Tema: DK: Venstrefløj
Se også: Se også: Venstrefløj Europa
- DK: Venstrefløj
Se også: Venstrefløj Europa - Jørn Andersen + Sigurd Sejer Skov: Hvorfor er arbejderklassen og venstrefløjen i defensiven?
Socialistisk Arbejderavis nr. 359, maj 17 – side 8
Note: Den enkle forklaring er, at der er alt for få, der slås – strejker, demonstrerer, besætter. Men også at kun få på venstrefløjen siger, at det er nødvendigt at slås.
- Lars Henrik Carlskov: Rød-brun demo bør være en lærestreg for venstrefløjen
Socialistisk Arbejderavis nr. 306, feb 11 – side 4
Note: Fredag eftermiddag oplevede vi desværre atter det tåkrummende syn af fremtrædende repræsentanter for Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten stående skulder ved skulder med racistiske politikere og erklærede nazister i en demonstration mod den islamistiske organisation Hizb-ut-Tahrir.
Velkendte islamofober som Karen Jespersen og Farshad Kholghi var inviteret som talere, og ud over repræsentanter fra venstrefløjen mødte intet mindre end otte ministre op, foruden naturligvis delegationer fra højreradikale grupper som Danmarks Nationale Front og SIAD. Så der blev både heilet og råbt perker ved demonstrationen.
Alt. url: Se teksten med link til kilderne her
- Jørn Andersen: Antikapitalisme og revolutionært parti
Socialistisk Arbejderavis nr. 286, feb 09 – side 13
Note: Et revolutionært socialistisk masseparti er en afgørende forudsætning for at kunne erstatte kapitalismen med et socialistisk arbejderdemokrati.
- Jørn Andersen: Venstrefløj med et kampperspektiv
Socialistisk Arbejderavis nr. 204, jul 02 – side 7
Note: Når vi snakker om enkeltsager, er det ikke så svært at se alternativet til den nyliberale politik.
- Leder: Socialistisk venstrefløj ønskes
Socialistisk Revy nr. 5, jun 98 – side 3
Note: Den første halvdel af 1998 har vendt op og ned på store dele af dansk politik. Tilbage i efteråret 1997 var den store bekymring, at racisme og intolerance stormede frem i meningsmålingerne. Aktiviteter, demonstrationer og strejker var få og begrænsede. Næsten alle forventede, at Uffe Ellemann-Jensen inden længe ville blive ny statsminister med Pia Kjærsgaard som sparringspartner.
- Jens Loller: Et nyttigt værk om Aksel Larsen (Kurt Jacobsen: "Aksel Larsen – en politisk biografi")
International Socialisme nr. 6, okt 93 – side 31
Note: Aksel Larsen er uden tvivl den mest markante og kendte venstreorienterede politiker, der har levet i Danmark. Han var medlem af DKP og dets forgænger Venstresocialistisk parti i mere end 37 år. Af dem var han formand i 24 år og folketingsmedlem i flere perioder. Han var den første kommunist, der kom i folketinget sammen med Arne Munch Petersen i 1932.
Det var Aksel Larsens brud med DKP i 1958, der skabte muligheden for dannelse af Socialistisk Folkeparti, som han repræsenterede på Christiansborg i perioden 1960-72. Aksel Larsen repræsenterer på den måde et stykke Danmarkshistorie, som særligt må interessere socialister.
- Peter Iversen: Venstrefløjen i 80'erne: Fra storhed til fald
International Socialisme nr. 4, feb 93 – side 28
Note: Ved indgangen til 80'erne stod den danske venstrefløj rimelig stærk, først og fremmest blandt de uddannelsessøgende – men fløjen nød også lydhørhed på mange arbejdspladser. 70'erne havde været præget af en øget opslutning til venstreradikale herunder marxistiske ideer.
- Leder: Fornuftens kollision
Socialistisk Arbejderavis nr. 43, okt 88 – side 2
Note: Kodeordet på venstrefløjen er “samling”. Alle har nogen, som de gerne vil samles med. Det opløsningsramte VS har længe villet i kanen med DKP og SAP. SAP har hele tiden været vilde med ideen, selv om fremtrædende hovedbestyrelsesmedlemmer nu stiller spørgsmålstegn ved, om SF er en bedre makker at samles med.
- Tom Christiansen: Højreskred – opbrud på venstrefløjen
Socialistisk Arbejderavis nr. 41, aug 88 – side 2
Note: Resultatet af valget d. 10. maj var en begmand til hele venstrefløjen. Ingen tvivl om det. Alligevel har det også åbnet nogle nye muligheder på venstrefløjen til venstre for SF.
- SF
- Det mener vi: Fra fjendeland til venneland
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 3
Note: Både SF og Enhedslisten gik til valg på en strategi om at trække en ny socialdemokratisk regering til venstre. For ingen af de to partier er den opgave lykkedes.
- Jørn Andersen: SF, velkommen tilbage til virkeligheden
Socialistisk Arbejderavis nr. 335, jan 14
Note: Det var en meget naiv drøm, SF forsøgte at realisere, da de i 2011 gjorde sig til en del af SRSF-regeringen.
- Jørn Andersen + Jesper Juul Mikkelsen: Annette Vilhelmsen vandt – stort tillykke til os alle sammen
Socialistisk Arbejderavis nr. 323, sep 12
Note: ”Færre skal være på overførselsindkomst, og flere skal i arbejde. Det sker kun i en globaliseret verden ved at tage hensyn til de vilkår, der er i Danmark, så det kan svare sig at have virksomhed i landet.” Dette er ikke en udtalelse fra Lars Løkke, men fra SFs afgående erhvervs- og vækstminister, Ole Sohn.
- Bo Nielsen: Krigsmodstanderen, Lune Villy og den dårlige slipseknude
Socialistisk Arbejderavis nr. 323, sep 12 – side 2
Note: Krigsmodstanderen: Nullerne blev det kulsorteste årti siden 2. verdenskrig, hvor et borgerligt flertal anført af Anders Fogh Rasmussen satte kursen mod et langt mere borgerligt, asocialt og fremmedfjendsk Danmark.
- Jørn Andersen: Over-SF mod under-SF
Socialistisk Arbejderavis nr. 323, sep 12 – side 2
Note: I politik er det ikke altid man får opbakning for, hvad man siger, men for, hvad folk tror – eller håber – man siger. Det gælder i høj grad for formandsvalget i SF.
- Lars Henrik Carlskov: 2. udgave: SF-kandidat Tesfayes socialisme: Hverken moderne, praktisk eller socialisme
Socialistisk Arbejderavis nr. 318, mar 12
Note: SF’eren Mattias Tesfaye har vakt stor røre både i medierne og sit eget parti med sine teser om en ”moderne” og ”praktisk” socialisme.
- Christine Kyndi: Hvornår stopper det?
Socialistisk Arbejderavis nr. 318, mar 12 – side 3
Note: Socialdemokratiet har sat velfærdsstaten til debat. Er der råd og er danskerne i virkeligheden for gode til at kræve?
- Jørn Andersen: Det går stærkt i SF
Socialistisk Arbejderavis nr. 318, mar 12 – side 3
Note: Det er næsten lidt synd for SF’s Villy Søvndal. Nu havde han ellers lige fundet en sag, der kunne sætte lidt glans på den slidte glorie: ”Det skal nu være bandlyst at bruge oplysninger fremskaffet ved hjælp af tortur i de danske myndigheders efterforskning,” sagde han til søndags-Berlingeren 11. marts.
- Jørn Andersen: SF sælger ud
Socialistisk Arbejderavis nr. 311, aug 11
Note: Allerede inden den nye regering er dannet, ser det ud til, at SF har solgt ud af stort set alt, hvad de gik til valg på. De kommer ganske vist i regering – men de kommer til at føre ”blå” politik.
- Jakob Nerup: Valgtillæg: Er Fair Løsning virkelig FAIR?
Socialistisk Arbejderavis nr. 311, aug 11 – side 20
Note: Socialdemokraterne og SF går til valg på Fair Løsning. Det skal signalere en anden og mere solidarisk plan for Danmarks økonomi end de borgerlige. Men er planen fair for arbejderklassen?
- Jørn Andersen: Hey SF, hvordan synes I selv det går?
Socialistisk Arbejderavis nr. 310, jul 11 – side 16
Note: Den 24. juni stemte SF sammen med Socialdemokraterne for endnu en VKO-stramning af udlændingepolitikken: Søren Pinds “skærpede udvisningsregler”. Men flere SF’ere havde på forhånd bedt om at være “fraværende” ved afstemningen.
- Jørn Andersen: Krise og modstand under en ”rød” regering
Socialistisk Arbejderavis nr. 309, maj 11 – side 16
Note: Håbet om at komme af med VKO-regeringen ved næste valg er langt større end forventningerne til, hvad S-SF kan levere.
- Lars Henrik Carlskov: S-SF til tjeneste for erhvervslivet
Socialistisk Arbejderavis nr. 306, feb 11 – side 6
Note: Udsigten til snart at kunne overtage regeringsmagten har fået S-SF til at indlede et kraftigt bejleri til erhvervslivet. Politikens økonomiske kommentator, Niels Lunde, kunne således for nylig afsløre, at de to partier i dybeste hemmelighed har holdt en række møder med erhvervslivets topchefer.
- Hans Jørgen Vad: Villys destruktive kynisme
Socialistisk Arbejderavis nr. 304, dec 10 – side 3
Note: Mange – ikke kun på venstrefløjen – var ved at få kaffen galt i halsen, da Villy Søvndal udråbte alle på venstrefløjen, som var imod det nye pointsystem for familiesammenføring, til ”kynikere”. Og det med rette! For det ramte jo alle, som ikke pr. refleks støttede det, som fremstod som rene DF-krav.
- Det mener vi: Bliver Mærsk Mc-Kinney Møller hovedtaler på SF’s næste årsmøde?
Socialistisk Arbejderavis nr. 297, apr 10 – side 3
Note: Novozymes tale på SF’s landsmøde beskrives af SF som visionær med hensyn til velfærd, klima og arbejdspladser. Når et parti der kalder sig socialistisk giver ukritisk ros til en af Danmarks største kapitalister giver ordet socialisme ikke længere mening.
- Lars Henrik Carlskov: SF’s retspolitik: – et overraskende skridt til venstre?
Socialistisk Arbejderavis nr. 297, apr 10 – side 11
Note: Retspolitikken er et af de områder, hvor SF er blevet kritiseret mest for at dreje til højre. Alligevel har højtstående SF’ere ved flere lejligheder hævdet, at den nye linje faktisk er mere venstreorienteret og „klassebevidst“.
- Lene Junker: S-SF lover fair forandring og tryghed om skat og velfærd: VKO version 2?
Socialistisk Arbejderavis nr. 291, sep 09 – side 4
Note: For nylig offentliggjorde S og SF et fælles forslag til skattereform. De kalder selv reformen „Fair Forandring“.
- Martin B. Johansen: Hvornår lærer SF af sin egen historie?
Socialistisk Arbejderavis nr. 291, sep 09 – side 4
Note: SF-formand Villy Søvndal har grund til at smile bredt på billederne af ham og Helle Thorning. Udover at have skaffet SF historisk høje stemmetal i opinionsmålingerne har han opnået to ting, som ingen af hans forgængere opnåede: Han har udformet et fælles valggrundlag med Socialdemokraterne, og han er direkte blevet lovet ministerposter til SF.
- Lene Junker: Hvad sker der for SF?
Socialistisk Arbejderavis nr. 288, apr 09 – side 9
Note: Mange fredsfolk, antimilitarister og krigsmodstandere har haft deres politiske ståsted i SF gennem de sidste 50 år.
- Martin B. Johansen: Anmeldelse: Özlem Cekic: Fra Føtex til Folketinget
Socialistisk Arbejderavis nr. 287, mar 09 – side 11
Note: Det kan virke prætentiøst, når en blot 32-årig politiker udsender en erindringsbog. Ikke mindst, når forfatteren selv udtaler: “Min personlige historie er ikke interessant.”
- Freddie Nielsen: SF på toppen – er der en pris for fremgangen?
Socialistisk Arbejderavis nr. 287, mar 09 – side 13
Note: Socialistisk Folkeparti (SF) fylder 50 år, og det sker i en tid hvor meningsmålingerne aldrig har været bedre for SF. Partiet ligger til at få mellem 19og 22 % af stemmerne – i enkelte målinger overhaler SF Venstre som landets næststørste parti.
- Jakob L. Krogh: Når modstand bliver til taktiske alliancer
Socialistisk Arbejderavis nr. 281, aug 08 – side 3
Note: SF drømmer om en regering sammen med S og evt. R efter næste valg. Dette blev endnu mere tydeligt med SF’s sidste to udspil, hvor SF vil stemme for VK(O) regeringens finanslove og har indgået en politisk aftale med S, der freder 24 års reglen, og tilknytningskravet. Dermed er to store forhindringer for at SF kan indgå i en regering med S og R fjernet.
- Jørn Andersen: SF ved en skillevej
Socialistisk Arbejderavis nr. 277, mar 08 – side 8
Note: Når SF holder landsmøde 11.-13. april har Villy Søvndal været formand i 3 år. Han – og vi andre – kan se tilbage på 3 år med lutter fremgang for SF: Medlemstallet er fordoblet og vælger-tilslutningen 3-doblet iflg. meningsmålinger.
Spørgsmålet er kun: Hvad skal fremgangen bruges til?
- Alexander Lassithiotakis: Hvor vil du hen, Villy?
Socialistisk Arbejderavis nr. 277, mar 08 – side 16
Note: SF førte med Villy Søvndal i spidsen en eksemplarisk valgkamp. SF blev belønnet, fordi de signalerede et troværdigt alternativ til venstre for den grumsede nyliberale midte. Desværre har Søvndal på det sidste skuffet dem, der troede, at han ville være repræsentant for et alternativ til højrefløjens racisme.
- Alexander Lassithiotakis: Tillæg: Hvor vil du hen, Villy?
Socialistisk Arbejderavis nr. 276, feb 08 – side 51
Note: SF førte med Villy Søvndal i spidsen en eksemplarisk valgkamp. SF blev belønnet, fordi de signallerede et troværdigt alternativ til venstre for den grumsede nyliberale midte.
Desværre har Søvndal på det sidste skuffet dem, der troede at han ville være repræsentant for et alternativ til højrefløjens racisme.
- Alexander Lassithiotakis: Valgtillæg: Villy kører med klatten
Socialistisk Arbejderavis nr. 273, okt 07 – side 54
Note: SF går frem. Og det er ikke så mærkeligt. Partiet har, med Villy Søvndal i spidsen, formået at profilere sig skarpt som alternativ til Foghs og Pias Politik.
- Jesper Juul Mikkelsen: Kommentar: Forvirring og formandsvalg hos SF
Socialistisk Arbejderavis nr. 240, mar 05 – side 3
Note: Efter endnu et valgnederlag er SF i gang med en større selvransagelse og en diskussion om hvilken vej SF skal gå. Men det ser desværre ikke ud til, at SF har fundet nogen vej ud af deres nedadgående spiral.
- Poul Erik Kristensen: SF-toppens højreskred
Socialistisk Arbejderavis nr. 226, mar 04 – side 2
Note: Holger vil være minister. Anne Baastrup m.fl. vil tvangsflytte indvandrere, EU skal optræde som en militær supermagt, og borgmester Flemming Christensen i Vejle er godt i gang med at smadre skraldemændenes arbejdsmiljø gennem udliciteringer.
- Peter Iversen: Vejle: SF-borgmester vil fyre skraldemændene
Socialistisk Arbejderavis nr. 219, okt 03 – side 11
Note: Borgmesteren i Vejle, Flemming Christensen fra SF, vil ikke overtage de 16 skraldemænd, der i øjeblikket tømmer skrald i Vejle og som endnu er ansat i entreprenørfirmaet Marius Pedersen.
- Jan Hoby: SF og Enhedslisten på skråplan i København
Socialistisk Arbejderavis nr. 217, aug 03 – side 4
Note: Med Børneplanen står man i dag i en situation, hvor hverdagen bliver forringet for hundredvis af børn, og ansatte vil få dårligere fysisk og psynkisk arbejdsmiljø i 44 daginstitutioner.
- Jørn Andersen: Kommentar: SF’s farlige alternativ (til USA)
Socialistisk Arbejderavis nr. 215, jun 03 – side 6
Note: “EU skal være USA’s modvægt”
Pernille Frahm, SF-medlem af EU-parlamentet, i Politiken 24.3.03.
- Alexander Lassithiotakis: Forrykt SF-ryk til højre: – nu må venstrefløjen på banen
Socialistisk Arbejderavis nr. 200, jan 02 – side 2
Note: “Fremtiden ligger til venstre” er overskriften på Holger K.’s nyskrevne 16 teser om venstrefløjen i det 21. århundrede.
- Margit Johansen: SF: Et ryk til venstre
Socialistisk Arbejderavis nr. 183, jun 00 – side 2
Note: På SF’s landsmøde i maj tog partiet et klart ryk til venstre og placerede sig klart til venstre for midten. Lever de op til det, vil de kunne inddrages mere aktivt i strejker, studenterkamp m.m.
- Rasmus Keis: Socialistisk Folkeparti – hvad kan fremgangen bruges til?
Socialistisk Revy nr. 12, feb 99 – side 18
Note: Socialdemokratiets krise ovenpå efterlønsforræderiet har givet SF stor fremgang i meningsmålingerne. Rasmus Keis spørger, hvad SF vil bruge sin nye position til og kigger på erfaringerne fra sidst der var et arbejderflertal.
- Jørn Andersen: Efter SF’s nej til Amsterdam-traktaten: Nej til liberalismens og racismens Europa
Socialistisk Arbejderavis nr. 166, sep 97 – side 4
Note: SF’s nej til Amsterdam-traktaten er af stor betydning for EU-modstanden. Men det betyder ikke, at SF har opgivet sin ønsketænkning om EU.
- SF’s bristede illusioner
Socialistisk Arbejderavis nr. 160, jun 97 – side 2
Note: Det er illusorisk at tro, at arbejdsgiveres ansættelsespolitik kan styres af staten.
- SF’s velfærdsprogram: Undergraver SF velfærden?
Socialistisk Arbejderavis nr. 153, feb 97 – side 4
Note: SF’s forretningsudvalg har udarbejdet et forslag til nyt velfærdsprogram, “Videre med Velfærdssamfundet“, som skal behandles på SF’s landsmøde i april måned.
- Charlie Lywood: SF og Enhedslisten: Ingen magt bag de gode ideer
Socialistisk Arbejderavis nr. 149, dec 96 – side 2
Note: Mange socialister knytter forhåbninger til SF og Enhedslistens politiske comeback. Det er godt, at regeringen er blevet tvunget til at bruge venstrefløjens stemmer. Men der er problemer, som de to partiers strategi ikke kan overkomme.
- Jørn Andersen: Efter SF’s landsmøde: Socialistisk Forvirring
Socialistisk Arbejderavis nr. 116, jun 95 – side 6
Note: SF vil lægge kursen til venstre. Men partiet vil blive tvunget til at vælge mellem hensyn til budgetter og hensyn til mennesker.
- Systemet på vrangen (Jes Lunde, SF): Intet at frygte
Socialistisk Arbejderavis nr. 107, sep 94 – side 4
Note: Har direktørerne og børsspekulanterne noget at frygte, hvis SF får større indflydelse i Folketinget?
- Tom Christiansen: Bog: Holger K. Nielsen: “Frihed i fællesskab – moderne socialisme”: Afmagt i stedet for visioner
Socialistisk Arbejderavis nr. 104, jun 94 – side 13
Note: Holger K. har gode argumenter mod nyliberalismen. Til gengæld opstiller han ikke noget troværdigt socialistisk alternativ.
- Ågot Berger: SF og socialismen
International Socialisme nr. 7, feb 94 – side 15
Note: Analyserer SFs problemer og giver en forklaring på, hvordan SFs problemer hænger sammen med deres reformistiske grundlag.
- Henrik Friis Madsen: Anmeldelse: En bedre verdensorden? (Gert Petersen: "En ny verdensorden – ja, men en bedre!")
International Socialisme nr. 3, dec 92 – side 32
Note: Den nyligt udkomne bog, "En ny verdensorden? – ja, men en bedre", skrevet af SF's mangeårige formand, Gert Petersen, er et forsøg på at give et overblik over de forandringer, som verden og de internationale, politiske strukturer har undergået de sidste 5 år, samt at fremføre forfatterens forslag til en ny og bedre verdensorden end den, som netop er gået ned med flaget.
- Hans Erik Madsen: SF-farvel til solidarisk pension
Socialistisk Arbejderavis nr. 53, okt 89 – side 3
Note: Der snakkes pensionsreform som aldrig før. Socialdemokratiet og LO-pamperne vejrer morgenluft. De konservative er nemlig med på den. Trepartsforhandlingerne skal bruges til at pensionsdække alle lønmodtagere.
- Joan Hansen: SF mener lønkrav er uansvarligt: Mindre slik
Socialistisk Arbejderavis nr. 41, aug 88 – side 3
Note: »Den ustandselige kræven ind, hvor lønniveauet hele tiden presses i vejret af grupper, der henviser til, at andre har fået mere, fører til uansvarlighed og ødelæggende forbrug.« (Christian Bundgård, SF)
- Ågot Berger: SF's dannelse og historie: Socialisme på dansk?
Socialistisk Arbejderavis nr. 31, aug 87 – side 10
Note: SF står til en pæn fremgang ved næste valg. Mange radikaliserede arbejdere vender blikket mod SF, fordi de er trætte af socialdemokraternes forsøg på at være mere borgerlige end de borgerlige partier selv. Er SF alternativet for socialister i dag?
- Poul Erik Kristensen: SF’s landsmøde: Frie hænder til udsalg
Socialistisk Arbejderavis nr. 30, jun 87 – side 2
Note: Mange danskere starter bededagsferien med at spise varme hveder. I SF er det efterhånden blevet en tradition, at man benytter bededagsferien til at sluge glohede politiske kartofler.
- Pia Larsen: Overskudsdeling: Dig og Børsen
Socialistisk Arbejderavis nr. 22, sep 86 – side 5
Note: Selvfølgelig vil vi have overskuddet.
- Jason Meyler: SF forsikrer de borgerlige: Ingen grund til panik
Socialistisk Arbejderavis nr. 21, aug 86 – side 5
Note: Det bliver bedre næste gang. Det har været det dybtgående håb, mange har om næste arbejderflertals regering.
- SD/SF: Hurra for den lille forskel
Socialistisk Arbejderavis nr. 20, jun 86 – side 3
Note: I LO-bladet sidste måned slår Socialdemokratiets politiske ordfører Svend Auken på valgtrommen: “De borgerlige har tabt pusten i en sådan grad, at regeringen er i opløsning. Vi må bruge ekstra kræfter på at få offentligheden gjort klart, at Socialdemokratiet står med et solidt alternativ til fordel for hele vores samfund.”
- Martin B. Johansen: Arbejderflertallet 1966-67: Det ‘røde’ kabinet
Socialistisk Arbejderavis nr. 9, maj 85 – side 4
Note: Folketingsvalget i november 1966 resulterede i en hidtil ukendt situation i Danmark. Socialdemokratiet og SF opnåede tilsammen 89 mandater og kunne dermed mønstre historiens største »arbejderflertal«.
- Enhedslisten
- Charlie Lywood + Lene Junker: Enhedslistens blinde vinkel
Socialistisk Arbejderavis nr. 363, feb 18 – side 6
Note: Pernille Skipper, politisk ordfører for Enhedslisten, forsvarer beslutningen om ikke at vælge en borgermesterpost på beskæftigelsesområdet, men på teknik- og miljø i Københavns Kommune.
- Lars Henrik Carlskov: Enhedslisten: Skipper & Co. mellem modstand og tilpasning
Socialistisk Arbejderavis nr. 360, jun 17 – side 14
Note: Enhedslisten stemmer ofte som eneste parti i folketinget imod racisme, krig og nedskæringer, men er ikke stedet at opbygge en revolutionær venstrefløj.
- Christine Kyndi: Enhedslistens leflen for virksomheder
Socialistisk Arbejderavis nr. 358, mar 17 – side 2
Note: Enhedslistens erhvervsordfører Pelle Dragsted tager sit ansvar over for danske virksomheder seriøst.
- Jørn Andersen: Revolutionær uden for Enhedslisten – og hva’ så?
Socialistisk Arbejderavis nr. 355, nov 16 – side 7
Note: Gennem de seneste par år har en række medlemmer, ligesom Internationale Socialister, meldt sig ud af EL.
- Jørn Andersen: Enhedslisten og revolutionen
Socialistisk Arbejderavis nr. 355, nov 16 – side 7
Note: Jonathan Simmel, revolutionær socialist og medlem af Enhedslisten, skulle alligevel ikke være folketings-vikar.
- IS/U: Skippers niqab-udtalelser svækker kampen for en anden politik
Socialistisk Arbejderavis nr. 352, maj 16
Note: Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper har i forbindelse med Enhedslistens årsmøde angrebet det muslimske klædestykke niqaben for at være “dybt kvindeundertrykkende” og udtrykt forståelse for de uddannelsessteder, der bortviser elever med niqab.
- IS/U: Pressemeddelelse: Internationale Socialister går ud af Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 342, dec 14
Note: Internationale Socialister har på sit landsmøde den 17.-18. januar 2015 besluttet at gå ud af Enhedslisten.
- Jørn Andersen: IS/U Landsmøde 2015: EL har stemt ja til 3 ud af 4 af Corydons finanslove
Socialistisk Arbejderavis nr. 342, dec 14 – side 13
Note: Og det var ikke med EL’s gode vilje, at man ikke også kom til at stemme for den fjerde.
- Bo Nielsen: Kommentar: IS skal ud af Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 342, dec 14 – side 13
Note: Internationale Socialisters udgangspunkt for at gå ind i EL i 2006 er efterhånden langt væk.
- Jørn Andersen: Enhedslistens græsrodskonference
Socialistisk Arbejderavis nr. 341, okt 14 – side 13
Note: “Græsrods-konferencen” 27. september samlede ca. 100 medlemmer og viste, at EL’s venstrefløj stadig er i stand til at samle en betydelig del af de aktive i EL.
- IS/U Daglig ledelse: Enhedslistens årsmøde: Skal Enhedslisten være et mere ‘normalt’ parti?
Socialistisk Arbejderavis nr. 339, jun 14 – side 7
Note: Enhedslisten vedtog på sit årsmøde i weekenden med stort flertal et nyt principprogram. Programmet er en ideologisk bekræftelse af den stadigt mere parlaments-orienterede praksis, vi har set de seneste år.
- Jørn Andersen: Staten eller arbejderklassen?
Socialistisk Arbejderavis nr. 339, jun 14 – side 6
Note: Når vi skal forstå, hvorfor Enhedslisten går mod højre, så skal vi samtidig forstå, at for det store flertal i befolkningen er EL stadig det eneste venstre-orienterede alternativ til S-SF og de borgerlige.
- IS/U Daglig ledelse: Enhedslistens årsmøde: Skal Enhedslisten være et mere ‘normalt’ parti?
Socialistisk Arbejderavis nr. 338, maj 14
Note: Enhedslisten vedtog på sit årsmøde i weekenden med stort flertal et nyt principprogram. Programmet er en ideologisk bekræftelse af den stadigt mere parlaments-orienterede praksis, vi har set de seneste år.
- Jørgen Lund + Jesper Juul Mikkelsen: Det nye principprogram i Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 337, apr 14 – side 12
Note: Enhedslisten afholdt delegeret-konference den 9. marts i Nørrebrohallen for at stemme mellem de forskellige forslag til nyt principprogram.
- Jesper Juul Mikkelsen: Principprogram-konferencen i Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14
Note: Enhedslisten havde delegeret-konference om det kommende principprogram i søndags (9. marts).
- Det mener vi: Fra fjendeland til venneland
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 3
Note: Både SF og Enhedslisten gik til valg på en strategi om at trække en ny socialdemokratisk regering til venstre. For ingen af de to partier er den opgave lykkedes.
- Jørn Andersen: Interview med Preben Bjørn Madsen: Venstrefløjen i Enhedslisten må organisere sig
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 4
Note: Socialistisk Arbejderavis har talt med Preben Bjørn Madsen om, hvor Enhedslisten er på vej hen. Bjørn er aktiv i Enhedslisten Høje Taastrup og har tidligere siddet i byrådet for SF i en årrække.
- Jørn Andersen: Enhedslistens årsmøde: Udelukkelse af SAP, DKP og IS?
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 5
Note: Til Enhedslistens årsmøde i maj har 11 medlemmer med Christian Juhl, MF, i spidsen stillet et tilsyneladende uskyldigt forslag om, at “Medlemmer af andre partier er ikke medlemsberettigede”.
- Jørgen Lund: Enhedslistens nye principprogram: Tilbage til den moralske kritik
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 8
Note: Enhedslistens 2012-årsmøde vedtog, at det nuværende revolutionære principprogram fra 2003 skulle afløses af et nyt.
- Jesper Juul Mikkelsen: Enhedslistens græsrodskonference: Et lille, men vigtigt skridt fremad
Socialistisk Arbejderavis nr. 331, aug 13
Note: Den 7. september var ca. 180 Enhedsliste-medlemmer samlet til græsrods-konference i Taastrup.
- IS/U: Udtalelse fra IS: Enhedslisten og kampen mod krisepolitikken
Socialistisk Arbejderavis nr. 331, aug 13
Note: Denne udtalelse blev vedtaget på Internationale Socialisters landsmøde 24. august 2013.
- Benny Allermand: Metroaftale legaliserer overenskomstbrud
Socialistisk Arbejderavis nr. 330, jul 13 – side 2
Note: Enhedslistens bestyrelse i København har sammen med SF og Socialdemokratiet tilsluttet sig en aftale om at godkende, at Metroselskabet (CMT) har fået udvidet arbejdstiden.
- Jesper Juul Mikkelsen: Venstrefløjens udfordringer
Socialistisk Arbejderavis nr. 330, jul 13 – side 4
Note: Socialistisk Arbejderavis har interviewet Tau Guldmann som er aktiv i Socialistisk Ungdomsfront (SUF), Antiracistisk Netværk og Antikapitalistiske Elever og Studerende.
- Jonathan Simmel: “Jo mindre der bliver bliver agiteret for et brud med det eksisterende samfund, jo sværere bliver det at være revolutionær”
Socialistisk Arbejderavis nr. 330, jul 13 – side 4
Note: Socialistisk Arbejderavis har interviewet Jonathan Simmel, folketingskandidat for Enhedslisten, medlem af Socialistisk Arbejderparti (SAP) og aktiv i Dansk El-forbund.
- Jørn Andersen: Hvilken venstrefløj har vi brug for?
Socialistisk Arbejderavis nr. 330, jul 13 – side 5
Note: Manglen på en kollektiv, udenomsparlamentarisk praksis er nøglen til at forstå problemerne i Enhedslisten, mener Jørn Andersen.
- Bo Nielsen: Reform eller revolution på EL’s årsmøde
Socialistisk Arbejderavis nr. 328, apr 13 – side 6
Note: Når Enhedslistens årsmøde skal tage stilling til det omdiskuterede “Forslag til udtalelse om demokrati” er det et udtryk for, at idéer og praksis må passe sammen.
- Årsmødet
Socialistisk Arbejderavis nr. 328, apr 13 – side 6
Note: Diskussion af den aktuelle politiske situation fylder forbavsende lidt på EL’s årsmøde.
- Jørn Andersen: Enhedslistens årsmøde: Kamp om den politiske hovedretning
Socialistisk Arbejderavis nr. 328, apr 13 – side 6
Note: Helge Bo Jensen er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse og sidder i kommunalbestyrelsen i Albertslund.
- Jørn Andersen: Kampparti eller vælgerparti?
Socialistisk Arbejderavis nr. 328, apr 13 – side 16
Note: “Det seneste år har styrket Enhedslisten. Vores organisation er styrket, vores politiske position står klarere og vi har oplevet fremgang i både medlemmer og meningsmålinger.”
- Jørn Andersen: Enhedslisten ved en korsvej
Socialistisk Arbejderavis nr. 327, mar 13 – side 11
Note: Hvad er Enhedslistens svar på de voldsomme angreb, der de seneste 18 måneder er regnet ned over arbejdsløse, studerende, syge?
- Hans Jørgen Vad: Enhedslisten og overenskomstkampen: “Ingen skal efterlades på perronen”
Socialistisk Arbejderavis nr. 327, mar 13 – side 14
Note: Med KTOs støtte-erklæring til lærernes kamp mandag den 4. marts skete der et dramatisk skift, som må have sendt rystelser ikke bare ind i KL, – men også ind i regeringstoppen.
- Kasper Pauli Pedersen: Principprogram-debatten og vejen frem for Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 323, sep 12
Note: Debatten om Enhedslisten, demokrati og politisk tomrum
- Jørn Andersen: Revolution – ja tak, men hvilken?
Socialistisk Arbejderavis nr. 321, jul 12
Note: ”Der går en lige linje fra Pol Pot til Per Clausen.” (Pia Kjærsgaard, DF) – ”Enhedslisten er et sygt parti” (Anders Samuelsen, LA) – ”De er jo rablende vanvittige” (Simon Emil Ammitzbøll, LA)
- IS/U: Udtalelse fra Internationale Socialisters landsmøde 2012: Sådan opbygger vi modstanden
Socialistisk Arbejderavis nr. 317, feb 12
Note: Krisepolitikken har hidtil kun mødt sporadisk modstand – og væsentligst af symbolsk art som demonstrationerne mod velfærdsforringelser under VKO og protester fra tillidsmandsmøder. Så skuffede forventninger over den nye regerings brudte løfter er i første omgang ikke noget der samler til modstand, snarere apati.
- Jesper Juul Mikkelsen: Finansloven: Er Enhedslisten blevet et normalt parti: VKO minus 5 %?
Socialistisk Arbejderavis nr. 314, nov 11
Note: Enhedslisten stemmer for den kommende finanslov, som består af 95 % videreførelse af VKO’s økonomiske politik. Derved kommer Enhedslisten til at tage ansvar for nedskæringer, og folketingets vagthund kommer i kort snor.
- Jørn Andersen: Nye udfordringer for Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 312, sep 11 – side 2
Note: 10 år med VKO er slut. DF er gået tilbage, Enhedslisten har mere end tredoblet stemmetallet fra 2007 og har med 12 mandater sit bedste valgresultat nogensinde. Det giver håb og selvtillid til alle, der ønsker et mere solidarisk og anti-racistisk samfund.
- Jens Andersen: Socialisme fra en ministertaburet?
Socialistisk Arbejderavis nr. 310, jul 11 – side 4
Note: Under Enhedslistens årsmøde blev Johanne Schmidt-Nielsen interviewet af TV 2s politiske redaktør Henrik Qvortrup om ELs eventuelle støtte til en S-SF-regering efter et valg.
- Hans Jørgen Vad: Efter årsmødet: Opbrud i Enhedslisten?
Socialistisk Arbejderavis nr. 310, jul 11 – side 10
Note: De senere år har Enhedslistens top vist en stærkere og stærkere tendens til at løsrive sig fra den radikale græsrodstradition, som EL repræsenterer.
- Hans Jørgen Vad: Årsmødet: Enhedslisten ved en skillevej?
Socialistisk Arbejderavis nr. 309, maj 11 – side 8
Note: For mange Enhedslistemedlemmer var det en markant udskridning, da Folketingsgruppen med Hovedbestyrelsens opbakning stemte for Libyen-aktionen i marts. For nogle så graverende, at de valgte at melde sig ud. Mens andre, som normalt er stærkt imod både FN- og NATO-aktioner, har været for eller i meget stor tvivl.
- Jørgen Lund: Enhedslisten: I Socialdemokratiets fodspor?
Socialistisk Arbejderavis nr. 309, maj 11 – side 13
Note: Med Enhedslistens tilslutning til Folketingets beslutning d. 19. marts i år om deltagelse i krig Libyen, tilsluttede det yderste parlamentariske venstre sig den forkerte lejr.
- Jørn Andersen: Udfordring for Enhedslistens venstrefløj
Socialistisk Arbejderavis nr. 308, apr 11 – side 7
Note: Enhedslistens knæfald for krigspropagandaen har været et chok for mange. Det stiller ikke kun spørgsmål ved EL som anti-imperialistisk parti. Det rejser også mere grundlæggende spørgsmål om, hvilken anti-kapitalistisk venstrefløj, vi har brug for – ikke mindst med udsigten til en kommende S-SF-R-regering.
- Det mener vi: Enhedslistens fremgang – hvad nu?
Socialistisk Arbejderavis nr. 304, dec 10 – side 5
Note: ”Det er en syg tankegang, at din ret til at leve sammen med den du elsker, gøres afhængig af uddannelsesniveau og indtægtsforhold”. Det var det klare budskab fra Johanne Schmidt-Nielsen. Den klare linje og S og SF’s højreskred har styrket Enhedslisten, der, ifølge de seneste meningsmålinger, står til at få det bedste valg i partiets historie.
- Jakob L. Krogh: Enhedslisten: Styrker og svagheder
Socialistisk Arbejderavis nr. 299, jul 10 – side 6
Note: Enhedslisten vokser både i medlemstal og i meningsmålingerne. Vi har nu over 5.000 medlemmer. Og hvis der var valg i dag, ville vi få syv mandater i folketinget.
- Lars Henrik Carlskov: Årsmøde i Liste Ø: Ingen højredrejning her
Socialistisk Arbejderavis nr. 298, jun 10 – side 4
Note: I weekenden 14.-16. maj var flere hundrede socialister samlet på Nørrebro til Enhedslistens årsmøde. Hvis man skal tro de borgerlige medier – og det skal man som bekendt sjældent – tog Listen her et ryk til højre og gjorde sig klar til rollen som parlamentarisk støtteparti og sikkerhedsnet for en socialdemokratisk ledet regering.
- Jakob L. Krogh: Årsmøde i Liste Ø: „Jeg kunne ikke forstille mig en bedre måde at tilbringe weekenden på“
Socialistisk Arbejderavis nr. 298, jun 10 – side 4
Note: Socialistisk Arbejderavis har talt med to deltagere på Enhedslistens årsmøde.
- Jesper Juul Mikkelsen: NATO og piraterne: Enhedslisten på den forkerte side
Socialistisk Arbejderavis nr. 295, feb 10 – side 2
Note: At den danske regering sender et krigsskib til Afrikas Horn for at deltage i NATOs piratjagt ved Somalia er ikke overraskende, da det ikke er første gang, at dansk udenrigspolitik bliver dikteret af Mærsk og Dansk Industri. Men at NATO-operationen „Ocean Shield“ er vedtaget med Enhedslistens stemmer er til gengæld både overraskende og bekymrende.
- Jakob Nerup: Enhedslisten i SFs fodspor
Socialistisk Arbejderavis nr. 295, feb 10 – side 5
Note: Den politiske udvikling, Enhedslisten har gennemgået i de sidste par, år er meget markant. Bevægelsesorienteret antikapitalisme er erstattet af stueren parlamentarisme. Enhedslistens profil og politik ligner i dag mere SF, før Villy sprang ud som nyliberal islamofob.
- Christine Kyndi: Dødstrusler mod Per Clausen
Socialistisk Arbejderavis nr. 295, feb 10 – side 7
Note: „Håber satme at I bliver slået ihjel en for en, og jeg skal nok selv deltage aktivt.“, sådan stod der i en mail sendt til Per Clausen, folketingsmedlem for Enhedslisten. Han modtog mailen efter at have kaldt justitsministeren i samråd om den politiske vold i Århus.
- Jakob L. Krogh: Enhedslistens krisepjece: – Et godt første skridt
Socialistisk Arbejderavis nr. 295, feb 10 – side 9
Note: Venstrefløjen har behov for at forstå verden for at kunne forandre den. Derfor er det enormt positivt, at Enhedslisten har udgivet en pjece, der analyserer den økonomiske krise. Endnu mere positivet er det, at analysen er marxistisk.
- Robert Lange: Hvordan Enhedslisten burde forholde sig til finanslovsforhandlinger
Socialistisk Arbejderavis nr. 295, feb 10 – side 12
Note: Inden for en overskuelig tidsramme vil der være folketingsvalg, og dermed efter al sandsynlighed et regeringsskifte til S-SF regering. Her vil både Enhedslisten og Radikale Venstre være støttepartier. Enhedslisten vil dermed se sig i en ny rolle, hvor der skal tages stilling til finansloven, og om der skal stemmes for eller imod den.
- Jakob L. Krogh: Kommunalvalg: Muligheder for Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 293, dec 09 – side 5
Note: Kommunalvalget betød en massiv fremgang på 7,1 pct. for SF, især på bekostning af Socialdemokraterne og De Radikale, men også Enhedslisten tabte 0,4 pct.
- Freddie Nielsen: „For den mindste forbedring“ – om venstrefløjen, reformer og magten
Socialistisk Arbejderavis nr. 293, dec 09 – side 5
Note: Gang på gang støder man på sætningen „loven er vedtaget af alle folketingets partier minus Enhedslisten“. Der er ganske vist dem, der mener, at det betyder at EL har sat sig uden for indflydelse, men i virkeligheden er det et styrketegn for socialister, at de ikke lader sig fange ind af alle hånde forlig og politiske studehandler.
- Jakob Nerup: Enhedslistens årsmøde: Folketinget frem for bevægelsen
Socialistisk Arbejderavis nr. 289, jun 09 – side 6
Note: Enhedslisten er et parti i bevægelse. I tider med megen klassekamp og udenomsparlamentarisk mobilisering som sidste år, så rykker Enhedslisten med. Og i tider som nu uden den store bevægelse, så fokuserer Enhedslisten på folketingrepræsentationen.
- Jakob Nerup: Enhedslistens årsmøde: Store udfordringer – det kniber med svarene
Socialistisk Arbejderavis nr. 288, apr 09 – side 5
Note: Hvad skal Enhedslisten gøre for at fylde det store tomrum efter SF’s højredrejning? Hvordan vil Enhedslisten organisere modstanden mod krisens konsekvenser for arbejderklassen? Hvilken politisk rolle skal Enhedslisten spille i klimakampen? Svarene på disse store spørgsmål kan være forskellen på succes eller fiasko for venstrefløjen i de næste valg og kampe.
- Jakob Nerup: Enhedslistens faglige konference: Faglig kamp mod krisen
Socialistisk Arbejderavis nr. 286, feb 09 – side 14
Note: Arbejderne er de første som betaler for krisen. Mange bliver arbejdsløse og mange bliver presset af arbejdsgiverne. Truslen om fyringer kan få folk til at gå ned i løn eller knokle mere. Det kan få fagbevægelsen til at holde igen på lønkravene til overenskomstforhandlingerne i foråret 2010. Det kan få folk til at se stort på klimakrisen for at firmaet kører videre.
- Jakob Nerup + Morten Kabell: Borgmesterpost eller oprør
Socialistisk Arbejderavis nr. 281, aug 08 – side 12
Note: Om godt et år skal Enhedslisten i valgkamp ude i kommunerne. Her skal vi udfylde det tomrum, som SF’s højreskred efterlader, og træde frem som det rød-grønne alternativ, som arbejderklassen oplever som sit talerør. Men er vi rustet til den rolle? Morten Kabell, medlem af Borgerrepræsentationen i København for Enhedslisten og Jakob Nerup, medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse, giver her deres bud.
- Jakob Nerup: Kommentar fra Enhedslistens årsmøde: Mere klasse – mere aktivisme – mere socialisme
Socialistisk Arbejderavis nr. 278, apr 08 – side 4
Note: Når et parti har lidt et valgnederlag og er uden kurs, så bliver det førstkommende årsmøde altafgørende for fremtiden.
- Asmaa Abdol-Hamid: Enhedslisten burde fræse derudad
Socialistisk Arbejderavis nr. 278, apr 08 – side 5
Note: Der er masser af muligheder for at bedrive politik på en ny måde.
- Alexander Lassithiotakis: Enhedslisten i offensiven – Aktivistisk og politisk
Socialistisk Arbejderavis nr. 277, mar 08 – side 4
Note: I Enhedslisten diskuteres der livligt, hvad vej partiet skal for at komme fremad. Og det er ikke så mærkeligt. Partiet gik tilbage ved valget i en situation, hvor mange folk rykker til venstre. Efterfølgende har SF brugt sin succes til at rykke mod højre, og det er tydeligt for enhver, at der er både behov og muligheder for, at Enhedslisten kommer i offensiven.
- Pernille Rosenkrantz-Theil: Kommentar: Travlt ved håndvasken i Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 277, mar 08 – side 4
Note: Hold da kæft, hvor er det nemt! I pressen kan man læse, at Enhedslisten nu har sat navn på valgnederlaget – Asmaa og Villy. Der har godt nok været travlt ved håndvasken.
Enhedslisten har ganske rigtigt et seriøst problem. Men hedder problemet virkelig Asmaa og Villy?
- Michael Voss: Kommentar: Enhedslisten skal tage ansvar
Socialistisk Arbejderavis nr. 276, feb 08 – side 3
Note: For et socialistisk parti må det altid være hovedopgaven at bidrage til arbejderklassens og andre undertrykte gruppers egen bevægelse og organisering. Det er her, der kan skabes forandring, og det er her, kimen til et opgør med kapitalismen lægges.
- Vibeke Syppli Enrum: Kommentar: Et bud på hvor Enhedslisten skal hen i de kommende år
Socialistisk Arbejderavis nr. 275, jan 08 – side 4
Note: Enhedslisten holder årsmøde 18.-20. april. Vi vil frem til årsmødet bede en række aktive folk i Enhedslisten give deres personlige bud på, hvordan Enhedslisten kan udvikle sig.
Denne kommentar er skrevet af Vibeke Syppli Enrum, Svendborg, som er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse.
- Alexander Lassithiotakis: Interview med Johanne Schmidt-Nielsen, MF for Enhedslisten: Enhedslisten og valget
Socialistisk Arbejderavis nr. 274, nov 07 – side 4
Note: Alexander Lassithiotakis har talt med Enhedslistens spidskandidat og topscorer ved valget, Johanne Schmidt-Nielsen – om valget, Enhedslisten og fremtiden.
- IS/U: Støt Asmaa
Socialistisk Arbejderavis nr. 273, okt 07 – side 3
Note: 2. juni 1992 stemte Danmark Nej til EU’s Maastricht-aftale. Men Over-Danmark var ikke tilfreds og fik en ny afstemning og et ja 18. maj 1993.
- IS/U: Kom i offensiven, venner
Socialistisk Arbejderavis nr. 272, sep 07 – side 5
Note: Enhedslisten er under spærregrænsen og Asmaa er årsagen. Medier, spindoktorer og nogle folk på venstrefløjen er gået i selvsving og i gang med at skabe et valgnederlag til Enhedslisten allerede før valget er udskrevet.
- Johanne Schmidt-Nielsen + Per Clausen: Enhedslisten er uundværlig i Folketinget
Socialistisk Arbejderavis nr. 272, sep 07 – side 5
Note: Hver dag bekræfter, at Enhedslisten er uundværlig. Derfor kalder den aktuelle situation både på fælles handling og åben diskussion om de uenigheder, der findes i partiet og blandt vores venner. Ingen er ufejlbarlige heller ikke Enhedslisten, men uden os går det først for alvor galt.
- Jørn Andersen: Enhedslistens årsmøde over for store udfordringer: Stor selvtillid – men er det nok?
Socialistisk Arbejderavis nr. 256, maj 06 – side 11
Note: Enhedslistens årsmøde kunne næsten ikke være holdt på et bedre tidspunkt. Ikke blot er EL gået markant frem ved de seneste valg og har næsten fordoblet sit medlemstal på 1½ år. Årsmødet fandt også sted lige før de formentlig største mobiliseringer blandt fagforeninger og uddannelsessøgende i nyere tid.
- Dobbeltinterview med Søren Søndergaard (Ø) og Jakob Nerup (IS): Antikapitalismen skal på sporet igen
Socialistisk Arbejderavis nr. 247, okt 05 – side 7
Note: Jakob Nerup (ISU) og Søren Søndergaard (Ø) giver her nogle bud på, hvilke opgaver der venter både revolutionære som reformister i modstanden til Fogh og kapitalisme.
- Jørn Andersen: Reportage fra Enhedslistens årsmøde: Høj selvtillid – og store udfordringer
Socialistisk Arbejderavis nr. 242, apr 05 – side 3
Note: Med en valgfremgang på 2 mandater og 700 flere medlemmer på 3 måneder er det ikke underligt at Enhedslistens årsmøde i bededagsferien var præget af høj selvtillid.
- Jesper Juul Mikkelsen + Jesper Høi Kanne: Landsmøde i SUF
Socialistisk Arbejderavis nr. 241, apr 05 – side 3
Note: Dette er en reportage fra lørdagen på landsmødet i Socialistisk Ungdomsfront.
- Klaus B. Jensen: Interview med Per Clausen, EL, og Jørn Andersen, IS: Perspektiver for venstrefløjen
Socialistisk Arbejderavis nr. 240, mar 05 – side 6
Note: Der er skrevet og sagt meget om folketingsvalget i februar. Fogh fortsætter 4 år endnu, Socialdemokraterne og SF fik smæk, mens Enhedslisten gik flot frem. Men hvor efterlader det venstrefløjen? Er vi i defensiven eller i offensiven? Det og meget andet debatterer Per Clausen, medlem af folketinget for Enhedslisten og Jørn Andersen fra Internationale Socialister.
- Jørn Andersen: Venstrefløjen efter folketingsvalget: En udfordring til Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 239, mar 05 – side 2
Note: Folketingsvalget gav både et negativt og et positivt resultat. Det negative var selvfølgelig, at Fogh ikke blev væltet. Det positive var, at Enhedslisten gik markant frem.
- Jakob Nerup: Enhedslistens landsmøde: Til venstre – i folketinget
Socialistisk Arbejderavis nr. 226, mar 04 – side 4
Note: “Vi skal gøre alt for at Fogh ikke sidder året ud – nok er nok.” Sådan indledte Bruno Jerup Enhedslistens landsmøde på vegne af Hovedbestyrelsen.
- Jan Hoby: Mens vi venter på oprøret (Interview med Per Clausen, Enhedslisten): Hvilken vej for venstrefløjen?
Socialistisk Arbejderavis nr. 219, okt 03 – side 4
Note: Regeringen har sat sig i den ideologiske stridsvogn og erklæret krig mod alt og alle. Men trods åbenlys løgnagtighed, trods angreb på fagbevægelsen, arbejdere og unge, så har fagbevægelsen og venstrefløjen ikke kastet alle kræfter ind i kampen mod Danmarkshistoriens mest reaktionære regering.
- Jan Hoby: SF og Enhedslisten på skråplan i København
Socialistisk Arbejderavis nr. 217, aug 03 – side 4
Note: Med Børneplanen står man i dag i en situation, hvor hverdagen bliver forringet for hundredvis af børn, og ansatte vil få dårligere fysisk og psynkisk arbejdsmiljø i 44 daginstitutioner.
- Interview med Finn Sørensen: Styrk venstrefløjen!
Socialistisk Arbejderavis nr. 206, sep 02 – side 7
Note: Socialistisk Arbejderavis har talt med Finn Sørensen om den voksende aktivitet i arbejderklassen, og om hvilken rolle venstrefløjen har – og bør have – indenfor arbejderklassen.
- Ida H. Jakobsen: Enhedslistens landsmøde: Aktivitet mod nyliberalismen
Socialistisk Arbejderavis nr. 203, maj 02 – side 10
Note: Enhedslisten afholdt deres årlige landsmøde d. 12.-14. april. Blandt de vigtigste punkter på dagsordenen var kampen mod den borgerlige regering og diskussion af partiets EU-politik.
- Poul Erik Kristensen: EU-forbehold: Enhedslisten: Farlig udmelding
Socialistisk Arbejderavis nr. 201, feb 02 – side 2
Note: Keld Albrechtsens forslag om, at to af de danske forbehold skal genforhandles viser, at han i alt for mange år har levet af at diskutere politik på de bonede gulve.
- Martin B. Johansen: Enhedslisten mellem reform og revolution
Socialistisk Revy nr. 4, maj 98 – side 20
Note: For første gang siden dannelsen i 1989 skal Enhedslisten diskutere, hvad partiet mener med socialisme, og om man skal nå dertil med reform eller revolution. Martin Johansen kritiserer i denne artikel Enhedslistens program for at sætte sig mellem to stole.
- Charlie Lywood: SF og Enhedslisten: Ingen magt bag de gode ideer
Socialistisk Arbejderavis nr. 149, dec 96 – side 2
Note: Mange socialister knytter forhåbninger til SF og Enhedslistens politiske comeback. Det er godt, at regeringen er blevet tvunget til at bruge venstrefløjens stemmer. Men der er problemer, som de to partiers strategi ikke kan overkomme.
- Tom Christiansen: Efter Enhedslistens landsmøde: Håbet er grønt – svaret er rødt!
Socialistisk Arbejderavis nr. 63, okt 90 – side 4
Note: Enhedslisten – liste Ø – er den eneste valgbare mulighed til venstre for SF. Derfor var Enhedslistens landsmøde d. 22-23 september også af stor interesse for socialister.
- Skriv under for Enhedslisten
Socialistisk Arbejderavis nr. 50, jun 89 – side 2
Note: Der er dannet en enhedsliste mellem VS og SAP, som vil stille op til det næste folketingsvalg.
- SUF (Socialistisk UngdomsFront)
- Jesper Juul Mikkelsen: Interview med SUF: Splittelse er skadelig for venstrefløjen
Socialistisk Arbejderavis nr. 315, dec 11
Note: I weekenden 3.-4. dec. besluttede Enhedslistens hovedbestyrelse med et knebent flertal 12 mod 11 at anderkende de ca. 30 udbrydere af SUF, som et ungdomsudvalg i Enhedslisten. Vi har talt med Annika Holm Nielsen fra SUFs ledelse om deres reaktion på beslutningen.
- Rasmus Holmegaard + Jesper Juul Mikkelsen: Split i SUF
Socialistisk Arbejderavis nr. 313, okt 11 – side 3
Note: Den 22. september valgte en lille gruppe at bryde med SUF for at danne Enhedslisten Ungdom (EU). Dette splittelsesforsøg er udtryk for den voksende politiske uenighed, som eksisterer i både Enhedslisten og SUF, og som handler om, hvilken retning venstrefløjen skal udvikle sig i.
- Niklas Zenius Jespersen: SUF: Så er den gal igen!
Socialistisk Arbejderavis nr. 268, apr 07 – side 11
Note: I påsken holdt Socialistisk UngdomsFront (SUF) sit årsmøde. Og det må siges at være et af de mere usædvanlige.
- Genstart Danmark – En modsætningsfuld konference
Socialistisk Arbejderavis nr. 259, sep 06 – side 11
Note: Genstart Danmark konferencen som blev afholdt den 1. september, var startskuddet til et samarbejde imellem de tre ungdomsorganisationer DSU, SFU og SUF samt en del af fagbevægelsens ungdomsorganisationer.
- Jesper Juul Mikkelsen: Landsmødet og eksklusionssagen i SUF
Socialistisk Arbejderavis nr. 255, apr 06 – side 10
Note: Fredag d. 7. april var der stormøde i SUF (Socialistisk Ungdomsfront), og fronterne var trukket hårdt op imellem dem, der ville eksklusion af Standpunkt, og dem, der var imod.
- Interview med Anders Frisk (SUF) og Marie Frederiksen (Socialistisk Standpunkt): Hvordan skal vores venstrefløj kæmpe for forbedringer og socialisme?
Socialistisk Arbejderavis nr. 254, apr 06 – side 15
Note: Socialistisk Arbejderavis har spurgt en aktivist fra SUF (Anders Frisk) og Socialistisk Standpunkt (Marie Frederiksen), om hvordan vi bedst kan smadre kapitalismen, hvordan venstrefløjen kommer fremad og får opbygget en kamporganisation, som kan være med til at ændre verden.
- Jesper Juul Mikkelsen: Eksklusionssagen i SUF: Eksklusion er en farlig vej for venstrefløjen
Socialistisk Arbejderavis nr. 254, apr 06 – side 15
Note: Eksklusionssagen i SUF afspejler flere af de opgaver og udfordringer, vi som venstrefløj står over for.
- Andreas Rohde: Ved nærmere eftertanke: En radikaliseret venstrefløj
Socialistisk Arbejderavis nr. 246, sep 05 – side 5
Note: Venstrefløjen er endelig ved at komme ud af den kolde krigs mørke. Folk tænker ikke længere i samme grad på madkøer og politiovervågning, når de hører ordet socialisme – de tænker krigsmodstand, EU-modstand og modstand mod forringelser, især på uddannelses-stederne.
Kommentar af Andreas Rohde (SUF)
- Jesper Juul Mikkelsen + Jesper Høi Kanne: Landsmøde i SUF
Socialistisk Arbejderavis nr. 241, apr 05 – side 3
Note: Dette er en reportage fra lørdagen på landsmødet i Socialistisk Ungdomsfront.
- Anders Gredal Berner: Kommentar: Behov for samlet venstrefløj mod racisme
Socialistisk Arbejderavis nr. 222, dec 03 – side 6
Note: Diskussionen af hvordan vi som venstrefløj fører kampen mod racisme er igen aktuel. En række debatarrangementer mellem Minoritetspartiet of Dansk Folkepartis Ungdom er flere gange blevet blokeret, chikaneret og forsøgt forhindret på anden vis.
- VS
- Hans Erik Madsen: En venstrefløj, der gør en forskel i klassekampen
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 8
Note: Den store udfordring for venstrefløjen er at skabe et parti, som gør en forskel i den daglige klassekamp. Flere mandater og flere medlemmer er godt, men ikke godt nok.
- Anders Schou: På kanten: VS i opløsning
Socialistisk Arbejderavis nr. 37, feb 88 – side 4
Note: Partiet Venstresocialisterne går med hastige skridt sin egen opløsning i møde. Med jævne mellemrum kan man i aviserne læse om fremtrædende medlemmer, som melder sig ind i SF, melder sig ud af VS eller overvejer at gøre det. Flertallet i det fornyligt afsatte forretningsudvalg opfordrede endog til en sammenslutning med folkesocialisterne.
- Hans Jørgen Vad: VS-Landsmøde: Der blev rørt i grøden
Socialistisk Arbejderavis nr. 35, dec 87 – side 6
Note: Invitationen fra nogle ledende SFere til VS om sammenslutning med SF skabte megen diskussion forud for VS’ landsmøde i november. Men stemningen blandt de godt 250 deltagere var fra starten afvisende overfor flirten med SF.
- Ole Mølholm Jensen: VS’ historie: Som et siv i vinden
Socialistisk Arbejderavis nr. 35, dec 87 – side 7
Note: I arbejderbevægelsen har man altid diskuteret, om socialismen kan opnås via reformer, eller om det er nødvendigt med en revolution.
- Efter VS’s landsmøde: VS freder SF og Socialdemokratiet
Socialistisk Arbejderavis nr. 30, jun 87 – side 2
Note: Ligesom SF brugte bededagene til at holde udsalg, holdt også VS udsalg af sine politiske ideer.
- Hans Jørgen Vad: Så rablede det for VS
Socialistisk Arbejderavis nr. 24, nov 86 – side 2
Note: VS-kongressen 4.-5. oktober var ekstraordinær i mere end een forstand. Et definitivt punktum for den linje, som overvejende har præget partiet siden starten i 1967.
- Jason Meyler: Fra ilden i asken
Socialistisk Arbejderavis nr. 21, aug 86 – side 2
Note: Nyhedsmanglen midt i sommerferien har måske fremhævet fire ledende VS'eres indmeldelse i SF mere end det ellers ville have været tilfældet.
- Phil Marfleet: Reformism or the revolutionary party – the VS (Denmark) Conference
International Socialism Journal nr. 3, dec 78 – side 91
Note: During the first two weekends in November 1978, the Left Socialists (Venstresocialisterne – or VS) of Denmark held their 10th Congress in Copenhagen. There were 150 delegates and up to twice as many observers, including many from other sections of the Danish left. Also present were representatives from FK (Sweden), Inuit Ataqatigiit (Greenland) and SWP (Britain).
- IS/ISU
Se også: Bomben i Søllerødgade; IS-tendensen historie - Jørn Andersen: IS/U Landsmøde 2015: Byg op til det næste opsving
Socialistisk Arbejderavis nr. 342, dec 14 – side 13
Note: Når arbejderklassen ikke slås, er socialistiske ideer under pres.
- Jørn Andersen: Enhedslistens årsmøde: Udelukkelse af SAP, DKP og IS?
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 5
Note: Til Enhedslistens årsmøde i maj har 11 medlemmer med Christian Juhl, MF, i spidsen stillet et tilsyneladende uskyldigt forslag om, at “Medlemmer af andre partier er ikke medlemsberettigede”.
- IS/U: Krisen i SWP
Socialistisk Arbejderavis nr. 334, dec 13
Note: Socialist Workers Party (SWP) i Storbritannien er i en stor krise, som nu har været over et år. Partiet, som er den største revolutionære, socialistiske organisation i Storbritannien, står i december overfor dets tredje kongres på et år.
- IS/U: Opbygning af IS: Ideer lever ikke uden organisation
Socialistisk Arbejderavis nr. 331, aug 13
Note: Opbygningen af en større og stærkere IS-organisation er den vigtigste opgave for socialister i dag.
- IS/U: Udtalelse fra Internationale Socialisters landsmøde 2012: Sådan opbygger vi modstanden
Socialistisk Arbejderavis nr. 317, feb 12
Note: Krisepolitikken har hidtil kun mødt sporadisk modstand – og væsentligst af symbolsk art som demonstrationerne mod velfærdsforringelser under VKO og protester fra tillidsmandsmøder. Så skuffede forventninger over den nye regerings brudte løfter er i første omgang ikke noget der samler til modstand, snarere apati.
- Jørn Andersen: IS 20 år: 20 år for socialisme
Socialistisk Arbejderavis nr. 234, okt 04 – side 8
Note: I dette efterår er det 20 år siden, at Internationale Socialister blev dannet. I disse 20 år har vi oplevet 80‘ernes højredrejning, Berlin-murens fald i 1989, en ny imperialistisk offensiv – men også, fra slutningen af 1990erne, begyndelsen på en ny anti-kapitalistisk bevægelse.
- Hans Erik Madsen: Jubilæumstillæg nr. 200: Altid forrest i kampen
Socialistisk Arbejderavis nr. 200, jan 02 – side 14
Note: Socialistisk Arbejderavis – talerør for den antikapitalistiske bevægelse – formidler af arbejderklassens kampe – organisator for ISU
- Alexander Lassithiotakis: Marxisme i hverdagen: Vil ISU omklamre ATTAC?
Socialistisk Arbejderavis nr. 191, mar 01 – side 7
Note: Når ISU’ere deltager i demonstrationer eller i bevægelsesarbejde, markerer vi os også som ISU’ere.
- ISU vokseværk
Socialistisk Arbejderavis nr. 187, nov 00 – side 11
Note: Sideløbende med Prag-komiteerne og ISU afdelingernes kampagne for at få løsladt de fængslede Prag aktivister har mange meldt sig ind i ISU.
- Internationale Socialister & ISU: Årsmøde 2000
Socialistisk Arbejderavis nr. 187, nov 00 – side 11
Note: Årsmødet afholdes den 25.-26. november i Kulturhus Århus.
- Hans Erik Madsen: IS 15 år: 15 år for socialisme
Socialistisk Arbejderavis nr. 176, okt 99 – side 9
Note: Verden i dag er farligere og mere uretfærdig end da IS blev dannet for 15 år siden. Men der er også håb midt i kapitalismens vanvid. Hans Erik Madsen opsamler og vurderer erfaringer fra 15 års klassekamp og opbygning af Internationale Socialister.
- Ole Mølholm Jensen: IS-kongres '98: Nye muligheder – nye udfordringer
Socialistisk Revy nr. 10, dec 98 – side 27
Note: IS holdt i slutningen af november måned kongres for at diskutere muligheder og opgaver for revolutionære socialister i Danmark.
- IS: Et vigtigt skridt frem
Socialistisk Revy nr. 8, okt 98 – side 31
Note: IS tog et vigtigt skridt frem i september måned. 26 nye medlemmer og to nye afdelinger viser, at socialistiske organisationer kan vokse hurtigt i denne tid.
- IS-kongres 1997
Socialistisk Arbejderavis nr. 172, dec 97 – side 7
Note: Det centrale spørgsmål på Internationale Socialisters kongres, som blev afholdt d. 22–23. november, var skiftet i den politiske stemning i Europa efter de franske storstrejker i december 1995.
- Ågot Berger: 10 år for socialisme
Socialistisk Arbejderavis nr. 108, okt 94 – side 12
Note: Internationale Socialister har nu eksisteret og arbejdet for socialismen i 10 år. I den anledning udgiver organisationen en pjece om de ti år.
- Tom Christiansen: 10 år for socialisme
International Socialisme nr. 8, okt 94 – side 5
Note: Den 30. september 1994 var tiårsdagen for organisationen Internationale Socialister. Det giver selvfølgelig anledning til at kigge tilbage og gøre status over, hvor langt vi er nået.
Men først er der nok et spørgsmål, som trænger sig på: hvorfor overhovedet bruge 10 år på socialisme? Mange vil sikkert mene, at det er forældet at snakke om socialisme.
- Tom Christiansen: Udsigter og perspektiver for socialister
International Socialisme nr. 6, okt 93 – side 15
Note: Verden har her fra starten af 1990'erne været ude i en rivende malstrøm af forandringer, hvis betydning, det kan være svært at overdrive. Murens fald i 1989 og Østblokkens efterfølgende kollaps var enden på det verdensbillede, som har været fremherskende siden 2. verdenskrig. Nemlig et billede af en verden delt op i to blokke: kapitalismen i vest og kommunismen i Øst.
- Ågot Berger: Hverken USA eller Sovjet, men International Socialisme: IS 5 år
Socialistisk Arbejderavis nr. 52, sep 89 – side 9
Note: De, der i årtier har forsvaret Stalins bedrifter og hyldet Bresjnev som eksponent for den proletariske internationalisme, peger i dag på en forening af kapitalister og arbejdere i kampen mod miljøødelæggelser og erklærer klassekampen for død. Den ideologiske forvirring på venstrefløjen er udbredt.
- Leder: Fornuftens kollision
Socialistisk Arbejderavis nr. 43, okt 88 – side 2
Note: Kodeordet på venstrefløjen er “samling”. Alle har nogen, som de gerne vil samles med. Det opløsningsramte VS har længe villet i kanen med DKP og SAP. SAP har hele tiden været vilde med ideen, selv om fremtrædende hovedbestyrelsesmedlemmer nu stiller spørgsmålstegn ved, om SF er en bedre makker at samles med.
- IS/U: Eet revolutionært parti
Socialistisk Arbejderavis nr. 41, aug 88 – side 11
Note: Revolutionære Socialister (RS) har rettet en henvendelse til IS for at undersøge mulighederne for en sammenlægning. I lyset af venstrefløjens forfald er det en uhyre positiv udvikling.
- Anders Schou: “Vi vil lære noget om socialismen”
Socialistisk Arbejderavis nr. 26, jan 87 – side 11
Note: I slutningen af sidste år afholdt IS i Århus en møderække over fire aftener.
- Anne Kaltoft: Hvorfor sælger vi Socialistisk Arbejderavis?
Socialistisk Arbejderavis nr. 25, dec 86 – side 11
Note: Hvorfor står ISere på gaden den ene uge efter den anden med røde næser og blå lår, mens de tålmodigt modtager det ene “NEJ, jeg vil ikke købe jeres avis” efter det andet?
- Årsmøde i IS
Socialistisk Arbejderavis nr. 23, okt 86 – side 10
Note: Søndag den 21. september afholdt Internationale Socialister sit andet årsmøde.
- Peter Wedel: RS sagde nej!
Socialistisk Arbejderavis nr. 20, jun 86 – side 10
Note: Den 24.-25. maj holdt IS landsmøde i København. Det overordnede emne var et muligt arbejderflertal i folketinget, efter næste valg.
- IS: Her står vi
Socialistisk Arbejderavis nr. 1, okt 84 – side 7
Note: Internationale Socialisters første politiske grundlag – “de 4 principper”
- Bomben i Søllerødgade
Se også: IS/ISU - IS/U: Pressemeddelelse: Bombemordet i Søllerødgade
Socialistisk Arbejderavis nr. 328, apr 13
Note: Det er glædeligt, at det nu med Ekstrabladets historie i dag er kommet frem, hvilke navne og hvilke fascistiske kræfter, det var, som den 16. marts 1992 stod bag bombedrabet i Søllerødgade mod Internationale Socialisters kontor, som kostede vores kammerat Henrik Christensen livet. Det står nu klart at det eneste politiske mord i Danmark siden 2. verdenskrig blev begået af den internationale fascistiske bevægelse.
- Jesper Juul Mikkelsen: Film: Bomben i Søllerødgade: Et levende historisk dokument om Søllerødgade-bomben
Socialistisk Arbejderavis nr. 318, mar 12 – side 11
Note: Lørdag den 5. marts var der premiere på filmen ”Bomben i Søllerødgade”. 280 gamle og unge venstrefløjsaktivister og antiracister var mødt op for at se filmen om nazisternes dødelige angreb på venstrefløjen for 20 år siden.
- Sonja Andersen Lange: Interview med film-bagmand: Bombemordet i Søllerødgade
Socialistisk Arbejderavis nr. 318, mar 12 – side 13
Note: D. 16. marts er 20-årsdagen for bombemordet i Søllerødgade. Lørdag d. 10. marts var der præmiere på en dokumentarfilm om hændelsen – men er det overhovedet relevant at beskæftige sig med 20 år efter? Socialistisk Arbejderavis har snakket med Rasmus Preston, der er en af mændene bag filmen.
- Jørn Andersen: Bomben i Søllerødgade
Socialistisk Arbejderavis nr. 317, feb 12 – side 16
Note: Mandag den 16. marts 1992, kl. 11.32 om formiddagen, sprang en kraftig brevbombe i Internationale Socialisters lokaler i Søllerødgade i København. Brevbomben dræbte medlem af Internationale Socialister, Henrik Christensen, og lokalerne blev totalt raseret ved eksplosionen.
- Morten Poulsen: Antinazisme: Bomben i Søllerødgade (1992)
Socialistisk Arbejderavis nr. 253, mar 06 – side 5
Note: Den 16. marts 1992 sprang en brevbombe i Internationale Socialisters lokaler, der dengang lå i Søllerødgade. Bomben kostede IS’eren og anti-racisten Henrik Christensen livet.
- Mikkel Bay: Søllerødgade: Kampen mod racisme og nazisme fortsætter
Socialistisk Arbejderavis nr. 202, mar 02 – side 10
Note: Ca. 100 personer deltog den 16. marts i København i en minde- og protestdemonstration. Anledningen var 10-års dagen for bombe-attentatet mod IS-kontoret i Søllerødgade, hvor Henrik Christensen blev dræbt.
(Flere links til attentatet i Søllerødgade)
- Søllerødgade: PET sylter bombesag
Socialistisk Revy nr. 16, jul 99 – side 5
Note: Den 16. marts 1992 blev Internationale Socialisters kontor på Søllerødgade i København raseret af en brevbombe.
Bomben dræbte Henrik Christensen.
Siden er Politiets efterforskning af sagen blevet syltet.
- Ole Mølholm Jensen: Søllerødgade: Med kikkerten for det blinde øje
Socialistisk Revy nr. 2, mar 98 – side 26
Note: Bombemordet i Søllerødgade i 1992 er stadig uopklaret. Ole Mølholm Jensen kritiserer i denne artikel politiet for at vende det blinde øje til, at gerningsmændene mest oplagt skal findes i det nazistiske miljø
- Søllerødgade: Fem år efter bombedrabet
Socialistisk Arbejderavis nr. 154, mar 97 – side 2
Note: 16. marts i år er femårs-dagen for mordet på Henrik Christensen, medlem af Internationale Socialister.
- Sætter kikkerten for det blinde øje
Socialistisk Arbejderavis nr. 152, feb 97 – side 2
Note: Politiet vil ikke undersøge oplysninger om, at danske nazister har været på bombekursus i Tyskland.
- Debatmøde ved 4-årsdagen for mordet på Henrik Christensen: Stop nazismen
Socialistisk Arbejderavis nr. 129, feb 96 – side 7
Note: I anledning af fireårsdagen for mordet på Henrik Christensen d. 16. marts 1992 arrangerer Blågårdens Medborgerhus et debatmøde i samarbejde med Internationale Socialister og andre.
- Erik Mikkelsen + Mette Jørgensen + Jacob Nøhr Schubart: Mange på gaden mod nazisterne
Socialistisk Arbejderavis nr. 102, apr 94 – side 14
Note: Fakkelvagt i Søllerødgade. Demonstration i Albertslund. Protester i Randers
- Johan Elkjær: Aktivitet mod nazisterne
Socialistisk Arbejderavis nr. 101, mar 94 – side 4
Note: Nazister og racister står bag over 200 tilfælde af terror. Men politiet nægter at se virkeligheden i øjnene.
- Særnummer efter bomben i Søllerødgade
Socialistisk Arbejderavis nr. 80, mar 92
Note: Indhold og links
- Hans Jørgen Vad: Attentatet skal opklares!
Socialistisk Arbejderavis nr. 80, mar 92 – side 4
Note: Særnummer efter bomben i Søllerødgade
- SAP
- Jørn Andersen: Fra SAP til SAP
Socialistisk Arbejderavis nr. 342, dec 14 – side 14
Note: SAP har skiftet navn – fra Socialistisk Arbejderparti til Socialistisk Arbejderpolitik.
- Jørn Andersen + Jørn Andersen: Enhedslistens årsmøde: Udelukkelse af SAP, DKP og IS?
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 5
Note: Til Enhedslistens årsmøde i maj har 11 medlemmer med Christian Juhl, MF, i spidsen stillet et tilsyneladende uskyldigt forslag om, at “Medlemmer af andre partier er ikke medlemsberettigede”.
- DKP
- Hans Erik Madsen: En venstrefløj, der gør en forskel i klassekampen
Socialistisk Arbejderavis nr. 336, feb 14 – side 8
Note: Den store udfordring for venstrefløjen er at skabe et parti, som gør en forskel i den daglige klassekamp. Flere mandater og flere medlemmer er godt, men ikke godt nok.
- Jørgen Lund: Boganmeldelse: Ole Sohn: "Et liv i kamp og kærlighed – om sygeplejerske Elna Hiort-Lorenzen"
Socialistisk Arbejderavis nr. 100, feb 94 – side 12
Note: Dansk Sygeplejeråd har udsendt Ole Sohns bog “Et liv i kamp og kærlighed – om sygeplejerske Elna Hiort-Lorenzen”. Når bogen er god, dramatisk og letlæst, er det fordi den nu 92-åriges liv har været dramatisk.
- Ulrik Olsen: Danmarks Kommunistiske Parti fejrer fødselsdag: Oprør – tilpasning
Socialistisk Arbejderavis nr. 54, nov 89 – side 9
Note: Efter 1. verdenskrig var der et vældigt klassekampsopsving i hele Europa og også i Danmark.
Revolutionen i Rusland satte sine spor. Det gav tro på en forandring. De forskellige smågrupper på venstrefløjen sluttede sig sammen og dannede Venstresocialistisk Parti. VSP tilsluttede sig Kommunistisk Internationale og skiftede i 1920 navn til Danmarks Kommunistiske Parti – DKP.
- Ulrik Olsen: Kurt Jacobsen: “Mellem København og Moskva”: Forvirring
Socialistisk Arbejderavis nr. 54, nov 89 – side 9
Note: Kurt Jacobsen, medlem af DKP, har skrevet en ny bog “Mellem København og Moskva”. I sin konklusion stiller Kurt Jacobsen spørgsmålet, om der overhovedet var plads til et revolutionært parti til venstre for Socialdemokratiet i 1920.
- Per Westerberg: Eksistentiel krise for kommunisterne: Tøbrud fører DKP mod sammenbrud
Socialistisk Arbejderavis nr. 53, okt 89 – side 9
Note: DKP står i dag i den mest afgørende diskussion i organisationens historie: Den handler om DKP’s eksistensberettigelse. Derfor er splittelsen dybere end nogensinde før – men ikke desto mindre har de uhyre svært ved at komme ud af stedet.
- Anders Schou: På kanten: DKU, kineserne og solskinsvejret
Socialistisk Arbejderavis nr. 52, sep 89 – side 4
Note: DKP lider af skizofreni. Partiet er totalt splittet ikke mindst i spørgsmålet om støtte til de kinesiske studenter og arbejdere. Den brutale rydning af studenterne på Tian An Men-pladsen fik således et dansk efterspil, da stalinisterne i DKP ryddede de kinesiske studenters bod på Land og Folk-festivalen.
- Synger DKU på sidste vers?
Socialistisk Arbejderavis nr. 51, aug 89 – side 3
Note: Der kan ikke være tvivl om, at det er store ting, der sker i DKU i øjeblikket, og at de får en hed diskussion på landsmødet i august. Glasnost-opgøret med Stalinmyterne og ideal-samfundet østpå, har ført til selvransagelse.
- Kim Møller: DKU-kongres: Nedlæg LLO
Socialistisk Arbejderavis nr. 39, maj 88 – side 2
Note: Planen om at nedlægge det selvstændige faglige ungdomsarbejde i Faglig Ungdom og LLO har naturligvis sat sit præg på de årsmøder, der har været i de berørte organisationer.
- Hans Jørgen Vad: LLOs nedlæggelse: Slagterfærd mod LLO
Socialistisk Arbejderavis nr. 38, mar 88 – side 12
Note: Udsigten til LLO’s nedlæggelse er blevet mødt med en veltilfreds grynten i LO og toppampernes LO-Bladet. For at forstå hvorfor, må vi se på baggrunden. Så forstår man bedre, hvorfor DKU’ernes kapitulation er katastrofal.
- Steen Bille Larsen: Marie Nielsen mod Moskvaprocesserne: Kampen om Trotskij
Socialistisk Arbejderavis nr. 24, nov 86 – side 9
Note: Den første Moskvaproces åbnedes i august 1936. Her blev nogle af de revolutionære ledere fra oktoberrevolutionen, blandt andre Zinoviev og Kamenev anklaget for at være med i et trotskistisk komplot.
- Harald Lillevang: Tillidsmandskonference: I armene på DKP
Socialistisk Arbejderavis nr. 19, maj 86 – side 2
Note: 400 tillidsfolk fra fagbevægelsens venstrefløj var samlet i Århus en weekend i april til en faglig landskonference, arrangeret af den storkøbenhavnske tillidsmandsring.
- Tom Christiansen: Ud at se med DKP
Socialistisk Arbejderavis nr. 13, okt 85 – side 2
Note: Traditionen tro har der igen været demonstration på Christiansborg Slotsplads i anledning af folketingets åbning.
- Hans Jakob Funch: DKP: Enhed mod højre
Socialistisk Arbejderavis nr. 11, aug 85 – side 4
Note: Kommunisterne har været bannerførere for parolen om »enhed mod højre«. Vi har oplevet de reelle muligheder for en samlet kamp mod Schlüter-regeringen gennem massestrejken i påsken. Men DKP gjorde alt for at bremse og sprede kampen. Hans Jacob Funch forklarer, at det ikke er en ny udvikling. Deres enhed er i sidste en enhed på topplan.
- Jørgen Lund: DKP i 1945: Fra krig til klassefred
Socialistisk Arbejderavis nr. 9, maj 85 – side 6
Note: Når DKP i foråret 1985 bruger sin indflydelse til at få drejet massestrejker og forventninger på arbejdspladserne ind på et sidespor under DKPs kontrol, til brug for den faglige og politiske bejlen til socialdemokratiet, er det ikke første gang det sker.
- Per Jensen: Generalstrejken i 1956: Fra kamp til stemmeseddel
Socialistisk Arbejderavis nr. 5, feb 85 – side 6
Note: DKP havde i 1956 en enestående chance for at lede arbejderklassen til sejr under den store generalstrejke. Men da strejken var på sit højeste og arbejderklassen stod parat til at kæmpe endnu videre, sendte DKP dem hjem igen. I stedet for at stole pa arbejderklassens selvstændige aktivitet foretrak DKP at læne sin politik til Socialdemokratiet.
- Steen Bille Larsen: DKP og arbejderklassen 1945-1958
Proletar! nr. 9, aug 74 – side 14
Note: Danmarks kommunistiske Parti har i de senere år – og især i forbindelse med folketingsvalget i december 1973 – oplevet en kraftig fremgang. Tilslutningen kommer i høj grad fra studerende og intellektuelle, men også lærlinge og militante arbejdere slutter i dag i stort antal op bag DKP. Derfor finder vi det nødvendigt, at det revolutionære venstre beskæftiger sig seriøst med årsagerne til og konsekvenserne af denne fremgang for det reformistiske og statskapitalistiske venstre.
- Anarkister/autonome
- Jesper Juul Mikkelsen: Interview med Libertære Socialister: “Vi kæmper for en revolution”
Socialistisk Arbejderavis nr. 313, okt 11 – side 15
Note: De seneste år har flere undret sig over, hvad der sker på den udenomsparlamentariske venstrefløj i Danmark. Det har virket som om den autonome venstrefløj i København siden kampen om Ungeren har været forvirret og i gang med at reorganisere sig.
- Paul Blackledge: Marxism and anarchism
International Socialism Journal nr. 125, jan 10 – side 131
Note: There is a striking paradox at the heart of contemporary anti-capitalism. Many within the movement deny what is undoubtedly one of its defining characteristics: the very fact that it is political at all. The practical problems with this approach have been dissected in previous issues of this journal. In this essay I provide some context for these debates by examining the roots of the anti-political perspective in earlier arguments between anarchists and Marxists.
- John Cooper: Book review: You say goodbye, I say hello
International Socialism Journal nr. 122, apr 09 – side 199
Note: Antonio Negri, Goodbye Mr Socialism: Radical Politics in the 21st Century (Serpent’s Tail, 2008), £8.99
This collection of interviews with Antonio Negri provides some insights into one of the most important thinkers on the anti-capitalist left.
- John Holloway + Alex Callinicos: Can we change the world without taking power?
International Socialism Journal nr. 106, mar 05 – side 112
Note: 'Autonomism' is a powerful current in the global anti-capitalist movement. John Holloway, one of its foremost theoreticans, debated Alex Callinicos at a crowded meeting during World Social Forum, 27 January 2005. You can read the complete transcript here.
- Joseph Choonara: Book reviews: Marx or the multitude? (Michael Hardt and Antonio Negri: "Multitude: War and Democracy in the Age of Empire")
International Socialism Journal nr. 105, dec 04 – side 176
Note: Michael Hardt and Antonio Negri’s first collaboration, Empire, exerted a powerful influence on the anti-capitalist movement, especially on those sections describing themselves as autonomist.
- Nina Holm Jensen: Er de autonome revolutionære?
Socialistisk Revy nr. 5, jun 98 – side 19
Note: De autonome er en af de mest omtalte grupper på venstrefløjen i dag. Nina Holm Jensen har kigget på udviklingen af deres idéer og spørger, om disse idéer kan forandre samfundet i den retning, som de autonome ønsker.
- Kasper Munk Nizam: “De Autonome”: Vælter ikke systemet
Socialistisk Arbejderavis nr. 106, aug 94 – side 14
Note: De autonome grupper vil afskaffe det bestående system. Men i teori og praksis isolerer de sig fra den klasse, der har magt til at afskaffe kapitalismen.
- Syndikalister (DK)
Se også: Syndikalisme - Jason Meyler: Syndikalisterne 1910-20: Den praktiske klassekamps bevægelse
Socialistisk Revy nr. 9, nov 98 – side 10
Note: Revolutionære bevægelser er ikke ukendt i dansk historie. Fra 1910-20 var syndikalisterne den hidtil største revolutionære udfordring af Socialdemokratiets herredømme i arbejderbevægelsen.
- Jason Meyler: Syndikalismen i Danmark 1910-20, II
Socialistisk Arbejderavis nr. 23, okt 86 – side 9
Note: Revolutionen i Rusland og Tyskland i 1918 smittede af på klassekampen i Danmark. Borgerskabet rystede i erindringen om opstanden syd for grænsen.
- Jason Meyler: Syndikalismen i Danmark 1910-20, I
Socialistisk Arbejderavis nr. 22, sep 86 – side 9
Note: I december 1908 gik en lille gruppe socialister fra det socialdemokratiske ungdomsforbund sammen om at danne Syndikalistisk Forbund. Formålet var, som det udtryktes af deres leder Christian Christensen "en genrejsning af den revolutionære socialistiske bevægelse".
- Jørn Andersen: Påskekrise 1920: Syndikalismens seje dødskamp
Socialistisk Arbejderavis nr. 7, apr 85 – side 6
Note: Den 29. marts 1920 afskedigede kong Christian d. 10. den radikale Zahle-regering. Socialdemokratiet beskyldte kongen for at have begået »statskup«, og DsF (det daværende LO) varslede generalstrejke.
Der blev fundet 229 artikler
- Leder: Det mener vi
- Interview: Kampen mod umenneskelige fængslinger af afviste asylansøgere nytter noget
- Udenlandske chauffører har usle vilkår i Danmark
- “Grøn” kapitalisme – kun grøn, når der kan tjenes penge
- Derfor går finansverdenens nålestribede amok i kriminelle aktiviteter
- 1968: Året der forandrede alting
- Mere end en Saudi PR-katastrofe
- To år med Trump har mobiliseret millioner til modstand
- Almindelige menneskers historie: 3. De første store stater og de første klassekampe