[ Socialistisk Revy nr. 13 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 36 artikler

Fra Socialistisk Revy nr. 13

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Byg kampen op fra neden

13

1

mar 99

Om

Leder: Studenterbevægelse i støbeskeen

13

3

mar 99

Om

Den kampagne, som har været ført på en lang række uddannelsessteder landet over under sloganet "Nu er det nok", har ubetinget været en succes. Alene antallet af personer, som har deltaget i protestmøderne forud for aktionsdagen d. 17. marts, har været overvældende.

 

Israelsk imperialisme i modvind

13

4

mar 99

 

Lige siden Israel i 1978 besatte det sydlige Libanon og oprettede den såkaldte "sikkerhedszone", har mellem 20 og 40 israelske soldater mistet livet i den besatte zone, der er ved at udvikle sig til Israels Vietnam.

 

Amerikanske arbejdere organiserer sig

13

4

mar 99

 

De mange store og mestendels sejrrige strejker i USA de senere år, bl.a. havnearbejderne, de ansatte på bilfabrikker og i fragtselskabet UPS, har betydet en øget tilgang til fagforeningerne.

 

Det dødbringende klassesamfund

13

4

mar 99

 

En ny undersøgelse offentliggjort i år, fra Dansk Institut for Klinisk Epidemiologi (DIKE), viser, at børn født af socialt dårligt stillede mødre, der kun har folkeskoleuddannelse, har ca. dobbelt så stor risiko for at miste livet i løbet af deres første år sammenlignet med børn født af mødre med en studentereksamen.

 

Pensionskasserne svindler

13

4

mar 99

 

Når regeringen siger, at der ikke er råd til velfærd, er det en lodret løgn. Pengene findes i samfundet, de ligger bare i lommerne på nogle få kapitalister, som i adskillige tilfælde har svindlet sig til yderligere profit.

 

Kriminaliteten falder

13

4

mar 99

 

Kriminaliteten falder drastisk, især i hovedstaden. Ikke siden midten af firserne har kriminaliteten været så lav. Det viser Rigspolitiets nye opgørelse.

 

Psykopatiske erhvervsledere

13

5

mar 99

 

I Børsen d. 5 marts kunne man læse en artikel, der bekræfter, hvad mange af os længe har haft mistanke om: virksomhedsledere udviser psykopatiske træk!

 

Indvandrere kan sikre velfærden

13

5

mar 99

 

Mogens Lykketoft vil have os til at arbejde mere og blive længere på arbejdsmarkedet for at kunne bevare velfærden. Der er ellers en anden åbenlys løsning på problemet med at skaffe arbejdskraft: åbn grænserne!

 

Skandaløs udlicitering

13

5

mar 99

 

Beboerne i plejeboligerne Margrethelund i Hørsholm har for alvor mærket konsekvensen af udlicitering. Firmaet Partena Care AB har, for første gang i Danmark, overtaget plejen af ældre, og dette har medført helt absurde forhold for beboerne.

 

DA's grådighed stiger

13

5

mar 99

 

Dansk Arbejdsgiverforening er ikke tilfreds med rekordoverskud. Derfor har de igen vendt deres grådige øjne mod de arbejdsløse.

 

Rasmus Keis: Forhandlinger om forsvarsforlig: Skrot militæret!

13

6

mar 99

 

Med regeringens nye forsvarsudspil lægges der op til en besparelse på 3,6 mia. de næste fire år. Dette er selvfølgelig et positivt skridt, men man må stille spørgsmålet: hvorfor ikke skrotte militæret helt?

 

Jørn Andersen: Overenskomstforhandlinger: Stem nej – forsvar solidariteten

13

6

mar 99

 

Det er ganske alvorlige perspektiver, der tegner sig, hvis de offentligt ansattes overenskomster bliver vedtaget.

 

Jens Otto Madsen: Læserbrev: Gymnasiets kvalitet i fare

13

7

mar 99

 

Akademikernes Centralorganisation (AC) har netop imod en enig hovedbestyrelse i Gymnasieskolernes Lærerforening(GL) indgået en ny overenskomst med Amtsrådsforeningen som bringer den ensartede nationale HF- og studentereksamen i fare.

 

Lærerne: Stemning for strejke

13

7

mar 99

 

Danmarks Lærerforenings hovedbestyrelse er ved at stikke halen mellem benene. De har i over et år vidst, at kommunerne ville kræve forringelser af lærernes forberedelsestid. De har haft masser af tid til at forberede en konflikt for at forsvare arbejdstidsreglerne. Alligevel har de nu godkendt en overenskomst, hvor forberedelsestiden sættes ned fra 650 timer om året til 400.

 

Poul Erik Kristensen: Nazisterne ud af Nørresundby: Fagforeninger må på banen

13

8

mar 99

 

Nazisternes nye borg i Nørresundby har siden midten af februar været under daglig belejring af vrede naboer og andre anti-nazister.

 

Tobias Bülow Schmidt: Læserbrev: Nazisterne i Nørresundby

13

8

mar 99

 

Nyheden om at nazisterne havde barrikaderet sig i deres nyligt arvede villa i Nørresundby, kom ikke som nogen stor overraskelse. Det er ikke første gang, de forsøger at etablere sig som "en del af det politiske miljø".

 

Brug aktionsprogrammet – kampen hænger sammen

13

9

mar 99

 

Internationale Socialister har formuleret et aktionsprogram for alle, der ønsker at være med til at kæmpe for at bevare velfærden.

