Topbanner

 Forside  |  Bliv medlem  |  Lokalafd.  |  Avisen  |  Kalender  |  Det mener IS/ISU  |  Links 

Tema: Velfærdskampe 2006

Velfærdskampe 2006
Poul Erik Kristensen + Jørn Andersen: Velfærdsprotesterne 2006-7
Socialistisk Arbejderavis nr. 351, mar 16 – side 8
Note: For små ti år siden var ansatte, studerende og brugere også på gaderne for at forsvare velfærden. Det blev startskuddet til to år med strejker, demonstrationer og manifestationer, som omfattede titusindvis af mennesker.
 
Hans Erik Madsen: En venstrefløj, der gør en forskel i klassekampen
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 8
Note: Den store udfordring for venstrefløjen er at skabe et parti, som gør en forskel i den daglige klassekamp. Flere mandater og flere medlemmer er godt, men ikke godt nok.
 
Strejker og blokader nytter: Fogh i mindretal
Socialistisk Arbejderavis nr. 261, okt 06 – side 1
Note: Et nyt kapitel i klassekampen er åbnet.
 
Det mener vi: Arbejderklassen i offensiven – en ny æra begyndt
Socialistisk Arbejderavis nr. 261, okt 06 – side 2
Note: Strejker, demonstrationer og blokader virker! I 15 kommuner er det lykkedes de såkaldte „socialististe ballademagere“ enten at få besparelserne ryddet af bordet eller få de lokale politikere til at genoverveje besparelserne. Fogh er mere presset end nogensinde før. Dansk Folkeparti går markant tilbage i meningsmålingerne. Socialdemokratiet og oppositionen står for første gang i lang tid til at have flertal, hvis der var valg i dag.
 
Poul Erik Kristensen: Fogh-regeringen har mistet grebet
Socialistisk Arbejderavis nr. 261, okt 06 – side 2
Note: Fogh er presset som aldrig før som statsminister. Regeringen har mistet flertallet i meningsmålingerne. Oprøret ulmer – også blandt de borgerlige. Samtidig har Socialdemokraterne valgt side: Vi vil stort set det samme som Fogh.
 
Per Kring: Pædagogmedhjælpernes talsmand i Århus: „Vi er ikke slået. Kampen er kun lige begyndt“
Socialistisk Arbejderavis nr. 261, okt 06 – side 3
Note: Talsmand for pædagogmedhjælpernes aktionsgruppe i Århus, Per Kring, beretter her om sine oplevelser i de 3 uger der „rystede“ Århus, Danmark og Fogh.
 
L Bergmann: Strejker og blokader virker
Socialistisk Arbejderavis nr. 261, okt 06 – side 3
Note: I over tre uger blev Fogh-regeringen og deres støtteparti Dansk Folkeparti vidne til massive blokader og strejker over hele landet. Men havde disse protester overhovedet nogen effekt? Ja, det havde de rent faktisk!
 
Hans Erik Madsen: Et nyt kapitel i klassekampen er åbnet
Socialistisk Arbejderavis nr. 261, okt 06 – side 4
Note: Dybden og perspektivet i den protest- og strejkebevægelse, som har rullet hen over landet de sidste 3-4 uger, kan næppe overvurderes. Bevægelsen har udfordret ikke mindst Fogh-regeringens nyliberale dagsorden. Men de sidste ugers protest- og strejke-bevægelse rejser samtidig spørgsmålet: Hvordan kan venstrefløjen blive en organisk og dynamisk kraft i „oprøret“ fremover.
 
Støt pædagogers og forældres strejker og blokader: Fogh slagter velfærden
Socialistisk Arbejderavis nr. 260, sep 06 – side 1
Note: Der strejkes, protesteres og blokeres. Velfærdskampen er i fuld gang over hele landet. Mest markant er det gået for sig i Århus og Silkeborg hvor pædagogerne har nedlagt deres arbejde og i Århus har forældrene lavet blokader foran deres børns institutioner.
 
Det mener vi:: Nej tak til 1757 dage mere med Fogh!
Socialistisk Arbejderavis nr. 260, sep 06 – side 2
Note: I disse dage er der protester over hele landet. Samtidig fejrede Anders Fogh d. 20. september sin rekord som den Venstre statsminister der har siddet længst tid på tronen. 1757 dage er det blevet til for landmandssønnen fra Hvidding.
 
Jesper Juul Mikkelsen: Hvilken vej frem for velfærdskampen?
Socialistisk Arbejderavis nr. 260, sep 06 – side 2
Note: 17. maj var et vendepunkt der viste os at arbejdere og studerende er parate til at forsvare velfærden. Det var den største massedemonstration siden påske-strejkerne i 1985. Vi befinder os altså i en periode, hvor vi har alle muligheder for at venstrefløjen kan komme i offensiven.
 
Mikkel Birk Jespersen: Pædagoger, studerende, socialrådgivere, forældre landet over: – Vi accepterer ingen nedskæringer
Socialistisk Arbejderavis nr. 260, sep 06 – side 3
Note: Århus:
Den 12. september demonstrerede 15.000 mennesker i den største demonstration i Århus i flere årtier. Og samme dag nedlagde pædagoger arbejdet på flere fritidshjem – en strejke, der siden har bredt sig til resten af institutionsområdet.
 
Pædagoger, studerende, socialrådgivere, forældre landet over: Silkeborg – Aalborg – Randers
Socialistisk Arbejderavis nr. 260, sep 06 – side 3
 
Pædagoger, studerende, socialrådgivere, forældre landet over: Odsherred – Helsingør
Socialistisk Arbejderavis nr. 260, sep 06 – side 3
 
Velfærd til alle
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 1
Note: Både velfærdsudspillet der kom i juni måned og regeringens skattestop er godt i gang med at afvikle velfærden. Det nye skud på stammen til at smadre velfærden er finansloven, som regeringen selv kalder for „Velfærdens finanslov“.
 
Det mener vi: Mobilisér til 3. oktober – mod krig, racisme og nyliberalisme
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 2
Note: 1. og 2. september fandt to vigtige konferencer sted i København. Både „Genstart Danmark“ for de unge og „2. september“ var på hver sin måde en fortsættelse af 17. maj-protesterne, hvor over 100.000 demonstrerede landet over mod Foghs velfærdsangreb.
 
Mikkel Birk Jespersen: Kamp om velfærden i Århus: Skrot sparekataloget
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 3
Note: Tusindvis af forældre og børn demonstrerede den 23. august i Århus mod byrådets planer om endnu en gang at spare på bl.a. daginstitutionerne i kommunen. Samtidig med demonstrationen diskuterede byrådsmedlemmerne den omfattende sparerunde, der lægges op til i Århus.
 
Lene Junker: Odense slagter velfærden
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 3
Note: Alt tyder på, at Odense Kommunes kommende budget bliver et forlig mellem samtlige politiske partier – minus Enhedslisten.
 
København har råd: Drop grønthøsteren og hæv ejendomsskatten
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 3
Note: København vælter sig i penge. Det økonomiske råderum i budget¬forslag 2007 er på 577 millioner kr. Hertil kommer provenuet fra salget af Københavns Energi på 800 millioner kr.
 
Jeppe Krommes-Ravnsmed: Roskildes kommunalt ansatte i oprør
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 3
Note: Den 28. august demonstrerede hundredvis af mennesker foran rådhuset i Roskilde. De mere end 700 fremmødte mennesker protesterede over udsigten til massive besparelser på næsten alle kommunens velfærdsområder til næste år.
 
Jakob Nerup: Økonomi for Antikapitalister: Finanslovs-spin
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 9
Note: Alle medierne stod pænt klar som logrende mikrofonholdere, da finansminister Thor Petersen fremlagde regeringens finanslovforslag. De spiste nådigt af ministerens hånd og viderebragte ukritisk det absurde spin, at dette års finanslov er en velfærdsfinanslov.
 
Jakob L. Krogh: 2. september velfærdskonference: Ja til udvikling – Nej til afvikling
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 11
Note: Under parolen „ Ja til udvikling – Nej til afvikling“ havde LO Storbyerne, Fagligt Ansvar, Genstart Danmark, PLS og DGS indkaldt til velfærdskonference d. 2 september. Udfaldet af konferencen blev ikke en fælles udtalelse, men der blev opfordret til demonstration 3. oktober på folketingets åbningsdag.
 
Genstart Danmark – En modsætningsfuld konference
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 11
Note: Genstart Danmark konferencen som blev afholdt den 1. september, var startskuddet til et samarbejde imellem de tre ungdomsorganisationer DSU, SFU og SUF samt en del af fagbevægelsens ungdomsorganisationer.
 
Danny Morck Jensen: Røde Wilfred: Hvor blev krigerne af?
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 11
Note: Flugten fra fagforeningerne er i maksimum gear, og vendingen: „Fagforening, hvad kan jeg bruge det til?“ høres oftere. 3F mistede alene 15.000 medlemmer sidste år, ergo sker der muskelsvind i den styrke, som solidaritet og arbejderorganisering igennem mange år har bygget op. Lysten til at spytte efter min fagforening nager da også ...
 
Poul Erik Kristensen: Velfærdsforlig fyldt med forringelser
Socialistisk Arbejderavis nr. 258, aug 06 – side 2
Note: Regeringens og socialdemokraternes velfærdsforlig er fyldt med forringelser, der rammer de dårligst stillede
 
Jakob L. Krogh: Interview med Lars Grenå, faglig sekretær i PLS: – Husk at velfærdsforliget endnu ikke er vedtaget
Socialistisk Arbejderavis nr. 258, aug 06 – side 3
Note: Socialistisk Arbejderavis har talt med Lars Grenå, faglig sekretær i PLS, Pædagogstuderendes LandsSammenslutning, og medarrangør af velfærdskonferencen 2. september – om konferencen, hvorfor
den er afgørende, og hvad der kan og bør blive resultatet af den.
 
Interview med Anders Olesen om 2. septemberkonferencen: Startskud til en ny politisk udvikling
Socialistisk Arbejderavis nr. 258, aug 06 – side 3
Note: - Det vigtigste formål med konferencen er at give startskuddet til en ny politisk udvikling, hvor kræfter i fagbevægelsen, elevbevægelsen, de politiske ungdomsorganisationer og andre græsrødder udarbejder det grundlag, som oppositionen kan komme til magten på efter næste valg, siger Anders Olesen, sekretariatet i Fagligt Ansvar.
 
Jan Hoby: Den militante kant: Drop snakken, begynd at kæmpe
Socialistisk Arbejderavis nr. 258, aug 06 – side 3
Note: Hvad er det lige, der sker med vores velfærdskamp? Hvorfor er det lige, at fagbevægelsen ikke forbereder sig på at slås?
 
Det mener vi: 17. maj er begyndelsen
Socialistisk Arbejderavis nr. 257, jun 06 – side 2
Note: Mere end 110.000 var samlet til demonstrationerne d. 17. maj for at vise regering og Folketing, at vi vil forsvare vores velfærd. Det er ikke bare den største demonstration i de sidste 20 år, men den allerstørste demonstration uden for arbejdstid.
 
Mikkel Birk Jespersen: Århus universitet besat af velfærd: “Vi fortsætter 17. maj-bevægelsen”
Socialistisk Arbejderavis nr. 257, jun 06 – side 3
Note: Den 18. maj besatte studerende ved Aarhus Universitet en af universitetets bygninger – dagen efter de historisk store demonstrationer mod regeringens angreb på velfærden.
 
Morten Poulsen: Københavns Universitet besat
Socialistisk Arbejderavis nr. 257, jun 06 – side 3
Note: Fredag den 19. maj besatte de studerende Sociologisk Institut på Københavns Universitet i vrede over regeringens velfærdsudspil.
 
L Bergmann + Jesper Juul Mikkelsen: Velfærdskonference 5. juni: Kampen fortsætter
Socialistisk Arbejderavis nr. 257, jun 06 – side 4
Note: Under initiativet “Ung velfærd” indkaldte en række studenterorganisationer og fagforeningers ungdomsorganisationer den 5 juni til konference om velfærdskampen.
 
Velfærdskonference 5. juni: Protesterne fortsætter
Socialistisk Arbejderavis nr. 257, jun 06 – side 4
Note: Følgende er et uddrag af beslutningerne på konferencen “Ung Velfærd” den 5. juni.
 
Lene Junker: Så skete det igen
Socialistisk Arbejderavis nr. 257, jun 06 – side 5
Note: 17. maj var den største demonstration i nyere tid – kun overgået af Påskestrejkerne i 1985. Lene Junker, som dengang var faglig aktivist på Lindø-værftet, ser her nærmere på hvad der skete i påsken for 21 år siden.
 
Mark Warren: 17. maj: 110.000 mod Fogh
Socialistisk Arbejderavis nr. 257, jun 06 – side 8
Note: 17. maj demonstrerede 110.000 i flere danske byer mod Fogh og hans planer om at afmontere velfærden. Ved Folketingets åbning, 3. oktober er der planlagt nye protester....
 
Interview med faglig leder: “Vi skal strejke for velfærden”
Socialistisk Arbejderavis nr. 257, jun 06 – side 9
Note: Oven på den store demonstration på Christiansborg Slotsplads spørger mange sig selv, hvad vi nu skal gøre. Vi regeringen lytte og vil Socialdemokraterne stå fast. Vil de faglige ledere tage de næste skridt og hvad skal der til for at forsvare velfærden. Socialistisk Arbejderavis har talt med Jan Hoby som er medlem af forretningsudvalget i LFS (pædagogisk personale i København med 10.000 medlemmer).
 
Jakob Nerup: Frankrig viser vejen – strejker kan stoppe velfærdsforringelserne: Strejke for velfærd
Socialistisk Arbejderavis nr. 256, maj 06 – side 1
Note: Lad os antage at der står 100.000 på Christiansborg d. 17. maj. Stemningen er fantastisk og alle er parate til at fortsætte kampen dagen efter. Men ak nej. De faglige talere og studenterlederne nøjes med at udslynge eder mod regeringen, men vil ikke yderligere aktion.
 
Det mener vi: Afgørelsens time
Socialistisk Arbejderavis nr. 256, maj 06 – side 2
Note: For første gang i 20 år har fagbevægelsen samlet sig for at stå vagt om velfærden.
 
Jakob Nerup: Arbejderklassen: Patienten ud af sygesengen
Socialistisk Arbejderavis nr. 256, maj 06 – side 4
Note: Fagbevægelsens store demonstration d. 17. maj kan vise sig at blive et afgørende vendepunkt. I næsten 10 år har dansk fagbevægelse været sengeliggende og fyldt med sløvende medicin. Ingen handling og en stadigt større accept af nyliberalismen som den eneste vej. Alle de store forbundsledere med LO i spidsen støttede Helle Thorning-Scmidts forslag til forringelse af efterlønnen. Dengang var der ingen som troede på at arbejderne i stort tal ville slås.
 
Demonstration 17. maj mod nedskæringer på SU, dagpenge og efterløn: 17. maj udfordrer vi Fogh
Socialistisk Arbejderavis nr. 255, apr 06 – side 1
 
Poul Erik Kristensen: Modstand mod Foghs velfærdsreform: Et spørgsmål om vilje – og kamp
Socialistisk Arbejderavis nr. 255, apr 06 – side 2
Note: De franske arbejdere og studenter kunne fjerne regeringens krav om at gøre det lettere at fyre unge ansatte – hvad skulle forhindre danske arbejdere og studerende i at fjerne Fogh-regeringens planer om at beskære velfærden?
 
Interview med Lars Grenaa, Faglig Sekretær i PLS: 17. maj demonstrationen blev modtaget med begejstring
Socialistisk Arbejderavis nr. 255, apr 06 – side 3
Note: “Vi arbejder for at alle kommer til demonstration d. 17. maj. Ikke kun de studerende, men alle i Danmark. Jeg tror at regeringens velfærdsudspil er så asocialt, har så megen pisk og skaber så meget ulighed, at folk vil protestere,” siger Lars Grenaa, nyvalgt faglig sekretær i PLS (Pædagogstuderendes LandsSammenslutning) i dette interview til Socialistisk Arbejderavis.
 
Jakob Nerup: nyliberalisme.dk
Socialistisk Arbejderavis nr. 255, apr 06 – side 6
Note: Nyliberalismen sætter profitten højere en mennesket, og det er ikke kun i den 3. verden at profitjagten hærger. Jakob Nerup ser her nærmere på nyliberalismens fremtog i Danmark.
 
Arbejderungdommen vil “Genstarte Danmark”
Socialistisk Arbejderavis nr. 255, apr 06 – side 11
Note: Faglige unge og politiske ungdoms-organisationer vil sparke den nyliberale regering af pinden og have egne projekter igennem – uanset hvem der sidder ved magten.
 
Poul Erik Kristensen: Interview med Christian Juhl: "En stærk markering 17.maj vil være et stort fremskidt"
Socialistisk Arbejderavis nr. 255, apr 06 – side 12
Note: “8. maj skal først og fremmest bruges til at bygge op til demonstrationen d. 17. maj, hvor en række studieorganisationer, fagforbund og LO-Storbyerne er gået sammen om en stor demonstration mod forringelserne i velfærden.”
 
153.000 siger “Hold fast i efterlønnen”
Socialistisk Arbejderavis nr. 254, apr 06 – side 2
Note: 152.877 danskere har skrevet under på FOA og BUPL’s underskriftindsamling “Hold fast i efterlønnen”. Underskrifterne er indsamlet de sidste to måneder først og fremmest på arbejdspladser landet over.
 

Der blev fundet 46 artikler

 

 

modstand.org

Bøger

På forlaget Modstand.org finder du bøger, pjecer og meget andet.

Kontakt os

Tlf: 35 35 76 03
Mail: isu@socialister.dk

Eller brug vores kontaktside