[ Socialistisk Arbejderavis nr. 316 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 25 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 316

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

2011: Året for modstand – Hvad kan vi vente os af 2012?

316

1

jan 12

 

I denne måned bliver det årsdagen for de tunesiske og egyptiske revolutioner der igennem massemobilisering af helt almindelige mennesker, som du og jeg, magtede at få smidt deres korrupte despoter på porten og skabe dybe sprækker i hele systemet.

 

Christine Kyndi: Frygt for fyring øger produktiviteten

316

2

jan 12

 

Mens fagtop og chefer taler om løntilbageholdenhed (endnu en gang) ved de kommende overenskomstforhandlinger for den private sektor viser nye tal, at produktiviteten stiger.

 

Carsten Andersen: Fagtoppen og Europagten: Internationalt skruebrækkeri

316

2

jan 12

 

Fagtoppens ja til Europagten er ikke i danske arbejderes interesse. Og det er en kniv i ryggen på arbejdere over hele Europa, der kæmper mod kapitalens krisepolitik.

 

Anders Bæk Simonsen: At anbefale nej til finansloven: En børnesygdom for socialister der vil ændre noget?

316

3

jan 12

 

Lenin stillede i 1919 i ‘”Venstre” kommunisme – en børnesygdom’ nogle principielle spørgsmål om hvorvidt socialister kan indgå kompromisser med den herskende klasse og hvad man overhovedet kan bruge parlamentet til. Disse spørgsmål, er med en ny regering og Enhedslistens JA til finansloven, igen blevet aktuelle for hele venstrefløjen.

 

Jørn Andersen: Regeringens første 100 dage: Håb om forandring eller ”business as usual”?

316

4

jan 12

 

Der er langt fra det håb om forandring, som mange troede de stemte på ved valget i september, til den praktiske politik, regeringen nu fører.

 

Poul Erik Kristensen: Strejke i DSB

316

4

jan 12

 

DSB kom i december måned endnu engang i mediernes søgelys. Denne gang på grund af ca. 800 mekanikere, elektrikere, smede og øvrige håndværkere der strejkede, fordi de var utilfredse med, at de ikke fik pension af deres resultatlønsaftale, som man gør på det øvrige arbejdsmarked.

 

Ahmed Jabari: Rejsen til Irak

316

5

jan 12

 

En desperat beretning fra Irak, hvorfra en afvist asylsøger kort tid efter hjemsendelsen skriver om deportationen fra Danmark samt følelsen af at være fremmed, uforstående og utilpasset i Irak efter 10 års ophold i det danske asylsystem.

 

Sonja Andersen Lange: Børn anbringes stadig i arresthuse

316

6

jan 12

 

Flere hundrede børn og unge mellem 14 og 17 år bliver anbragt i arresthuse, mens de venter på at komme i grundlovsforhør. Red Barnet opfordrer justitsministeren til at reagere på udviklingen. Kriminolog og SSP-konsulent Charlie Lywood peger på alternative løsninger og at man skal stoppe med at behandle børn og unge som voksne.

 

Jesper Juul Mikkelsen + Mathias M. Christiansen: Betalingsring: Den lette og asociale løsning

316

6

jan 12

 

Enhedslisten i København har indkaldt til en kampagne, for at medlemmerne ”får ejerskab til, kan argumentere for og gøre ”trængselsringen” til en hjertesag”. Det er positivt, at man på den måde vil bruge sine medlemmer aktivt, og vi vil her give vores bidrag til debatten.

 

Lene Junker: Afghanske asylansøgere i Danmark

316

7

jan 12

 

10 års krig og besættelse af Afghanistan har skabt endnu flere flygtninge end de 7-8 millioner, som flygtede fra Afghanistan til Iran og Pakistan under den sovjetiske besættelse og den efterfølgende borgerkrig.

 

Hans Jørgen Vad: Hvad får arbejderklassen til at kæmpe?

316

7

jan 12

 

Året 2011 blev et bemærkelsesværdigt oprørets år – lige fra starten af det arabiske forår med Ben Alis flugt fra Tunesien den 14. januar. Over sommerens protester i Israel til Occupy Wall Street blev cirklen sluttet med et spirende opgør med Putin omkring jul.

 

OECD spår fortsat nedtur for Danmark

316

8

jan 12

 

År 2011 har været et rigtigt dårligt år på det danske aktiemarked.

 

Anders Bæk Simonsen + Andreas Kyster Jørgensen: Klima: COP17: En kæmpe fiasko

316

8

jan 12

 

FNs metrologiske organisation har oplyst at igennem de sidste 15 år, har de 13 af dem været de varmeste. Derfor står man tilbage i skyggen og tænker på, har dette noget at gøre med den manglende prioritering af klima – er svaret så enkelt, og er COP17 endnu en fiasko?

 

Anders Bæk Simonsen: Occupy USA: Nu vil vi ramme den 1 %

316

8

jan 12

 

Imens den amerikanske Occupy–bevægelse i løbet af november og december er blevet smidt ud af byernes parker og pladser, har den ved en række forskellige initiativer rettet mod ”den 1 procent” vist modenhed.

 

Anders Bæk Simonsen: Trotskijs ’Overgangsprogram’: Kan ideen bruges i dag?

316

9

jan 12

 

Overgangsprogrammet blev præsenteret i slutningen af 30’erne i en situation der på nogle måder minder om den situation vi står i i dag. Ligesom i dag var kapitalismen i dyb krise, og borgerskabet var rådvilde imens fascismen var i fremmarch.

 

Jan Hoby: Antorini, 95% syndromet og kulturrevolutionen der udeblev

316

10

jan 12

 

100 dags lakmusprøven er blevet en naglefast bestanddel af enhver form for kritisk analyse og vurdering af nye regeringer. Mange havde nok en forhåbning om at der ville blive tale om et værdipolitisk paradigmeskift, med den nye centrum-venstre regering. Men så snart ministertaburetterne var besat, stod det klart, at der var tale om en forsættelse af blå bloks politik.

 

Revolutionære Socialister, Egypten: Udtalelse om angrebet på besættelser af regeringsbygningerne: Ned med de militære kriminelles styre!

316

10

jan 12

 

Militærjuntaen, som er Mubaraks sønner ved magten, har tilføjet endnu en forbrydelse til listen over deres angreb.

 

Jesper Juul Mikkelsen: Bevægelsen kommer til Rusland

316

11

jan 12

 

Mindst 80.000 mennesker protesterede i Moskva lørdag d. 10. december mod forfalskning af parlamentsvalgets resultater. Tusinder protesterede i byer rundt om Rusland fra Sankt Petersborg til Vladivostock.

 

SWP: Den lange krise

316

11

jan 12

 

Stærkt forkortet uddrag fra SWPs kongresbulletin.

 

Jakob Nerup: Hvem er overklassen?: Milliarder i fabrikkerne

316

12

jan 12

 

Europas regeringer ryster i bukserne, når der går panik i børserne. Officielt er det for at sikre landenes økonomi og lånemuligheder. Men når aktierne falder, så er det ikke børsmæglerne, der er taberne. Det er de aktieejere, som kontrollerer virksomhederne gennem deres aktier, deres personlige formue og dermed igennem den deraf afledte magt.

 

Christine Kyndi: Boganmeldelse: Overklasseliv: Fra landadel til magtelite og jetset

316

13

jan 12

 

I sin nye bog Overklasseliv undersøger journalisten Søren Jakobsen de 47 førende familier i den danske overklasse. Formålet med bogen er at ”belyse den danske overklasses betydning”, der ifølge forfatteren især er underspillet i det politiske og økonomiske liv.

 

Peter Schjerning: Afghanistan-konference i Bonn: Petersberg II

316

13

jan 12

 

D. 3.-5. december afholdtes en international fredskonference i den gamle vesttyske hovedstad Bonn. Den var indkaldt af for at samle den internationale fredsbevægelse, men frem for alt for at markere modstanden mod den såkaldte Petersberg II, også kaldt Den Anden Bonn Konference.

 

Politiske strejker i Norge

316

13

jan 12

 

I Norge er der varslet politiske strejker og andre aktioner den 18. januar som protest mod den socialdemokratiske regerings planer om at indføre EU’s vikarbureau-direktiv.

 

Rasmus Holmegaard: 2011: Et år i oprørets tegn

316

14

jan 12

 

2011 var året, hvor almindelige mennesker verden rundt gik på gaden i vrede over årtiers neoliberal politik, korrupte diktatorer, elitens krisepolitik og de forværrede livsvilkår og den usikkerhed, som mange mennesker har følt på egen krop for stigende arbejdsløshed, stigende priser på forbrugsgoder og et politisk system, der ikke varetager flertallets interesser.

 

Panos Garganas: Grækerne strejker mod ubetalte lønninger

316

16

jan 12

 

Arbejdere i hele Grækenlands Attika-region planlægger at gå i strejke tirsdag den 17. januar i solidaritet med tre strejker.

 

Der blev fundet 25 artikler

< Nr. 315 –– Nr. 317 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 21. april 2024 kl. 14:05