Tema: Velfærdsstaten
- Velfærdsstaten
- Jakob L. Krogh: Er det den private sektor der skaber værdierne?
Socialistisk Arbejderavis nr. 304, dec 10
Note: ”Danmark har relativt set verdens største offentlige sektor og en af de mindste fremstillingssektorer i den vestlige verden. Vi er nødt til at skabe en bedre balance,” siger Niels B. Christiansen, adm. Direktør for Danfoss, i et interview 27. nov. i Jyllands Posten. Dermed giver han udtryk for en udbredt forestilling, som ledende politikere har adopteret fra det private erhvervsliv.
- Jakob Nerup: Udkantsdanmark
Socialistisk Arbejderavis nr. 302, okt 10
Note: Det begyndte med et sygehus i Holstebro. Regeringen ville lukke sygehuset, og det tog borgerne i Vestjylland ualmindeligt ilde op. Her to år efter har utilfredsheden spredt sig til hele det svært definerbare område, man kalder udkantsdanmark.
- Richard G Wilkinson + Iain Ferguson: Interview: Reviving the spirit of equality
International Socialism Journal nr. 127, jul 10 – side 67
Note: Richard G Wilkinson is a prominent British researcher in social inequalities in health and the social determinants of health. His work shows that societies with more equal distribution of income have better health outcomes than ones in which the gap between the richest and poorest in society is greater. Iain Ferguson spoke to him for International Socialism about his most recent book (with Kate Pickett) The Spirit Level: Why Equality is Better for Everyone (Allen Lane, 2009).
- Elisabeth Lockert Lange: Den offentlige sektor udhules
Socialistisk Arbejderavis nr. 276, feb 08 – side 6
Note: Henrik Herløv Lund giver dig her en både dybere og bredere forståelse af velfærdssamfundet anno 2008 og i årene både bagud og fremover.
- Allan Baumann: Styrk venstrefløjen: Forsvar for den offentlige velfærd og en strategi for dens udvikling
Socialistisk Arbejderavis nr. 208, nov 02 – side 7
Note: Kommunerne har i forbindelse med budgetterne for 2003 besluttet store besparelser på den offentlige velfærd, som regel under dække af de snævre rammer, som regeringen har pålagt dem gennem aftalen om kommunernes økonomi for 2003.
- Mikkel Birk Jespersen + Anders Schou + Charlie Lywood + Ida H. Jakobsen: Fire myter mod velfærd: Pensionsbombe, Ingen ulighed, Lønnen er for høj, Ineffektiv offentlig sektor
Socialistisk Arbejderavis nr. 176, okt 99 – side 6
Note: Der er ikke råd til velfærd, siger Lykketoft & Co. For at få deres angreb på velfærden til at glide ned har de lanceret en række myter: der er for mange ældre, lønningerne er for høje, den offentlige sektor er for ineffektiv osv. Og alle må betale, siger de – for i dagens Danmark er alle i samme båd. Ulighed og klasseskel hører en fjern fortid til.
Disse myter tager vi én for én fat om på denne side.
- SF’s velfærdsprogram: Undergraver SF velfærden?
Socialistisk Arbejderavis nr. 153, feb 97 – side 4
Note: SF’s forretningsudvalg har udarbejdet et forslag til nyt velfærdsprogram, “Videre med Velfærdssamfundet“, som skal behandles på SF’s landsmøde i april måned.
- Charlie Lywood: Er der råd til velfærd?
Socialistisk Arbejderavis nr. 114, apr 95 – side 10
Note: Næsten dagligt hører vi om “det stigende antal personer på overførselsindkomster”. Charlie Lywood har kigget nærmere på myter og realiteter.
- Inge-Lise Bjørn: Anmeldelse: Jørgen Goul Andersen og Peter Munk Christiansen: "Skatter uden velfærd"
International Socialisme nr. 2, jun 92 – side 33
Note: BOGENS udgangspunkt er en analyse af den danske offentlige sektor sammenlignet med andre landes tilsvarende sektorer. Spørgsmålet er så, om Danmark skal være "konkurrencedygtig" med andre lande, hvad angår offentligt forbrug og service. Det er en reformistisk diskussion, som ikke fører til afgørende forbedringer for almindelige mennesker.
- Pension/Efterløn
- Simon Basketter: What sort of pensions should we fight for?
Socialist Worker nr. 2251, maj 11 – side 13
Note: Defending pensions provides an opportunity for joint public sector strikes—but it is worth being clear what sort of pensions we want to defend.
- Christine Kyndi: Vilde strejker mod regeringen
Socialistisk Arbejderavis nr. 306, feb 11 – side 3
Note: ”Et varmt forår er i vente. Det er længe siden, vi har set den slags vilde strejker, hvor protester mod regeringens politik går ud over enkelte arbejdsgivere. Jeg tror, at der er sat ild til noget, der længe har ulmet, og vi vil komme til at opleve flere af den type konflikter inden valget.”
- Jakob L. Krogh: LO indkalder til stormøde for efterlønnen
Socialistisk Arbejderavis nr. 305, jan 11
Note: For første gang i flere år vil LO samle tillidsrepræsentanter og fagligt aktive fra hele landet til fagligt stormøde for efterlønnen. Det sker 2. februar i Odense Congress Center fra kl. 12.30-16.30.
- Jakob L. Krogh: De Radikales ”kompromis”: De nedslidte skal arbejde 38 timer om ugen
Socialistisk Arbejderavis nr. 305, jan 11 – side 4
Note: 1. januar annoncerede Lars Løkke, at efterlønnen skal afskaffes, så samfundet ikke skal betale for, at raske mennesker nyder livet.
- Erhvervslivets top vil afskaffe efterlønnen
Socialistisk Arbejderavis nr. 305, jan 11 – side 8
Note: Jørgen Horwitz, administrerende direktør i Finansrådet, kalder nytårstalen for ”forrygende flot og modig”, mens administrerende direktør for Arla Foods, Peder Tuborgh, mener at det er ”det eneste rigtige” for samfundet.
