[ Socialistisk Arbejderavis nr. 306 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 43 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 306

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Sejr til den egyptiske revolution

306

1

feb 11

 

Det mener vi: Når masserne skriver historie

306

2

feb 11

 

Jakob L. Krogh: Revolution i Tunesien

306

2

feb 11

 

Diktatoren Zine Al-Abidine Ben Ali flygtede den 14. januar fra Tunesien, som han havde reageret i 23 år. Det dræbende stød til Ben Alis diktatur blev givet af det tunesiske LO, Union Général des Travailleurs Tunissiens (UGTT).

 

Christine Kyndi: Vilde strejker mod regeringen

306

3

feb 11

 

”Et varmt forår er i vente. Det er længe siden, vi har set den slags vilde strejker, hvor protester mod regeringens politik går ud over enkelte arbejdsgivere. Jeg tror, at der er sat ild til noget, der længe har ulmet, og vi vil komme til at opleve flere af den type konflikter inden valget.”

 

Jakob L. Krogh: Fagbevægelsen mellem klassekamp og valgkamp

306

3

feb 11

 

Under parolen ”Til kamp for efterlønnen” var 5.000 tillidsfolk og fagligt aktive samlet til LO stormøde onsdag den 2. februar i Odense.

 

Hvad de dog siger

306

4

feb 11

 

Lars Henrik Carlskov: Rød-brun demo bør være en lærestreg for venstrefløjen

306

4

feb 11

 

Fredag eftermiddag oplevede vi desværre atter det tåkrummende syn af fremtrædende repræsentanter for Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten stående skulder ved skulder med racistiske politikere og erklærede nazister i en demonstration mod den islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrir.
Velkendte islamofober som Karen Jespersen og Farshad Kholghi var inviteret som talere, og ud over repræsentanter fra venstrefløjen mødte intet mindre end otte ministre op, foruden naturligvis delegationer fra højreradikale grupper som Danmarks Nationale Front og SIAD. Så der blev både heilet og råbt perker ved demonstrationen.
Alt. url: Se teksten med link til kilderne her

 

Hans Verner Klausen: Århus: Nazivold og protester imod

306

4

feb 11

 

Tre unge venstreorienterede blev natten til lørdag d. 15. januar overfaldet på Klostertorv i Århus. En 20-årig blev slået og trampet i hovedet flere gange, mens han lå ned. Overfaldsmanden var nazist og tydeligvis påvirket og grinede, mens han gjorde det.

 

Jesper Juul Mikkelsen: Nej til Krig: Kampagneopstart: Tropperne hjem

306

5

feb 11

 

Den 27. januar samlede 30-40 mennesker sig på Christianshavns Torv, med bannere, fakler, musik og løbesedler. Det var Nej til Krig, der havde indkaldt til kampagneopstart for at få tropperne ud af Afghanistan.

 

Lars Henrik Carlskov: S-SF til tjeneste for erhvervslivet

306

6

feb 11

 

Udsigten til snart at kunne overtage regeringsmagten har fået S-SF til at indlede et kraftigt bejleri til erhvervslivet. Politikens økonomiske kommentator, Niels Lunde, kunne således for nylig afsløre, at de to partier i dybeste hemmelighed har holdt en række møder med erhvervslivets topchefer.

 

Christine Kyndi: Nedskæringer på hospitaler i Region Midtjylland

306

6

feb 11

 

Når der skal skæres en halv milliard på hospitaler i Midtjylland skal der skæres dybt. Så dybt, at de borgerlige vælger at forlade forhandlingsbordet og overlader det til S og SF at gennemføre den dybt asociale politik, som er fastlagt af de borgerliges partifæller på Christiansborg.

 

Jakob L. Krogh + Jørn Andersen: Egypten: Pas på hæren

306

7

feb 11

 

”Det egyptiske folk og den egyptiske hær er ét,” er et populært slogan i de første 12 dage af den egyptiske revolution. Og det står efter 12 dage klart, at hærens handlinger kan blive afgørende. Ingen revolution kan vinde, uden at den vinder det meste af militæret over på sin side.

 

Morten Rasmussen: Egypten: Er Det Muslimske Broderskab en trussel mod revolutionen?

306

7

feb 11

 

Vi hører hele tiden om faren ved Det Muslimske Broderskab i Egypten, at de er nogle forfærdeligt ekstremistiske og radikale islamister, der nærmest er at frygte mere end Mubarak selv.

 

Hossam el-Hamalawy: Interview med Hossam el-Hamalawy: Egypten: Oprør har ligget i luften

306

8

feb 11

 

Hossam el-Hamalawy er en egyptisk journalist og aktivist, som blogger på websitet 3arabawy. Han har længe skrevet om krisen i Mubaraks regime, der er kulmineret i masse-oprøret i år.

 

Lotte Wittendorff Laursen + Jakob L. Krogh: Egypten: Støttedemonstrationer i Danmark

306

9

feb 11

 

Lige fra oprøret i Egypten startede, har der været en række støtte-demonstrationer i Danmark. En af de første var lørdag den 29. januar. Den var indkaldt foran den egyptiske ambassade.

 

Anders Bæk Simonsen: Hykleri og demokrati

306

9

feb 11

 

Vestens politiske elite har udstillet sig selv som en flok opportunistiske hyklere: På den ene side har de hyldet falske forsøg på demokratisering gennem krige i Irak og Afghanistan, alt imens de på den anden side har støttet diktaturerne i hele regionen.

 

Tunesien, Egypten ..: Protesterne spreder sig

306

10

feb 11

 

For første gang i årtier er det lykkedes et folkeligt oprør at vælte en diktator i den arabiske del af verdenen. Eksemplet fra Tunesien og senere fra Ægypten har spredt sig ud over Mellemøsten og Nordafrika. Det har givet mange en tro på at det er muligt at kæmpe imod undertrykkelsen.

 

Hans Jørgen Vad: Efter den første Golfkrig: Amerikansk ”demokrati”

306

11

feb 11

 

De seneste ugers udvikling i Egypten har været en øjenåbner for mange. Ikke mindst i forhold til USA og Vestens hykleriske forhold til demokrati.

 

Jonathan Højgaard: For én stat i hele Palæstina

306

11

feb 11

 

Oprørene i Egypten og Tunesien kan, hvis de spreder sig, blive første skridt til løsning af konflikten i Palæstina. Denne løsning kan ikke bygge på en fortsættelse af fredsforhandlingerne, men må tage udgangspunkt i en ét-stats-løsning, argumenter Jonathan Højgaard Jensen.

 

Egyptisk revolutionær: ‘Vi er forandret for altid’

306

12

feb 11

 

Sameh, en revolutionær socialist i Egypten, talte med Socialist Worker.

 

Jørn Andersen: Introduktion til socialisme: Permanent revolution i Egypten

306

12

feb 11

 

Ud med Mubarak – men hvad så? Handler det ”bare” om at slippe af med en vestligt støttet, brutal diktator og skifte nogle folk ud i toppen? Eller handler det også om social forandring: At gøre noget ved ulighed og fattigdom, underkastelsen under vestlig imperialisme og over 20 års nyliberalisme?

 

Anders Bæk Simonsen: Høje fødevarepriser giver appetit på forandring

306

13

feb 11

 

Fødevarepriserne har nu nået et rekordhøjt niveau og overstiger prisniveauet umiddelbart før finanskrisen. Det medfører social uro, som vi senest har set i hele Nordafrika, men også andre steder har der været opstande.

 

Marie Jæger: Frankrig 68

306

15

feb 11

 

Krisen kradser, og borgerlige regeringer i Europa udnytter muligheden til at legitimere angreb mod arbejderklassen i form af forringelser i offentlige ydelser. Også uddannelserne er ramt af nedskæringer: I England har regeringen vedtaget brugerbetaling på universiteterne på op til 100.000 kr. Berlusconi har varslet nedskæringer på uddannelsesområdet svarende til over 2 mia. kr. i Italien, og også den danske regering gennemfører forringelser i SU’en.

 

Jakob L. Krogh: Fælles kamp mod nedskæringer på Zahles Seminarium

306

15

feb 11

 

Tirsdag den 18. januar stoppede eleverne på Zahles lærerseminarium i København undervisningen.

 

Mette Hermansen: Interview med Mark Bergfeld, NUS: Næste skridt for de engelske studenterprotester

306

16

feb 11

 

De sidste to måneder af 2010 vågnede studenterbevægelsen i Storbritannien igen for alvor op til dåd. Udsigten til øget brugerbetaling på universiteterne samt 80 pct.s nedskæring i det offentlige undervisningsbudget fik i november sidste år de universitetsstuderende til at besætte 35 universiteter landet over.

 

Revolutionære Socialister, Egypten: Erklæring fra Revolutionære Socialister i Egypten

306

 

feb 11

 

Revolutionære Socialister i Egypten udsendte 6. februar følgende erklæring.

 

Siân Ruddick: Egyptens strejkebølge breder sig

306

 

feb 11

 

En strejkebølge, der omfatter tusinder af arbejdere, breder sig ud over Egypten i dag (onsdag 9. feb.). En egyptisk aktivist i Cairo fortalte til Socialist Worker, at deres telefon ringer hvert tiende minut med nye rapporter om arbejdsnedlæggelser.

 

Jørn Andersen: Mubarak er gået – tvunget væk af folkeligt oprør. Men Mubaraks regime er stadig ved magten

306

 

feb 11

 

Hundredtusinder af egyptere er gået på gaden i en gigantisk folkefest, efter at vicepræsident Suleiman kl. 17 fredag meddelte, at præsident Mubarak er trådt tilbage efter næsten 30 år.

 

Simon Assaf: Diktatoren, som revolutionen væltede

306

 

feb 11

 

Diktatoren er faldet. Mubarak er væk. Israels mand, imperialismens mand, USA’s mand, Verdensbankens man, er væk. Mubarak er blevet fejet væk af en af de største massebevægelser i historien.

 

Stemmer fra Egypten

306

 

feb 11

 

”Egypterne har sat en side i historiebøgerne” – ”Vi vil have valg nu” – ”Vi bragte arbejderne ud – og regimet brød sammen” – ”Vi er fyldt med stolthed”

 

Anne Alexander: Egypterne har ændret historiens gang

306

 

feb 11

 

Da protesterne startede, var der nogle der spurgte: Hvordan kunne det egyptiske folk så meget som drømme om at kæmpe imod den stærkeste, ældste og mest brutale stat i den arabiske verden?

 

Phil Marfleet: Er Egyptens hær på folkets side?

306

 

feb 11

 

Da Omer Suleiman, Egyptens nu ex-vicepræsident, talte fredag, sagde han to ting: Mubarak går af, og hæren tager over. Det er endnu ikke klart, hvad dette betyder.
Alt. url: Oversat fra Socialist Worker (UK), særnummer 2238a, 12. feb. 2011

 

Alex Callinicos: Egypten: Er dette en revolution eller bare et kup?

306

 

feb 11

 

Leon Trotskij fortæller i sine erindringer, at Lenin umiddelbart efter den russiske revolution i oktober 1917 sagde til ham på tysk: ”Es schwindelt” – ”Det gør én svimmel.”
Alt. url: Original English, Socialist Worker 2239

 

Salma Ibrahim: Egyptens største offentlige virksomhed går i tidsubegrænset strejke

306

 

feb 11

 

Omkring 24.000 arbejdere på Misr spinde- og væveselskab i Mahalla Al Kubra, Egyptens største offentligt ejede selskab, har startet en tidsubestemt, total strejke.
Alt. url: Original English, Socialist Worker 2239

 

Egypten: Arbejderne er trådt ind på historiens scene

306

 

feb 11

 

Hundredtusinder af arbejdere er gået i aktion de seneste uger for at forsvare revolutionen og kræve radikale ændringer i deres løn- og arbejdsvilkår.
Alt. url: http://www.socialistworker.co.uk/art.php?id=23943

 

Simon Assaf: Fra Libyen og Bahrain til resten af regionen: Oprørene fortsætter med at sprede sig

306

 

feb 11

 

En storm af revolutioner, opstande og revolter fortsætter med at tordne gennem hele Mellemøsten. Dens hastighed og omfang kan gøre én forpustet.

 

Christine Kyndi: Stem nej til offentlige minus-overenskomster: Reallønsfald for 800.000 offentligt ansatte

306

 

feb 11

 

”Man kan ikke sige andet, end at fagbevægelsen udviser solidt samfundshensyn med denne aftale.” – Dennis Kristensen, FOA, om den nye overenskomstaftale for 540.000 kommunalt ansatte.

 

Egyptiske uafhængige fagforeningsfolks erklæring (Cairo, 19 feb. 2011): Revolution – Frihed – Social Retfærdighed

306

 

feb 11

 

Knapt 40 egyptiske strejkeledere fra den uafhængige fagforeningsbevægelse udsendte lørdag dette arbejder-program med krav til den kommende udvikling.

 

En kort oversigt over imperialismen i Mellemøsten

306

 

feb 11

 

Vestlige magter har blandet sig i Mellemøsten i over 200 år. Her er nogle af de vigtigste begivenheder i imperialismens intervention i regionen.

 

Tusinder af arbejdere strejker i Saudi-Arabien

306

 

feb 11

 

Saudi-Arabien bliver nu rystet af strejker, mens stemningen af modstand breder sig i hele regionen. En socialist i Saudi-Arabien rapporter om, hvordan kampene i Mellemøsten endda breder sig til det mest ondskabsfulde diktatur, som er støttet af USA.

 

Græske arbejdere fortsætter kampen med den ottende generalstrejke

306

 

feb 11

 

Grækenland blev i onsdags ramt af den ottende generalstrejke mod barske nedskæringer på mindre end 12 måneder. Den blev lige så vellykket som de andre strejker, der har rystet den socialdemokratiske PASOK-regering – trods den forværrede økonomiske situation og den lange tid, kampen har stået på.
Alt. url: Oversat fra Socialist Worker (UK)

 

Simon Basketter: Valg i Irland: Sammenbrud for arbejdsgivernes parti, mens venstrefløjen går frem

306

 

feb 11

 

Vælgerne har givet det største irske arbejdsgiverparti en afklapsning ved landets parlamentsvalg. Og den radikale venstrefløj har fået et gennembrud ved at få valgt fem parlamentsmedlemmer.
Alt. url: Oversat fra Socialist Worker (UK) 2240

 

Yuri Prasad: Zimbabweanere risikerer dødsdom for at diskutere den egyptiske revolution

306

 

feb 11

 

En gruppe socialister i Zimbabwe risikerer dødsdom for at se en video om den egyptiske revolution. Omkring 52 aktivister blev anklaget for forræderi og for at "undergrave en forfatningsmæssigt valgt regering" ved en domstol i Harare i går (onsdag 23. feb.).
Alt. url: Oversat fra Socialist Worker (UK) 2240

 

Der blev fundet 43 artikler

< Nr. 305 –– Nr. 307 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 14. juni 2024 kl. 00:31