 

Rasmus Keis: Kurderne – det glemte folk: Interview: Er PKK en terror-organisation?

13

9

mar 99

 

Kidnapningen og anholdelsen af lederen af det kurdiske arbejderparti PKK, Abdullah Öcalan, har resulteret i massive demonstrationer blandt kurdere verden over.

 

Frank Antonsen: Intet håb for Kosova

13

10

mar 99

 

Der er mange lighedspunkter mellem kurdernes situation i Tyrkiet og albanernes i Kosova-provinsen i Serbien. Begge folkeslag er spredt over flere lande på grund af vestlige stormagternes tilfældige opdeling af regionen efter de to verdenskrige.

 

Tom Christiansen: Profit styrer farlig genforskning

13

11

mar 99

 

"Nu er det nok"-bevægelsens krav om mere demokrati handler om mere, end hvorvidt de studerende er en del af demokratiet eller ej.

 

Poul Erik Kristensen: Vesterbro: Politiet – vores beskyttere?

13

12

mar 99

 

Den seneste tids afsløringer af politiets overgreb på bl.a. prostituerede på Vesterbro har skabt fornyet debat. Poul Erik Kristensen stiller her spørgsmålet: Hvem beskytter politiet egentlig?

 

Nina Holm Jensen: Er kampen for ligestilling forbi?

13

14

mar 99

 

Kvindekamp ses af mange som et forældet begreb, men Nina Holm Jensen argumenterer her, at kvinder stadig bliver undertrykt, og hun belyser den historiske baggrund og udvikling af undertrykkelsen.

 

Charlie Lywood: Tyskland 1918-23: Revolutionen der kunne have ændret verdens gang

13

16

mar 99

 

Tyskland 1918-23 var præget af revolutionære tilstande. Charlie Lywood skriver her, at var revolutionen lykkedes, ville verden have set meget anderledes ud i dag. Og vi havde undgået såvel nazismens som stalinismens barbari

 

Ivajlo Holm-Jensen: Den iranske revolution (1978-79)

13

19

mar 99

 

I forbindelse med tyveåret for Shahens fald i Iran beskriver Ivajlo Holm-Jensen, hvordan det undertrykkende Shah-regime blev væltet af en arbejderrevolution og hvad, der kunne have været gjort for at undgå Khomeinis kontrarevolution.

 

Iran 1999 – regimet ved en korsvej

13

21

mar 99

 

De nyligt afholdte lokalvalg i Iran var et klart nederlag for landets religiøse ledere. Optællinger, som endnu ikke er offentliggjort, tyder på, at tilhængere af den moderate præsident Khatami har vundet flertal over det meste af landet.

 

Interview med Holger K Nielsen, SF, og Ole Mølholm, IS: Hvordan får vi et mere solidarisk samfund?

13

22

mar 99

 

SF har spillet ud med et alternativ til de borgerlige. Internationale Socialister har foreslået et "Aktionsprogram for et solidarisk samfund." Socialistisk Revy har samlet Holger K Nielsen, SF, og Ole Mølholm, IS, til en snak om muligheden for at standse de borgerliges fremgang

 

Martin B. Johansen: Filmanmeldelse: Slaveriets spøgelser

13

24

mar 99

 

Jonathan Demme: "Beloved"
Filmen Beloved har især i USA vakt opsigt, fordi den sætter fokus på de dybe og endnu ikke helede ar, som et par hundrede års slaveri påførte det amerikanske samfund.

 

Esther Neslen: Filmanmeldelse: Blandede følelser

13

24

mar 99

 

Roberto Benigni: "Livet er smukt"
Er det muligt at lave en komedie, der foregår i en kz-lejr? Kritikerne er uenige – nogle siger, at denne film er smagløs fordi den nedgør mindet om Holocaust. Andre siger, den er historisk ukorrekt.

 

Jørn Andersen: Björn Afzelius 1947-1999: Den politiske sangs mester

13

25

mar 99

 

Hans sange handlede om solidaritet, kærlighed og engagement. Mange af dem var politiske, men for Afzelius var politik ikke noget abstrakt. Det handlede om mennesker, levende mennesker med alle de svagheder og fejl, med al den sammensathed, som ofte gemmer sig bag hverdagens konformitet.

 

TV: Oliver Stone: "Nixon"

13

26

mar 99

 

Oliver Stones’ film om Nixon kom efter hans to fremragende film om Vietnamkrigen. Derfor er det skuffende, at han med denne film forsøge at hvidvaske en af de hovedansvarlige bag netop den krig.

 

TV: Israels historie

13

26

mar 99

 

DR2 genudsender en glimrende serie i seks afsnit fra BBC om Israels historie.

 

Lene Junker: Dødsfald

13

26

mar 99

 

Den 14. februar døde Arne Lorenzen, Svendborg, efter lang tids sygdom, kun 42 år gammel.

 

Annonce: Marxisme nioghalvfems

13

27

mar 99

Om

Annonce: Marxism '99

13

27

mar 99

Om

Johannes Ingwersen + Troels Krainer: Odense: Rektorvældet er genindført!

13

28

mar 99

 

Alle vegne tales der om, at vi skal opdrages til demokrati, medindflydelse og ansvar. Men som denne historie viser, ser hverdagen tit meget anderledes ud.

 

Der blev fundet 36 artikler

< Nr. 12 –– Nr. 14 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 21. juni 2024 kl. 12:30