- Jakob Nerup: Efterlønnen skal forsvares
Socialistisk Arbejderavis nr. 305, jan 11 – side 8
Note: Bankdirektørerne har atter inkasseret deres millionbonusser og de rige nyder deres skattelettelser. Men de kræver mere. Efterlønnen skal afskaffes og det kan ikke gå hurtigt nok. Der skal være flere skattelettelser og støtteordninger til virksomheder og velhavere.
- Søren Steen Hansen: Efterlønstyveri
Socialistisk Arbejderavis nr. 305, jan 11 – side 9
Note: Fyns Stiftstidende bragte d. 6/1-11 en artikel, hvor en økonom havde regnet sig frem til hvad efterløn ville koste hvis man sparede op til den over 30 år. Resultatet var ikke overraskende at de 439 kr. som man betaler i efterlønsbidrag (2010-satsen) ikke rækker til en finansiering. Det gælder imidlertid kun hvis man vælger at se bort fra hvad der er sket forud med finansieringen af efterlønnen.
- 153.000 siger “Hold fast i efterlønnen”
Socialistisk Arbejderavis nr. 254, apr 06 – side 2
Note: 152.877 danskere har skrevet under på FOA og BUPL’s underskriftindsamling “Hold fast i efterlønnen”. Underskrifterne er indsamlet de sidste to måneder først og fremmest på arbejdspladser landet over.
- Jan Hoby: Den militante kant: „Bevar efterlønnen“ efter den 20.marts – hvilken vej frem?
Socialistisk Arbejderavis nr. 253, mar 06 – side 11
Note: Problemet er at fagbevægelsens samlede ledelse på trods af massiv opbakning til efterlønnen har været totalt tilbageholdende med at formulere en offensiv velfærdsstrategi.
- Interview med Christian Juhl, Fagligt Ansvar, og Kirsten Normann, formand for FOA i Århus: Forsvar efterlønnen!
Socialistisk Arbejderavis nr. 251, feb 06 – side 12
Note: Vi skal have genoplivet fagbevægelse. Vi skal diskutere politik i fagbevægelsen. Diskutere hvorfor vi er afgørende for at forsvare velfærden, hvorfor militante kampe er vejen frem. Og folk vil da også gerne diskutere politik, fortæller Christian Juhl fra Fagligt ansvar til Socialistisk Arbejderavis.
- Bjarne Frandsen: Læserbrev: Talrod i efterlønsdebat
Socialistisk Arbejderavis nr. 247, okt 05 – side 10
- Jakob Nerup: Efterløn: Nyliberale slag med Gucci-tasken
Socialistisk Arbejderavis nr. 245, sep 05 – side 4
Note: Nu kommer det længe varslede angreb på vores efterløn. Desværre anført af Helle Thorning-Schmidt og til stor glæde for regering og arbejdsgivere. Men til vores store vrede.
- Lars Petersen: Røde Wilfred: Socialdemokratiets udsalg af solidariteten (efterløn)
Socialistisk Arbejderavis nr. 245, sep 05 – side 11
Note: Socialdemokraternes udspil viser, med foruroligende tydelighed, hvordan det gamle arbejderparti giver køb på solidaritetsbegrebet og forestillingen om universelle rettigheder i velfærdssamfundet.
- Efterløn: Studehandel
Socialistisk Arbejderavis nr. 191, mar 01 – side 2
- K Nielsen + Paul Langhoff: Efterlønsaktion i Århus
Socialistisk Revy nr. 11, jan 99 – side 27
Note: På baggrund af, at 1000 tillidsfolk i Århus skrev under på en underskriftsindsamling i Århus Stifttidende, hvor de bekendtgjorde deres utilfredshed med regeringens bagholdsangreb på efterløn og pension, lavede Internationale Socialister i Århus en aktiv modoffensiv.
- Socialistisk Arbejderavis mener: Fingrene væk fra efterlønnen
Socialistisk Arbejderavis nr. 137, jun 96 – side 3
Note: Knap har Nyrup lovet, at regeringen ikke vil angribe orlovsordningerne og efterlønnen, før Lykketoft leverer skytset til en forringelse af efterlønnen.
- Bolig
- Sonja Andersen Lange: Studerende uden tag over hovedet
Socialistisk Arbejderavis nr. 340, aug 14 – side 2
Note: Ved studiestart i september vil det, atter en gang, ikke være alle nye studerende, der har et sted at bo.
- Dave Renton: Housing: as it is, and as it might be
International Socialism Journal nr. 134, apr 12 – side 113
Note: This article explores the history of housing in Britain over the past 150 years, and the ways in which access to housing has been shaped by collective struggle. It traces the rise and the decline of council housing, and the present hegemony of a system in which it is assumed that the majority of people will buy, or attempt to buy, their own house, and in which private tenants in particular have fewer rights than their counterparts of just 30 years ago.
- Poul Erik Kristensen: Flere boliger – nu
Socialistisk Arbejderavis nr. 196, sep 01 – side 2
Note: Manglen på boliger til studerende har aldrig været så slem som nu. Omkring 15.000 mangler et sted at bo. I Århus står ca. 7000 på venteliste til et kollegieværelse eller en ungdomsbolig, og i København er tallet ca. 6600.
- Uddannelse
- Ralph Tebbutt: Does every child matter?
International Socialism Journal nr. 151, jul 16 – side 165
Note: How do we assess our education system? One way is to measure the extent to which that system is producing the skilled personnel required by the capitalist state in order to determine the cost effectiveness and efficiency of the system. The alternative is to start from what is necessary to enable each and every individual to fulfil their full potential within society. The aim of this article is to challenge the former approach and to discuss how the latter approach can be implemented.
- Gail Edwards: Book Review: Putting critical realism to work for education and revolution
International Socialism Journal nr. 151, jul 16 – side 217
Note: A review of Grant Banfield, Critical Realism for Marxist Sociology of Education (Routledge, 2016), £95
Marxists are interested in the role education and schooling play in history and revolution. But classical Marxist studies in the sociology of education have remained marginalised by mainstream, gloomy neo- and post-Marxist assessments of education’s emancipatory potential. In this meticulously researched piece of scholarship, however, Grant Banfield brings Roy Bhaskar’s critical realist philosophy to work as a redemptive conceptual intervention in the field. The result is a powerful rejoinder to those who have dismissed classical Marxism in the study of the relationship between education and the social order.
- Simon Boxley: The meaning of the school testing obsession
International Socialism Journal nr. 150, apr 16 – side 173
Note: Across the world, the culture of testing and monitoring the performance of children in school at every level is becoming ubiquitous and deeply entrenched. Pasi Sahlberg has famously identified such standardised testing as the third pillar of the Global Education Reform Movement (GERM) that has infected so many school systems. This article focuses on the new frontiers for the calculation of human productivity in its earliest forms, in early years education in Britain; but the general points are applicable across continents and educational age-phases. It will be argued that the English baseline test is just one example of the policing of capital’s interests in our classrooms, but a particularly pernicious one for the way it reaches deep into the experience of the youngest children.
- Kasper Pauli Pedersen: Ny pædagoguddannelse i et nyliberalt uddannelsessystem
Socialistisk Arbejderavis nr. 338, maj 14 – side 11
Note: Alle partier i Folketinget har vedtaget en ny pædagoguddannelse, som kommer til at betyde mindre undervisning og mere fokus på eksamener og test af de studerende.
- Nick Grant: Michael Gove: Doing the Right Thing?
International Socialism Journal nr. 140, okt 13 – side 131
Note: Is Michael Gove simply mad? Is he a vain loose cannon who was given the education ship’s wheel by captain David Cameron in June 2010? He is certainly derided as being professionally unqualified for his job by teachers and lecturers. They find his goals unworkable and harmful.
- Jesper Juul Mikkelsen + Alen Stefanovski: To fronter i studenterprotest: Prestigebyggeri for studenterkroner
Socialistisk Arbejderavis nr. 310, jul 11 – side 5
Note: En regnvåd onsdag aften havde de aktive i UCC (University College Capital) indkaldt til fest mod nedskæringer ude foran bestyrelsens sidste møde inden sommerferien.
- Jakob L. Krogh: Ti år med reaktionær uddannelsespolitik
Socialistisk Arbejderavis nr. 309, maj 11 – side 3
Note: Ti år med VKO har accelereret omformningen og forringelserne af de videregående uddannelser. Det er endnu ikke lykkedes at skabe de nødvendige modsvar. Der mangler netværk og alliancer mellem studerende og arbejdere for at kunne stoppe forringelserne.
- Christine Kyndi: Kæmpe besparelser på professionshøjskoler
Socialistisk Arbejderavis nr. 309, maj 11 – side 3
Note: Professionshøjskolerne skal spare – igen. På landsplan skal professionshøjskolerne spare 144 millioner kroner i 2011 – svarende til 3000 kr. pr. elev.
- Terry Wrigley: Education at the Crossroads
Socialist Review nr. 354, jan 11 – side 10
Note: The coalition government has launched a colossal attack on all aspects of our education system. Terry Wrigley argues that this is an acceleration of previous governments' policies to drive the market into the heart of learning and will deepen a class hierarchy of institutions and students.
- Sonja Andersen Lange: På vej mod private universiteter
Socialistisk Arbejderavis nr. 301, sep 10 – side 5
Note: Et rekordstort antal har i år søgt ind på en videregående uddannelse. Det er ikke atypisk for krisetider, at folk søger ind på uddannelsesstederne – men hvad er det for en uddannelse de nye studerende kan forvente at få?
- Danske Gymnasieelevers Sammenslutning: Tag nedskæringerne af bordet – besæt gymnasiet
Socialistisk Arbejderavis nr. 301, sep 10 – side 8
Note: Socialistisk Arbejderavis har talt med Frederik Gjørup Nielsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).
- Gymnasierne: Erfaringer fra tre besættelser
Socialistisk Arbejderavis nr. 301, sep 10 – side 9
Note: Socialistisk Arbejderavis har talt med Line Emilie Blasen, Sonja Lange og Christine Bergen, der alle har været med til at besætte deres gymnasier.
- Erhvervsuddannelserne: Discountskoler og ingen praktikplads
Socialistisk Arbejderavis nr. 301, sep 10 – side 12
Note: Selvom der allerede er store problemer på erhvervsuddannelserne, skærer regeringen endnu mere ned.
- Sonja Andersen Lange: På vej mod private universiteter
Socialistisk Arbejderavis nr. 300, aug 10 – side 99
Note: Et rekordstort antal har i år søgt ind på en videregående uddannelse. Det er ikke atypisk for krisetider, at folk søger ind på uddannelsesstederne – men hvad er det for en uddannelse de nye studerende kan forvente at få?
- Jakob L. Krogh: Nye planer om nedskæringer i SU’en
Socialistisk Arbejderavis nr. 299, jul 10 – side 7
Note: Ifølge Information arbejder embedsmænd i SU-styrelsen på planer om nedskæringer i SU’en.
- Den frie forskning til salg på Københavns Universitet
Socialistisk Arbejderavis nr. 297, apr 10 – side 4
Note: Novo Nordisk har med en donation på 885 millioner kroner købt sig ind på Københavns Universitet.
- Education: access denied
Socialist Worker nr. 2192, mar 10 – side 8
Note: Jenny Sutton is a lecturer at the College of North East London in Tottenham, north London, where she has worked for 17 years. She spoke to Socialist Worker about how cuts and neoliberal policies are destroying the life chances of working class students.
- John Parrington: How to make learning science fun
Socialist Worker nr. 2183, jan 10 – side 12
Note: A recent report condemning British schools for damaging learning reminded me of a great educational project I took part in at a comprehensive in Bradford last year, writes John Parrington
- Henrik Herløv Lund: Arbejdsmarkedskommissionen: Ineffektivt og skævt SU-forslag
Socialistisk Arbejderavis nr. 290, aug 09 – side 8
Note: Resume: Arbejdsmarkedskommissionen foreslår, at studerende, der senest 3 år efter adgangsgivende eksamen består først års eksamener på en kompetencegivende uddannelse, skal have en skattefri bonus på 10.000 kr. Endvidere foreslår kommissionen, at unge, der starter senere end to år efter adgangsgivende eksamen, skal have begrænset deres SU til normeret studietid. Arbejdsmarkedskommissionen angiver, at forslaget kan nedbringe det ekstra tidsforbrug i uddannelsessystemet med mellem ¼ og ½ år og øge beskæftigelsen med 4-8.000 personer og styrke de offentlige finanser med 1-2 mia. kr.
- Michael Rosen: Children are being tested to destruction
Socialist Worker nr. 2150, maj 09 – side 12
Note: As the unions threaten to boycott final year primary school tests, Michael Rosen argues exams do nothing to help children learn
- Mette Hermansen: Reclaim your Education: Tre dage uden markedslogik
Socialistisk Arbejderavis nr. 288, apr 09 – side 6
Note: Væk med karaktergivning og copyrights på viden, ind med gruppeeksamen og flere midler til grundforskning. Folkekøkken, workshops og en ged indsat som rektor. Meget kan nå at ske på tre dage, når vi selv bestemmer.
- Mette Hermansen: Reclaim your Education: Fra vidensproduktion til profit
Socialistisk Arbejderavis nr. 288, apr 09 – side 7
Note: Mens den økonomiske krise burde føre til en erkendelse af markedsfanatismens fallit, fortsætter politikerne med at lægge en nyliberal skabelon ned over den offentlige sektor. Dette kan tydeligt mærkes på universiteterne, hvor viden bliver gjort til vare, og hvor fri forskning tilhører fordums tid.
- Jennifer Jones: Top-up fees – Education as luxury
Socialist Review nr. 335, apr 09 – side 4
Note: A recent BBC poll of 53 university vice-chancellors reveals that two thirds want the top-up fee cap to be increased from the current £3,000.
- Lisbeth Schmidt Jespersen: Absurd at sprogteste og tvangssprede tosprogede børn i København
Socialistisk Arbejderavis nr. 286, feb 09 – side 14
Note: Det er absurd at tro, at sprogtestning og tvangsspredning af tosprogede børn kan mindske chance-uligheden i samfundet.
- Michael Rosen: Class selects the educational elite
Socialist Worker nr. 2128, nov 08 – side 13
Note: A recent report into educational achievement shows the enduring strength of the class divide
- Henrik Herløv Lund: Uddannelsespolitik på katastrofekurs
Socialistisk Arbejderavis nr. 282, okt 08 – side 12
Note: Ikke kun universiteterne, men hele uddannelsessystemet er i krise på grund af regeringens nyliberale politik, skriver økonom Henrik Herløv Lund.
- Laura Miles: Book review: The Global Assault on Teaching , Teachers, and Their Unions
Socialist Review nr. 329, okt 08 – side 25
Note: Eds: Mary Compton and Lois Weiner, Palgrave Macmillan, £16.99
If you want to understand what is happening to education across the globe in the face of privatisation and marketisation this book is indispensable.
- Paul Vernell + Chris Carter: Another education is possible
Socialist Review nr. 328, sep 08 – side 22
Note: English teacher Paul Vernell and maths teacher Chris Carter explain how the Alternative Futures curriculum group at their 11 to 18 mixed comprehensive on the edge of Bristol is putting social justice issues at the forefront of curriculum change.
- Mikkel Birk Jespersen: Ulighed og uddannelse
Socialistisk Arbejderavis nr. 281, aug 08 – side 5
Note: Enhedslisten kører i øjeblikket en kampagne mod ulighed i uddannelsessystemet under overskriften ’Uddannelse til alle’. Baggrunden er netop de stadigt tydeligere konsenvenser af den borgerlige uddannelsespolitik. Mikkel Birk Jespersen ser her nærmere på argumenterne.
- Dave Davis: Schools, testing and myths of intelligence
Socialist Worker nr. 2103, maj 08 – side 12
Note: TV shows and diet supplements claim they can improve your children’s brain power but, says Dave Davis, they are based on a false premise
- Jakob Nerup: Pjece: Uddannelse for livet – ikke erhvervslivet
Note: En kritisk analyse af det danske uddannelsessystem og dets historiske udvikling.
- Nick Grant: Review – Books: Mike Cole: Marxism and Educational Theory (Web only)
Socialist Review nr. 325, maj 08
Note: In this idiosyncratic mix of personal memoir, agitational guide and theoretical history, Mike Cole sets out to explain precisely what capitalism expects of its education systems, and underscore the value of Marxism in challenging those priorities.
- Andrew Stone: Review: Capital and classroom
International Socialism Journal nr. 118, apr 08 – side 199
Note: Ken Jones et al, Schooling in Western Europe: The New Order and Its Adversaries (Palgrave Macmillan, 2008), £45
- Yuri Prasad: Why is the National Union of Students planning a vote to abolish itself?
Socialist Worker nr. 2094, mar 08 – side 5
Note: A key vote at next week’s annual conference of the National Union of Students (NUS) could see the organisation transformed from a campaigning body into a “professional lobbying group”.
- Michael Rosen: How not to bore kids
Socialist Worker nr. 2091, mar 08 – side 12
Note: The government’s ‘literacy strategy’ takes all the fun out of reading and doesn’t work. Michael Rosen proposes an alternative approach.
- Terry Wrigley: Book review: Stephen Ball: The Education Debate
Socialist Review nr. 323, mar 08 – side 24
Note: Stephen Ball is a tenacious critic of reactionary education policies. He holds the most prestigious professorship of educational sociology in Britain, writes with enormous knowledge and authority, and his works are known internationally. The Education Debate is essential reading for anyone wanting an in-depth but readable analysis of New Labour policies.
- Mikkel Birk Jespersen: Fra folkeskolen til universitetet: Foghs nyliberale omstrukturering af uddannelsessystemet
Socialistisk Arbejderavis nr. 272, sep 07 – side 6
Note: Så skal der skæres igen. På både gymnasier, erhvervsuddannelser, mellemlange videregående uddannelser og universiteter vil regeringen skære i bevillingerne pr. studerende.
Men det handler ikke kun om færre eller flere penge til uddannelserne. Kampen står om, hvordan uddannelsessystemet grundlæggende skal være skruet sammen.
- Martin B. Johansen: Uddannelse: Den højtidelige pølsefabrik
Socialistisk Arbejderavis nr. 271, aug 07 – side 5
Note: Når titusindvis af unge mennesker den 1. september starter på en af de videregående uddannelser, så træder de ind på universiteter, der højtideligt vil præsentere sig som de ædle vogtere af åndsfrihed, sandhed og demokrati.
- Alasdair Smith + Francis Beckett: Welcome to the Fraud Academy
Socialist Review nr. 315, jun 07 – side 10
Note: As mainstream politicians line up behind business driven schools, author Francis Beckett and teacher Alasdair Smith check the small print and discuss how to stop the schemes.
- Jan Hoby: Uddannelse for livet: Paulo Freire’s socialistiske ideer for et andet uddannelsessystem
Socialistisk Arbejderavis nr. 242, apr 05 – side 14
- Jakob Nerup: Tillæg 3.2.05: Uddannelse: Valgløfter om kontrol og udstødning
Socialistisk Arbejderavis nr. 237, jan 05 – side 302
Note: Hvis Venstre og Konservative lever op til deres slogan om deres
valgløfter, “Så ved du at det bliver til noget”, så har 1 million danskere, som dagligt befinder sig på folkeskoler, tekniske skoler, gymnasier og universiteter, meget at frygte.
- Poul Erik Kristensen: Flere tests i folkeskolen
Socialistisk Arbejderavis nr. 234, okt 04 – side 10
Note: Det ender galt – og har altid gjort det. Dansk Industri, OECD og den danske magtelite er utilfredse med den viden eleverne besidder når de forlader Folkeskolen.
- Jakob Nerup: Erhvervslivets universitet
Socialistisk Arbejderavis nr. 223, jan 04 – side 4
Note: Blækket er ikke tørt på universitetsreformen før nye angreb sættes ind. Fogh-reform gør universiteterne til selvejende institutioner, hvor en udpeget bestyrelse af erhvervsfolk skal bestemme.
- Mærsk køber Odense Universitet
Socialistisk Arbejderavis nr. 218, sep 03 – side 2
Note: Med sædvanlig manglende smag og beskedenhed har Mærsk Mc-Kinney Møller ladet Instituttet for Produktions-teknologi opføre til gavn for sig selv.
- Privatiseret DTU fyrer tillidsmand
Socialistisk Arbejderavis nr. 218, sep 03 – side 2
Note: Fordi DTU er blevet selvejende kan de fyre en tillidsmand med afsæt i økonomiske begrundelser. Det har en højesteretsdommer afgjort.
- Århus Uni omsætter for milliarder
Socialistisk Arbejderavis nr. 218, sep 03 – side 2
Note: Sprøjtegifte og direktører fra det private erhvervsliv er en del af den kemiske koncern Auriga A/S som Århus Universitet ejer.
- Jakob Nerup: Uddannelse – for din skyld?: Regeringen lytter mere til Mærsk end til dig…
Socialistisk Arbejderavis nr. 217, aug 03 – side 6
Note: Mere end 1 million danskere går ind ad døren til en skole, et gymnasium, en handelsskole, et seminarium eller et universitet. Langt de fleste er elever og studerende. Og mange vil i den kommende tid undre sig over formålet med karakterræset, pensumstyring, mødepligt og fraværet af reelt demokrati.
- Jan Hoby: Anmeldelse: Et spørgsmål om klasse
Socialistisk Arbejderavis nr. 212, mar 03 – side 5
Note: Erik Jørgen Hansen: “Uddannelsessystemerne i sociologisk perspektiv”
- Mikkel Bay: Ny universitetsreform: Uddannelse for erhvervslivet
Socialistisk Arbejderavis nr. 208, nov 02 – side 4
Note: I slutningen af 60’erne afskaffede de studerende, gennem aktiv kamp, ‘professorvældet.’ De studerende fik, i en vis udstrækning, indført demokrati og medbestemmelse på universiteterne. Nu må de studerende på barrikaderne igen.
- Klaus B. Jensen: Fogh-regeringens ideologiske felttog: Nyliberal uddannelsespolitik
Socialistisk Arbejderavis nr. 206, sep 02 – side 4
Note: I den seneste tid har der været megen debat om folkeskolen. VK-regeringen, med undervisningsminister Ulla Tørnæs i spidsen, vil give børn i folkeskolens 1. til 3. klassetrin mere undervisning i dansk og matematik.
- Kasper Bjering Jensen: Kommentar: Hvem er uddannelse for?
Socialistisk Arbejderavis nr. 205, aug 02 – side 12
Note: Uddannelsespolitik er på den borgerlige regerings dagsorden. Der er varslet reformer af folkeskoler, gymnasier, HF, universiteter og gennemført forringelser over hele linjen. Nøgleordet i det hele har været faglighed.
- Poul Erik Kristensen: Sanders uddannelsesreform: Mere marked og mindre demokrati
Socialistisk Arbejderavis nr. 204, jul 02 – side 3
Note: I løbet af sommeren kommer forskningsminister Helge Sander (V) med sin endelig plan for universiteterne og de videregående uddannelser.
- Ida H. Jakobsen: Uddannelse for livet – ikke for erhvervslivet
Socialistisk Arbejderavis nr. 203, maj 02 – side 2
Note: Regeringens nyliberalistiske politik tromler ind over stadig flere områder. Nu står uddannelsessystemet for alvor for skud.
- Mikkel Birk Jespersen: Tvind – fup eller idealisme? Offer for systemets markedsgørelse
Socialistisk Arbejderavis nr. 202, mar 02 – side 2
Note: Anholdelsen og varetægtsfængslingen af Mogens Amdi Petersen i USA har på ny sat gang i diskussionerne omkring ’Tvind-imperiet’. Hvad er Tvind egentlig for en størrelse? Er det en solidarisk og alternativt pædagogisk organisation, en udspekuleret og snedigt konstrueret pengemaskine, lidt af begge dele, eller hvad ... ?
- Anders Schou: Dansk uddannelsespolitik: Erhvervslivet bestemmer
Socialistisk Arbejderavis nr. 201, feb 02 – side 5
Note: Det er simpel svindel og talmagi, når regeringen påstår, at nedskæringerne på uddannelsesområdet er taget af bordet.
- Vi vil ha’: Uddannelse for livet – ikke for erhvervslivet
Socialistisk Arbejderavis nr. 184, aug 00 – side 9
Note: Uddannelse er ikke en ting, som en dag pludseligt dumpede ned fra himlen som en gave til alle de, der godt kunne tænke sig at være lidt klogere og vide noget mere om den verden, der omgav dem.
- Anders Schou: På kanten: Store Hjerner fra BON-BON
Socialistisk Arbejderavis nr. 182, maj 00 – side 12
Note: Eksamenstiden nærmer sig, og på landets uddannelsessteder går de unge og undervisere i påtvunget selvsving på en skala fra nul til 13.
- Bo Larsen: Huller i tænderne – og i forskningen
Socialistisk Arbejderavis nr. 178, dec 99 – side 5
Note: Den såkaldte Dandy-sag har på det seneste været med til at sætte dagsordenen i forskningsdebatten – og med rette.
- Tom Christiansen: Universiteterne øger klasseforskellen
Socialistisk Arbejderavis nr. 175, sep 99 – side 9
Note: Indtil for få år siden var det officiel socialdemokratisk politik, at uddannelse skulleskabe større lighed i samfundet. Ikke bare i form af, at uddannelse kunne føre til bedre jobs, men også i den forstand, at større viden giver større indflydelse.
- Anders Schou: Gymnasiets rolle: Uddanelse for erhvervslivet
Socialistisk Arbejderavis nr. 174, aug 99 – side 6
Note: Gymnasiets hovedfunktion er at afrettte unge, så de kan honorere de krav, erhvervslivet har til en meget stor del af fremtidens arbejdskraft.
- Jesper Høi Kanne + Mikkel Birk Jespersen: Uddannelse for livet – ikke for erhvervslivet
Socialistisk Revy nr. 14, maj 99 – side 20
Note: “Livslang uddannelse, læring for livet og kvalitet i uddannelsessystemet” er bare nogle af de floskler vi jævnligt får smidt i hovedet af politikere og diverse “eksperter”.
- Martin B. Johansen: Uddannelse: 14.088 afvist
Socialistisk Revy nr. 6, aug 98 – side 5
Note: Undervisningsminister Margrethe Vestager glæder sig over, at der i år "kun" er blevet afvist 14.088 ansøgere til de videregående uddannelser. Hun glæder sig over, at ansøgerne er blevet mere "mobile" og "realistiske" i deres ansøgninger.
- Mikkel Klein + Nina Skytte: Læserbrev: Nej til eksamen
Socialistisk Arbejderavis nr. 160, jun 97 – side 2
Note: I disse dage sidder næsten 60.000 elever på landets gymnasier og forbereder sig til eksamen i alt lige fra formler i fysik til fascisme under Franco, stærkt presset af en evindelig eksamensskræk.
- Det frie studievalg står for skud
Socialistisk Arbejderavis nr. 154, mar 97 – side 2
Note: Dansk Industri vil straffe unge, der vælger en “forkert” uddannelse. Men det, der er “rigtigt” for DI, hænger ikke nødvendigvis sammen med det, der reelt er brug for.
- Colin Sparks: The Tories, Labour and the education crisis
International Socialism Journal nr. 74, mar 97 – side 3
Note: The election campaign in Britain will undoubtedly feature education as one of its crucial battlegrounds despite the fact that the Tories and Labour are increasingly agreed about the solutions to the crisis in our schools. But are they right? Is the newly dominant right wing critique of 'trendy teaching methods' accurate? Colin Sparks charts the real contours of the crisis in education, looks for its origins in the contradictory needs of the capitalist system and traces how these reflect themselves in the political arena.
- Heksejagt mod Tvind
Socialistisk Arbejderavis nr. 152, feb 97 – side 2
Note: Undervisningsminister Ole Vig Jensens korstog mod Tvind-skolerne er udelukkende et forsøg på politisk at udradere en alternativ pædagogisk opfattelse.
- Martin B. Johansen: Marxisme i hverdagen: Klassekamp i klasseværelset
Socialistisk Arbejderavis nr. 126, jan 96 – side 5
Note: Der har i de sidste par år været optræk til debat om skolesystemet. Ikke mindst i lyset af en international undersøgelse, der udstillede det danske skolevæsen som middelmådigt i forhold til andre vestlige lande.
- Harald Lillevang: Studenterliv anno 1994: Hårdt pres og dårlig økonomi. Aktioner gi’r resultater
Socialistisk Arbejderavis nr. 107, sep 94 – side 8
Note: I disse dage begynder mere end 43.000 unge på en videregående uddannelse. Samtidig er der 22.000 andre unge, der er blevet nægtet adgang til en uddannelse. Det er det største antal uddannelsessøgende, der nogensinde er blevet afvist. Konkurrencen om uddannelsespladserne har aldrig været så hård som i år.
- Jakob Nerup: Studenterliv anno 1994: Ulige adgang til uddannelser
Socialistisk Arbejderavis nr. 107, sep 94 – side 8
Note: Det officielle Danmark praler ofte med den lige og frie adgang til uddannelserne. Den frie adgang er kun for dem med de høje karakterer, men hva’ så med den lige adgang.
- Anders Schou: Er Bertel Bims?
Socialistisk Arbejderavis nr. 27, feb 87 – side 2
Note: Når der nu foreligger en gymnasiereform fra undervisningsminister Bertel Haarders side, er det ikke udelukkende fordi, at Bertel er bims. Bertel Haarders reform følger blot en tradition, som er lige så gammel som uddannelsessystemet selv.
- Sygdom/sundhed
- Peadar O’Grady: Stop Making Sense: Alienation and Mental Health
Irish Marxist Review (Irland) nr. 11, dec 14 – side 36
Note: In the past ten years or so there is evidence of a very welcome, growing body of criticism of current approaches to mental health from journalists, academics, healthworkers and service users, individually and as organised groups.
- Anne de Haas: Dødelig medicin og organiseret kriminalitet
Socialistisk Arbejderavis nr. 335, jan 14 – side 15
Note: Anmeldelse af bogen Dødelig medicin og organiseret kriminaliet – hvordan medicinalindustrien har korrumperet sundhedsvæsnet af Peter Gøtzsche – professor og overlæge dr. med. på det internationale uafhængige forskningscenter Cochrane Centre på Rigshospitalet.
- Sarah Ensor: Life and death without the NHS
Socialist Worker nr. 2361, jul 13 – side 10
Note: As the Tories push more of the health service into the private sector Sarah Ensor spoke to people who remember the grim reality of privatised healthcare before the NHS was set up 65 years ago this month.
- Jeni Gosling: Privatising the NHS
International Socialism Journal nr. 139, jul 13 – side 77
Note: The National Health Service (NHS) has barely been out of the news in recent months: the publication of the Francis Report on the events at the mid-Staffordshire hospital, which has now been put into administration; the measles outbreak in south Wales ... At the same time there have been large local demonstrations to defend hospital services, most recently of 25,000 in Lewisham and 30,000 in Stafford, approximately half the population of the town.
- Sophie Williams: Review: Is bad Pharma just bad science?
International Socialism Journal nr. 138, apr 13 – side 213
Note: Ben Goldacre, Bad Pharma (Fourth Estate, 2012), £13.99
The threat to our NHS is something we all know about, but Bad Pharma exposes another crisis in medicine: the power of the pharmaceutical industry, “Pharma”, to protect its private interests.
- Ida H. Jakobsen: Rig og rask eller fattig og syg
Socialistisk Arbejderavis nr. 303, nov 10 – side 6
Note: Der vil altid være forskelle i sundhed – dvs. at enkelte personer, og i nogle tilfælde også grupper, er mere udsat for sygdom end andre. Det kan f.eks. skyldes genetiske mønstre i forskellige befolkningsgrupper, alders- og kønsforskelle eller tilfældige variationer i sygdomsmønstre. Men selv om det i sagens natur kun er kvinder der dør i barselsseng, er det ingen naturlov, at risikoen for at dø i barselsseng er 1 til 4100 for kvinder i den industrialiserede del af verden, mens den for kvinder i de afrikanske lande syd for Sahara er 1 til 13.
- Lisa M. Ødegaard: Tvangsaktivering af syge er forkasteligt
Socialistisk Arbejderavis nr. 303, nov 10 – side 10
Note: En ny rapport fra Rigsrevisionen slagter det offentliges bidrag til privat aktivering af syge. De kan ikke dokumentere en eneste positiv effekt af aktiveringen.
- Jesper Juul Mikkelsen: Nedskæringer og fyringer – det private vinder frem
Socialistisk Arbejderavis nr. 295, feb 10 – side 15
Note: „Vi kommer til at udføre en ekstremt dårlig pleje. Vi har ikke selv lyst til at blive indlagt på Herlev Hospital, og jeg vil fraråde alle fra at blive indlagt her.“
Citat fra en sygeplejerske på Herlev sygehus
- Christine Kyndi: Læserbrev: Faglige netværk: Fra apati til kamp
Socialistisk Arbejderavis nr. 295, feb 10 – side 15
Note: Som ansat på Hvidovre Hospital oplevede jeg, hvordan truslerne om nedskæringer og fyringer påvirkede stemningen på min afdeling – mikrobiologisk afdeling – helt tæt på.
- Lisa M. Ødegaard: Influenzavaccine – folkesundhed eller kapitalisme?
Socialistisk Arbejderavis nr. 293, dec 09 – side 15
Note: I april i år blev de første tilfælde af H1N1 påvist i Norge, hvorefter Sundhedsstyrelsen iværksatte et intensivt vaccinationsprogram. Fodboldstadioner blev åbnet som vaccinationscentre, med det formål at vaccinere flere tusind mennesker hver dag.
- Karen Reissmann: Nurse training cut by degrees
Socialist Worker nr. 2179, nov 09 – side 12
Note: The tabloids have greeted the news that all nurses will soon go to university by declaring we will become “too posh to wash”. But such backward comments ignore the real problems with the plan.
- Mike Haynes: Capitalism, class, health and medicine
International Socialism Journal nr. 123, jul 09 – side 137
Note: Over the past 30 years—during all the time we have been told that class is dead—something strange has been happening in the study of health. A generation of epidemiologists who study patterns of death (mortality) and illnesses (morbidity) have been obsessing about social inequality.
- John Basketter: Profiteers helped to cause swine flu threat
Socialist Worker nr. 2150, maj 09 – side 6
Note: The tabloid headlines over swine flu changed last week from “impending Armageddon” to stating “everything is fine after all”.
- Mike Davis: Swine Flu: The real dangerous swine wear suit
Socialist Review nr. 336, maj 09 – side 18
Note: With deaths mounting in Mexico authorities warn of a swine flu pandemic. Mike Davis argues that governments, pharmaceutical companies and agribusiness create the conditions for these health crises
- Sandheden om svineinfluenzaen
Socialistisk Arbejderavis nr. 288, apr 09 – side 14
Note: Overskrifterne de seneste dage har været alarmerende – et nyt udbrud af svineinfluenza truer med at brede sig verden over.
- Sundhed til alle – hvis du har råd
Socialistisk Arbejderavis nr. 280, jul 08 – side 14
Note: Det er blevet særdeles attraktivt at drive privathospitaler i Danmark. Men hvorfor er det overhovedet at vi ser en udvikling med en øget brug af private løsninger på sundhedsområdet som jo netop er et kerneområde i den danske velfærdsstat? Og er det overhovedet et problem at det private alternativ vinder frem?
- Kambiz Boomla: Privatised polyclinics
Socialist Worker nr. 2105, jun 08 – side 12
Note: The government is using a propaganda campaign against GPs to promote its unpopular polyclinic scheme.
- Erik Maribo: Læserbrev: Regeringens skjulte dagsorden for sundhedssektoren
Socialistisk Arbejderavis nr. 279, jun 08 – side 11
Note: Regeringen har en skjult dagsorden, hvor sundhedsvæsenet og befolkningen bliver taberne.
- Jesper Juul Mikkelsen: Sundhedssystemet i Danmark: Profit og ulighed i verdensklasse
Socialistisk Arbejderavis nr. 274, nov 07 – side 3
Note: Det sker næsten uden debat. Kun få råber vagt i gevær, for hvem kan være uenig i at vi skal have sundhed i verdensklasse? Og hvem billiger ikke en behandlingsgaranti så vi alle har garanti for at blive behandlet?
- Malcolm Povey: Additives: food for thought
Socialist Worker nr. 2070, sep 07 – side 12
Note: The latest scare over food additives highlights the dangers of producing food in the free market.
- Chris Harman: Last Word: What Lies Behind the Health Service 'Reforms'
Socialist Review nr. 313, jan 07 – side 32
Note: There is enormous opposition to New Labour's "reforms" of the health service. But there is not usually the same level of understanding of what lies behind them.
- Beccy James: Mental Health: Much More Than a 'State of Mind'
Socialist Review nr. 308, jul 06 – side 20
Note: Last month the British Medical Association (BMA) released a shocking report which found that as many as one in ten children and young people between the ages of one and 16 are suffering from a serious mental health problem.
- Carlo Morelli: The politics of food
International Socialism Journal nr. 101, dec 03 – side 45
Note: In a world where millions of people are living on the brink of starvation while millions of others face obesity-related health problems due to fast-food diets, the politics of food is a vital question. Carlo Morelli takes a detailed look at some of the key players in the industry: Nestlé, Unilever and Sainsbury's. If, as he argues, the logic of the Project for a New American Century applies here, what are the implications for the struggle to regain control over our world?
Alt. url: socialistreviewindex.org.uk
- Ida H. Jakobsen: Sundhedsskadelig regering
Socialistisk Arbejderavis nr. 208, nov 02 – side 12
Note: Regeringens hovedparoler i sundhedspolitikken er: Frit valg til borgerne, og nedbringelse af ventelisterne. Men hvad fup og fakta i denne politik?
- Social arv afgør børns helbred
Socialistisk Arbejderavis nr. 196, sep 01 – side 2
Note: Danske forskere påviste for nylig, at der i Danmark er en massiv ulighed i børns helbred – og der er ikke tendens til en bedring.
- Jens Loller: De ødelægger vores mad! Stop markedets galskab: Kogalskab – markedskræfternes fallit
Socialistisk Arbejderavis nr. 190, feb 01 – side 6
Note: Konsekvenserne af en profitstyret fødevareindustri vælter nu ind over os, og stadig flere er ved at få nok.
- Mikkel Birk Jespersen: Kogalskab: Hensynet til erhvervslivet vigtigere end sundhed
Socialistisk Arbejderavis nr. 188, dec 00 – side 2
Note: Under EU’s forhandlinger om, hvad der skal gøres ved de mange tilfælde af BSE (kogalskab) i Europa, viser den danske regering for 117. gang, hvordan hensynet til det danske erhvervsliv betyder mere for den end hensynet til forbrugerne.
- Bo Larsen: Huller i tænderne – og i forskningen
Socialistisk Arbejderavis nr. 178, dec 99 – side 5
Note: Den såkaldte Dandy-sag har på det seneste været med til at sætte dagsordenen i forskningsdebatten – og med rette.
- Sundhedskamp med forkert indhold
Socialistisk Arbejderavis nr. 174, aug 99 – side 2
Note: Folkesundheden skal være bedre, mener regeringen og har med sundhedsminister Carsten Koch i spidsen lanceret en øget indsats mod rygning, alkoholmisbrug, overvægt, for lidt motion, osv.
- Jobbet koster 2.000 livet
Socialistisk Arbejderavis nr. 106, aug 94 – side 4
Note: Det er livsfarligt at gå på arbejde. Det beviser en ny rapport fra Arbejdstilsynet (AT), som skønner, at 2.000 personer hvert år må lade livet på grund af arbejdsgivernes spekulation i dårligt arbejdsmiljø.
- Allan Werge: Sådan er det!: Arbejdsløshed er livsfarligt
Socialistisk Arbejderavis nr. 101, mar 94 – side 13
Note: På en opgørelse over middellevetiden i de enkelte OECD-lande for henholdsvis kvinder og mænd er Danmark raslet ned af listen.
- AIDS
- Noel Halifax: Aids then and now: Why profit comes before treatment
Socialist Worker nr. 2257, jun 11 – side 6
Note: The second in our series on HIV/Aids looks at battles over medicines.
- Poul Erik Kristensen: Aids og profit
Socialistisk Arbejderavis nr. 216, jul 03 – side 4
Note: Hver time døgnet rundt – året rundt – dør omkring 300 børn under fem år af malaria, og den tropiske del af Afrika tegner sig for omkring 90 procent af de omkring 300 millioner mennesker, der hvert år smittes med malaria.
- Caspar Diklev: AIDS – for sent, for lidt, forkert!
International Socialisme nr. 2, jun 92 – side 25
Note: AIDS blev opdaget for godt 10 år siden. Omkring 1 million mennesker er indtil nu døde af AIDS. På verdensplan anslår WHO, at der i 1991 var 10 mill. HIV-positive – heraf 1 mill. børn. År 2000 regner man med 30-40 mill. smittede og 12-20 mill. med AIDS i udbrud. Inden for de næste 10 år regner man med, at 20 mill. – eller måske dobbelt så mange – vil dø af AIDS.
- Jonathan Neale: The politics of AIDS
International Socialism Journal nr. 53, dec 91 – side 3
Note: The AIDS epidemic calls for a passionate response. It also calls for a highly political response. Jonathan Neale's essay is both. While never letting us forget that this is a human tragedy which commands anger and sorrow, Jonathan relentlessly unpicks the lies, half truths and evasions to reveal the malign neglect with which our rulers have met the spread of AIDS.
More than this 'The politics of AIDS' is a celebration of resistance, primarily that of gays and lesbians to the threat which faces us all. Building on the experience of that resistance Jonathan shows what has worked and what has failed in the past in order that we can be better able to fight in the future.
- Anders Schou: AIDS-hysteri
Socialistisk Arbejderavis nr. 37, feb 88 – side 3
Note: I denne tid konfronteres vi alle med AIDS problematikken gennem sketches på TV. Kendte skuespillere forsøger på en morsom måde at dæmpe hysteriet, samtidigt med at vi opfordres til at bruge kondom.
- Ole Sloth Hansen: AIDS-hysteri
Socialistisk Arbejderavis nr. 12, sep 85 – side 2
Note: Overskrifter i Ekstra Bladet som »Choktal for bøsser, hver 3. danske bøsse er smittet med dræbersygen AIDS«, har gjort AIDS kendt i en bredere offentlighed.
Der blev fundet 135 artikler
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe