel i Oslo.
 
Andreas Ytterstad + Andreas Ytterstad: Antimilitarisme i norsk arbeiderbevegelses historie 1903-1924
Internasjonal Sosialisme 2 (norsk) nr. 4, sep 99 
 
Knut Øygard: Fagbevegelsen i Norge på 80- og 90-tallet
Internasjonal Sosialisme 2 (norsk) nr. 2, jun 98 
Note: Skulle man ha vurdert norsk fagbevegelse ut fra åpningen på LO-kongressen i 1997 og omtalen i avisene måtte man ha konkludert med at norsk fagbevegelse aldri har vært sterkere.
 
Kjetil Kvist: "Stopp kristentvang i skolen" – en kritikk
Internasjonal Sosialisme 2 (norsk) nr. 2, jun 98 
Note: Sosialister har lange tradisjoner å forsvare når det kommer til kritikk av religionen og kristendomsundervisningen – og la det være sagt; Andreas forsvarer dem godt. Men jeg føler at det er flere punkter Andreas ikke belyser godt nok.
 
Socialistisk Arbejderavis mener: Mangelfuldt alternativ
Socialistisk Arbejderavis nr. 165, aug 97 – side 3
Note: Den massive fremgang for den yderste højrefløj i Norge må vække bekymring hos socialt tænkende mennesker. For årsagerne til racisten Carl I. Hagens fremgang findes også i Danmark.
 
Går Norge mod højre?
Socialistisk Arbejderavis nr. 165, aug 97 – side 3
Note: Meningsmålinger giver det norske Fremskridtsparti enorm fremgang. Det skyldes i højere grad utilfredshed med Arbejderpartiet end en positiv opbakning bag det racistiske Fremskridtsparti.
 
Helge Ryggvik: Statoil, Stoltenberg og den nye norske imperialismen
Internasjonal Sosialisme 2 (norsk) nr. 1, sep 96 
Note: Da Nobelkomiteen bestemte seg for å gi fredsprisen til Carlos Belo og Jose Ramos Horta ble den berømmet av det norske utenriksapparatet. Det ble umiddelbart foreslått at Norge skulle tre inn som fredsmegler mellom partene. Nok en gang framsto lille Norge på verdensarenaen som et "foregangsland for fred og frihet."
 
Knut Øygard: Lundrapporten: En fortelling om hykleri, lovbrudd og løgn
Internasjonal Sosialisme 2 (norsk) nr. 1, sep 96 
Note: Lundrapporten sendte sjokkbølger gjennom Norge da den ble offentliggjort i mai 1996. Etter 50 år med løgn og fordekt virksomhet, ble sentrale deler av det norske maktapparatet avkledd. Dermed var kampen om historia i gang på nytt.
 
Norge: De stemte nej
Socialistisk Arbejderavis nr. 110, dec 94 – side 2
Note: Så kom der igen grus i det store EU-projekt. Et flertal på 52,2% sagde nej tak til EU ved den norske afstemning. Det vil styrke den modstand, der er i mange lande mod EU.
 
Kampen mod racismen i Tyskland, Danmark og Norge: Norske racister pebet ud
Socialistisk Arbejderavis nr. 76, dec 91 – side 5
Note: For første gang i 3 år følte de norske racister sig stærke nok til at samles i det centrale Oslo.
 
Ågot Berger: Norge: Grotid blev dyrtid
Socialistisk Arbejderavis nr. 20, jun 86 – side 2
Note: Det norske forår blev præget af storlockout, strejke i olieindustrien og krise i økonomien på grund af de faldende oliepriser. Den konservative Willoch-regering faldt på et omfattende nedskæringsprogram.
 
Øivind Østberg + Knut Øygard: Storkonflikt i Norge slut: LO og DA gød olie på vandene
Socialistisk Arbejderavis nr. 19, maj 86 – side 12
Note: Den største arbejdskonflikt i Norge siden 30'erne, hvor arbejdsgiverne havde lockoutet over 100.000 arbejdere, er afsluttet.
 

Der blev fundet 20 artikler

 

 

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside