[ Socialistisk Arbejderavis nr. 300 ]
socialister.dk

 

Arkivet

Forside

Simpel søgning

Udvidet søgning

Vis numre

Forsider

Indhold nr. 369
(nyeste i arkiv)

 

Temasider

Temaer

 

Hovedmenu

Internationale
Socialisters
Ungdom

Socialistisk Arbejderavis

Arkivet

Links

English
version

 

Links

Forlaget
modstand.org

Marxisme
Online

 

Arkivet – Nummervisning

Der blev fundet 36 artikler

Fra Socialistisk Arbejderavis nr. 300

Forfatter: Titel

Nr.

Side

Udgivet

Om

Fælles kamp for velfærd: Lad de rige betale

300

1

aug 10

 

Krisen er ikke ovre. Arbejdsløsheden stiger stadig både i Danmark og USA. Samtidig mister de statslige hjælpepakker deres effekt. Nu skal regningen betales. Velfærdskampen handler om hvem der skal betale.

 

Lars Henrik Carlskov: De rige rager til sig under krisen

300

2

aug 10

 

Vi får konstant at vide, at vi alle er i samme båd og derfor alle må spænde livremmen ind på grund af den økonomiske krise.

 

Aktivt Socialistisk Forum går med i IS

300

2

aug 10

 

Det er ofte man hører om splittelser på venstrefløjen, men vi glæder os over at vise et levende eksempel på det modsatte.

 

Hvad de dog siger

300

2

aug 10

 

Lars Henrik Carlskov: Bankchefen synes du tjener for meget

300

2

aug 10

 

Peter Schütze, der er topchef for Nordea i Danmark, synes du tjener for meget.

 

Poul Erik Kristensen: Vi kan vinde kampen mod nedskæringer i kommunerne

300

3

aug 10

 

Kommunerne er godt i gang med at gennemføre voldsomme nedskæringer. Mange steder ser det håbløst ud. Daginstitutioner, skoler og ældreområdet er ødelagt – samtidig har regionerne skåret en del på hospitalerne.
Men midt i mismodet er det værd at huske, at nedskæringer og udliciteringer kan stoppes af protester.

 

Jakob L. Krogh: I seng med fjenden

300

3

aug 10

 

En af agurketidens historier har bl.a. handlet om, at Stephen Kinnock, Helle Thorning-Schmidts mand, måske ikke har overholdt skattereglerne. Stephen Kinnock får en million-hyre for at arbejde for World Economic Forum, som chef for den Europæiske og Central-asiatiske afdeling.

 

Jakob Nerup: Konflikt og blokade mod Fitness World

300

3

aug 10

 

Sveden hagler af fitnessinstruktøren, mens hun afslutter sit spinninghold. Hun tørrer sveden af panden og går efter timen i gang med rengøringen. Hun har mange hold og får løn for 15 timer, men ofte bruger hun langt flere timer, da hun selv skal gøre rent.

 

Jakob L. Krogh: Jobfirmaerne: At tjene penge på andres spildtid

300

4

aug 10

 

Jobfirmaerne tredoblede deres overskud fra 2007 til 2009 til 75 millioner kr. Daniel Banjas er 26 år har været udsat for et af de private jobfirmaers undervisning.

 

Det mener vi: Kampen om velfærd: Første slag skal stå 5. oktober. Vi skal være klar

300

4

aug 10

 

5 milliarder skal ATP stille med som lånekapital til de små- og mellemstore danske virksomheder. ATP er lønarbejdernes pensionsopsparing, som nu skal lånes til virksomhederne, fordi ingen andre tør låne til dem. Det var et af forslagene fra Venstres sommergruppemøde.

 

Bjarne Overmark: Målet er udrensning af et religiøst mindretal i Europa

300

5

aug 10

 

Det sker, at sygelig hang til at være i offentlighedens søgelys, ansporer ellers glemte til at optræde med stadig mere provokerende – og for de direkte berørte stærkt defamerende – udsagn.
Et eksempel på dette er Lars Hedegaard – men der kunne også nævnes andre, som ikke har kunnet finde bremsepedalen under flugten fra den politiske venstrefløj til den fremmedfjendske politiske højrefløj.

 

Jakob L. Krogh: Gyldne håndtryk til fiaskodirektører

300

5

aug 10

 

9,4 millioner lige ned i lommen plus en pensionsudbetaling på 107 millioner og et job som underdirektør. Det var hvad Tony Hayward, BP’s øverste direktør, fik da han blev fyret som øverste direktør fra BP efter at BP har været ansvarlig for det største olieudslip nogensinde.

 

Christine Kyndi: Hetz mod offentligt ansatte

300

6

aug 10

 

TV2’s afsløringer af snyd i hjemmeplejen har startet en storm af vrede og mistænkeliggørelse mod en hel faggruppe. Også selvom det viser sig, at TV2 har brugt løgne, iscenesættelse og dårlig journalistik til at få deres budskab til at fremstå tydeligere.

 

Christine Kyndi: Socialt bedrageri

300

6

aug 10

 

Mange kommuner opfordrer til at man skal melde sin nabo, kollega osv. hvis man mistænker dem for socialt bedrageri. I mange kommuner kan man endda foretage anonyme angivelser.

 

Jakob L. Krogh: Åbn grænserne for frihedens og økonomiens skyld

300

7

aug 10

 

Dansk Folkeparti har foreslået en integrationskommission, der skal undersøge hvad indvandrere fra ikke-vestlige lande koster det danske samfund. Formålet er at give Dansk Folkeparti endnu flere argumenter for lukkede grænser og at give indvandrerne skylden for nedskæringerne på velfærden.

 

Lars Henrik Carlskov: Sol, sommer og stanken af racisme

300

7

aug 10

 

Gør klar til at holde dig for næsen. For udover sommervarme har den sidste måned budt på et sandt amokløb i racistiske udmeldinger fra Christiansborg-politikerne. Her er et lille udvalg – hvis du ellers kan klare stanken.

 

Jørn Andersen: Socialistisk Arbejderavis #300

300

8

aug 10

 

Gennem godt 25 år og 300 numre har Socialistisk Arbejderavis været med til det hele. Fra Påskestrejkerne i 1985, der forhindrede den konservative Poul Schlüter i at blive „Danmarks Thatcher“. Vi jublede sammen med millioner over Berlin-murens fald i 1989 og sammenbruddet for de stalinistiske regimer. Socialistisk Arbejderavis har kæmpet sammen med mange andre mod krige og racisme. Med disse sider ser tidligere redaktør Jørn Andersen tilbage på nogle af kampene.

 

Jørn Andersen: Socialistisk Arbejderavis #300: Socialistisk Arbejderavis er anderledes

300

8

aug 10

 

Gennem 300 numre og godt 25 år har Socialistisk Arbejderavis skiftevis været en stemme for flertal og mindretal. Vi har talt mindretallenes sag, når alt, alt for mange har været tavse – fx mod muslimhetz. Vi har talt for flertallet, når regeringer har angrebet arbejdsløse og offentligt ansatte, mens flertallet ønskede mere velfærd.

 

Jørn Andersen: Socialistisk Arbejderavis #300: Påskestrejkerne 1985: 10 dage der rystede Danmark

300

8

aug 10

 

I 1982 fik de borgerlige flertal. Statsminister Schlüter startede med at angribe arbejderklassen – han ville være Danmarks Margaret Thatcher, „jernladyen“.

 

Jørn Andersen: Socialistisk Arbejderavis #300: Ny verdensorden: kampen mod nazisme

300

8

aug 10

 

Efter Berlin-murens fald lovede magthaverne en „ny verdensorden“ med fremgang, nedrustning og demokrati.

 

Jørn Andersen: Socialistisk Arbejderavis #300: December 1989: Støt oprørene i Øst – Socialisme er svaret

300

9

aug 10

 

Sådan lød forside-overskriften i Socialistisk Arbejderavis i december 1989. Den illustrerede i en nøddeskal en helt anden forståelse af de østeuropæiske samfund end alle andre politiske strømninger.

 

Jørn Andersen: Socialistisk Arbejderavis #300: Klassekamp og ny venstrefløj på vej

300

9

aug 10

 

De seneste 10 år har været præget af nedskæringer, imperialistiske krige og racisme på den ene side og stigende modstand og en venstrefløj i vækst på den anden side.

 

Afghanistan: Flertal mod krigen

300

10

aug 10

 

Der er flertal mod krigen, og 62% af danskerne vil have en slutdato for krigen. Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, mener, at danskernes holdningsændringer bygger på uvidenhed.

 

Matthew Cookson: Græske lastbilchaufførers strejke stopper, men vreden fortsætter

300

10

aug 10

 

33.000 lastbilchauffører strejkede sidst i juli måned mod åbning af transportområdet for konkurrence. Regeringen måtte bruge en lov fra 1960’erne og 70’ernes fascistiske styre til at indføre undtagelsestilstand, sætte militæret ind og stoppe strejken.

 

Mette Hermansen: Viva viva Palæstina

300

11

aug 10

 

Natten mellem den 31. maj og 1. juni i år angreb Israel et nødhjælpsskib med forsyninger på vej til Gaza. Ni mennesker blev dræbt, og verdensomspændende protester rejste sig allerede dagen efter. Spørgsmålet er, om angrebet for alvor har udfordret Israels position i det internationale samfund, samt dets tætte forhold til både Tyrkiet og USA.

 

Alexander Lassithiotakis: Støt vores soldater – træk dem hjem!

300

11

aug 10

 

Det officielle Danmark forbereder sig til at hylde de udsendte danske soldater ved den ceremonielle flagdag den 5. september. I virkeligheden handler det dog mere om at retfærdiggøre udsendelsen af soldater end reel bekymring for soldaternes ve og vel.

 

Lene Junker: Irak: USA’s nye koloni

300

12

aug 10

 

Socialistisk Arbejderavis mødte den irakiske forfatter, Haifa Zangana, i London. Hun talte om emnet: „Nykolonialisme og modstand i Irak i dag.“ Efter mødet lavede vi dette interview.

 

Lene Junker: WikiLeaks afslører magthavernes spin

300

12

aug 10

 

Med WikiLeaks’ offentliggørelse af 90.000 hemmeligstemplede dokumenter fra Pentagon kan hverken de mest uvidende eller løgnagtige politikere og medier fortsætte deres spin om Afghanistan-krigen. Respekt for den amerikanske soldat, som har lækket dokumenterne!

 

Jesper Juul Mikkelsen: Introduktion til socialisme: Gramsci: Klassekamp – en kamp om bevidstheden

300

13

aug 10

 

Den italienske marxist Antonio Gramsci skriver om mulighederne og udfordringerne for revolutionære under en mere udviklet kapitalisme end mange andre af de store marxistiske tænkere. Det gør at han tydeligere kan se hvilket kæmpestort ideologisk apparat, maghaverne råder over under den udviklede kapitalistiske stat. Han bidrager derfor med nogle meget vigtige betragtninger om udfordringerne for moderne klassekamp.

 

Jonathan Højgaard: Planøkonomi for begyndere

300

13

aug 10

 

Markedsøkonomien udlægges ofte som det eneste der virker, på trods af at den fungerer ekstremt kortsigtet.

 

Anne A. Lange: Frankrig: Burkaforbud uden modstand

300

15

aug 10

 

Det franske parlament har vedtaget et burkaforbud. Forbuddet skulle forsvare kvindefrigørelse, men hvordan kan forbuddet handle om kvindefrigørelse, når det fratager kvinder retten til selv at bestemme, hvordan de skal gå klædt?

 

Jens Andersen: Haiti 6 måneder efter jordskælvet

300

15

aug 10

 


Efter jordskælvet viste mennesker over hele verden solidaritet ved at donere penge til hjælpeorganisationer. Regeringer over hele verden lovede også at donere. Her ca. et halvt år efter er kun ca. 2 pct. af genopbygningspengene blevet brugt, og der er ikke sket nævneværdige forbedringer for de fleste af dem som mistede deres hjem.

 

Lisa M. Ødegaard: Arbejdsløs i Danmark: Arbeit macht frei

300

16

aug 10

 

Jeg sidder og kigger ud over jobklubben; et stort lokale med omkring halvtreds computere med tilsvarende antal mennesker. Her har jeg haft min daglige gang de sidste fem måneder.

 

Sonja Andersen Lange: På vej mod private universiteter

300

99

aug 10

 

Et rekordstort antal har i år søgt ind på en videregående uddannelse. Det er ikke atypisk for krisetider, at folk søger ind på uddannelsesstederne – men hvad er det for en uddannelse de nye studerende kan forvente at få?

 

Jakob L. Krogh: Ingen fremskridt i Afghanistan

300

99

aug 10

 

Realiteten er at hverken genopbygning eller opbygningen af en Afghansk hær lykkes og at oprørerne dræber stadigt flere vestlige soldater.

 

Tropperne ud af Afghanistan -NU!

300

99

aug 10

 

Demonstration 5. September
kl. 16 – Kultorvet

 

Der blev fundet 36 artikler

< Nr. 299 –– Nr. 301 >

Vis uden kommentarer

 

 

www.socialister.dk – 30. januar 2023 kl. 22:19